Práve vychádza  SEPTEMBROVÉ ČÍSLO

 
 
Na jeho stránkach nájdete: 
 
Informáciu,  ako si objednať  Naše poľovníctvo na rok 2007  * O chovateľských prehliadkach   trofejí - z vlastných skúseností * Labužnícka orešnica * Krásny Vihorlat * Naše kuny * Psy, kliešte a choroby * Slovenský hrubosrstý stavač * Keď sa povie „výskum zajaca poľného“ *  Jelenia ruja a niekoľko dobrých rád ......

Na jeho stránkach nájdete:
 
 
Informáciu,  ako si objednať  Naše poľovníctvo na rok 2007        

O chovateľských prehliadkach   trofejí - z vlastných skúseností
O poslaní chovateľských prehliadok a výstav, informuje autor príspevku JURAJ CIBEREJ a vlastné skúsenosti dokladá konkrétnymi príkladmi. Čitateľ sa zoznámi  nielen s unikátnou spoločnou poľovníckou  výstavou dvoch okresov južného Zemplína, ale takisto  s úlohou hodnotiteľských komisií i s najčastejšími nedostatkami, kvôli ktorým sa niektoré prehliadky stávajú postrachom poľovníkov.

 
 
  
 
Labužnícka orešnica
 
 
 
 
Seriál  o našich krkavcovitých vtákoch z pera ich znalca Ing. BRANISLAVA SOVIŠA pokračuje článkom o orešnici perlovanej. Kde a ako žije,  ako sa hlasuje tento zaujímavý vták? Prečo sa považuje za labužníčku?  Odpovede nájdete v článku doplnenom mapkou o hniezdnom výskyte  orešnice perlovanej v SR.  


  
 
 
Krásny Vihorlat
 
 
 
Aj keď chránená krajinná oblasť  Vihorlat svojou rozlohou patrí k naším najmenším, oplýva veľkým rastlinným a živočíšnym bohatstvom, s ktorým nás zoznamuje Ing. LÝDIA JEDLOVSKÁ, PhD. Ak nežijeme v blízkosti oblasti, väčšina z nás ani nevie, aké prírodné  vzácnosti možno v nej nájsť.  Patrilo by sa však, aby o nich vedeli - a v prípade potreby  o nich dokázali informovať  aj ostatných - aspoň poľovníci.

 
 
 
 
 
 
 
 

Naše kuny
 
 
 
 
Obsažný článok prof. Ing. P. HELLA, doc. Ing. J. SLAMEČKU a doc. J. GAŠPARÍKA  o kune lesnej a kune skalnej. Autori v článku zhrnuli všetky súčasné poznatky o našich kunách - spôsob ich života,  početnosť,  rozšírenie, znaky,  rozdiely medzi kunou lesnou a kunou skalnou (doplnené kresbami),  spôsoby poľovania  na kuny, prehľad  o ich úlovkoch -  to všetko nájde čitateľ sústredené v jedinom článku. Tak si rozšíri  svoje vedomosti  o tomto druhu našej malej zveri a pokiaľ  bude pozorne čítať, naučí sa, ako ich v praxi rozoznať.
 
 

 
 

 
 

„Letovky“
 
 

 
Čo sú „letovky“ spozná čitateľ  už z prvého  pohľadu na  fotografie autora MIRA ZUMRÍKA, ktoré doplnil aj textom. Každý sa rád pokochá pohľadom na voľný let  vtáka...

 
 
 
 
 

Psy, kliešte a choroby
 

 
Kliešte síce pozná každý z nás práve tak ako aj nepríjemnosti, ktoré môžu spôsobiť človeku i zveri, teda aj našim psom. Podrobne o kliešťoch  a množstve ochorení, ktorých sú príčinu píše  MVDr. ĽUBOMÍR DZIMKO. Aj keď si myslíme,  že nie sú nám neznáme, poučíme sa z článku  o ich prvých prejavoch  i dôsledkoch. Pritom si uvedomíme, že tak ako seba, musíme pred napadnutím kliešťami chrániť  i našich štvornohých pomocníkov.
Slovenský hrubosrstý stavač
So „životopisom“ tohto nášho národného plemena zoznamuje čitateľa Ing. JÁN ZAJAC. Možno mnohých prekvapí, že na jeho začiatku bol - omyl. Napriek tomu práca jeho šľachtiteľov priniesla dobré výsledky  a kto  sa mal možnosť zoznámiť   s jeho činnosťou v revíri musí konštatovať, že  sú v ňom sústredené tie najlepšie vlastnosti, aké má mať dobrý poľovne upotrebiteľný pes.
  
