Vyšlo OKTÓBROVÉ ČÍSLO časopisu

 
 
Na jeho stránkach nájdete to, čo si nikde inde neprečítate!
 
Viete, komu patrí 4. október? *  Pytliacke výčiny *  Uprostred poľovníckej sezóny *  Škody spôsobené zverou v poľnohospodárstve *  Čo možno loviť, čo treba chrániť *  Modrý a čierny jazyk *  Umenie úspešnej streľby * Kráľovský pes - anglický špringeršpaniel * Náš vzťah k revíru ....... atď.

 
Viete, komu patrí 4. október?

Autor aktuálnej  poznámky  JÁN PANÁK nám pripomína 4. október,  ktorý je Svetovým dňom ochrany zvierat a ekológov a ich patrónom František z Assisi.
 
 

Pytliacke výčiny

O pytliakoch odhalených tohto roku informuje  Mgr. MARTIN KORCH z Policajného zboru SR. Žiaľ, boli medzi nimi aj poľovníci.

 
Uprostred poľovníckej sezóny

Autor príhovoru Ing. LEOPOLD DUGOVIČ, riaditeľ odboru štátnej správy  lesného hospodárstva a poľovníctva Ministerstva pôdohospodárstva SR  o. i. konštatuje, že v súčasnosti  najdôležitejšou úlohou koncepčného charakteru (z pohľadu MP SR)  je urýchlenie legislatívnych prác  na novom zákone o poľovníctve! Kedy sa ho dočkáme? Aký bude?
 


Škody spôsobené zverou v poľnohospodárstve
 
 
 
Trojica naslovovzatých odborníkov - P. HELL, J. SLAMEČKA a J. GAŠPARÍK - zoznamuje čitateľa  s problémami týkajúcimi sa  škôd, ktoré spôsobuje zver v poľnohospodárstve. Napr. - aké sú  škody v rastlinnej výrobe? Aké škody robia jednotlivé druhy zveri? Vieme ich správne určiť? Podľa čoho? Na všetky otázky nájdete odpoveď v článku.
 
 


Čo možno loviť, čo treba chrániť

Záverečná časť  seriálu článkov o čeľadi krkavcovitých v ktorej autor Ing. BRANISLAV SOVIŠ  sumarizuje počet  rôznych u nás hniezdiacich druhov. Upozorňuje čitateľov na spoločenskú hodnotu jednotlivých druhov, zmeny ich osídlenia a reguláciu stavov tak, aby  sme vždy postupovali v súlade s platnou  legislatívou.


Modrý a čierny jazyk

Aktuálny článok o chorobe, ktorú  iba prednedávnom  diagnostikovali v Holandsku a ktorá  môže postihnúť aj voľne žijúcu zver. V článku   D. RAJSKÉHO sa dozvieme, kde  je rozšírená, akých má prirodzených hostiteľov, ako sa prejavuje, aká je nákazová situácia v Európe a kde  by sa mohla  vyskytnúť u nás. Osobitne  významná je kapitola  týkajúca sa prevencie  tejto choroby.
 
 

Umenie úspešnej streľby

Úspech streľby je závislý aj od „fenoménu času“, píše  Ing. VOJTECH KRIŽAN. Dobré rady pri odstrele jelenej zveri, ktoré v rubrike Strelectvo ponúkol našim čitateľom v minulom čísle,  rozšíril o niekoľko ďalších všeobecných zásad. Tentoraz o. i. vysvetľuje, čo je „správny zásah“ po ktorom ostane zver „v ohni“ a čo všetko musí  strelec zohľadniť, aby  jeho výstrel  zasiahol cieľ.

 
 

Začínali sme od nuly...
 
 
O ceste, ktorú prešlo  PZ  Javor so sídlom v Štefanove nad Oravou  až po súčasnosť píše jeden z jeho členov Ing. IVAN MAŤUGA. Poľovnícke združenie Javor je jedným z tých, ktoré vznikli až po roku 1994 a najmä spočiatku muselo zápasiť s rôznymi problémami.  V horských podmienkach to nebolo a ani teraz nie je vždy jednoduché, ale  napriek tomu sa už môžu jeho členovia  pochváliť  viacerými úspechmi.

 
 

Zvláštnosti jesenného počasia

Za typickú jeseň považujeme  obdobie asi od 21. septembra do 10. novembra“, kedy sa najčastejšie vyskytuje  ´babie leto´ s pokojným a málo oblačným počasím...“ píše v úvode svojho článku prof. MILAN LAPIN.  Nájdeme v ňom i vysvetlenie, čo spôsobuje, že v jeseni na relatívne  malej ploche neraz môžeme zažiť sychravé, hmlisté a studené počasie v hlbokých  kotlinách a príjemné teplé, suché a pokojné počasie vo vyvýšených polohách. Poľovníkov, ktorí práve v jesennom období často chodia do prírody, článok iste zaujme.
 
 


Kráľovský pes - anglický špringeršpaniel
 
 
 
 
 
V článku, ktorého autorom je Ing. RASTISLAV PLAVÝ nájde  čitateľ všetko o tomto vynikajúcom plemene - o histórii jeho pôvodu, povahových vlastnostiach i o  podmienkach pre zaradenie do chovu. Každá kapitola článku je doplnená viacerými  praktickými radami.


