Ponúka vám veľa aktuálnych informácií a zaujímavého čítania:

Čo treba vedieť o novom Trestnom zákone
Kpt. Mgr. Martin Korch z Prezídia Policajného zboru SR informuje poľovníkov,  ktorí sa môžu ocitnúť v rôznych situáciách, o tom, čo znamená „krajná núdza“ alebo „nutná obrana“ a kedy sa použitie zbrane považuje za oprávnené.
 
Tchory a norky - rozoznáte ich?

S našimi malými lasicovitými šelmami, ich rozšírení, ale aj o „prišelcovi“ minkovi  čitateľov zoznamujú autori Pavel Hell a Jaroslav Slamečka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Príprava na znášku

Článok je určený  chovateľom bažantov, ktorí  sa usilujú umelým odchovom prispieť k rozšíreniu  bažanta  v našich revíroch. Radia im skúsení autori - J. Miško, E. Mišková z Účelového zariadenia  Univerzity veterinárneho lekárstva v Košiciach.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Švédsko - krajina s bohatstvom zveri

Ďalší zo seriálu článkov o poľovníctve v krajinách Európskej únie. Dozviete sa v ňom, ako  si švédski poľovníci prenajímajú revíry,  na čo a kedy  poľujú  a možno vás prekvapí, že chytanie zveri do pascí, ktoré má v krajine dlhú tradíciu, je povolené aj dnes, no len s osobitným povolením.
 
 
 
 

Krása v kove a dreve

Svoje práce predstavuje mladý majster-nožiar R. Kováčik, ktorého výrobky sú porovnateľné so zahraničnými.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Problémy s krkavcom

Po dlhšom čase sa môže poľovnícka verejnosť oboznámiť s výskytom a biológiou u nás sa vyskytujúcich príslušníkov čeľade krkavcovitého vtáctva, ktoré sa v posledných rokoch  rozmnožilo, tak že nielen poľovníkom narobilo vrásky na čele a bolo treba prijať legislatívne opatrenia. Autor Ing. Branislav Soviš pripravuje o krkavcovitých dve ďalšie pokračovania.
 
 
 
Čo treba vedieť o pytliactve

Trestná činnosť pytliactva spôsobuje  vysoké škody nielen na genofonde zveri, ale pre poľovnícke združenia a spoločnosti predstavuje aj veľké materiálne škody. Pripravili sme preto niekoľko príspevkov z pera Libora Gašpierika tri príspevky,  ktoré  podrobnejšie ozrejmujú pytliactvo ako trestný čin, charakteristiku páchateľa a najmä prevenciu trestného činu pytliactva.
 
  
 
Zmeny klímy a ich možné dôsledky na ekosystémy

Prof. RNDr. Milan Lapin, CSc. z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave, známy aj v zahraničí, zoznamuje našich čitateľov so závažným problémom ľudstva - globálnym otepľovaním. Čo znamenajú pre človeka, zver a prírodu vôbec? Čo môže zmierniť zmeny, ktoré už  pociťujeme sami na sebe? Podarí sa ľudstvu na ne adaptovať? O tom všetkom nás informuje u nás i v zahraničí uznávaný odborník. Jeho článok vás iste zaujme a potvrdí možno aj mnohé vaše pozorovania a skúsenosti.


Labradorský retríver - pes, ktorý nesklame

Zaujímavá história plemena, ktoré je vo svete azda najviac rozšírené. O jeho vlastnostiach, vrodených schopnostiach a praktickom využití i v poľovníctve píše Ing. Ján Zajac.

 
 
 
 
 
 
 

Hlavou do stromu

...naraz som zazrel, ako spoza stromu vykúka veľká hlava. Medveď! Dlho tam stál, obzeral sa na všetky strany, vetril a v jeden okamih sa mi zazdalo, že sa pozerá rovno na mňa...“ myslel si Ing. Milan Meško, ktorému sa podarilo uloviť medveďa. Nie hocijakého, ale - zlatého. Stretnutie s  poľovníkom s takým zriedkavým šťastím sprostredkoval Jozef Ferenec.



