Vyšlo AUGUSTOVÉ ČÍSLO časopisu

 
 
– ponúka pestrý obsah, z ktorého  vyberáme:
 
Naše poľovníctvo a EÚ * Kondícia a parožie * Bizarné tvary srnčích parožkov * Topoľčianske zvernice v druhej polovici storočnice * Čím budeme prikrmovať * Nočný tulák * Vždy spoľahlivý NKS * Pruhované nebezpečenstvo * Do Španielska za dravými vtákmi * Poznáte naše orchidey? .........


Rubrika Spektrum obsahuje informácie o  činnosti PZ a výsledky 30. ročníka celoslovenskej súťaže hry na lesnicu – Banskobystrické halali.



cc

Prečo sa  prispôsobujeme zahraničiu, keď máme svoju vlastnú poľovnícku legislatívu?“ – to je v posledných rokoch  častá otázka  poľovníkov. Odpovedá  na ňu  Ing. LEOPOLD DUGOVIČ, riaditeľ odboru štátnej správy lesného hospodárstva a poľovníctva, MP SR. Objasňuje aj pojmy, s ktorými sa  stretáme v súvislosti  s ochranou  biotopov a s ochranou voľne žijúcich živočíchov – „odporúčanie“, „rozhodnutie“ či „stanovisko“  prijímané orgánmi Európskeho spoločenstva. Autor informuje i o existencii  pracovnej skupiny, ktorej úlohou je vypracovať  Európsku  chartu o poľovníctve.


Kondícia a parožie



Podľa čoho si  vyberáme srnca na odstrel?  Stačí, ak si dôkladne obzrieme jeho parožky alebo – ak chceme  robiť správny selektívny odstrel – treba si všimnúť aj iné znaky?  Ak chceme, aby v našich revíroch  bola  kvalitná srnčia zver, potom  musíme vedieť, ako súvisí jej parožie s výživou. Uvedený problém rozoberajú v článku autori MATÚŠ RAJSKÝ, MIROSLAV VODŇANSKÝ a RASTISLAV JURSKÝ.  V ich príspevku sa možno dočítať o príklade overenom v experimentálnych podmienkach, aké parožky nasadzujú srnce v rôznom veku ak sú potomkami  srncov s dobrou alebo s horšou výživou.



Bizarné tvary srnčích parožkov


Žiadna iná zver  iba srnčia  sa vyznačuje  najrôznejšími tvarmi  parožia. Čo ich spôsobuje, prečo sú pre mnohých poľovníkov abnormálne parožky mimoriadne vzácne, o tom píše autor príspevku a snímok BRANISLAV SOVIŠ. Počas piatich rokov  sledoval výskyt abnormálnych srnčích parožkov v revíroch Nitrianskeho okresu a čitateľom predkladá naozaj zaujímavé abnormity i s vysvetlením, čo bolo príčinou, že sa nimi stali.



Topoľčianske zvernice v druhej polovici storočnice
 






Záverečný článok JOZEFA ŠABU zo seriálu venovanému stému výročiu  našich najznámejších zverníc v Topoľčiankach. Čitateľ sa  dozvie aj o ich súčasnosti, o stavoch zveri, ktorá sa tu nachádza a jej perspektívach.













ccc





Prvá časť článku autorov MATÚŠA RAJSKÉHO, PAVLA HELLA, JAROSLAVA SLAMEČKU a DUŠANA RAJSKÉHO,  ktorí sú našimi poprednými odborníkmi  zaoberajúcimi sa aj výživou  voľne žijúcej zveri. V článku je množstvo informácií pre poľovníkov v praxi,  ktoré môže pomôcť, aby ich úsilie pri zabezpečovaní krmiva pre zver na zimu bolo čo najefektívnejšie.






