V týchto dňoch vychádza  MARCOVÉ ČÍSLO 
 
 
Na jeho stránkach  o. i.  nájdete: 
 
 
Pre poľovníkov aj pre verejnosť
 
Tajomníčka RgO SPZ Gemer Rožňava-Revúca  Valéria Makarová informuje o prípravách tohtoročnej chovateľskej prehliadky v regióne Gemera.
  

Na krídlach nesie jar

Autor Ing. Miroslav Saniga, CSc. z Ústavu ekológie lesa SAV približuje život sluky a prostredie, v ktorom  sa zdržiava. Pripomína, že jej stavy už dávno neohrozuje lov, ale predovšetkým aplikácia chemických prostriedkov v lesnom prostredí, drôty elektrického vedenia a horských dopravných zariadení. Súčasne naznačuje spôsoby, ako ju chrániť.  
 
 
 
Veterinárny dozor a poľovnícka prax

Po vstupe Slovenskej republiky do EÚ bolo nevyhnutné priblížiť európske smernice aj na úseku veterinárnej legislatívy. O. i. sa to týka   právnych  noriem upravujúcich veterinárny dozor a kontroly hygieny zveriny z voľne žijúcej zveri, kde dochádza k niekoľkým významným zmenám. Čoho sa týka tzv. „hygienický balíček“, kto bude môcť vykonať prvotné vyšetrenie  úlovku, kedy ho musí prehliadnuť veterinárny lekár a kto je „poľovník s certifikátom“?  To všetko sú  nové  opatrenia, ktoré si  musia osvojiť  všetci poľovníci, ale predovšetkým poľovnícki hospodári. Podrobne ich vysvetľuje  ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc.

 
 

Psík medvedíkovitý a medvedík čistotný - rozoznáte ich?

Na prvý pohľad sú tieto malé lasicovité šelmy veľmi podobné. Podľa čoho sa dajú rozoznať? O ich morfologických odlišnostiach a o rozdieloch v  ich správaní, potravinárskej biológii, rozmnožovaní, pobytových znakoch v revíri ako aj o ich súčasnom
 
 
 
rozšírení u nás,  informujú Pavel Hell, Jaroslav Slamečka a Jozef Gašparík.
 
 
 
 
 
 

 
 

Belgicko, krajina sv. Huberta patróna poľovníkov
 
 
Ďalšie  pokračovanie seriálu Poľovníctvo v krajinách Európskej únie. Poľovníctvo v Belgicku je zaujímavé svojím riadením, spôsobmi lovu, ale aj priamymi a nepriamymi  hospodárskymi prínosmi napriek tomu, že neoplýva bohatstvom lesov  a zveri. V článku nájdete informácie, na akú zver a kedy poľujú belgickí poľovníci, ako je riadená poľovnícka kynológia atď. I keď v Belgicku  početnosť poľovníkov nie je veľká, v krajine sa považuje poľovníctvo za významnú a všeobecne uznávanú  činnosť, ktorá má  bohaté kultúrne tradície; osobitne poľovnícka hudba je na vysokej úrovni. V krajine možno navštíviť  kláštor, v ktorom pôsobil patrón poľovníkov - sv. Hubert.

 
  

Havran poľný: večný tulák

Pozorovať havrana sa  podarilo každému z nás, ale čo o ňom vieme? Kde všade je rozšírený, kde sa u nás vyskytuje,  aký je spôsob jeho hniezdenia, odchov mláďat, čo sa zmenilo v potravnej ekológii tohto „večného tuláka“ -  to všetko sa môžeme dozvedieť z  článku  Ing. Branislava Soviša. Celkom isto mnohých z nás podnieti, aby sme si tohto významného zástupcu z čeľade krkavcovitých  začali podrobnejšie všímať.

 
 
 

Tu rastú budúci lesníci a poľovníci
 
 

Riaditeľ Stredného odborného učilišťa lesníckeho v Modre-Harmónii Mgr. Juraj Peržo informuje o učebných odboroch, ktoré škola ponúka  chlapcom (mechanizátor lesnej výroby), chlapcom  a dievčatám (lesokrajinár)  a o nových 4-ročných odboroch, ktoré  pribudnú od tohtoročného septembra: umelecko-remeselné spracovanie dreva (drevorezba) a  umelecký kováč a zámočník. Voliteľnými predmetmi sú poľovníctvo, sokoliarstvo a včelárstvo. Možno práve  vášmu dieťaťu alebo niekomu z  okruhu vašich známych  pomôže informácia pri voľbe budúceho povolania.

  

Pytliak, čo je to za človeka?

Autor článku doc. Ing. Libor Gašpierik, CSc. charakterizuje jednotlivé „typy“ pytliakov: tzv. rodeného pytliaka a „pečienkára“. Súčasne sa zamýšľa nad  významom sociálneho prostredia a hodnotovej orientácie ľudí, ktorí  sa  dopúšťajú pytliactva. Každý z nich sa správa určitým spôsobom  a aj podľa  neho si možno vytvoriť obraz človeka, ktorého činy nielenže spôsobujú  materiálne škody, ale svedčia aj o jeho bezcitnosti voči zveri.
 


Odvaha a rýchlosť

Práve to sú charakteristické vlastnosti nemeckého poľovníckeho teriéra. Preto poľovníci právo o ňom hovoria ako o „malom psovi schopnom veľkých výkonov“. Článok Ing. Jána Zajaca  zoznamuje čitateľa s históriou  šľachtenia  jagdteriéra a s jeho uplatnením v poľovníckej praxi.  


