V týchto dňoch vyšlo januárové číslo mesačníka
NAŠE POĽOVNÍCTVO


Prečítajte si v ňom
 
 
 
Populácie diviačej zveri
z pohľadu posledných 20 rokov

 
Autori  článku Miroslav Vodňanský, Matúš Rajský a Pavel Hell sa zaoberajú otázkou populačnej explózie diviačej zveri u nás. Jej stále vyššie stavy  vplývajú na ďalšie druhy zveri, ktoré vytláčajú z ich teritórií a spôsobujú  väčší predačný tlak. Pribúdajú však aj škody, ktoré spôsobujú diviaky na poľnohospodárskych kultúrach. Kde hľadať príčiny kvôli ktorým sa v stredoeurópskych podmienkach začalo tak dariť diviačej zveri? Spôsobili to  zmeny v poľnohospodárskej krajine či klimatické podmienky? Odpovede na tieto, ako  aj na ďalšie otázky súvisiace  s touto tematikou,  nájdete  v článku.
 
 

Ako cestujú zubry
 
Viete si predstaviť „cestujúceho“  (nie putujúceho)  zubra? Začiatkom októbra 2005 dva zubry naozaj „cestovali“ - z českého chomutovského zooparku v Podkrušnohorí  do Národného parku Poloniny.  Zubry, odchované  v zooparku sa tak dostali do jedinej zubrej rezervácie, ktorá sa nachádza na území Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Tu, v najväčšom komplexe bukových lesov, ktoré sa označujú aj  ako „zelené pľúca Európy“  našli  zubry svoj nový domov. O zaujímavom transporte veľkých zvierat slovom aj obrazom informuje čitateľov náš spolupracovník Rostislav Stach
 
 


Stalo sa na ceste

V čísle 10/2005 sme uverejnili  rozsiahly článok o diaľniciach a zveri, o neexistujúcich priechodoch pre ňu a nehodách,  ku ktorým dochádza na cestách. Že ide o naozaj naliehavý problém, potvrdzuje aj príspevok mjr. Ing. Ľuboša Podlesného z KR Policajného zboru v Banskej Bystrici, ktorý napísal  ako ohlas na uvedený  článok. Informuje v ňom o konkrétnych prípadoch, keď  príčinou havárie bola zver, ktorá sa ocitla na ceste. V článku sú aj  rady, ako  postupovať po nehode a kto má hradiť škodu spôsobenú po strete motorového vozidla so zverou.
 
 


Poľovníctvo v Európskej únii:
MALTA - ostrov lovcov pernatej zveri

Okrem základných informácií o poľovníckej organizácii na Malte, počte poľovníkov a jej prírodných pomeroch, článok približuje čitateľovi aj isté poľutovaniahodné okolnosti. Týkajú sa skutočnosti, že mnohé druhy, ktoré sú  u nás už veľmi zriedkavé a najmä drobné vtáctvo, sa na Malte  naďalej môžu loviť v rámci tradičného „športu“. Malta sa síce stala  členom Európskej únie, ochrane vtáctva na tomto ostrove to však zatiaľ len veľmi málo prospelo..
 
 


Dve nové európske špičkové trofeje

Jedna z trofejí, pri akej sa každému  poľovníkovi musí tajiť dych. Odkiaľ pochádza?  Kto bol lovcom nádherného jeleňa? Koľko vážila a koľko bodov získala nevšedná trofej? To všetko  sa môžete dozvedieť z  článku „z prvej ruky“, priamo od jedného z členov medzinárodnej hodnotiteľskej komisie, ktorá sa začiatkom decembra zišla v Nemecku,  aby ocenila túto zriedkavú  trofej.

