Vyšlo DECEMBROVÉ  ČÍSLO  časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítajte:

Líška – majster prežívania? * IX. snem SPZ: nové vedenie * IX. snem SPZ: nové vedenie *  Zabudnuté jarabice * Myšiak nad zasneženým poľom * Špičková trofej * Zdravie zajacov * Privábiť,  udržať, pozorovať * Kamzičia storočnica * Dva pekné dni v Nitre * Nízke nohy – vysoká výkonnosť * Prevencia na prvom mieste * Kde medveď je pánom * Z „mysliveckého památnika“ *  Losy ako turistická atrakcia * Poľovnícky kalendár .....


V rubrike Spektrum

Niekoľko zaujímavých informácií o rôznych podujatiach z uplynulých dní:  Nože v Hodoníne, Spoločné podujatie, Zbrane Slovenov na výstave a „Okrídlený“ lov – o tohtoročnom celoslovenskom stretnutí sokoliarov s medzinárodnou účasťou  píše jeden z jeho organizátorov – MVDr. PETER BLAŠKO, riaditeľ Krajskej veterinárnej a potravinovej správy v Bratislave.


Líška – majster prežívania?



O líške vieme toho veľa, ale stále nie všetko. Aké je jej miesto v našej prírode? Čo tvorí jej hlavnú  potravu? Aké choroby môže prenášať? Kde všade sa vyskytuje? Na tieto a ďalšie otázky dáva odpoveď  článok  P. HELLA, J. SLAMEČKU a J. GAŠPARÍKA.



IX. snem SPZ: nové vedenie


Informácia o konaní IX. snemu SPZ a novozvolenej Rade SPZ.



Zabudnuté jarabice



O tom, ako postupne klesali stavy jarabíc u nás a čo spôsobilo tento jav, píše autor príspevku Ing. JOZEF HERZ, PhD. O. i. sa zamýšľa  aj nad tým, ako poľovníci môžu prispieť k jej prežitiu.




Myšiak nad zasneženým poľom

Autor  IVAN KŇAZE  pozoruje život jarabíc v zime, keď ich najviac ohrozujú pernaté dravce.



Špičková trofej








Pochádza z ČR zo zvernice Moravský Krumlov  a je to trofej dvadsaťšestoráka, ktorá získala 245,70 b. CIC. Je druhou  najsilnejšou trofejou v ČR, no do konca roka má byť obodovaná ďalšia, ešte silnejšia jelenia trofej. 












Zdravie zajacov



Je všeobecne známe, že zajac poľný je pomerne náchylný na rôzne ochorenia: aké choroby ho najčastejšie postihujú, píšu autori príspevku  PAVEL HELL, RASTISLAV JURČÍK a JAROSLAV SLAMEČKA.



Privábiť,  udržať, pozorovať



O užitočnosti stavať búdky pre vtákov vie každý poľovníkov. Aj teraz je vhodný čas pripraviť im v našom okolí aspoň jednu dve – privábime ich tak do našej blízkosti a v nej aj udržíme. Prinesú úžitok našim stromom a vďačným predmetom pozorovania.





Kamzičia storočnica



O kamzíkoch v severozápadných Čechách, kam sa dostali pred sto rokmi, ich obhospodarovaní a love  informuje MATÚŠ RAJSKÝ.


Dva pekné dni v Nitre

O svojich dojmoch  z Medzinárodnej výstavy psov v Nitre píše Ing. RASTISLAV PLAVÝ.




Nízke nohy – vysoká výkonnosť



V posledných rokoch sa aj na našich kynologických výstavách stále častejšie stretáme s nízkonohými  hrubosrstými francúzskymi duričmi – veľkým hrubosrstým vendéenskym basetom a s malým hrubosrstým vendéenskym basetom. Bližšie nás s nimi zoznamuje  Ing. JÁN ZAJAC.



Prevencia na prvom mieste



Autor článku MVDr. ĽUBOMÍR DZIMKO poskytuje niekoľko praktických rád, ako  preventívnymi opatreniami uchovať zdravie štvornohých pomocníkov.



Ten  je krásny!



Náš stály spolupracovník a dôverný znalec prírody a jej obyvateľov MIROSLAV SANIGA
píše o svojich stretnutiach s rysom. Keď ho zazrel po prvý raz, netušil,  že  krásnu šelmu  bude mať možnosť pozorovať v najrôznejších situáciách ešte veľakrát.





Zoznámte sa






Zhovárame sa s naším  popredným kardiochirurgom MUDr. MARIANOM HOLOMÁŇOM, CSc., podpredsedom Predstavenstva  Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, a. s. v Bratislave. Ako poľovník od mladosti sa  veľakrát presvedčil,  že poľovníctvo prináša dnešnému človeku: aj srdcu prospešnú „sladkú únavu“.













Na zelenej vlne











Čítanie na voľnú chvíľu:  Zoči–voči s diviakom, Vyhodený na ulicu, Koniec dobrý, všetko dobré a Poľovnícky snár.


















Kde medveď je pánom



Cestopis z Aljašky v tom najkrajšom možnom čase: keď  tiahnu lososy a lovia ich medvede. Ako? Ako sa pritom správajú voči okoliu a človeku? O tom sa dozviete z článku ROSTISLAVA STACHA.








Legenda spoza oceánu








Konštrukcia americkej pákovej opakovacej guľovnice Marlin vychádza z legendárnych pákových opakovačiek, aké  používal na „divokom západe“ ešte Buffalo Bill. O jej prednostiach a pomerne dostupných cenách píše  v rubrike Strelectvo Ing. JÁN HEČLO.













Z „mysliveckého památnika“


Je užitočné listovať v starých záznamoch tak, ako to urobil autor príspevku IGOR MRÁZ. Čitateľovi približuje, ako sa „vrchnosť“ pred osemdesiatimi rokmi zaoberala ochranou zveri a vtáctva. V súvislosti s tým sa zamýšľa i nad naším „velikášstvom“ – neúmerne veľkou rozlohou chránených vtáčích území.




Veselý revír


Rubrika okrem vtipov, kresieb a Lesočriepkov obsahuje aj aktuálny  fejtón Poľovník 21. storočia.



Dobrú chuť



Recept na „srnčie tournedo“  pochádza  z kuchyne Hotela Magnus v Trenčíne, ale  o výnimočne upravené jedlo sa možno pokúsiť aj doma.



Losy ako turistická atrakcia

Viac bobrov v Nemecku, Neetické poľovanie z helikoptéry a ďalšie správy z poľovníckej tlače.



Zver v erboch




Poľovnícky kalendár







Nájdete v ňom informácie: Akú zver možno loviť v decembri, východy a západy Slnka a Mesiaca v decembri, aktuálne upozornenie dokedy si možno predåžiť  platnosť poľovníckeho lístka a ďalšie  informácie.






Všimnite si NAŠU PONUKU
Možno vám poskytne dobrú radu,  aký darček kúpiť vašim blízkym.









Partneri

Kto je online?

Práve tu je 179 návštevníkov a žiadni členovia on-line