 
 
 
 
 
Náš vzťah k revíru
 


 
 Zaujímavá úvaha o prístupe  poľovníkov k vlastnému revíru. Od čoho sa odvíja? Ako sa má prejaviť?  Ing. ALOJZ DRÁBEK okrem  všeobecne  platného citového vzťahu k miestu, ktoré poskytuje poľovníkovi  jeho revír, píše o konkrétnych väzbách členov  v konkrétnom revíri. Prejavujú sa činmi, lebo si nielen cenia to, čo im poskytuje, ale najmä vedia, kedy a čo potrebuje.
 
 


Dlhá minulosť lovu  
 
 

Nový seriál, ktorý  pripravili pracovníci Archeologického ústavu SAV. V  prvej časti sa jeho autor BRANISLAV KOVÁR zaoberá prvými nástrojmi používanými pri love a ponúka čitateľovi aj niekoľko zaujímavých  nálezov, ktoré sa našli pri archeologických vykopávkach na našom území.  Patrí medzi ne  napr. aj lovecký nôž z obsidiánu pochádzajúci z nálezov z okolia obce Kašov a ďalšie nálezy. 
 
 


O výtvarnom umení v poľovníctve

V rubrike Zoznámte sa,  predstavujeme  mnohým poľovníkom známeho  akad. maliara VIKTORA BILČÍKA. Na jednu z otázok - prečo  sa vo svojej tvorbe  venuje práve témam  poľovnej zveri o. i. hovorí: „Ak má vzniknúť dobrý obraz zveri, vyžaduje si to veľa trpezlivosti, pozorovania, ale aj istých skúseností. Práve fakt, že som už takmer štyridsaťpäť rokov aktívnym poľovníkom, mi pri tom veľmi pomáha...“


 
 
 
 
S losicou za chrbtom
 
 
Autor textu a snímok  ROSTISLAV STACH  píše  o svojich skúsenostiach  s losmi v Národnom parku Grand Teton a na Aljaške. Zažil  aj  napínavé chvíle, keď musel „vziať nohy na plecia“, lebo ho naháňala losica. Keď už cítil jej dych, nebolo mu všetko jedno.
 
 
 


Na zelenej vlne

Dva zaujímavé  zážitky  našich čitateľov - Peniaze nie sú všetko a Vlk -  budú možno inšpirovať aj ďalších čitateľov, aby sa s ostatnými podelili o svoje neraz  dramatické alebo aj  humorné zážitky z revírov.


Zverina - obnoviteľný prírodný produkt

Autori -  MVDr. DUŠAN RAJSKÝ, PhD., MVDr. MIROSLAV VODŇANSKÝ, MVDr. MIROSLAV ONDRIAŠ a MVDr. JOZEF POKORNÝ  pripravili článok o nových podmienkach odbornej prípravy  - školení a rozsahu vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti poľovníkov, ktorých  poľovnícke združenia  poveria prehliadkami ulovenej zveri. Článok odpovedá  aj na otázky - aký bude rozsah odbornej prípravy, ako sa budú preukazovať požadované vedomosti a čo sa zjednoduší pri prehliadke úlovkov.
 
 
 

Poľovnícky svet

Rubrika obsahuje zaujímavostí zo sveta tak, ako ich zaznamenala európska poľovnícka tlač a stručný portrét jednej z významných osobností slovenského poľovníctva - vedca, pedagóga a poľovníka akademika prof. Jána Hovorku.

 
 
 
Veselý revír
 
 

Nájdete v ňom  zopár dobrých vtipov  (aj kreslených). Poznáte napr. tento? „Rozosmiaty zajac uteká po lese a nesie si televízor:  Stretne ho jeleň a pýta sa: Odkiaľ ho máš?...“ Čo zajac odpovie, dozviete sa  v obľúbenej rubrike, ktorú  dopåňa úsmevná príhoda Zlostný hosť.

 
 
 


 
 
 Dobrú chuť!
 
 
 
 
 
 
 
 
Rubrika  vám v tomto čísle ponúka recept  na guláš. Iste ich poznáte viacero, ale tento je  priamo od „pani horárky“.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poľovnícky kalendár
 

Okrem  pravidelných informácií o dobe lovu v októbri,  obsahuje  aktuálne  upozornenia  týkajúce sa poľovníckych hospodárov, ale nielen ich ako aj Myšlienku mesiaca a Východy a západy Slnka a Mesiaca.


Krížovka
 
 
Keď ju vylúštite a tajničku pošlete do redakcie, dvaja z lúštiteľov môžu v žrebovaní  získať zaujímavú a cennú knihu. Akú? Píšeme o nej  v rubrike Odporúčame. 
V októbrovom čísle  ponúkame čitateľovi  aj  ďalšie články, riadkovú inzerciu, rubriku Blahoželáme a budúci predplatitelia v ňom nájdu aj poštovú  peňažnú  poukážku.
 
 
 
 
 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 1272 návštevníkov a žiadni členovia on-line