Vyšlo decembrové číslo časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítajte

SPEKTRUM

NAMIESTO KOLEDY
Malé  predvianočné zamyslenie.

ZAUJÍMAVOSTI
V rubrike zostavenej zo správ zo zahraničnej poľovníckej tlače nájdete krátke zaujímavé informácie:  Pozor na slony!, Pytliakova obeť, Nebezpečné kliešte a i.  


SRNČIA ZVER V ZIME



Autor príspevku Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD.  čitateľovi podrobne približuje  denný cyklus srnčej zveri, ktorá  – ak napadne viac snehu a  je tuhší mráz  –  prežíva mimoriadne ťažké obdobie.  Preto potrebuje  našu väčšiu starostlivosť: pravidelné prikrmovanie, pokoj  v miestach, kde sa sústreďuje pred nepriazňou počasia a kde môže nájsť ochranu pred pytliakmi a iným vyrušovaním. Keďže  sa  v dôsledku zmien čoraz viac adaptuje do agrárnej krajiny,  nesmieme zabudnúť, že  aj tam potrebuje  priestor, ktorý jej i v zime môže poskytnúť  primeranú záštitu.  Pre nás je to signálom, aby sme už teraz začali uvažovať o vytváraní rôzne veľkých plošných remízok.


SÁM  ZA LÍŠKAMI



Z hľadiska poľovníckeho obhospodarovania sa líška stala významným predátorom malej zveri a jej stavy už niekoľko rokov prevyšujú stavy zajacov, bažantov, o jarabiciach ani nehovoria... konštatuje autor Ing. JOZEF HERZ, PhD. V minulosti však  bola u nás pomerne vzácnym druhom, no už od polovice min. storočia sa jej počty každoročne zvyšujú a preto sa stáva zaujímavým objektom lovu. Aký spôsob  lovu zvoliť? A prečo už len máloktorého poľovníka láka jej kožušina? Je vôbec ľahké uloviť líšku? Na tieto aj ďalšie otázky  nájdete odpoveď v článku, ktorý je doplnený tabuľkou –    porovnaním lovu líšok a zajacov u nás od  roku 1925 do roku 2010.


ČAS BEZ PRESTÁVKY


 

Čo všetko  môžeme a musíme urobiť pre zver v zime,  pripomína autor článku Ing. JOZEF ČALTICKÝ.  Starostlivosť o zver v tomto období je o to naliehavejšia, lebo nájdu sa ľudia, ktorí zveri  kradnú  to, čo jej  pripravujeme a ponúkame. Nestačí  však do revíru  krmivo pre zver priviezť, ale treba ho vedieť  aj správne predložiť práve tak ako sa rozhodnúť, kedy a aká zver potrebuje senáž a kedy napr. jadro. Článok obsahuje viacero dobrých nápadov, ktoré  možno využiť bez toho, aby sme na zimné prikrmovanie potrebovali väčšie finančné náklady.









UMENIE RÝCHLEHO ZÁSAHU



„Na spoločnej poľovačke na diviačiu zver sa veľakrát môže stať, že treba vystreliť na unikajúceho diviaka. Zasiahnuť ho je pre každého strelca  výnimočným  zážitkom...“ píšu v úvode príspevku  Ing. JÁN MERCEL a ANTON MIKUŠKA. „Nie je správne, ak poľovník  pri mierení „predbehne“ diviaka o viac ako je nevyhnutné predsadenie a prípadne čaká, že diviak  sa ocitne v mieste predpokladaného výstrelu a až potom môže  vystreliť. V podobných prípadoch  sa najčastejšie stane, že zásah zveri je chybný alebo strela dopadne –  za diviakom.“ To je len jedna z praktických  rád,  aké celkom  uvítajú mnohí poľovníci, ktorí chcú ovládnuť „umenie rýchleho zásahu“.

 
TRÍBEČSKÉ JELENE


Ďalšie dva príbehy zaujímavých trofejí pochádzajúcich   z pohoria Tríbeč.  Zaujímavé sú obidva, no osobitnú pozornosť nepochybne vzbudzuje   trofej  z jeleňa, ktorú možno právom označiť za „Unikát“.


„KRST“ DUBOVÝMI LISTAMI






Topoľčianske zvernice iste netreba našim (a nielen našim) poľovníkom osobitne predstavovať. Prvá zmienka  o budovaní zverníc pochádza z 17. storočia a ich nová kapitola sa začala písať  oveľa neskôr. Prednedávnom si jej 90. výročie   pripomenuli  pracovníci Odštepného závodu  Topoľčianky so svojimi hosťami, ktorí pri  tejto príležitosti  dubovými listami „pokrstili“ publikáciu „90 rokov  Štátnych lesov v Topoľčiankach“, ktorej autorom je náš  dlhoročný spolupracovník JOZEF ŠABO. Topoľčianky sú skutočným klenotom a príroda i zver, ktoré sú s nimi spojené, ostávajú nevyčerpateľným zdrojom zážitkov, skúseností i krásy.





