Vyšlo novembrové číslo časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítajte



ŽIVOT VO SVORKE



Čo vieme o živote vlka, tejto inteligentnej šelmy, píše autor článku Mgr. PAVOL TURŇA.  Článok nám priblíži nielen biológiu vlka či  okolnosti jeho „návratu“ do našej prírody, ale  aj zaujímavý spôsob  života  vlčej svorky či podmienky a spôsoby lovu vlka u nás a v zahraničí.


SPEKTRUM

Informácie o podujatiach v PZ.

PREČO TREBA ČÍTAŤ

Krátka úvaha o význame získavania nových poznatkov i v poľovníctve.

ZAJACE Z FARMOVÉHO CHOVU 




„V chove zajačej zveri sa dostávame do kritickej situácie...“ v úvode článku konštatuje náš známy odborník  doc. Ing. JAROSLAV SLAMEČKA, CSc. z Centra výskumu živočíšnej výroby v Nitre.  I keď donedávna prevládal negatívny pohľad  na vypúšťanie zajacov do voľnej prírody, ukazuje sa, že i  u nás, tak ako v iných európskych krajinách, sa bude treba zaoberať  aj ich farmovým chovom. Mnohé PZ v článku nájdu  veľa dobrých rád  o tom, či  sa podujať na tento  spôsob  a ako postupovať pri  jeho  zakladaní.

RYS OSTROVID JE U NÁS DOMA



„Rys ostrovid patrí medzi autochtónnych  členov fauny Slovenska a v dávnych dobách obýval aj tie časti, v ktorých  dnes už nie sú pre jeho existenciu  vhodné podmienky...“ pripomína  JOZEF ŠABO, autor   zaujímavého pohľadu na terajší výskyt rysa ostrovida u nás.  V článku stručne sumarizuje  jeho početnosť v priebehu  niekoľkých desaťročí, uvádza, aké prírodné podmienky mu vyhovujú  i históriu jeho ochrany. Článok obohacuje aj  dojmami z pozorovania  jeho  správania vo voľnej prírode, ktoré sú o to zaujímavejšie, že  ide o vzácne chvíle,  lebo rys je  mimoriadne plachou šelmou.








V STOPÁCH KRÁĽA POĽANY





O tom, že zážitky s jeleňmi patria k  jeho najemotívnejším, píše Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD.,  ktorý  sa podujal „stopovať“  cesty a cestičky jedného z jeleňov „kraľujúcich“ v horách Poľany.  Jeho  poznatky  zavedú čitateľa  do rôznych zákutí Poľany, v ktorých ho hľadal, našiel a pozoroval. A keďže sa po krátkom čase naplnil jeho čas, na „kráľa“ ostala  už len spomienka v podobe  parožia, no je  isté,  že teraz v tých miestach  sa pohybuje potomstvo, ktoré po sebe zanechal.

VENOVANÉ MUFLÓNOM




Už po siedmy raz sa  na hrade, konkrétne modrokamenskom, konali Poľovnícke dni pripravené OkO SPZ Veľký Krtíš. Ako  napísal autor článku Mgr. PETER KUŠÍK, jedna časť tohtoročných  bola venovaná  muflonej zveri. Organizátori  podujatia okrem tradičného programu  pripravili  zaujímavý seminár o muflonej zveri, ktorej sa v mnohých revíroch okresu mimoriadne darí. Za posledné štyri roky  tu ulovili 190 muflónov, z nich   13 trofejí bolo zlatých, 19 strieborných a  25 bronzových. Na seminár  pozvali známeho odborníka z ČR  MVDr. Pavla Forejtka, CSc.. O jeho prednášku bol  medzi poľovníkmi veľký záujem.

MOŽNO SPLNIŤ ČLÁNOK 7?
V článku  zo seriálu o Etickom kódexe sa jeho autor Ing. JOZEF HERZ, PhD.  zamýšľa nad   rozporom, ktorý obsahuje: ako chrániť zver pred  dravou zverou, ktorá je chránená zákonom? Ako ju chrániť  pred  rušivými vplyvmi vyvolanými ľudskou činnosťou, ako  pred malou ochotou poľnohospodárov spolupracovať s poľovníkmi...? V závere konštatuje, že ak by sme sa naučili  Etický kódex aj naspamäť či ho zaspievali, s mnohými druhmi  najmä malej zveri  sa asi už čoskoro rozlúčime.

SWEDTEAM –  FUNKČNÉ OBLEČENIE PRE POĽOVNÍKOV
 



Keď sa budete rozhodovať, čo si prikúpiť do svojho poľovníckeho šatníka, všimnite si naše odporúčanie niektorých výrobkov.  Určite budete s nimi spokojní.






















