Vyšlo APRÍLOVÉ ČÍSLO časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:
 
JE NÁS VYŠE  900 * JARNÝ SPEV TETROVA HOĽNIAKA * JELENIA ZVER A VIETOR * JELENIA ZVER A VIETOR * VAČŠIA ÚŽIVNOSŤ, MENŠIE ŠKODY * STOROČNICA * VAČŠIA ÚŽIVNOSŤ, MENŠIE ŠKODY * POINTER – „JEDNOTKA“ MEDZI STAVAČMI * EKOLOGICKÝ ODTLAČOK * ŽERIAVY TIAHNU... * POĽOVNÍCKE VYZNAMENANIA A MEDAILY ....
SPEKTRUM
V rubrike je niekoľko zaujímavých informácií  – o chovateľskej prehliadke v okrese Dunajská Streda, obnove  Rádu sv. Huberta v SR  a ďalšie správy.




JE NÁS VYŠE  900
Tajomník OkO SPZ Malacky ARTUR BUDKE v krátkej bilancii zhrnul obetavú prácu  členov  vďaka  ktorej sa v revíroch  veľa zmenilo, napr. o. i. sa  stabilizovali i stavy  malej zveri. Poľovníci okresu sa každoročne predstavujú verejnosti viacerými zaujímavými aktivitami – streleckými, kynologickými aj osvetovými.




JARNÝ SPEV TETROVA HOĽNIAKA



„Tok tetrova hoľniaka  sa začína už v marci a trvá do polovice mája. Začiatok závisí od príchodu jari... Hlasové prejavy sú počuteľné zďaleka, takže nie je problém zistiť, kde sa tokaniská nachádzajú,“  píše autor článku a dobrý znalec života „čiernych  rytierov“ Ing.  MILAN MIČURA.  Základné údaje o výskyte tetrova hoľniaka u nás doplnil  mnohými osobnými pozorovaniami z ich správania počas toku a vo všetkých ročných obdobiach.




JELENIA ZVER A VIETOR



Ako sa správa jelenia zver  počas silného vetra? Čo robila, keď sa v januári  t. r.   prehnal naším územím nočný orkán Kyrill? Čriedu jeleňov, v ktorej bol aj telemetricky označený jeleň, sledovali  autori  článku Ing. JOZEF BUČKO, Ing. PETER KAŠTIER a Ing. SLAVOMÍR FINĎO. Vďaka ich poznatkom sa dozvedáme, ako zver reaguje na nezvyčajné klimatické zmeny: nájde si miesto, kde jej môžu najmenej ublížiť. Ak je vonku nečas a my v teple  domovov  si hovoríme, že sa „všetci čerti ženia“ zvyčajne uvažujeme, čo  asi práve   robí  zver, nájdeme v článku odpoveď i na túto otázku.




Ing. PAVOL LENKO, strážca TANAP–u  informuje o náleze upytliačeného kamzíka vo  februári t. r. Podľa zanechaných stôp zjavne  šlo o pytliactvo: kamzík mal odrezanú hlavu. Je zarážajúce, že sa ešte vždy nájdu ľudia, ktorí sa aj v strážených miestach odvažujú  siahnuť na  vzácny a prísne chránený druh. Zaslepuje ich vidina zisku a žiaľ, strážcovia nemôžu byť vždy  na všetkých miestach.




STOROČNICA



T. r.  uplynie sto rokov od vzniku  zverníc v Topoľčiankach. S ich zaujímavými začiatkami zoznamuje čitateľov  JOZEF ŠABO, ktorý opisuje ich postupnú výstavbu aj náklady vynaložené na jej oplotenie, nákup zveri atď. O tom, že investície vložené do zverníc v Topoľčiankach  sa  v priebehu desaťročí  vysoko zúročili, svedčia aj  úlovky, ktoré z nej pochádzajú. Veľká a Malá zvernica v Topoľčiankach sú unikátne dodnes, nečudo, že je  o ne neustály záujem.




