Vyšlo  NOVEMBROVÉ  ČÍSLO  časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítajte:

Čo oko nevidí... * Zimní hostia na našich vodách * Populačná dynamika diviačej zveri * Poľovníctvo v Európskej únii * Spoločné korene aj budúcnosť * Aká bude zima? * Kolonok – tretí európsky druh norka v európskej prírode * Spoza rokliny * My o vlku a vlk... * Nad kosodrevinou... * Medveď zabíjal... * Medzi bralami v Alpách * atď ....


Čo oko nevidí...

Autor PETER SKALKA  ponúka malé zamyslenie nad  témou „poľovačka a alkohol“. Pripomína, osobnú zodpovednosť každého, za to, čo by mohol spôsobiť keby chcel  v revíri požiť alkohol.

Zimní hostia na našich vodách


Ktoré druhy vodného vtáctva u nás zimujú? Prečo tu ostávajú alebo dokonca k nám prilietajú zo severnejších oblastí? Podľa príspevku  a snímok RNDr. STANISLAVA HARVANČÍKA sa  ich môžeme naučiť aj  rozoznávať.



Populačná dynamika diviačej zveri



O vysokej rozmnožovacej schopnosti diviačej zveri v mnohých častiach strednej Európy píše Ing. VLADIMÍR CHRAMAZDA – Katedra ochrany lesa a poľovníctva LF TU vo Zvolene. Odpovedá aj na otázku, aké sú príčiny tohto javu a ako mu  – všade tam, kde je to potrebné – čeliť.







Poľovníctvo v Európskej únii  


Chov zveri v Brandenbursku



Zaujímavé poznatky zo sympózia o biológii a chove zveri v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko. Týkajú sa podmienok lovu  niektorých druhov, ale aj – čo je i z nášho pohľadu osobitne zaujímavé – hodnotenia trofejí, používania bezolovnatých striel a iných aktuálnych problémov.




Spoločné korene aj budúcnosť



Článok sa zaoberá  riešením  súčasných problémov v jednotlivých stredoeurópskych štátoch a krajinách a možnostiach, ako riešiť chov zveri, poľovnícku legislatívu, poľovnícky turizmus, výchovu a vzdelávanie poľovníkov a ako zachovať biodiverzitu. Rovnako významné je formovať moderné poľovníctvo v demokratickej spoločnosti s veľkým dôrazom na zachovanie etiky výkonu  práva poľovníctva. Autor  tohto i predchádzajúceho článku  PAVEL HELL  poukazuje i na niektoré  rozdiely napr. v čase lovu v krajinách susediacich s našou republikou. O uvedených problémoch hovorili odborníci na medzinárodnom pracovnom stretnutí  v Českej republike.



Aká bude zima?



Presnú odpoveď na otázku, ktorú si o takomto čase kladieme rok čo rok, nedokáže dať žiaden meteorológ, píše v článku  prof. RNDr.  MILAN LAPIN z Fakulty matematiky a fyziky a informatiky UK v Bratislave. Môže len vychádzať  z doterajšieho vývoja a z predbežnej analýzy a podľa nej  sa dá predpokladať, že v zimnom období  opäť zaznamenáme  vysoké úhrny zrážok. Zaujímavé je pozrieť si aj obrázok  rozsahu plávajúceho morského ľadu  v Arktíde zo 16. 9. 2007, ktorý potvrdzuje, že  rýchlosť  letnej deštrukcie (topenia ľadu) sa v dôsledku globálneho otepľovania zvyšuje.



Kolonok – tretí európsky druh norka v európskej prírode



Okrem pôvodných piatich druhov lasicovitých šeliem rozšírených aj u nás (patrí medzi ne norok európsky a norok americký)  môže k nám doputovať, ako píše vo svojom príspevku RNDr. JOZEF MÁJSKY,  aj ďalší, veľmi životaschopný druh –  kolonok, označovaný aj ako norok sibírsky. Mohol by však deštruktívne pôsobiť na našu faunu, vrátane poľovnej zveri.



Spoza rokliny

Zaujímavé  sledovanie  autora  príspevku IVANA KŇAZEHO správania diviaka  po napadnutí prvého snehu.