NAVARRSKÝ STAVAČ




Autor  seriálu o plemenách poľovne upotrebiteľných  psov Ing. JÁN ZAJAC zoznamuje čitateľov s u nás pomerne málo  známym navarrským stavačom.

VLČIE DETI



Zaujímavé čítanie o jednom z mýtov o zveri, ktorým sú  „deti odchované zverou“.  Ako  vznikajú podobné mýty, často uvádzané ako  „overené“ prípady, píše RNDr. ĽUBOMÍR BRTEK, CSc.  Z článku sa čitateľ dozvie aj o zaujímavom  správaní niektorých druhov  zveri, ktoré síce možno sám pozoruje, možno aj vníma ako  výnimočné, ale  ich príčiny nepozná ani neskúma.

LOVECKÉ IDYLKY




Zo zbierok Galérie mesta Bratislavy Mgr. JANA LUKOVÁ predstavuje  dva  poľovnícke výjavy  znázorňujúce „poľovnícke idylky“  zo  začiatku 18. storočia. Takýmito obrazmi s loveckými scénami si šľachta s obľubou zdobila svoje príbytky.

NÔŽ:  NIELEN PRAKTICKÝ,   AJ KRÁSNY 




Zhovárame sa so známym  nožiarom  a spoluorganizátorom  výstav poľovníckych nožov Ing. ALOJZOM DRÁBEKOM.  Čitateľov zoznamuje  s vývojom tohto typu noža, jeho nevyhnutnými vlastnosťami,  znovuobnovením výroby nožov u nás, vlastnými skúsenosťami i tým, čo mu  (a každému nožiarovi) táto činnosť prináša navyše:  nové vedomosti nielen o materiáloch, z ktorých sa zhotovujú nože a rukoväte, ale aj o histórii.

NA ZELENEJ VLNE  
 
Pre chvíle oddychu sme vybrali  tri príspevky –  zážitky  našich čitateľov:  SO SYNOVCOM, MEDVEĎ A KRSTINY a ROZPOMIENKY.

PYRODEX ALEBO ČIERNY STRELNÝ PRACH?

Každého, kto sa zaujíma o historické lovecké zbrane  bude iste zaujímať aj otázka položená v titulku.  V článku sa vysvetľuje  prečo  sa vôbec začala používať náhrada za  čierny strelný prach, prečo  niektorí uprednostňujú pôvodné strelivo. Článok je napokon i odpoveďou, prečo sa dnešný moderný poľovník zaujíma o historické lovné zbrane a dokonca sa rád zúčastňuje  i na súťažiach  streľby z historických zbraní.

SEBAOBRANA PROTI MEDVEĎOVI 

...Vražda v stepi,  Lov vlkov v Nórsku a ďalšie  krátke zaujímavé informácie zo zahraničnej poľovníckej tlače.

Z DÁVNO MINULÝCH ČIAS




Tentoraz sme vybrali úryvok  z článku  uverejnenom v časopise Lovec (1940), v ktorom  jeden z jeho  prispievateľov informuje čitateľov o činnosti  poľovníckej  spoločnosti Valaská Belá. Možno s prekvapením zistíme, že  niektoré starosti  mali  poľovníci pred  viac ako sedemdesiatimi rokmi rovnaké, s akými sa stretáme i dnes.

DOBRÚ CHUŤ!




Recept  PAVLA KUCHÁRA  na  špeciálne upravené mäso z diviny:  Stroganov  z jelenieho stehna s dubákovou ryžou. Ak  sa chystáte na kratší pobyt v poľovníckej chate, možno vám príde vhod aj  ďalší recept na jednoduchú polievku, ktorá nasýti aj zahreje: Hrachová s údeným kolenom.

NOVEMBER V REVÍRI




Čo  sa loví v novembri,  pripomíname: Zásady spoločnej poľovačky,  Platnosť mimoriadnych opatrení a Blíži sa 1. december,  čas dokedy si treba vybaviť  predåženie platnosti poľovného lístka. 
Východy a západy Slnka a Mesiaca
Kàmidlá pre dravce a sovy
V článku jeho autor Mgr. PAVOL TURŇA upozorňuje, že kàmidlá pre dravce a sovy  pomôžu  ochrániť ostatné vtáctvo. Zhotoviť  niektoré  z navrhovaných kàmidiel  (na obrázkoch) je naozaj jednoduché a dokáže ho urobiť každý, čo len trocha zručný muž.

VESELÁ BODKA








Partneri

Kto je online?

Práve tu je 145 návštevníkov a žiadni členovia on-line