MOJE „BLÁZNIVÉ LABKY“



Majiteľka chovateľskej stanice  (Crazy paws)  čiže „bláznivé labky“   Mgr. IVANA ČEMANOVÁ KISKOVÁ  ju nielen predstavuje, ale sa vyznáva k záľube  súvisiacej s kynológiou a s poľovníctvom. Jej slová sú potvrdením, že práve prostredníctvom kynológie a poľovníctva sa prehlbuje  styk človeka s prírodou, z ktorej  možno čerpať   životnú silu i optimizmus.


ÍRSKY ČERVENO-BIELY SETER




Do nášho albumu poľovne upotrebiteľných psov, ktorý pripravuje jeho autor Ing.  JÁN ZAJAC  pribudlo zaujímavé plemeno –  írsky červeno-biely seter. Aj keď bol, ako mnoho iných plemien takmer už „odpísaný“, dočkal sa  znovuoživenia. V súčasnosti ho mnohí poľovníci  považujú za psa, ktorý je „ako stvorený na lov“.


BERGARA PONÚKA VIAC











Španielsky výrobca  poľovníckych zbraní  predstavuje niekoľko svojich výrobkov, ktoré  celkom isto zaujmú aj našich poľovníkov. S niektorými z nich sa mohli zoznámiť v ČR na výstave  NATURA VIVA a na výstave  v SR  Poľovníctvo a príroda 2011. Ak ste na výstavách neboli, je tu teraz   príležitosť  dozvedieť sa o zaujímavej značke niečo viac.


Z ÚPÄTIA MALÝCH KARPÁT



O činnosti Poľovníckeho združenia  Družstevník Vajnory sa zhovárame s jeho predsedom  JÁNOM PANÁKOM.  Je potešiteľné, že napriek tomu, že revír sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Bratislavy,  poľovníkom sa práca  darí. Dokonca sa môžu pochváliť  aj prítomnosťou  zajacov a bažantov, i keď ich úlovky bývajú skromné.  Osobitne  treba oceniť fakt, že   šestnásť členov PZ  dokázalo vo Vajnoroch vzbudiť sympatiu o poľovníctvo a jeho význam aj u ostatných obyvateľov,  ktorí  deň svätého   Huberta považujú za slávnosť všetkých občanov. Jánovi Panákovi sa splnil i jeho mnohoročný sen: ulovil v Kanade čierneho medveďa. Ako? Aj o tom  sa dočítate v našom rozhovore.







NA ZELENEJ VLNE



Tri zaujímavé zážitky našich čitateľov:  S medveďom pri mede, Spoľahlivý Valent a Bol raz jeden pytliak.


ZIMA, ZIMA TU JE...




...sniežik poletuje. No nemusí ani snežiť, dni a noci sú i tak chladné, často mrazivé, preto aj drobné vtáctvo potrebuje pomoc. A kto by na ne mal myslieť  v prvom rade ak   nie  poľovník, ktorý si dokáže predstaviť, ako zver a všetky živočíchy  môžu trpieť chladom?!  –  začína svoj článok Mgr. PAVOL TURŇA.  Ak aj väčšina poľovníkov pozná zásady zimného prikrmovania vtáctva, nezaškodí si ich zopakovať, prípadne dať prečítať napr. svojim deťom alebo vnukom. V článku nájdete všetky zásady správneho prikrmovania.



LIEČIVÉ RASTLINY



I keď bohatú prírodnú „lekáreň“ pani Zima už zatvorila, predsa len  v nej nájdeme zaujímavé  rastliny. Jednou z nich je napr. imelo, ktorému  ľudia v minulosti pripisovali  nielen liečivú, ale až čarovnú moc. Ale pozor: s imelom neexperimentujme,  domov si z neho odnesme  len niekoľko vetvičiek ako  doplnok vianočnej ozdoby našich príbytkov.


DOBRÚ CHUŤ!

Šéfkuchár IVAN ŠTEFULA  ponúka  recept   na Poľovnícky dezert  Variácie. Nie sú z diviny, ale na sviatočnom stole by ich iste  privítal každý poľovník a jeho rodina.


DECEMBER V REVÍRI




Ver mi, Dunčo nosí len ulovenú zver, nie darčeky.

Dve stránky  praktických pokynov obsahujú doby lovu jednotlivých druhov poľovnej zveri, aktuálne upozornenia týkajúce sa  mimoriadnych opatrení k podmienkam lovu na pernatú poľovnú zver,  pokyny súvisiace s predåžením poľovného lístka,  pokyny súvisiace so starostlivosťou o zver v decembri a spoločnými poľovačkami.  Prečítajte si aj z  „DESATORO“ z histórie, ktorými sa riadili poľovníci spred šesťdesiatich rokov  a poučme sa z nich.
Veselá bodka 



VYBERTE SI  VIANOČNÝ  (ALEBO NOVOROČNÝ) DARČEK Z „NAŠEJ PONUKY“ . Nájdete v nej ďalekohľady,  puškohľady, nože, praktické doplnky pre pobyt v revíri, DVD a bohatý výber literatúry o prírode.







Partneri

Kto je online?

Práve tu je 148 návštevníkov a žiadni členovia on-line