 
 
 
 
 
 
  

Straka mení stratégiu prežívania

Prvý zo série analytických článkov o krkavcovitých vtákoch jeho autor Ing. Branislav Soviš venoval strake. Tá v ľudovej slovesnosti  často vystupuje ako mýtický tvor, ktorému sa pripisujú rôzne vlastnosti - bystrosť, opatrnosť, zvedavosť, prefíkanosť a učenlivosť...Nenadarmo v latinčine dostala pomenovanie „sogax, logax et furax“, čiže prefíkaná, džavotavá a zlodejská. Kde sa u nás vyskytuje dnes, prečo klesli jej stavy, čo sa zmenilo v jej potrave - to sú otázky, na ktoré autor dáva odpoveď. V súvislosti so strakou tak ako aj so všetkým krkavcovitým vtáctvom, zdôrazňuje  jediné možné riešenie: chrániť aj regulovať.


Niva Moravy -
domov vzácnych rastlín a živočíchov

Lokalitu reprezentuje slovenský úsek rieky Moravy medzi Brodským a ústím Dunaja a najcennejšiu časť nivy pri hraniciach s ČR a Rakúskom. Na území je hlavný tok rieky Moravy a komplex rôznych typov mokradí... Tu nachádzajú  vhodné podmienky mnohé  vzácne  a ohrozené druhy rastlín a živočíchov. Ktoré sú to? Odpovede nájdete v článku  Vladimíra Slobodníka.
 
 


Poľovníctvo - jedinečný kultúrny fenomén

Informácia  z 3. zjazdu Českomoravskej mysliveckej jednoty. Obsahuje aj niekoľko myšlienok  z vystúpenia  prof. J. Hromasa o súčasných problémoch českého poľovníctva.
 
 
 

Veľké šelmy v Západných Tatrách
 
 
 
 
 
 
 
 
Pokračujeme v mapovaní výskytu šeliem u nás -  tentoraz v Západných Tatrách. Autor Ing. Pavol Lenko  podľa výsledkov sledovaní medveďa hnedého, vlka dravého a rysa ostrovida sa zamýšľa nad ich ďalším osudom a možnosťami ich manažmentu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

„Na chrbte“ Považského Inovca

Reportáž Petra Skalku zavedie čitateľa na poľovačku PZ Mier Nitrianska Blatnica, na ktorej sa stala smutná udalosť. Život však ide ďalej -  členovia združenia  sa starajú o zver, budujú pre ňu v revíri všetko  čo potrebuje, aby prežila zimu, chránia ju pred pytliakmi, tešia sa, ako sa vo zvernici darí muflónej zveri...

 
 

Z posedu na Hláňave
 
 
 
 
 
V seriáli Zlaté trofeje  čitateľ nájde  príbeh Ing.  Matúša Gachulinca, ktorý si takto spomína na pamätnú poľovačku: „Ušiel sa mi vysoký posed na Hláňave. Bolo krátko po piatej hodine, hora sa postupne zobúdzala, vzduch bol svieži a čistý, dobre sa mi tam sedelo a rozmýšľalo. Naraz ku mne doľahol  akýsi dupot... Zodvihol som k očiam ďalekohľad a odkiaľ sa mi naskytol krásny pohľad...“  Ako ďalej pokračoval, to je už v príspevku  Jozefa Ferenca.

 
 
 
 
 
  

Otto Banás: kynológ s fantáziou

Väčšine poľovníkov meno Otta Banása nie je neznáme, veď patrí medzi našich najúspešnejších poľovníckych kynológov. V rozhovore v rubrike Zoznámte sa, nám  odpovedal na otázky týkajúce sa jeho spôsobu výcviku psov, vzťahu ku kynológii vôbec aj úspechov, ktoré dosiahol na najrôznejších memoriáloch a skúškach u nás i v mnohých krajinách Európy.

 
 
 

Indickou džungľou a  púšťou

V indickom tzv. „púštnom“ štáte Radžastán sa nachádza jeden z národných parkov Indie - Sariska. Hovorí sa mu aj „tigria rezervácia“, ale tigra sa tu len málokomu podarí zazrieť.  Napriek tomu je tam čo obdivovať - o tom vás presvedčí článok a snímky Ing. Mariána Zelinu ml.
 
