Vyšlo JÚNOVÉ ČÍSLO časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:
 
Srnčia zver pod drobnohľadom * Sedím na posede... * Bobrom sa na Záhorí páči * Čaká nás horúce leto? * Comback kozorožca alpského * Jelenia zver: informácie a odporúčania * Dobré miesto pre zver * Írsky teriér, čiže „smelý diabol“ * ZOZNÁMTE SA:  S PROF.  JOZEFOM SLÁDEKOM * STRELECKÁ OPTIKA * Bardejovská dobrá bilancia ........

Spektrum
Rubrika ponúka krátke zaujímavé správy o živote a činnosti poľovníkov.

Srnčia zver pod drobnohľadom



Autor  –  prof. Ing.  JÚLIUS VALTÝNI, DrSc.  sa v článku zaoberá otázkami plánovania chovu a lovu srnčej zveri v súvislosti s jej nízkymi úlovkami najmä v posledných rokoch. Ako jednu z príčin tohto stavu označuje – tak ako aj viacerí iní odborníci –  plány jej chovu a lovu. Nejde o nejaký administratívny problém, ale fakt, ktorý sa v konečnom dôsledku odzrkadľuje v praxi každého revíru  v podobe stavov, úlovkov i kvality trofejí srnčej zveri a jej trofejí. Pretože plány sa zostavujú podľa istých kritérií, na ktoré má vplyv každý poľovník (disciplinovaný odstrel, presné údaje o úhyne a pod.) článok  je určený nielen odborníkom, ale všetkým poľovníkom,  v ktorých revíri  žije srnčia zver. Druhú časť článku prinesieme v júlovom čísle.



Sedím na posede...

Zaujímavá poznámka, ktorú napísal Ing. JOZEF HERZ, PhD. si všíma, ako sa majú rozdeľovať dotácie z fondov  určených na Programy rozvoja vidieka v rokoch 2007–2013, ktoré  podľa nariadenia Rady EÚ  vypracovali jej  jednotlivé členské štáty  a z ktorých možno čerpať aj na podporu poľovníckych činností. Bude to tak aj v Slovenskej republike?



Bobrom sa na Záhorí páči



V posledných rokoch stále častejšie počuť  správy o výskyte bobrov na Záhorí. S ich činnosťou sa stretávajú predovšetkým tí, ktorí chodia po brehoch vodných plôch a tokov. Ale prečo sa bobry rozširujú práve na Záhorí?“  Na úvodnú otázku odpovedá autor príspevku Ing. ALOJZ DRÁBEK, ktorý  dlhodobo sledoval postupné udomácňovanie sa bobra vo vodách Záhoria. Čitateľovi ponúka  množstvo informácií z vlastných pozorovaní a zamýšľa sa súčasne i nad otázkou, čo robiť,  „aby bol bobor sýty aj stromy celé“.




Čaká nás horúce leto?



Už  v máji sme prežili niekoľko horúcich až tropických dní – budú také aj ostatné?  Informáciu o počasí v lete v posledných rokoch, možné očakávania tohto roku – o tom všetkom píše  náš známy klimatológ  prof. RNDr. MILAN LAPIN, CSc. Pravda, čitateľovi neponúka „predpoveď“, ale  vysvetľuje klimatické javy z pohľadu  globálnych zmien. Práve ony môžu spôsobiť, že  o sto rokov bude na hornej Orave také počasie, aké je dnes v Podunajskej nížine...



Požiar




„Ako je známe, v apríli vo Veľkej Fatre  niekoľko dní a nocí vyčíňal požiar, ktorý som sledoval na vlastné oči. Najväčšie škody spôsobil v Hornojelenskej  doline...“  píše náš stály a čitateľom dobre známy  Ing. MIROSLAV SANIGA, CSc. Podrobne opisuje, aké stopy zanechal na rastlinstve a lesoch,  na vtáctve a zveri.  Spôsobil obrovské škody a bude treba veľa finančných prostriedkov, aby sa zacelili rany spôsobené týmto prírodným živlom. No okrem toho  si obnova zdevastovaného biotopu  vyžaduje aj dlhý čas.


