V týchto dňoch vychádza  APRÍLOVÉ ČÍSLO
 
 
Na jeho stránkach nájdete:

Neprekvapme medveďa!
Napriek dlhej zime medvede sa už dávno vyspali a opustili svoje brlohy. Aké môže byť naše prvé tohtoročné stretnutie s niektorým z nich?
 
Les a ľudia

Autor krátkeho zamyslenia Ing. IGOR MRÁZ  na začiatku apríla, ktorý je Mesiacom lesov, pripomína jeho mnohoraké funkcie, ktoré plní v našom živote.
 
 

Posudzovanie muflónej zveri v prírode
 
  
 
 

Príspevok autorov P. HELLA, J. GAŠPARÍKA a  R. JURČÍKA  zoznámi čitateľa so základnými zásadami, ako a podľa čoho posudzovať muflóniu  zver vo voľnej prírode, ako odhadnúť, nakoľko ju možno zaradiť medzi chovnú a ako odhadnúť jej vek. Článok je významným príspevkom pre poľovnícku prax v revíroch, v ktorých žije táto zaujímavá zver.

 
 

Pernaté dravce  a vtáčia chrípka

Stále aktuálny problém vtáčej chrípky analyzujú autori-veterinári  D. RAJSKÝ, J. SOKOL, S. HANZEL  a I. MRAČKO v súvislosti so sťahovavým vtáctvom a jeho migračnými trasami. Článok doplňuje snímka sokola sťahovavého u ktorého sa zistil vírus vtáčej chrípky, mapka chovov hydiny, voľne žijúceho vodného vtáctva migračných trás v SR a zoznam európskych krajín, v ktorých sa do konca februára t. r.  zistil nebezpečný vírus.
 
 
 


Poľovníctvo v EÚ
 
 
 
Pohľad k susedom - do Českej republiky  
Podrobne o prírodných podmienkach  a súčasnom stave poľovníctva v ČR informuje našich čitateľov čestný predseda ČMMJ prof. Ing. JOSEF HROMAS, CSc.  O. i. zaujmú údaje  o súčasných úlovkoch  jednotlivých druhov zveri ako aj príčinách úbytku malej zveri  a o súčasne platnom zákone o poľovníctve.

 
  
 

Na poľnej ceste  
   
 
 
Keby to človek nevidel na vlastné oči, ani by si to o tých krásnych operencoch nepomyslel...“  píše  PETER HORSKÝ  o priebehu  zápasu dvoch bažantích kohútov, aké sa každoročne  odohrávajú v našich revíroch. Fotografie  približujú  čitateľovi, ako  sa jeden súper pokúša odplašiť druhého.

 
 
 

Pár slov o poľovníckom klobúku

Zaujímavá a praktická poznámka o našich zelených  klobúkoch a ich súčasnej móde. Aký si vybrať z bohatej ponuky? Aj pri  kúpe poľovníckeho  klobúka  sa treba riadiť niektorými zásadami, ktoré nájdete v poznámke autorky  JARMILY  DOBŠOVIČOVEJ.
 
 
 
BUDEME NENÁVIDIEŤ VTÁCTVO?

Známy  znalec prírody a ornitológ Ing. MIROSLAV SANIGA, CSc.  sa zamýšľa nad vtáčou chrípkou z iného pohľadu - z nášho vzťahu k voľne žijúcemu vtáctvu. Varuje pred  nepremysleným nivočením vtákov  a ich hniezd a pripomína,  že na neodôvodnenú  nenávisť voči vtáctvu upozornili aj  všetky celosvetové organizácie súvisiace s ochranou zdravia ľudí i vtáctva.
 
 
 

Chránený druh verzus jeho ochrana
 
 
O jednostranných pohľadoch na niektoré druhy chránených druhov živočíchov  píše Ing. PAVOL LENKO z TANAP-u Tatranská Štrba. Všíma si predovšetkým kamzíka vrchovského,  tetrova hoľniaka, tetrova hlucháňa a orla skalného, ktorý je takisto zákonom chránený, no súčasne sa významne podieľa na likvidovaní stavov predchádzajúcich  troch druhov. Za východisko považuje zastaviť ďalšie umelé vysadzovanie orla do voľnej prírody.

 
 
 
 
Škola s viac ako dvestoročnou tradíciou

V septembri t. r. uplynie 210 rokov odvtedy, ako Kráľovská komorská lesnícka škola v Liptovskom Hrádku  otvorila po prvýkrát svoje brány. Dnes nesie  meno našej významnej lesníckej osobnosti - Juraja Dekréta Matejovie. Aká je súčasná Stredná lesnícka škola J. D. Matejovie v Liptovskom Hrádku? Čo ponúka svojim žiakom? O škole a podmienkach štúdia na nej píše  Ing. Edmund HATIAR, zástupca riaditeľa SLŠ v Liptovskom Hrádku.
 
 
 

Klimatická zmena u nás

Posledný z trojdielnej série článkov venovaných klimatickým zmenám vo svete. Autor, prof. RNDr. MILAN LAPIN z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave zoznamuje v ňom čitateľov s rôznymi zmenami počasia  osobitne v strednej Európe a ich príčinami. Ak by pokračovali, ohrozili by  život ľudí,  živočíchov aj rastlín.  Odpovedá i na otázky  o tom,  či je v našich podmienkach možná adaptácia a zmiernenie klimatickej zmeny. Súčasne zdôrazňuje,  že o. i. sa i my sami, ľudia, musíme zmeniť - osobitne vo svojich spotrebiteľských nárokoch.  
 
