Vyšlo OKTÓBROVÉ ČÍSLO časopisu

 
 
Z jeho obsahu vyberáme:
 
Patrón a patróni * Búrlivé danielie zásnuby * Zastavíme pokles? * Domov šeliem * Okno do praveku * Revír na brehu rieky Uh * Ostala nám už len kačica divá * Minulosť, prítomnosť, budúcnosť * Naša ušatá „susedka“ * Obľúbený, elegantný zlatý retríver * Sviatok  sv. Huberta * Aktuálne: veterinárna starostlivosť o zver * Na zelenej vlne * Dokonalosť, luxus, komfort * Zelenáč na Aljaške (2) * G. Bush si chce získať poľovníkov ......

Patrón a patróni

Sv. František
, ktorý má sviatok 3. októbra, je patrónom zveri.  Ak si pripomíname jeho sviatok, zamýšľame sa aj nad otázkou, akými patrónmi zveri sme my – poľovníci.


Búrlivé danielie zásnuby



V októbri sa začína  ruja danielej zveri  – o jej priebehu a niektorých zvláštnostiach píše a na snímkach predstavuje autor MARIÁN ZELINA.



Zastavíme pokles?



Otázka sa týka zajačej zveri – predovšetkým na juhozápadnom Slovensku, ktoré pred rokmi bolo jej  „komorou“.  Autori príspevku, naši  poprední odborníci  – JAROSLAV SLAMEČKA, PAVEL HELL, RASTISLAV JURČÍK a JOZEF GAŠPARÍK –  ktorí sledujú  zajačiu zver v niekoľkých lokalitách referujú, ako sa jej v nich darilo tohto roku -  ako prezimovala, aké boli prírastky a radia, čo treba robiť, aby  sa  zvýšili jej prírastky.



Domov šeliem


Pozorovanie veľkých šeliem  –  medveďa a vlka  –- vo vysokohorskom prostredí poskytuje  nielen možnosť nahliadnuť do spôsobu ich života, ale i zážitok, ktorý je vždy jedinečný, píše Ing. PAVOL LENKO, správca  Tatranského národného parku. Autor sa s našimi veľkými šelmami stretol už neraz, pozoroval ich, ako sa správajú a kde v akom počte sa vyskytujú. Vyslovuje sa aj  k odstrelu, osobitne medveďa hnedého.














Okno do praveku



Viete si predstaviť život ľudí v praveku? Akí boli?  Do čoho sa obliekali? Čo lovili? Na tieto aj ďalšie otázky dáva odpoveď  článok, ktorého autorom je EMIL MEDERA,  ktorý čitateľovi dáva možnosť nazrieť do  nedávno otvorenej Prepoštskej jaskyne v Bojniciach, v ktorej je inštalované Múzeum praveku, v ktorej možno vidieť aj  lovca mamutov.



Revír na brehu rieky Uh






O bohatej činnosti  a výsledkoch práce členov PZ Uh v obci Bajany, ktorých revír  leží  vo východnej časti Východoslovenskej nížiny píše jeho predseda JÚLIUS MIŽIČKA. Osobitne je zaujímavý najmä preto, že vďaka starostlivosti poľovníkov sa tu opätovne začalo dariť malej zveri.

















Ostala nám už len kačica divá




Prečo u nás možno loviť už iba kačicu divú a aj jej úlovky oproti  predchádzajúcim rokom  tak veľmi poklesli? Prečo sú v možnostiach lovu vodného vtáctva také odlišné od možností, aké poznajú v okolitých štátoch?  Autor článku Ing  JOZEF HERZ, PhD. okrem uvedených otázok píše   o dobrých skúsenostiach starostlivosti o kačicu divú v Českej republike.




Minulosť, prítomnosť, budúcnosť

„Sedím na posede a v myšlienkach sa vraciam do svojho detstva“, začína  BRANISLAV SOVIŠ svoje zamyslenie  o súčasných problémoch poľovníctva a jeho budúcnosťou.




Naša ušatá „susedka“



Je ňou myšiarka ušatá, ktorá rozšírila rady synantropných živočíchov a nachádza vhodné prostredie aj v bezprostrednom susedstve človeka,  píše vo  svojom článku Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD. z Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene. Zaujímavé údaje z jej  etológie a o jej počtoch u nás doplnil i o vlastné pozorovania  ušatej „susedky“.