Nočný tulák


Po letných daždivých  nociach na lesných cestách  a chodníkoch prekvapia zvláštne  stopy  s odtlačkami dlhých pazúrov. Menej skúsení návštevníci lesných zákutí uvažujú, ktoré zviera ich zanechalo, iní si zase môžu myslieť, či to nie je stopa veľkého psa, vlka... Skúsenejší poľovník však vie,  že je to stopa nočného tuláka – jazveca lesného,“ píše v úvode zaujímavého príspevku BRANISLAV SOVIŠ. Po prečítaní článku si už nikto z nás jazvecove  stopy určite nepomýli so žiadnymi inými, lebo  nájdeme v ňom  podrobné údaje nielen o výskyte, ale aj o spôsobe života, potrave či  rozmnožovaní  tohto  zaujímavého obyvateľa  mnohých našich revírov.








Vždy spoľahlivý NKS







V rubrike venovanej kynológii  autor  seriálu o plemenách poľovne upotrebiteľných psov Ing. JÁN ZAJAC  tento raz  predstavuje nemeckého krátkosrstého stavača, ktorý je podľa niektorých prameňov dokonca najrozšírenejším plemenom stavačov na svete.













Cintorín nielen pre kamzíky





Smutná bilancia z miesta, kde v lavínach  zahynulo už  veľa kamzíkov. Je ním hrebeň medzi Salatínom a Baníkovom, kde úhyny kamzíkov sledoval a evidoval autor príspevku MILAN BALLO. Na príčine však nie sú len prírodné podmienky tohto, inak prekrásneho miesta, ale  veľký rozmach zimného turizmu po hrebeni  Západných Tatier často spojenom i s bivakovaním.  Neustály ruch vyháňa kamzíky do miest, kde ich často strhne lavína. Autor doplnil príspevok aj o zaujímavé pozorovanie hermafrodizmu kamzíkov.














Zoznámte sa
– „okresný predseda“ Ján Jonis




Byť funkcionárom akejkoľvek organizácie, spolku či združenia, zaoberajúcimi sa záľubou, ktorú ich členovia vykonávajú  vo svojom voľnom čase, si vyžaduje predovšetkým obetavosť... Nie je to inak ani v prípade, ak  ide o funkciu predsedu OkO SPZ Zlaté Moravce, ktorým je JUDr. JÁN JONIS.  V rozhovore s ním sme sa dozvedeli, že i keď je čas lovu srnčej zveri, ešte ani náhodou  tohto roku (tak ako aj počas mnohých iných) neulovil ani jedného. Do funkcie   predsedu OkO SPZ ho tohto roku zvolil okresný snem už po tretí raz a aj keď ide o činnosť náročnú na čas, vykonáva ju rád. Zlatomoravecký okres, ktorý  patrí medzi „nové“,  je jeho rodným a preto, nech ho už  pracovné povinnosti zaviali kdekoľvek, ostal mu verný. Spolu s ďalšími  obetavými poľovníkmi rieši problémy  a má radosť zo spoločných úspechov. Pretože ho na okresnom sneme zvolili za riadneho delegáta IX. snemu SPZ, odpovedal nám aj na otázku, o čom by  chcel na sneme   hovoriť.




Krása v tráve



– tak nazval  svoju snímku  a zážitok  spojený s jej získaním JAN VEBER  v rubrike Príbeh fotografie. Je potvrdením, že pre milovníka prírody  môže byť pohľad na srnu s mláďaťom nezabudnuteľným zážitkom. Teda ani skúseného fotografa nemusí očariť len dramatický výjav v prírode, ale rovnako ho nadchne aj obrázok vyjadrujúci nehu.






Na zelenej vlne








Všetky tri príbehy, ktoré napísali IVAN KŇAZE z Podhradia (Tancovalo srnča v ďateline), ŠTEFAN REMPER z Gemerského Sadu (Splnený sľub) a ONDREJ BARTOŠ z Môťovej (Motýľ na hniličkách) sa udiali v horúcich letných dňoch. Možno vám pripomenú i tie vaše, ktoré ste v tohtoročnom lete zažili.













