23. 9. 2005 VYŠLO OKTÓBROVÉ ČÍSLO
NAŠHO POĽOVNÍCTVA

- tak ako vždy,  s bohatým  obsahom
 

ČO  NÁJDETE V 10. ČÍSLE?
 


Zbraň patrí iba do spoľahlivých rúk

Ing. Róbert Toma z Prezídia Policajného zboru SR informuje o novele zákona o strelných zbraniach podľa ktorej osobitná komisia  zriadená ministrom vnútra SR posudzuje spoľahlivosť žiadateľa o vydanie zbrojného preukazu, nového zbrojného preukazu resp. o vydanie zbrojnej licencie. Kto sa považuje za spoľahlivú osobu a kto za nespoľahlivú? Môže komisia posúdiť spoľahlivosť držiteľa aj počas platnosti jeho zbrojného poukazu? V akom prípade?  Komu možno odňať zbrojný preukaz? Na všetky otázky vám odpovie naša informácia na 5. strane.
 
 
 

Dokedy bude rásť početnosť danielej zveri?

Danielia zver spočiatku u nás len pomaly a iba vo zveroparkoch a vo zverniciach získavala väčší poľovnícky význam a začala prenikať aj do neoplotených poľovných revírov. Bol to dlhý proces, lebo na Slovensku sa po 1. svetovej vojne lovilo ročne priemerne len 126 ks danielej zveri, pred 2. svetovou vojnou 360 ks, po nej znova len 72 ks a v 1. polovici 70. rokov ešte stále len 304 ks. Ako ukazuje graf, početnosť a lov danielej zveri sa u nás začali rapídne zvyšovať až na začiatku 80. rokov minulého storočia, pravda, s malým prerušením v rokoch transformácie... 
  
 
Všetky problémy a perspektívy danielej zveri analyzujú Pavel Hell a Jaroslav Slamečka v rozsiahlejšom článku, v ktorom sa zaoberajú  súčasným stavom, kvalitou jej trofejí, selektívnym odstrelom a vôbec jej budúcnosťou v nových podmienkach.
Článok je doplnený dvoma zaujímavými tabuľkami  o chove a love danielej zveri podľa krajov a prehľade našich najsilnejších danielích trofejí nad 205 b. CIC.
 
 
 
 


Botulizmus: choroba,
ktorá môže postihnúť cicavce, vtáky... aj človeka

Botulizmus je choroba cicavcov, vtákov, ale i rýb, spôsobovaná botulotoxínom, ktorý je produktom baktérie Clostridium botulinum. Na botulizmus je vnímavý i človek. Botulizmus je vlastne otrava: toxín vnikne do organizmu zvyčajne cez zažívací trakt (zriedkavejšie sa dostane do tela napr. po zranení). Autori článku  D. Rajský a J. Sokol  o. i. pripomínajú, že v minulosti ľudia dávali chorobu do súvislosti s konzumovaním pokazených klobás, preto bola aj známa ako otrava „klobásovým jedom“...
Aj to je dôvod, prečo musíme poznať príčiny tejto choroby.
 
 
 
  
 
 
Neopakovateľné tvary
Dvadsať zaujímavých deformácií jelenieho parožia zozbieral autor snímok a textu  Jozef Ferenec. Sú zaujímavou zbierkou rôznych paroží, aké hocikde a hocikedy nemožno vidieť.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zachovať a zveľadiť genofond jelenej zveri

Druhá časť príspevku jedného zo zakladateľov  Chránenej poľovnej oblasti Poľana  Emila Rakytu. Okrem  viacerých informácií o súčasnom stave a poslaní CHPO autor  pripomína, že aj táto jedinečná oblasť bude musieť odolať tlaku.