Proces obnovy  môže trvať desiatky rokov. I keď sme všetci sledovali  požiar vo Veľkej Fatre na televíznych obrazovkách, svedectvo „očitého svedka“  zaujme každého čitateľa.




Comback kozorožca alpského



Vlani uplynulo  sto rokov od reintrodukcie kozorožca alpského do Álp mimo územia Talianska a preto chceme  túto – pre poľovníkov a ochrancov prírody mimoriadne významnú udalosť – pripomenúť aj na stránkach nášho časopisu...“ píšu v úvode článku jeho autori  PAVEL HELL, JOZEF GAŠPARÍK a JAROSLAV SLAMEČKA.  Okrem  legiend, ktoré sa v dávnej minulosti spájali s týmto impozantným zvieraťom zoznámia čitateľa s jeho osudom: nebyť poľovníkov, patril by už k vyhynutým živočíchom. U nás  síce kozorožce nežijú, no v minulom storočí boli pokusy, aby sa tu udomácnil, ale ich chov celkom zanikol. Nemusíme banovať – ide o druh, ktorý do našej prírody nepatrí, no o to viac by sme mali dbať o to, aby sa zachoval náš autochtónny tatranský kamzík.





Jelenia zver: informácie a odporúčania

Ucelený pohľad na  obsah seminára, ktorý sa konal pri príležitosti tohtoročnej výstavy trofejí zveri ulovenej na Orave a bol zameraný na chov jelenej zveri informujú PAVEL HELL a MATÚŠ RAJSKÝ.  Z jednotlivých prednášok, ktoré odzneli na seminári, vybrali autori  najdôležitejšie informácie, ktoré  rozšíria  naše vedomosti o jelenej zveri. Nepochybne zaujmú aj  údaje o poľskom poľovníctve, ktoré na seminári predniesli  jeho účastníci z Poľskej republiky.



Dobré miesto pre zver



V rubrike Poľovnícka prax  sa  píše o revíri, ktorý predstavuje  „dobré  miesto pre zver“ napriek tomu, že sa nachádza v IV. obvode hlavného mesta SR Bratislava, konkrétne  v Záhorskej Bystrici. Ide o „mestskú časť“, ktorá si zachovala  aj  veľa  typických osobitostí obce. A zver  v revíri  PS Záhorská Bystrica  nachádza také podmienky, ako by  žila v niektorej odľahlej časti Slovenska, čo je výsledkom dobrej starostlivosti členov  PS Záhorská Bystrica.  Okrem toho poľovníci tvoria  spoločenstvo, ktoré sa významne podieľa  na spoločenskom živote svojho bydliska.



Írsky teriér, čiže „smelý diabol“




O histórii  šľachtenia najstaršieho a dodnes používaného  pôvodného plemena teriérov pochádzajúcich z Írska, píše  Ing. JÁN ZAJAC.  Pre svoje dobré  vlastnosti sa stal obľúbeným aj u nás a mnohí poľovníci už boli svedkami, ako sa  tento neveľký psík s nevšednou odvahou vrhol i na veľkého diviaka. Právom si  vyslúžil  označenie „smelý diabol“.










ZOZNÁMTE SA:  S PROF.  JOZEFOM SLÁDEKOM

Sú mená, ktoré verejnosť zrazu začne vnímať ako čosi mimoriadne, lebo tlač, rozhlas a televízia z ich nositeľov stvoria  vzácnosť, o ktorej musíme vedieť všetko. Ak nevieme, ocitáme sa v úlohe nevedomcov, ktorí zaostávajú za moderným svetom. Sú však aj iné mená. Mená ľudí, ktorí desaťročia svojho úsilia zasvätili užitočnému dielu a tak sa navždy zapísali do radu tých, čo významne prispievajú k rozširovaniu poznatkov ľudstva o svete okolo nás. Takým je aj  náš významný zoológ  prof. Ing. Jozef Sládek, CSc.,  ktorý – napriek tomu, že prednedávnom oslávil  osemdesiatku – ešte stále pôsobí ako pedagóg na Katedre ochrany lesa a poľovníctva Technickej univerzity vo Zvolene. Sme radi, že našich čitateľov môžeme  s ním zoznámiť.  V odpovediach na naše otázky hovorí o svojej práci, pedagogickej a publikačnej činnosti a svojich názoroch na poľovníctvo v súčasnom svete.