Elegantný a pracovitý írsky seter




V našom sereáli  o poľovne upotrebiteľných plemenách psov pokračujeme príspevkom Ing. JÁNA ZAJACA, ktorý je venovaný najznámejšiemu predstaviteľovi anglických stavačov – írskemu setrovi.











My o vlku a vlk...



O vlkoch, spôsobe ich života a charakteristickom správaní sa v rôznych situáciách píše Ing. MIROSLAV SANIGA, CSc. Počas svojej vedeckovýskumnej práce na strednom Slovensku   mal nejednu príležitosť pozorovať jednotlivé exempláre vlkov, ale aj ich svorky. Pripomína,  že môžeme byť radi, ak aj na začiatku 21. storočia  v našej prírode ešte stále máme „za dverami“ aj vlka dravého.




Radostná „tichá“ vášeň



V novembrovom čísle dávame možnosť, aby sa čitatelia zoznámili s Ing. JOZEFOM HERZOM, PhD. Mnohí ho poznajú nielen ako dlhoročného poľovníka, ale aj ako autora odborných článkov a niekoľkých publikácií. V rozhovore, ktoré  nájdete v novembrovom čísle sa vyjadruje  o. i. k aktuálnym problémom v súčasnom poľovníctve a vyznáva sa aj zo  svojho celoživotného vzťahu k nemu. Po rokoch sa zmenil  na krásnu „radostnú tichú vášeň“.




Skorá jeseň na puste

Na maďarskú pustu sa za žeriavmi vydal  náš spolupracovník, známy fotograf zveri  JAN VEBER.




Na zelenej vlne



Rubrika  ponúka  tri príbehy, ktorých autormi sú Ing. ALOJZ DRÁBEK, ŠTEFAN VARGA  a MIROSLAV MAŤUGA.





Medzi bralami v Alpách









Do  rakúskych Álp  vás  pozýva  šťastný lovec kamzíka MARTIN PÉNZEŠ. Priznáva sa, že  až na druhý deň po ulovení zistil, po akých strmých chodníkoch  sa so sprievodcom pohyboval a –  zalial ho pot. Medzi bralami  vedľa hlbokých priepastí  to veru nebol jednoduchý  výkon.














Dobrú noc – až do jari



Ktoré naše zvieratá sa – okrem medveďa – ukladajú na zimný spánok?  Všetky spia rovnako hlboko? Čo všetko sa deje počas zimného útlmu? Na tieto aj ďalšie otázky odpovedá vo svojom príspevku Ing. ĽUBOR ČAČKO.








Nad kosodrevinou...



Nevšedné zaujímavé divadlo sa  odohráva počas jesene v Tatrách  – textom a fotografiami ho zachytil JURAJ KSIAŽEK, ktorý už veľakrát sledoval ruju kamzičej zveri. Jeho pozorovania potvrdili, že každý rok nie je rovnaká, ale vždy iná. Odpovedá i na otázku, od čoho závisí jej priebeh a intenzita.




Veselý revír



Rubrika ponúka chvíľu zábavy a oddychu – vtipy, príbeh, ktorý sa naozaj stal a kresby.




Dobrú chuť!



Recept, podľa ktorého si môžete na netradičný spôsob pripraviť mäso z diviaka:  Diviačie stehno na hubách. Je jednoduchý a treba ho vyskúšať.




Poľovnícky kalendár



Rubrika obsahuje doby lovu, východy a západy Slnka a Mesiaca a zážitok  čitateľa Líška na strome.



Medveď zabíjal...

Ohrozené biele veľryby, Poľovnícke múzeum v Paríži opäť otvorené – a ďalšie informácie prináša rubrika  zostavená z európskej  poľovníckej tlače.



Zver v erboch

Prečo asi  sa  v erboch obcí LIPTOVSKÉ REVÚCE a  LIETAVSKÁ SVINNÁ – BABKOV nachádzajú  motívy  poľovnej zveri?



V novembrovom čísle  nájdete  pokyny,
ako si objednať NAŠE POĽOVNÍCTVO  a
čo si môžete vybrať z našej ponuky:
knihy s poľovníckou tematikou, videokazety,  optiku, puzdrá na zbrane, nože, terče a kravaty.

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 167 návštevníkov a žiadni členovia on-line