 
  
 
Aj v zime im bolo dobre
 

 
Ako sa darí zubrom vo zvernici v Topoľčiankach a ako prežívajú zimu, píše  autor  Jozef  Šabo.  Aj zima je pre ne obdobím pohody: majú dostatok potravy a nikto a nič ich neohrozuje. A dokonca ich ani neobťažuje hmyz. Pretože ruja zubrov vo zvernici stratila sezónny charakter,  ich mláďatá prichádzajú na svet často aj v najtuhšom mraze. V článku sa dozviete aj o tom, ako  sa darilo mladému zubrovi,  ktorý sa  narodil pri - 10 0C .
 
 
 
 



 
 Scenáre klimatickej zmeny

Druhá časť nášho seriálu Celosvetový problém, ktorého autorom je  prof. RNDr. Milan Lapin, CSc., vedúci Oddelenia meteorológie a klimatológie UK v Bratislave sa zaoberá globálnym oteplením na Zemi, jeho príčinami a dôsledkami. A keďže zmeny neobídu ani nás, oplatí sa ho pozorne prečítať, veď je to problém, ktorý  sa dotýka celého ľudstva a jeho riešením sa musí začať zaoberať už dnes.

 
 
 
 
 
Poľovníctvo má ľudí spájať, nie rozdeľovať
 

V rubrike Zoznámte sa  zhovárame sa  s prof. Ing. Jurajom Ciberejom, DrSc.  z Univerzity veterinárneho lekárstva v Košiciach.  Spomína nielen na svoje poľovnícke začiatky, ale hovorí aj o  svojej vedeckovýskumnej činnosti i  o poľovníctve  v krajinách, ktoré navštívil. Podľa jeho slov  za žiadnou z nich  v tomto ohľade  „v ničom nezaostávame“.  Čitateľa iste zaujmú aj jeho názory na súčasné  problémy  nášho poľovníctva a jeho poslanie týkajúce sa ochrany prírody.


 
 
Za exotikou do Afriky
 
 
 
 

Na krátky výlet do Juhoafrickej republiky a Namíbie, ktoré  často navštevujú aj naši poľovníci, vás pozýva Ing. Miroslav Jevočin.  Keď nemáme možnosť sami podniknúť takú cestu, aspoň  sa niečo dozvieme, čo sa  odohráva na  safari v Juhoafrickej republike a aká je namíbijská zima.
 
  


Na zelenej vlne

V rubrike  nájdete tri zaujímavé zážitky autorov  Jána Sisáka: Keď sa   
Diana láskavo pozrie..., Ing. Juraja B.: Padla facka - na poli a Ondreja Bartoša:  Štrbavý
Bročko.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Latorica
  

S ďalšou Ramsarskou lokalitou - Latoricou - ktorá bola zapísaná do Zoznamu medzinárodne významných mokradí nás zoznamuje Vladimír Slobodník.  Je domovom  napr. 12 druhov obojživelníkov, 92 druhov vtákov, z ktorých 54 tu aj hniezdi a iných vzácnych živočíchov.  Zachovanie mokradí  má veľký celosvetový význam, preto je nevyhnutné chrániť ich.
 
 

Originálne a krásne
 
  

Svoje výrobky - poľovnícke šperky - predstavuje ich autor Dušan Keleši, ktorého zlatníctvo Zlatý orol už pätnásty rok spestruje náš trh.
  


Veľkokalibrová guľovnica
 
 

Len málokedy  sa naskytne možnosť dôkladne sa zoznámiť s takou vzácnou zbraňou, akú nám predstavuje autor  Mgr. Michal Pírek  - veľkokalibrovou guľovnicou, ktorá  pochádza z prvej polovice 18. storočia. Okrem jej krásnej výzdoby sú zaujímavé aj informácie, na čo bola určená, ako konštruovaná a kto ju pred  mnohými rokmi vlastnil. V takýchto zbraniach je zhmotnená história európskeho poľovníctva a sú  súčasťou  kultúrneho dedičstva.
 
 

Výber zaujímavostí

z európskej poľovníckej tlače  doplňuje rubrika Osobnosti slovenského poľovníctva: Jozefove hory a boriny. Venovaná je pamiatke vynikajúceho lesníka a poľovníka Ing. Jozefa Serdela, CSc., ktorý by sa vo februári  tohto roku  bol  dožil osemdesiatich rokov.
 
  
 
 
  


Veselý revír

Prechádzka po „veselom revíri“ vás osvieži - obsahuje vtipy, kreslený humor a historku, ktorá sa „naozaj stala“ o sluke, ktorá údajne bola - jednooká.

 
 
 
 
 

Dobrú chuť

Do zbierky vašich receptov  poľovníckych pochúťok tentoraz  pribudne návod na prípravu Jágerskej pečienky.
 
 
 
 
 
 
 
 

Poľovnícky kalendár

Informácie o časoch lovu a Aktuálne opatrenia týkajúce sa výnimiek lovu diviačej zveri a monitoringu a lovu poľovnej pernatej zveri.  Autor  postrehu Na posede sa zamýšľal  nad zaujímavou témou - či vôbec majú poľovníci chodiť do revíru.
 


Krížovka

Ponúka jednu z Ezopových bájok a poučenie z nej je, ako  vždy, v tajničke.
 
 
 

 
 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 491 návštevníkov a žiadni členovia on-line