 
 
 
 
 


Estetika poľovníckych zariadení
 
 
Už ste niekedy posudzovali poľovnícke zariadenia vo vašom revíri?  Pozreli ste sa na ne kriticky alebo len z pohľadu, ako vám pomáhajú v každodennej praxi?  Príspevok  Ing. RASTISLAVA PLAVÉHO doplnený šiestimi fotografiami vás prinúti aj ku kritickému pohľadu. Štyri z fotografií vás však budú možno inšpirovať, veď niektoré zo zariadení nielenže vhodne zapadajú do krajiny, ale  ju doslova skrášľujú.  


 
 
 
 
 
 
 
 
Bobry pod Tatrami
 

 
Kedy sa vrátili do týchto miest?  Ako sa im tam darí?  Otázky, na ktoré dáva odpoveď zaujímavý príspevok  a snímky Ing. JURAJA KSIAŽEKA. Čo budú bobry  potrebovať, aby  už natrvalo ostali vo svojej staronovej domovine?
 
 
 
 


Keď sa povie „výskum zajaca poľného“
 
 

Do galérie  súčasných významných osobností  poľovníckeho výskumu  nepochybne patrí doc. Ing. JAROSLAV SLAMEČKA, s ktorým sa zhovárame v našej pravidelnej rubrike Zoznámte sa. Jeho odpovede  vám priblížia  zaujímavú prácu  výskumníka zaoberajúceho sa  problematikou zajaca poľného. Okrem iného nám prezradil aj  u nás neznámy recept  na úpravu Andalúzske zajačie stehno, ktorý nenájde v žiadnej kuchárskej knihe. Čitateľa však iste  zaujmú  aj spôsoby výskumu ako i cesta po ktorej musel prejsť kým sa k nemu dostal. A ako spolupracovať s výskumom? Aj o tom  je reč v našom rozhovore.
 
 
 
 
 


Afrika, Afrika...
 
 
 
 
 
 
 
 
Jedinečná fotoreportáž  VÁCLAVA ŠILHU písaná pre Naše poľovníctvo určite zaujme aj vás. K fascinujúcemu pohľadu  na  stádo pakoňov rútiacich sa  do strmého koryta rieky  dostane  čitateľ  zaujímavé a prekvapujúce vysvetlenie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na zelenej vlne
 

 
Príbehy  -  Rozmarná poľovačka, Macko a Mucko a Hlasy v septembri - vás prenesú do krásnej jesennej prírody. Nevynechajte oddychové čítanie,  pri ktorom sa aspoň na chvíľu dá zabudnúť na všedný deň a jeho starosti.


 
 
 
Pre  poľovnícku prax
 

Ďalšia stránka ponúka čitateľovi tri dobré rady - Prvá pomoc (Cukrovka a jej akútne príznaky), ako Jednoducho a spoľahlivo čistiť pušku a čo  vám pomôže kvalitne ju ošetriť  a nadlho udržať v dobrom stave.

 
 
 
 
 
Jelenia ruja a niekoľko dobrých rád
 

 
Poľovník a  strelecký odborník  Ing. VOJTECH KRIŽAN  ponúka viacero dobrých rád, ktoré  iste uvítajú nielen začínajúci poľovníci  najmä pred  veľkou udalosťou: odstrelom svojho prvého jeleňa. No rovnako  sa môžu zísť aj tým skúsenejším.
 
 
 
 
 

Úloha poľovníctva v súčasnej krajine
 

 
Aktuálna úvaha prof. Ing. J. HROMASA, CSc., čestného predsedu ČMMJ  približuje  čitateľovi vývoj  európskeho poľovníctva  v súvislosti so súčasnými podmienkami. Pripomína tiež  najaktuálnejšie  potreby moderného poľovníctva v modernej krajine.

 
 
 
 
 
Zo sveta

Sedem zaujímavostí z poľovníckej tlače  doplňuje  spomienka na jedného zo zakladateľov  prvej slovenskej poľovníckej organizácie - Vidora Jurána, ktorý sa narodil pred 125 rokmi.
 
 
 
 
 

VESELÝ REVÍR
 
Tak ako v každom čísle, aj v septembrovom vás chceme pobaviť  príbehom, ktorý „sa naozaj stal“, kresleným humorom a niekoľkými vtipmi.  


 
 
 
 
 
 
 
 
- Musím si odpočinúť. Po každej poľovačke som celý dolámaný!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept:  KARPATSKÉ DIVINOVÉ FILETKY S HUBAMI
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Poľovnícky kalendár
 
 
 

Na stránke nájdete časy lovu, Východy a západy Slnka a Mesiaca, postreh VLADIMÍRA KLEINA z posedu a úvahu o Lese a vode.  
Septembrové čísle doplňuje Myšlienka mesiaca a tak ako vždy - KRÍŽOVKA.


 
 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 391 návštevníkov a žiadni členovia on-line