ZELENÉ PRÍBEHY



Chvíľu oddychu vám ponúkajú príbehy –  BRANISLAVA SOVIŠA  Dohľadávka, HORÁR SEVER napísal  príbeh  Zaplatil vlastnou hlavou,  ELENA FOLTÁNOVÁ je autorkou zážitku Spomienka na Cilku  a MILAN PÉNZEŠ  opísal  Útok jelenice.  



STRELECKÁ OPTIKA



Čitateľ sa zoznámi  so svetoznámou značkou poľovníckej optiky SCHMIDT a BENDER, ktorá je i na našom trhu a predstavuje niekoľko typov zameriavacích ďalekohľadov.



V tajge pod hviezdnou oblohou

„...Cestovali sme  do vnútra tajgy, niekoľko kilometrov od mestečka, v ktorom sme boli ubytovaní v rodine tamojšieho poľovníka...“ píše o svojich zážitkoch z cesty do Ruska RNDr. STANISLAV HARVANČÍK. Na noc, ktorú strávil v spacáku  v tajge pod hviezdnou oblohou  nikdy nezabudne. A nielen na ňu, ale ani na ranný  tok  tetrovov či  prelety slúk  Svoje dojmy  z tajgy dopåňa informáciami o love lesných kúr v Rusku, o ktorý majú veľký záujem najmä poľovníci zo západnej Európy.



Bardejovská dobrá bilancia



Pohľad na činnosť OkO SPZ  Bardejov  umožňuje  jeho tajomník JÁN VISKUP.  O. i. je zaujímavá a hodná nasledovania práca  OkO napr. na úseku práce s deťmi a mládežou a jej osvetová činnosť vôbec. Bilancia sa  však týka predovšetkým  obhospodarovania revírov  a stavov  i kvality jednotlivých druhov zveri.




Veselý revír



V kanadskom lese sa ledva vlečie vyčerpaný poľovník. Naraz zazrie, že na neďalekej lúke horí vatra a pri nej sedia dva ľudia. Z posledných síl sa k nim doplazí a hovorí:
– Chvalabohu, že som natrafil na vás! Viete, pred tromi dňami som zablúdil...
– No len sa tak veľmi netešte, – odpovedá jeden z mužov – my sme totiž zablúdili pred tromi týždňami!
Tento a niekoľko ďalších vtipov, kresieb a spomienku Ujčeka Sluku nájdete  v rubrike Veselý revír.



Dobrota  z divej kačice
prináša rubrika  DOBRÚ CHUŤ.  Pripravuje sa zložitejšie  ako srnčí guláš, ale raz za čas – ktovie, možno ho vyskúšate.



Poľovnícky kalendár
Časy lovu, Východy a západy Slnka a Mesiac, Porekadlo. Povery o zveri sú tentoraz  o bludičkách.



Poľovnícky svet

Rubrika informuje o zaujímavostiach zo sveta poľovníctva a zveri.


Zver v erboch 
pochádza z obcí ILIAŠOVCE a POŠA.


Vyberte si z našej ponuky

Okrem kníh s poľovníckou tematikou  ponúkame DVD, hubárske nože,  ďalekohľady, puzdra na pušky, vaky, vankúše, terče, kravaty a „diabolky“.
Spôsob, ako si objednať knihy a iný tovar nájdete na str. 23.



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 817 návštevníkov a žiadni členovia on-line