 
 
 
 
 
 
 
  
  
 
Turecko - krajina nevšedných  zážitkov

Viete, aká zver žije v Turecku? Ako na ňu možno loviť? Počuli ste, že tureckí poľovníci nemajú záujem o diviačiu zver? A kto ju potom loví? Na tieto aj ďalšie otázky nájdete odpoveď v príspevku, ktorý nás zoznámi tentoraz nie s turistickými letoviskami, atrakciami, mestami a pamätihodnosťami, ale s tureckým - poľovníctvom.

 
 


 
 
Reprodukcia zajacov v klietkovom chove

Už tretia časť praktických  rád  z pera  Jaroslava Slamečku pre všetkých, ktorí sa rozhodli (alebo ešte len uvažujú, ako zvýšiť  stavy zajačej zveri vo svojom revíri. Nájdete v ňom state týkajúce sa párenia, gravidity, superfetácie, reprodukcie z klietkového chovu, začiatku a konca reprodukčného obdobia, intervalov medzi vrhmi, veku zajačice a reprodukcie a pod.

 
 
 

Diaľnice: ako ich má prejsť zver?

Motorista sa teší z každého kilometra novej diaľnice, ale čo tieto  rýchle spojnice predstavujú pre zver?  Dokáže ich prejsť? Ak sa o to pokúsi, ohrozí nielen seba, ale aj ľudské životy. Čo  možno urobiť pre zver, aby nehynula na diaľniciach a aby sa nestávala príčinou častých nehôd?
Je to problém, ktorý  už roky riešili a riešia v mnohých krajinách, z ktorých by sme sa mohli poučiť aj my. Jestvujú najrôznejšie spôsoby i pomôcky, ktoré aj my by sme mali konečne začať využívať v praxi.


 
 
 
Aby nám nezhorela chata

Vykurovacie obdobie je už za dverami alebo niekde  už teraz treba prikurovať. Vo vlastnom byte alebo v dome myslíme aj na bezpečnosť pri zaobchádzaní s vykurovacími telesami, ale nezabúdame na ne v poľovníckej chate? V príspevku pplk. Ing. Heleny Kurucovej nájdete niekoľko praktických pokynov, ako sa postarať o to, „aby nám nezhorela chata“.
 
 

Ochrana a budúcnosť veľkých šeliem

„Stály výbor  Bernskej konvencie“ píše sa v príspevku Michala Adamca, Romana Rajtara a Petra Urbana „schválil v r. 1998 akčné plány pre veľké šelmy v Európe (medveď, rys ostrovid, rys pardavý, vlk, rosomák)  - ich cieľom je udržať a zlepšiť  spolužitie  životaschopných populácií týchto šeliem a človeka ako neoddeliteľnej súčasti  ekosystémov.“ Aký je stav veľkých šeliem u nás, ako ich obhospodarovať, ako predchádzať možným konfliktom šeliem s človekom - dozviete sa v uvedenom príspevku.

 
 
 
 
 
 

Predstavujeme vám akad. sochára a maliara Ladislava Sulíka,

s ktorým hovoríme o poľovníckom motíve  vo výtvarnom umení
V rozhovore, v ktorom sme sa spýtali na  jeho cestu k výtvarnému umeniu a poľovníckym motívom sme sa nevyhli ani otázkam, ktoré  sa týkajú gýča. Musí byť obraz napríklad s ručiacim jeleňom či pasúcou sa srnou na lúke gýčom?  Kde má hľadať poľovník so vzťahom k výtvarnému umeniu  kvalitný obraz?
 
 
 
 
 
 
 

Čo si o poľovníckych motívoch a prírode myslí a prečo ju miluje umelec, ktorý  sa k maliarskej palete dostal až po absolvovaní strednej lesníckej školy, sa  dočítate v rozhovore na stranách 20 a 21.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nekupujte mačku vo vreci
alebo
čo je dôležité pre správnu výživu psa

Na dvoch stranách venovaných  majiteľom psov sa dočítate o rôznych aspektoch výživy vášho štvornohého priateľa. Obsahuje veľa dobrých praktických rád a je  napísaný ľahkým štýlom. Autor Ing. Jan Picka vlastne odpovedá čitateľovi na niekoľko najčastejších otázok, ktoré si kladie každý zodpovedný chovateľ psa.
 