VAČŠIA ÚŽIVNOSŤ, MENŠIE ŠKODY



V 2. časti článku jeho autor  doc. Ing. JOZEF KONOPKA, CSc.  poskytuje  cenné poznatky o postupoch, ktoré  môžu znížiť škody spôsobené zverou v lesnom hospodárstve. Keďže ide o odborné  zásahy, treba sa s nimi dôkladne oboznámiť, lebo len tak sa môžu užívatelia revírov  vyhnúť nákladom za náhrady škôd.



POINTER – „JEDNOTKA“ MEDZI STAVAČMI


O šľachtení tohto krátkosrstého stavača a jeho prednostiach  informuje autor Ing. JÁN ZAJAC, ktorý čitateľa podrobne zoznamuje nielen s jeho štandardnými parametrami, ale  aj s jeho prednosťami pri práci na poli. I keď bol pôvodne vyšľachtený výlučne ako špecialista na poľné práce, u nás sa využíva aj ako všestranný stavač. O inteligentom pointrovi  však možno povedať, že  je výborným poľovným, ale aj elegantným domácim psom.




EKOLOGICKÝ ODTLAČOK



– takto nazvali odborníci záťaž ľudí na prírodu. Ing. IGOR MRÁZ pri príležitosti Dňa Zeme (22. apríl)  vo svojom príspevku  o. i. pripomína, že zachovanie druhovej  biodiverzity, zdravého životného prostredia, zamedzenie bezbrehého plytvania existujúcimi prírodnými zdrojmi je pre zachovanie ľudstva dôležitejšie ako čokoľvek iné. Príklady a argumenty, ktoré autor uvádza, by mali nútiť na zamyslenie každého z nás. Nemôžeme dopustiť, píše v závere, aby sme zanechali vydrancovanú Zem s kontaminovanou vodou a ovzduším, plnými časovaných bômb vo forme nekonečných smetísk a skládok.



ŽERIAVY TIAHNU...


Fotoreportáž  nášho popredného fotografa MIRA ZUMRÍKA zavedie čitateľa do prekrásneho prostredia švédskeho jazera Hornoborga, kde sa koncentrujú tisícky  obdivuhodných vtákov – žeriavov. Pozorovať ich pri dvorení a párení je skutočným prírodným divadlom, ktoré priťahuje tisícky divákov zblízka i zďaleka. Za prírodou severu pozýva aj vás.











POĽOVNÍCKE VYZNAMENANIA A MEDAILY






Prehľad ocenení poľovníkov za prácu v prospech slovenského poľovníctva po r. 1952 zostavil Ing. JOZEF HERZ, PhD. Priblížil nám tak ďalšiu kapitolu z histórie  nášho poľovníctva.








KAM SA PODELI  LASTOVIČKY?



Lastovičku „sesternicu“ vrabca domového postihol podobný osud ako jeho, píše Ing. MIROSLAV SANIGA, CSc. O. i. pripomína, aby poľovníci boli príkladom pre ostatných spoluobčanov a neničili ich hniezda na svojich domoch či balkónoch. Veď lastovičky sa  ľuďom dokážu odvďačiť  chytaním škodlivého hmyzu.



RYS DO ROZPRÁVKY



Príbeh fotografie  autora JANA VEBERA rozpráva o mláďati rysa ostrovida menom Ťap, ktorý sa stal hlavným hrdinom filmového seriálu pre deti režiséra Václava Chaloupka.



ZOZNÁMTE SA



V rozhovore vám  predstavujeme bratov RASTISLAVA a ROMANA DOBROVODSKÝCH, ktorí sú autormi už niekoľkých slovenských videokaziet o zveri a našej prírode. Na našu otázku, na čom v súčasnosti pracujú, Rastislav odpovedal: „Už niekoľko rokov sa venujeme „zberu“ materiálu o šelmách Slovenska. Nie je to jednoduché, pretože ide o opatrnú a tajomnú zver. No máme už niekoľko záberov medveďov, vlkov a rysov, takže sa nám snáď z toho podarí už v tomto roku dokončiť celý dokument...“ Ako vzniká  videofilm,  koľko času si vyžiada, koľko kilometrov treba prejsť... o tom všetkom sa dočítate v našom rozhovore. Súčasne vám ponúkame možnosť objednať si  najnovšiu videokazetu  bratov Dobrovodských.