Pruhované nebezpečenstvo


Pri potulkách revírom ste sa s ním celkom isto stretli aj vy. „U nás nie sú žiadnou zvláštnosťou, ale vo viacerých krajinách Európy,“ píše autor článku a snímok JOZEF ŠABO „sú chránené zákonom.“  Už snímka nám prezrádza,  že ide o najväčšieho zástupcu blanokrídleho hmyzu – o sršňa. Skúsený poľovník vie, čo má robiť, keď sa hniezdo sršňov usídli rovno na posede, no  ak by mal naň vystupovať začiatočník, môže na uštipnutie sršňom doplatiť. So sršňami sa stretávame v lesoch najmä koncom leta a začiatkom jesene a naozaj sú „pruhovaným nebezpečenstvom“, na ktoré si práve teraz  treba dať pozor.




Do Španielska za dravými vtákmi




Vybral sa za nimi  autor článku a snímok RNDr. STANISLAV HARVANČÍK. Z reportáže sa dozviete, aké pernaté dravce žijú v Španielsku, v akom množstve i to, že napriek tomu nie je také ľahké „uloviť“ ich  aj keď len – fotoaparátom.




Poznáte naše orchidey?

 



Aj vám sa už stalo, že pri pochôdzke revírom vás upútal nejaký kvet a zistili ste, že vlastne vôbec neviete, aké je jeho meno? A mnohí možno ani nevedia, že v našej prírode  majú svoje miesto aj – orchidey, ktoré patria  medzi najkrajšie a najzvláštnejšie rastliny. Prečo sú také zaujímavé, prečo sa nazývajú „črievičkami bohýň“, ako sa rozmnožujú, aké sa vyskytujú u nás?  Odpovede na tieto a ďalšie otázky  dáva čitateľom autor článku a snímok Ing. ĽUBOR ČAČKO.












Veselý revír






Vo fejtóne  Poplach medzi medveďmi sa dočítate, prečo sa naši mackovia vyplašili a dospeli k názoru, že aj na ich premnožení majú vinu poľovníci, pobaví vás  aforizmus, kresby  a  niekoľko vtipov.

 Možno aj tento:
  – Niekde nablízku musí byť črieda jeleňov... A sem zaručene chodia chľastať!)

– Strieľať som sa naučil od manželky. Tá mi vždy jednu strelí, keď sa z krčmy vrátim domov v dobrej nálade.









Dobrú chuť

Do augustového čísla sme vybrali recept D. Ostertágovej  –  „poľovnícke ragú“. Pripravuje sa jednoducho, je výborné a preto recept vyskúšajte aj vy.



Poľovnícky kalendár


Okrem  aktuálnych informácií o dobe lovu, východov a západov Slnka  Mesiaca  sa PETER SKALKA  „na posede“ zamýšľa nad  problémom, ktorý sa  verejnosti   predkladá  ako životne dôležitý: bicykle v lese.
Na stránke  predstavujeme obraz akad. maliarky Ivety Sarvašovej: Ochranné krídla.



Čo sa deje vo svete
Máme na mysli „poľovnícky svet“   z výberu  zo  zahraničnej poľovníckej tlače.



Zver v erboch


Predstavujeme zaujímavé erby z obcí HROCHOŤ a STAŠKOV. Obidva sú krásne a pohľadom na ne sa poteší každý poľovník.




Vyberte si z našej ponuky

– Pekné doplnky  k poľovníckej rovnošate
– Knihy s poľovníckou  tematikou
– DVD: Pán karpatského lesa I., Pán karpatského lesa II.  a Karpatské prebúdzania
– Zatvárací nôž
– Hubársky nôž
– Ďalekohľad
– Diabolky


Osobitne upozorňujeme na možnosť objednať si KNIHU NÁVŠTEV REVÍRU: vymeňte ošúchanú písanku, ktorú doteraz používate za účelovú knihu, v ktorej nájdete aj  množstvo užitočných  informácií bez ktorých sa nezaobídete ani v najodľahlejšom kúte vášho revíru.

Na stránke je aj informácia – AKO SI OBJEDNAŤ KNIHY  A INÝ TOVAR.



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 330 návštevníkov a žiadni členovia on-line