Vyšlo SEPTEMBROVÉ ČÍSLO časopisu

 
 
Z jeho obsahu vyberáme:
 
Letový priadok * Výživa a selekcia sàn a srnčiat * Čím budeme prikrmovať? * Možnosti lepšej úživnosti revírov * Poplatkový odstrel a výhodnejší cenník *  Vzácny okamih * Lovec v korunách stromov *  Malý, ale vždy spoľahlivý foxteriér * Svet starých pohľadníc * Zelenáč na Aljaške * Poľovnícky kalendár * Útok slonov, Pochybný rekord...

Letový poriadok




Viete, že výskum  migrácie vtákov dodnes nie je ukončený? A čo vlastne všetko je už známe o sťahovaní jednotlivých druhov vtáctva? O fenoméne migrácie vtákov a jeho „letovom poriadku“ píše Ing. BRANISLAV MATEJOVIČ.



Dobré rady pre prax:
 


Výživa a selekcia sàn a srnčiat
Kolektív autorov zhrnul výsledky mnohých výskumov, ktoré  za zaoberali výživou a kondíciou sàn, rastom srnčiat a ďalšími aspektmi rozhodujúcimi o ich správnom love.




Čím budeme prikrmovať?

V druhej časti  článku, ktorého autormi sú M. RAJSKÝ, D. RAJSKÝ, P. HELL a J. SLAMEČKAnájdu čitatelia  veľa dobrých a praktických  návodov, ako  sa pripravuje siláž a kàmne zmesi na zimné prikrmovanie zveri. Výsledky racionálneho prikrmovania  v zime sa prejavia nielen na množstve a celkovej kondícii zveri, ale  i na jej trofejach. Preto  sa oplatí  venovať pozornosť jej výžive  a neuspokojiť sa len s množstvom krmiva, ktoré sme nachystali na zimné mesiace. Ešte stále je  čas naučiť sa, ako  pre zver pripraviť kvalitné siláže a rôzne kàmne zmesi.




Možnosti lepšej úživnosti revírov

V 3. a 4. čísle Nášho poľovníctva sme  uverejnili  príspevok  o tom, ako  úživnosť revírov súvisí so škodami  na lesných porastoch. Vieme však,  že zver robí škody i na poľnohospodárskych porastoch, o čom sa možno presvedčiť aj teraz na jeseň. Ako im predchádzať? Rovnako ako v prvom prípade –  postarať sa, aby zver  v revíri našla vždy všetko, čo potrebuje.  Preto už teraz je dobre premyslieť si, ako  budeme obrábať lúčky a políčka pre zver, čo na nich siať, aké miešanky si zaobstarať... Ak  niektorí poľovnícki hospodári sa budú   chcieť poradiť s odborníkmi, môžu sa obrátiť na autorov  článku.



Poplatkový odstrel a výhodnejší cenník

Vo väčšine  poľovníckych združení  „poplatkový odstrel“ nie je neznámym pojmom. Ak  sa rozhodnete ponúknuť  poplatkový odstrel aj vo vašom revíri, zídu sa vám rady  autorov  článku Ing. VLADIMÍRA CHRAMAZDU a Ing. TIBORA LEBOCKÉHO z Katedry ochrany lesa a poľovníctva LF TU Zvolen. Z ich porovnania cenníkov za odstrel diviačej zveri z niektorých susedných štátov si môžete vyrátať, čo by  poplatkový odstrel priniesol  vášmu združeniu.




Vzácny okamih

Ďalší článok z rubriky Príbeh fotografie, ktorého autorom je  JAN VEBER. Tentoraz sa mu podarilo zachytiť v intímnom okamihu jedného zo skutočných krásavcov z vtáčej ríše –  vlhy pestrej.




Lovec v korunách stromov 


S týmto naším malým predátorom  – kunou lesnou sa iste stretol už každý poľovník. Čo však vieme o spôsobe jej života, kde sa u nás vyskytuje, ako loví, aký je jej životný cyklus? Odpovede na tieto otázky nájdete v článku Ing. VLADIMÍRA VICIANA z Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene.






Zoznámte sa

Prof. Ing. PETER GARAJ, CSc., vedúci Katedry ochrany lesa a poľovníctva TU vo Zvolene:

.
.. poľovník má byť čestný, zodpovedný a nekonečne trpezlivý“
Prostredníctvom  časopisu Naše poľovníctvo sa  môžete zoznámiť s popredným  slovenským vysokoškolským pedagógom a vedcom, známym aj v zahraničí, ktorý  je spoluzodpovedný za výchovu budúcich  poľovníckych  odborníkov. Vo svojich  odpovediach  sa vyslovil  i k aktuálnym otázkam slovenského poľovníctva, s ktorým je spätý už od svojho detstva, veď  pochádza zo známej „lesníckej dynastie Garajovcov“.  