ZO SEMIENKA STROM



Viete, čo je Semenoles a čím všetkým sa  zaoberá?  Odpovede nájdete v článku  Ing. KATARÍNY CHVÁLOVEJ, riaditeľky OZ Semenoles Liptovský Hrádok, ktorá píše: „Kým zo semienka vyrastie strom, na to treba nielen čas, ale aj množstvo ľudskej práce. Semienko treba pozbierať, správne ošetriť, uskladniť, zasadiť. A pritom mnohí, ktorí vkladajú sadeničku do pôdy ani nevedia, že sa jej cesta začala práve v Semenolese...“



STRASTIPLNÉ ZÁSNUBY



Na ceste za prežitím  musia  žaby prejsť neľahkou cestou, píše Ing. ĽUBOMÍR ČAČKO v článku  ilustrovanom vlastnými snímkami. Aj preto buďme k týmto zaujímavým a užitočným živočíchom ohľaduplní,  pripomína  autor čitateľom, ktorí si možno ani nevšimli výstražné dopravné značky pri okrajoch  ciest, kadiaľ žaby putujú.


NA ZELENEJ VLNE










V pravidelnej rubrike si môžete prečítať tri zaujímavé príbehy: Jeleň v posteli, S vnukom na „poľovačke“  a Chcel sa rozlúčiť.
















BROKOVÁ KOZLICA OPTIMA





V rubrike Strelectvo    predstavujeme  brokovú kozlicu tureckej výroby, ktorá má všetky atribúty dobrej poľovníckej pušky. V článku sú podrobnejšie informácie o konštrukcii zbrane i o jej overených vlastnostiach. Autor pripomína, že broková kozlica Optima je vhodná najmä pre  začínajúcich  poľovníkov. Zaujímavá je aj jej cena – 12 500 korún!




ZAVIATE ČASOM


Seriál o minulosti lovu  pokračuje článkom PhDr. TITUSA KOLNÍKA, DrSc. z Archeologického ústavu SAV Nitra  o prínose antiky k rozvoju lovectva v strednom Podunajsku, teda i z nášho územia. Článok obsahuje množstvo zaujímavých údajov o vykopávkach  súvisiacich  s lovom, jeho spôsoboch i o lovnej zveri spred mnohých stáročí.






POĽOVNÍCKY SVET

Desať informácií o dianí v poľovníctve tak, ako o ňom informujú európske poľovnícke časopisy.

BOL DOBRÝM ZNALCOM ZVERI

V rubrike Osobnosti slovenského poľovníctva spomína na RNDr. MILANA BALIŠA, ktorý veľkou mierou prispel k rozvoju nášho poľovníctva a bol  aj významným pracovníkom zoologického a poľovníckeho výskumu.


VESELÝ REVÍR






Kreslený humor, vtipy a historka  Straty a nálezy (naozaj sa stala) vám prinesú chvíľu rozptýlenia a dobrej nálady.









DOBRÚ CHUŤ









Recept  šéfkuchára   PETRA HOFMANNA a kol. z Reštaurácie  sv. Huberta hotela Dukla v Bratislave sa volá: Jelení steak s gaštanovým pyré a pečenými hubami. Na pohľad vyzerá  zložitejšie, ale raz  za čas možno s divinou aj experimentovať a výsledkom bude labužnícke prekvapenie. 

















POĽOVNÍCKY KALENDÁR

Nájdete v ňom  časy lovu v apríli, východy a západy Slnka a Mesiaca, Povery o zveri alebo Počuli ste „strigu“? a rubriku Sedím na posede...


KRÍŽOVKA
Opäť v nej hľadáme zaujímavé miesta v našej prírode.

ZVER V ERBOCH



APRÍLOVÉ ČÍSLO  

Obsahuje tiež riadkovú inzerciu a NAŠU PONUKU.  Môžete si vybrať z kníh s poľovníckou tematikou,  pričom osobitne upozorňujeme na  účelovú publikáciu KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU a na videokazety. V ponuke sú aj vankúše  s poľovníckymi motívmi, kravaty a terče (malokalibrovka, vzduchovka).



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 329 návštevníkov a žiadni členovia on-line