Vychádza  JÚNOVÉ ČÍSLO

 
 
Na jeho stránkach  nájdete:

Dobré meno
Krátka úvaha  o aktuálnej otázke: ako treba uchovať dobré meno  poľovníctva  v očiach  verejnosti.
Kavka tmavá: letecký akrobat

Všetko o jednom z našich príslušníkov čeľade krkavcovitých: rozšírení, hniezdnej biológii a potravnej ekológii. Dokážete kavku tmavú  rozoznať podľa  hlasu? Podľa letu? Hniezda? O tom aj o ďalších podrobnostiach z jej života píše Ing. BRANISLAV SOVIŠ.

 

Tlak predátorov
Ako sa  prejavuje tlak vlka a rysa na kamzíka, konkrétne pozorovania z posledných rokov: ako útočí vlk  a ako rys, kam uniká kamzík.  Zaujímavé poznatky  z praxe  sprostredkúva  jeden z očitých svedkov  dramatických stretnutí predátorov s kamzíkom  MILAN BALLO.

 
 
 
 
 
 
Lovy v Írsku
 
 
 
Ďalší z nášho seriálu  článkov o poľovníctve v krajinách EÚ zoznamuje čitateľa  so štátom, ktorý má len 3,7 mil. obyvateľov, ale až 300 000 poľovníkov.
 
 
 
 
 
 
  

Poľovnícka legislatíva v štátoch EÚ
 
 
 
Súhrnný článok o troch  typoch  poľovníckych tradícií, zvyklostí a legislatíve  v štátoch Európskej únie, ktorý  čitateľovi  umožňuje  porovnať  niekoľko rôznych  spôsobov  prístupu k poľovnej zveri. Preto ani pre orgány EÚ nie je jednoduché  zjednotiť legislatívu alebo vydať všeobecne záväzné predpisy týkajúce sa poľovníctva, konštatuje autor článku prof. Ing. JOSEF HROMAS.
 
 
 


Mačka divá na Slovensku
 
Čitateľ sa v analytickom článku  dozvie všetko o tomto zástupcovi  našich malých šeliem: jej ochrannom statuse, početnosti a rozšírení na našom území, zložení jej potravy aj o jej vplyve na malú zvere.  Autori  PAVEL HELL, JAROSLAV SLAMEČKA, JOZEF GAŠPARÍK  doplňujú  množstvo  informácií  kresbami,  podľa ktorých možno bezpečne rozoznať mačku domácu od mačky divej.

 
 
 

Vplyv klimatických podmienok na zver
 
 
 

Článok, ktorý zaujme každého čitateľa. Trojica autorov, naši poprední odborníci  - PAVEL HELL, JAROSLAV SLAMEČKA, JOZEF GAŠPARÍK sa zamýšľajú nad  dôsledkami rôznych globálnych klimatických  zmien na poľovnú zver. Odpovedajú na otázky o možných dosahoch tuhých zím a horúcich letných mesiacov  v našich konkrétnych podmienkach. Obsažný príspevok doplňujú aj o informáciu, aký bol rok  2005 a ako ho prežila  poľovná zver.

 
 
  
 
Pokus poľovníkov v Preseľanoch
 
 

O živote a činnosti  členov PZ Manna   Preseľany, ktorí sa o. i. s odvahou púšťajú aj do reaklimatizácie  divého králika  informuje  PETER  SKALKA.  Rubriku Z praxe dopåňa správa  o tohtoročnej chovateľskej prehliadke  v Topoľčianskom okrese.
 
 
 


Liečivé stromy a rastliny
 
 
 
Nepochybujem, že  väčšina poľovníkov pozná les a vie, že takmer všetko, čo v ňom rastie, si zasluhuje našu pozornosť...“  píše sa v úvode článku. Nájdete v ňom  veľa zaujímavých  informácií o stromoch a rastlinách, ktorých listy, kôra či plody môžu  liečiť, ale práve tak  aj uškodiť nášmu zdraviu. Autor Ing. IGOR MRÁZ  nám  približuje najčastejšie „poklady a nebezpečenstvá“, s ktorými sa  v lese stretáme.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pochváľme sa slovenským kopovom
 

V rubrike Kynológia  uverejňujeme článok venovaný nášmu národnému plemenu - slovenskému kopovovi: jeho vzniku, vývoju a jeho súčasnej chovnej základni. Napriek tomu, že je vysoká a nachádzajú sa v nej  mnohé špičkové jedince, na  výstavách patrí k málo početným plemenám, konštatuje autor Ing. JÁN ZAJAC.  Dokážme si odpovedať prečo?

 
 
 
 
Koniec jedného samotára


Autor textu a snímok  JOZEF FERENEC  opisuje vlastné zážitky spojené s úlovkom veľkého samotára - diviaka. Priblížil nám už mnohých lovcov a ich „zlaté“ trofeje,  teraz  vychádza z vlastnej skúsenosti, ktorá mu priniesla trofej bronzovú. Tešil sa však z nej tak, ako keby bola „zlatá“.

 
 
 

„Príroda je môj oddych, liek aj  svet“
  
 
 
 
 
V obľúbenej rubrike Zoznámte sa, predstaví sa  vám zaujímavá žena - poľovníčka: ZUZANA NAŇOVÁ. Čo ju pred mnohými rokmi priviedlo k poľovníctvu? Prečo  je jej najväčšou záľubou?  A prečo oddychom aj liekom?  Že aj poľovníctvo je „koníčkom“, ktorý možno  spojiť s povinnosťami manželky, matky a starej mamy, o tom hovorí z vlastných skúsenosti.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Aljašské šelmy
 

 
Každý z nás, ktorí nemáme možnosť navštíviť ďaleké kraje, sa iste rád zoznámi s poznatkami a dojmami  našinca  po jeho návrate zo vzdialenej Aljašky. Exotiku severu  nám sprostredkúva autor  JÁN MORIHLADKO. Keby sa niektorý z čitateľov predsa len pripravoval na lov na Aljaške, dozvie sa aj ceny povoleniek a miesta, ktoré sa vyplatí vidieť aspoň raz za život.
 
 
 


Na zelenej vlne
 


 
 
 
V rubrike nájdete zážitky čitateľov:  Na jar pod skalou, Nádej a napätie, Čo to bolo v Urháji, Sory, prepáč a verše Priateľom poľovníkom, ktoré  budú možno inšpirovať aj ďalších čitateľov.

 
 
 
 
 
 

Nočné videnie
 

Príspevok informujúci o technickom princípe ďalekohľadov na nočné videnie a na čo ich možno využívať.

 
 

Na ďalších stránkach  nájdete články:
- Prehliadka nie je samoúčelná  (Zlaté Moravce)
- Užitočné porovnávanie (RgO Poprad)
- Zbraňová amnestia v číslach
- Poľovnícka brokovnica majstra Pavla Ignáca
- Prvá pomoc (dehydratácia)
- Desaťročný prehľad  z okresu Krupina
- Zaujímavosti z európskej poľovníckej tlače
- Blahoželanie osemdesiatnikovi Ing. M. Mičurovi
- Veselý revír, ktorý je plný vtipov
- Recept na slávnostný poľovnícky guláš
- Krížovku

- Poľovnícky kalendár




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 383 návštevníkov a žiadni členovia on-line