Na začiatok sezóny:  Opakovanie – matka múdrosti,

Na prahu hlavnej poľovníckej sezóny sa autor JOZEF HERZ zamýšľa nad základnými zásadami poľovníckej morálky. Treba si ju osvojiť a dodržiavať najmä v súčasnosti, keď  sa časť verejnosti neraz až   príliš kritickým okom pozerá na výkon poľovného práva. I keď sa o poľovníckej morálke hovorí v každom prípravnom kurze budúcich poľovníkov,  nezaškodí si ich  pripomenúť a zopakovať.


Malý, ale vždy spoľahlivý foxteriér










V rubrike venovanej kynológii sa  autor Ing. JÁN ZAJAC zaoberá vývojom a súčasnosťou najstaršieho plemena teriérov. Tie, aj keď  často plnia funkciu  domáceho psa, si doteraz uchovali svoje najlepšie poľovnícke vlastnosti.  















Certifikácia poľovných revírov?

O tom, že  rôzne výrobky môžu získať tzv. certifikát, ktorý je akousi značkou kvality, už dávno vieme.  No nielen tovary a potraviny možno „certifikovať“, ale  takouto skúškou kvality už prechádzajú tiež  lesné komplexy a najnovšie  aj  poľovné revíry! Čo by to pre ne mohlo znamenať, píše v článku PAVEL HELL, ktorý  si všíma  rakúsky návrh certifikácie revírov a kladie otázky – aký by mal  tento proces  vplyv na  ekológiu  a či by priniesol aj ekonomický efekt.  



Svet starých pohľadníc






Každý, kto má možnosť prezrieť si staré pohľadnice s poľovníckou tematikou pochopí, prečo  mnohých doslova fascinujú a zbierajú ich. Jedným zo  zberateľov poľovníckych pohľadníc  je aj autor článku KAROL MASNICA. Približujú  nám idylické obrázky s výjavmi zo starých čias. Autor nás zoznamuje  s vývojom pohľadníc a s pohnútkami, kvôli ktorým sa rozhodol staré poľovnícke pohľadnice zbierať (15 z nich poskytol na uverejnenie).














Na zelenej vlne



Dva príbehy – Deň vo Vrchoch (autorom je ĽUBOMÍR KNOTH) a Vidieť zajaca...  (autor Mgr. PETER KUŠÍK) ponúkajú dobré čítanie. Z jedného sa dozvieme aj o stretnutí s medveďom a z druhého, že  poverám netreba veriť.




Zelenáč na Aljaške



V prvej  časti reportáže z ďalekého severu jej autor DALIBOR SVETLÍK píše, ako sa vôbec dostal na Aljašku a koľko prekvapení tam naňho čakalo. Prvé dni  spojené s nezvyčajnými prírodnými podmienkami  ho zaskočili, potom si zvykol a ochotne asistoval priateľovi, ktorý tam  najprv ulovil obrovského losa (na obrázku) a potom... ale o ďalších príhodách a úlovku až v budúcom čísle.



Veselý revír



V rubrike  okrem vtipov a kresleného humoru si môžete prečítať aj príbeh Naozaj sa stalo: Šilingová dolinka. Dobrú zábavu!


Dobrú chuť!



Ponúkame recept:  Delikatesa z jeleních filetkov s husacou pečeňou, ktorú pripravuje   šéfkuchár P. Hoffman a kol. z Reštaurácie sv. Huberta v Bratislave, Hotel Dukla.


Poľovnícky kalendár

Okrem pravidelných rubrík  o čase lovu, východoch a západoch Slnka a Mesiaca,  nájdete v „kalendári“ upozornenie o stále platných mimoriadnych opatreniach týkajúcich sa lovu pernatej zveri a   zamyslenie Sedím na posede. Obsahuje aj ponuku obrazu  akad. mal. Ivety Sarvašovej Národ holubičí.



Zver v erboch

V našej prehliadke  zveri  v erboch slovenských obcí  uverejňujeme  erby  obce KLUBINA v okr. Čadca a obce BUČANY v okr. Trnava.



Útok slonov, Pochybný rekord...

a ďalšie zaujímavé informácie zo sveta  nájdete v pravidelnej rubrike Poľovnícky svet.


Vyberte si z našej ponuky

Okrem dvadsiatich kníh s poľovníckou tematikou si môžete objednať  3 DVD, terče, diabolky, zatváracie nožíky so svietidlom, hubárske nožíky, puzdrá na zbraň, niektorú zo siedmich kravát, ktoré tvoria  krásny doplnok poľovníckej  uniformy a POĽOVNÍCKY KALENDÁR na r. 2008 (stolový).
Stačí, ak zatelefonujete na číslo  0903 425 729 alebo na číslo 0918 655 136, prípadne objednávku pošlete 

e-mailom: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 
alebo písomne na adrese: naše poľovníctvo, P.O.BOX 13, 820 06 Bratislava 26.






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 189 návštevníkov a žiadni členovia on-line