 
 


Môj manžel poľovník

je titulok príspevku našej čitateľky, ktorý nám poslala do rubriky Na zelenej vlne. Trocha si z manžela uťahuje, trocha pritom nadsadzuje, ale tvrdí, že mu nikdy nezazlievala jeho záľubu. Naopak, vážila  a váži si ho pre jeho obetavosť voči rodine. Veríme, že vás zaujmú aj ďalšie dva príspevky v rubrike:  Vernosť - pole neorané a Muflónia taktika, takisto z pera našich čitateľov.

 
 
  
 
Kde sú Záruby a Balunky?
V posledných rokoch aj u nás  pribudli revíry, ktoré sú vlastníctvom súkromných subjektov a zameriavajú sa na chov a lov jednotlivých druhov zveri. „Súkromný revír“ je pojmom možno pre niekoľko generácií poľovníkov u nás nepochopiteľným, ale je realitou, ktorú nemožno ignorovať. Naopak, malo by nás zaujímať, aké podmienky v ňom nachádza zver, ako sa v ňom hospodári a ako prispieva i k rozvoju agroturistiky, ktorá môže byť prospešná aj pre širšie okolie...  Takýmto sú aj revír a zverník Záruby a Balunky  v Malých Kapatoch.


Od minulosti po súčasnosť

Záverečná časť nášho putovania po histórii európskeho poľovníctva. Autor seriálu Mgr. Michal Pírek ho končí o. i. prísľubom, že sa  vráti k inej zaujímavej téme - ako poľovníctvo zasahovalo aj do kultúry, architektúry, ako si vytváralo rôzne zvyky a obrady. Veríme tak ako on, že to budú zaujímavé kapitoly histórie ľudstva a že sa k nim oplatí vrátiť a zoznámiť sa s nimi.

 
 
Nové strelivo namiesto novej zbrane

Príspevok si treba prečítať a uvážiť, či sa vyplatí  púšťať sa  do výroby takéhoto streliva. Stranu určenú poľovníckemu strelectvu dopåňa  Tomáš Krivjanský, ktorý  odporúča do vašej pozornosti svoju knihu Poľovnícke strelectvo.
 
 

Poľovnícky svet

Tak ako v predchádzajúcich číslach, rubrika vám ponúka množstvo zaujímavostí „v kocke“ - výber z európskej poľovníckej tlače.
 
 


 
 
 
 
 
 
Organizátor a hospodár
V rubrike Osobnosti slovenského poľovníctva pripomíname zaujímavú postavu grófa Ľudovíta Károlyiho, ktorý patril k iniciátorom vzniku medzinárodnej poľovníckej organizácie CIC.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Veselý revír

V našom „veselom revíri“ nájdete vtipy a kresby, ktoré prispejú k dobrej nálade.
 
 
 
 
 

  
 
 
 
 
 
 
Dobrú chuť
 

Aj vy vyskúšajte  už overený a veľmi dobrý recept  „srnčie na hubách“.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Poľovnícky kalendár

Obsahuje doby lovu, východy a západy Slnka a Mesiaca, poznatky o prípravách zvierat na zimu, myšlienku mesiaca a aktuálny postreh
„z posedu“.

 
 
 
 
 
 
 
 
PRIPRAVUJEME:

Nerušiť, už spíme!

Zoznámte sa s poľovníckym veteránom G. Polčíkom

Čas divých kačíc

Klietkový chov zajacov (posledná časť)

Jazvečíkovitý durič: pomalší, ale vytrvalý

Zaujímavá trofej 20-ročného jeleňa

Poľovníctvo v EÚ: Lotyšsko
 
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 392 návštevníkov a žiadni členovia on-line