Zoznámte sa s hercom, televíznym moderátorom a poľovníkom
Ivanom Vojtekom

S „Tulim“ sme hovorili - o čom inom ako o poľovníctve. O jeho vzťahu k tejto záľube, o tom o čo  ho obohacuje pobyt v prírode a stretnutie s priateľmi, aj o jeho  ostrejšej výmene  názorov s istým vraj „ochranárom“, ktorý ním pohàdal ako so zabijakom. Úprimne sa vyznáva, že do prírody si chodí „oprať“ mozog a že človek sa  nikdy nesmie pokúšať zmocniť sa jej a ovládnuť ju. No a keďže je Tuli  veselým človekom, aj vám „odkázal“ niekoľko - vtipov.  A pozdravuje vás.

Najlepšie je spať alebo mať „kožuch“

O zveri v zime, ktorá je pre ňu najťažším obdobím“, píše jej znalec a dlhoročný pozorovateľ Ing. Miroslav Saniga, CSc. Tie, ktoré spia, alebo sa v zime zaodievajú do hustejšej kožušiny ju prežívajú ľahšie, ale čo tie ostatné?

Návšteva Yellowstonu

Zážitky z návštevy, ku ktorým patrilo aj pozorovanie „jelenej ruje v mestečku“  vám sprostredkoval Rostislav Stach.

 
 
 
 
 
 
 
  

Na zelenej vlne

Na „zelenú vlnu“ vás naladia a najmä dobrý oddych vám prinesú tri zaujímavé príbehy  - Dobrý brloh (Martin Mríz z Rokytova pri Humennom), Líška guľou strelená (Mgr. Peter Kušík z Obeckova) a Nádej zomiera posledná (Štefan Remper, PZ Gemerský Sad).


Nenápadná pomocníčka - palica

Beriete si do revíru palicu? Ak áno, iste viete, že vám môže poslúžiť pri najrôznejších činnostiach. No keď ju nemávate so sebou, pripomenie vám Ing. Pavlech pri čom pomáha jemu. Niekedy ju použije ako „predåženú ruku“, inokedy ako oporu, prenosný vešiak či dokonca „kroniku“.

Strelectvo

Test dvojakového trojaka Merkel DR 97, ktorý je síce drahou puškou, zaujme nejedného poľovníka, ale aj takého, ktorý si ju nekúpi, iste upútajú jej technické parametre.
 
 

Jedinečné „tešínky“

Fotografie tzv. „tešínok“ iste pritiahnu zrak  každého, kto sa zaujíma o históriu zbraní, ale nielen ich. Spracovanie a výzdoba  týchto pušiek je doslova pastvou pre  oči. Autor Mgr. Michal Pírek  čitateľovi približuje, kde sa vyrábali, na čo sa používali.


Poľovnícky svet

V pravidelnej rubrike nájdete deväť informácií zo sveta ako ich sprostredkovali svojim čitateľom zahraničné poľovnícke časopisy. V rubrike Osobnosti slovenského poľovníctva  venujeme spomienku Ing. Ľudovítovi Bancíkovi. Bol jednou z tých osobností, ktoré kládli základy slovenského moderného poľovníctva.
 
 

Veselý revír

Rubrika  obsahuje kreslený humor, vtipy a zážitky Strýka Štefana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dobrú chuť!

Ponúkame recept  na Pikantné jelenie plátky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poľovnícky kalendár

Okrem informácií o love vo februári nájdete na stránke Východy a západy Slnka a Mesiaca, rubriku Sedím na posede a vraciame sa tu opäť k problému týkajúcemu sa lokality dropa fúzatého na Sysľovských poliach v chotári Rusoviec. Potvrdila sa domnienka, o ktorej sme písali pred rokom (Drop alebo hop?!): niekto tam chce mať golfové ihrisko! Podarí sa lokalitu zachrániť pre dropa?



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 303 návštevníkov a jeden člen on-line