Obľúbený, elegantný zlatý retríver



Podrobnejšie údaje o vývoji a poľovníckom uplatnení tohto, v súčasnosti jedného z najobľúbenejších plemien psov  obsahuje článok Ing. JÁNA ZAJACA.




Sviatok  sv. Huberta




Informácia o tohtoročných  Svätohubertských dňoch vo Svätom Antone potvrdzuje, že  i keď sa konali už po sedemnásty raz, sú stále  obľúbené. Návštevníkov – domácich aj zahraničných –  na toto významné podujatie  láka  program, ktorý aj tohto  roku bol bohatý a presvedčil, že poľovníctvo nie je iba lov.




Aktuálne: veterinárna starostlivosť o zver




Rozhovor s MVDr. JÁNOM PLIEŠOVSKÝM, ústredným riaditeľom a hlavným veterinárom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR  informuje čitateľov o všetkých aktuálnych otázkach  týkajúcich sa veterinárnej starostlivosti o zver. Treba sa  obávať  vtáčej chrípky? Vyskytuje sa u nás ešte  KMO?  Boli v posledných rokoch u nás prípady nakazenia  voľne žijúcej zveri  besnotou? Nezaostávame  v prevencii?  V rozhovore nájde čitateľ vyčerpávajúce odpovede na tieto aj ďalšie otázky ako aj informáciu o význame a priebehu  školenia poľovníkov týkajúcom sa hygieny zveriny.






Na zelenej vlne



Septembrový večer, októbrové ráno – príspevok JURAJA MANNA nám pripomenie atmosféru jelenej ruje  a príbeh Plné ruky darčekov, ktorého autorom je IGOR PALEČKA  zase niektorých  návštevníkov poľovníckych podujatí, ktorí ich považujú za príležitosť  „vyhodiť si z kopýtka“.




Dokonalosť, luxus, komfort




Informácia  o jednej z noviniek na európskom trhu poľovníckych zbraní – Mannlicher Steyr Luxus, ktorá je výnimočná po každej stránke. Dokonca aj tým, že má kohútik – zo zlata.




Zelenáč na Aljaške (2)  



Dokončenie reportáže  DALIBORA SVETLÍKA z ďalekého severu nám priblíži ďalšie prekvapenia, ktoré ho tu ako „zelenáča“ čakali. Keď ju navštívil po prvý raz, ešte netušil, že o tri roky tam pôjde zase a už teraz rozmýšľa, že sa tam vyberie ešte aj po tretí raz.










Krásavci v ríši húb



O niekoľkých druhoch húb, ktoré  rastú ešte i v jesenných mesiacoch a vzhľadom sú naozaj krásne, píše Ing. ĽUBOR ČAČKO. Na jeho článok nadväzuje i rubrika Prvá pomoc týkajúca sa otravy hubami s praktickými radami.




Veselý revír

V rubrike nájdete úsmevný príbeh Naozaj sa stalo a niekoľko vtipov (aj kreslených). Dobrú zábavu!




– Teba  napadla svokra? Mňa iba medveď...
 



Recept: Plnená jelenia hruď



Váš jedálniček  by určite spestrilo netradične upravené jelenie mäso.  Výsledok  stojí za trocha námahy.




Poľovnícky kalendár



Okrem doby lovu jednotlivých druhov zveri obsahuje aj upozornenie  týkajúce sa  žiadosti o predåženie  platnosti poľovného lístka. Neprehliadnite!




G. Bush si chce získať poľovníkov

Biblická katastrofa,  Losy na cestách a ďalšie informácie nájdete v prehľade zaujímavých správ zo svetovej poľovníckej tlače.



Zver v erboch

Krásne erby majú  aj obce  Dolný Lopašov v okrese Piešťany a Čierne v okrese Čadca.



AKO SI PREDPLATIŤ  NAŠE POĽOVNÍCTVO
podrobnejšie  informácie nájdete na str. 27 . 



EŠTE MÁME  „KNIHU  NÁVŠTEV REVÍRU“

Ak ste si ju doteraz nekúpili, dlho neváhajte!  Pokyny, ako si ju objednať – ako aj ďalšie knižky, terče a iné súčasti poľovníckej výbavy – sú uvedené v rubrike  NAŠA PONUKA.







Partneri

Kto je online?

Práve tu je 291 návštevníkov a žiadni členovia on-line