 
 

Farbiare
 
 
 
 
 
V rubrike Kynológia je článok venovaný farbiarom - histórii ich pôvodu, vzhľadu, šľachteniu, vlastnostiam a poľovníckemu upotrebeniu.

 
 
 
 
 
 
 
 
  

Na zelenej vlne
   
 
 
 
 
 
Tri zážitky z pera čitateľov - Smutný samotár (Ján Brtko, Ružomberok), Dva dni pred Silvestrom  (Ing. Jozef Miština) a Keď sa všetci čerti  ženili (Anton Lisý, Bratislava) -  nás zavedú do mrazom a snehom spútaných revírov. No aj vtedy sa v nich môže odohrať nejeden zaujímavý príbeh.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Choroby zveri: svrab

Svrab zvierat je súhrnným  názvom pre skupinu parazitárnych chorôb spôsobovaných svrabovcami (roztočmi) ... Podľa jednotlivých druhov svrabovcov hovoríme aj o kožnom svrabe (prašivine) alebo o ušnom svrabe... V príspevku D. Rajského a J. Sokola  sa dočítate o rozšírení tejto choroby, diagnóze ako aj o jej liečbe a prevencii.
 
 
 

Postrehy zo Slovenského raja

Niekoľko zaujímavých konkrétnych  poznatkov o negatívnych dosahoch turistiky na prírodu Slovenského raja. Potvrdzujú, že  zver je tam neustále vyrušovaná,  že mnohí turisti nerešpektujú vyznačené trasy a chodníky, ale  svojvoľne  sa pohybujú aj v najodľahlejších  miestach.

 
  
 
 

Baroková pažba  ako klenot

Pohľad na detaily vzácnej pažby poteší  nielen milovníkov historických zbraní. Zdobenie pažby bolo vskutku dokonalé a dnešný človek ho môže  len obdivovať a pociťovať úctu k majstrovi, ktorý dokázal pušku premeniť na  prekrásne umelecké dielo.
Pokiaľ máte doma staršiu zbraň (alebo vás len zaujímajú historické zbrane), v januárovom čísle čaká na vás (na str. 27) prekvapenie. Ak sa chcete o ňom dozvedieť viac, nezabudnite si zaobstarať januárové číslo!

 
 
 
Poľovnícky svet 
  
 
 
 
Na stránke okrem ôsmich zaujímavých informácií zo zahraničia nájdete  spomienku na tragickú poľovačku Ľudovíta Štúra, od ktorej onedlho  uplynie už  150 rokov. Poľovačka bola  azda poslednou a jedinou  radosťou nášho veľkého národovca, ale  žiaľ, stala sa mu osudnou... Čítajte na str. 30.

 
 
 
 
 
 
 
  
Veselý revír
 
 
 
 
 
 
Kto má škodu, má aj posmech - je úsmevná príhoda, ktorá „stala sa naozaj“.  V rubrike nájdete  kreslené vtipy aj zopár vtipov vhodných  na zapamätanie.
 
 
 
 
 
 
 
 
Dobrú chuť

Skúste náš recept - diviačie stehno na zelenine. Je jednoduchý a môžete ním nahradiť tradičnú úpravu mäsa z diviaka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poľovnícky kalendár - január
 
 
 
Na stránke sú  pravidelné informácie o love, východoch a západoch Slnka a Mesiaca, Myšlienku mesiaca, o čom rozmýšľal „na posede“  náš čitateľ Karol M. z Košíc a zaujímavý pohľad do medvedieho brlohu v zime. Viete čo sa v ňom deje?

 
 
 
 
 
  

Krížovka
- je tak  ako vždy - na strane 34. Od 1. čísla budeme v krížovkách hľadať poučenia z Ezopových bájok.
 
 
 
PRIPRAVUJEME

Genetika muflónej zveri
Problémy s krkavcom
Za „zlatým“ medveďom
Aktuálna téma: pytliactvo
Zoznámte sa: s hercom a poľovníkom Ivanom Vojtekom

 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 553 návštevníkov a žiadni členovia on-line