 


Lesnícka púť Ing. Jána Hroššu

V pravidelnej rubrike  Zoznámte sa,   tento raz  sa  zhovárame s riaditeľom OZ Štátnych lesov SR v Topoľčiankach.  Jeho odpovede nám približujú  jeden z našich prekrásnych a známych lesných komplexov  a zoznamujú nás  s jeho obhospodarovaním - aj poľovníckym. Ing. Ján Hroššo  sa súčasne vyznáva  zo svojho úprimného vzťahu  k Topoľčiankam, ktorých lesy, zámok, Veľká a Malá zvernica si napriek rôznym zmenám akými prešli, uchovali jedinečnú povesť. Preto si  získajú  srdce každého, kto ich navštívi čo len jediný raz.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tri tváre Nepálu

Cestopisná pohľadnica zo zaujímavej krajiny, o ktorej snívajú všetci horolezci. No Nepál je i krajina  s bohatstvom zveri, aj keď  poľovníctvo - tak ako ho chápeme u nás -  je tam  neznáme. Autor  PAVOL STRÝČEK  nás však zoznamuje so spoločnosťou, ktorej životný štýl prakticky neprodukuje nijaký odpad. Jeho postrehy  nám priblížia Nepál z trocha inej stránky, aby sme sa na ďalekú krajinu nepozerali iba očami tých, ktorí zdolávajú najvyššie veľhory sveta.
 
 
 

Na zelenej vlne
 
 
 
 
 
 
Pravidelná rubrika vám  ponúka tri zaujímavé príbehy našich čitateľov: Ing. ALOJZ DRÁBEK  - Sluka a neopakovateľný večer, JÁN  ANDREJŠÍK - Úroveň mravca, JAROSLAV PROSEČNÝ - Prví učitelia, prvý diviak Dlho očakávanú jar sme sa  pokúšali „privolať“ aspoň snímkou  rozkvitnutej čerešne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dá sa predísť pytliactvu?

Autor doc. Ing. LIBOR GAŠPIERIK, CSc. sa zamýšľa nad  možnou prevenciou tohto  nežiaduceho javu. Hneď v úvode však konštatuje, že keby to bolo možné, tak by  sme už dávno ani nepoznali tento pojem. Na druhej strane hľadá možnosti, ako pytliactvo aspoň obmedziť, ako mu nevytvárať podmienky, ale čo najviac ho sťažovať.

 
 
  

Atraktívna novina: Cynergy Trap
 
 
 

V rubrike Strelectvo  MOJMÍR TRENČIANSKY  predstavuje nový typ  pušky vysokých kvalít - Browning Cynergy Trap - ktorú vlastnoručne  otestoval. Vyzdvihuje jej viaceré koncepčné a konštrukčné novinky, ktoré zaujmú každého strelca.
 
 


Topinambur - známy neznámy

Priamo z poľovníckej praxe píše Ing. IGOR PALEČKA o skúsenostiach s pestovaním topinamburu. Aké sú jeho výhody? Ako začať s jeho pestovaním? Ako ho prijíma zver?  Kde je vhodné ho uskladniť? Na všetky  otázky  nájde čitateľ odpovede v článku, ktorý možno mnohých presvedčí o prednostiach známeho neznámeho - topinamburu.

 
 

Prvá pomoc

V našej novej rubrike sa budeme venovať dobrým radám, ktoré sa zídu každému poľovníkovi ak sa ocitne na odľahlom mieste a prekvapí ho nevoľnosť, menší či väčší úraz. Tento raz vám MUDr. TATIANA BEZAYOVÁ, CSc. radí, čo treba robiť, keď  pri pobyte v prírode naraz začnete neustále  kýchať  a len dodatočne sa dozviete, že to bol začiatok sennej nádchy.
 


Poľovnícky svet

Sedem zaujímavostí  z európskej poľovníckej tlače a v rubrike Osobnosti  slovenského poľovníctva spomíname na ANDREJA RENČU, známeho ako vynikajúceho kynológa, ktorý prispel k rozvoju chovu slovenského kopova.
 
 
 

Veselý revír

Rubrika ponúka  niekoľko vtipov, kresieb, ale aj to, čo Stalo sa naozaj  (keď sa medveď túlal po Záhorí). Veselý revír vás naladí na  veselú vlnu.


Dobrú chuť

Jednoduchý recept na RAGÚ ZO ZAJACA POĽNÉHO spestrí možnosti využitia diviny vo vašej kuchyni.


POĽOVNÍCKY KALENDÁR
Rubrika  obsahuje: časy lovu, Myšlienku mesiaca,  poznámku o Dni Zeme, ktorý si pripomíname 22. apríla a niekoľko  poetických myšlienok  vo veršovanej podobe tak,  ako si ich na posede zapísal Ing. ERIK TIEFENBACHER. Určite si ich prečítajte.

 
 

V KRÍŽOVKE

Ak budete mať voľnú chvíľu, vylúštite  krížovku, v ktorej  sa ukrýva poučenie Ezopovej bájky  O vlkovi v ovčom rúchu.  Dvaja čitatelia (ak  správne vylúštenie pošlú do redakcie) môžu  tento raz získať mimoriadne vzácnu knihu - Veľký atlas húb, ktorý  je najväčším jednozväzkovým atlasom húb na svete!

 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 538 návštevníkov a žiadni členovia on-line