Vyšlo JANUÁROVÉ  ČÍSLO  časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítajte:

Poľana – domov medveďa * Biológovia o zveri a poľovníctve * Nezáujem o ondatru pižmovú * Úžitok plus úžitok * Revír na rovine * Vyhovuje náš revír zveri? * Prevencia na prvom mieste * Americký vodný španiel: sliedič a prinášač * Vodná pernatá zver v Maďarsku * Zaliečanie aj bitka *  Na prahu nového roka hovoríme  s novým prezidentom SPZ TIBOROM LEBOCKÝM * Za kozorožcami do hôr Ťan Šanu * Praktická aj pekná zbraň * Proti „návratu feudalizmu“ .....


V rubrike SPEKTRUM si o. i.  všimnite, či patríte medzi desiatich výhercov, ktorí odpovedali na ľahkú otázku a získali peknú výhru.

Poľana – domov medveďa



Koľko ich  žije  v tomto horskom masíve?  Je ich málo, alebo až priveľa?  Sú s nimi problémy? Na tieto aj ďalšie otázky odpovedá autor príspevku  Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD.



Biológovia o zveri a poľovníctve



JAROSLAV SLAMEČKA a RUDOLF KROPIL
sa zúčastnili na  28. svetovom kongrese  Združenia biológov voľne žijúcej zveri, ktorý sa konal vo Švédsku. Informujú  čitateľov   o aktuálnych  záujmoch  združenia, úzko spätých s poľovníctvom.



Nezáujem o ondatru pižmovú



„...v r. 2005 uplynulo  100 rokov, ako sa predkovia vydry pižmovej  dostali zo svojej pôvodnej domoviny v Severnej  Amerike k nám do Európy“ píše autor článku Ing. JOZEF HERZ, PhD. a približuje nám  jej osud. V súčasnosti však  poľovníci s ňou ako s poľovnou zverou nerátajú, napriek tomu, že ešte pred niekoľkými desaťročiami bol o ňu (aj jej kožušinu) záujem.




Úžitok plus úžitok



Pohľad na vydarené podujatie – výstavu  Poľovníctvo – Lesníctvo v Košiciach sprostredkúva  Ing. ALOJZ DRÁBEK.  Informáciu o výstave a seminári  doplňujú výsledky súťaže nožiarov o cenu Cassovia Top Kniewes 2007.




Revír na rovine



Predseda PZ Pokrok Sereď  Ing. MILOSLAV BOLEDOVIČ  píše o činnosti združenia a o jeho obetavých členoch. O. i. sa zmieňuje  o tom, čím je  revír na rovine charakteristický a na čo v ňom treba osobitne pamätať.




„Welfare“ – čiže pohoda



Ako sa dozvieme z článku IGORA MRÁZA  ide o pohodu zveri: o jej pokoj v čase trávenia, odpočinku i rozmnožovania. Žiaľ, je veľa rušivých momentov, ktoré ju o takúto pohodu oberajú –  a je našou povinnosťou  starať sa o ňu  napr. aj obmedzením najrôznejších ľudských aktivít  v jej prirodzenom domove – v prírode. Ak poľnohospodára zaväzujú rôzne nariadenia, aby  dodržiaval „welfare“ domáceho zvieratstva, poľovníka k starostlivosti o voľne žijúcu zver musí nútiť jeho vlastné svedomie.




Vyhovuje náš revír zveri?



Keď chceme v našom revíri zlepšovať životné prostredie zveri, nesmieme váhať ani svoje rozhodnutie odkladať na neskôr, pripomína vo svojom článku Ing.  RASTISLAV PLAVÝ. Čo treba  vykonať pre to, aby sa zver v revíri dobre cítila, mala v ňom všetko čo potrebuje (aj ono „welfare) o to sa musíme začať starať už teraz a nečakať na jar.



Prevencia na prvom mieste

Každý skúsenejší chovateľ poľovne upotrebiteľného psa vie, že ak  ho chce ochrániť pred chorobami,  musí  predísť jeho napadnutiu vonkajšími parazitmi. O zásadách očkovania proti parazitom píše  MVDr. ĽUBOMÍR DZIMKO.




Americký vodný španiel: sliedič a prinášač



Ide o plemeno, ktoré je, ako píše autor  článku Ing. JÁN ZAJAC skutočným špecialistom  osobitne na prácu vo vode. Má vysoko vyvinutý poľovnícky pud  a v posledných rokoch sa aj v Európe  stal aj obľúbeným a príjemným rodinným psom.




Vodná pernatá zver v Maďarsku



Autor článku PAVEL HELL  vychádza z údajov uverejnených v maďarskom časopise Nimród a porovnáva lov vodnej pernatej zveri u našich susedov  s lovom u nás. Prečo sa obmedzil už iba na kačicu divú?  V článku sa však  zmieňuje aj o  ďalšej, pre nás rovnako zaujímavej téme, ktorou je lov sluky lesnej.



Zaliečanie aj bitka



Uverejňujeme 2. časť rozprávania – seriálu MIROSLAVA SANIGU  Zo života rysa ostrovida.  Tento raz  nám ho predstaví v dvoch veľmi odlišných situáciách – počas prípravy na párenie a bitky dvoch rysov – sokov.



Na prahu nového roka hovoríme  s novým prezidentom SPZ TIBOROM LEBOCKÝM

    
        Rozhovor si určite prečítajte: novozvolený prezident SPZ predstavil čitateľskej verejnosti  svoje predstavy o ďalšej činnosti Slovenského poľovníckeho zväzu a vyslovil sa aj o novom zákone o poľovníctve.



Na zelenej vlne




Na chvíle oddychu sme pripravili tri príbehy: Viliam Tell (autor Dr. MARTIN LÚČNY), Zimná nedeľa na Záhorí  (z pera Ing. ALOJZA DRÁBEKA) a Postrach ulice (napísala HILDA FABIANOVÁ). Skutočnú zimu so záľahou snehu nám približuje snímka MICHALA BABNIČA.



Za kozorožcami do hôr Ťan Šanu



Poľovačku v Strednej Ázii zažil MIROSLAV JEVOČÍN, ktorý svoje dojmy   z nevšedných zážitkov  ponúka i čitateľom NÁŠHO POĽOVNÍCTVA.




Praktická aj pekná zbraň



Puškárstvo Krutý Malženice predstavuje výrobok svojej dielne  – trojak, ktorý je kvalitnou pracovnou zbraňou vhodne esteticky doplnenou  jemnou rytinou a jednoduchou pažbou.



Dobrú chuť

Ponúkame recept  Na jelenie  rezy na poľovnícky spôsob – vhodné sú i na sviatočný stôl.



Veselý revír







Praktický poľovník



Nová rubrika, v ktorej nájdete všetko, čo v jednotlivých mesiacoch  treba  robiť v revíri, čo sa v ňom deje, čo je nové, čo si treba osobitne všimnúť, čo vás môže zaujať...  Pokiaľ  do nej pošlete svoje oznamy o svojich pripravovaných podujatiach v PZ – uverejníme ich.



Proti „návratu feudalizmu“

– Leopard pod posedom,  Menej úlovkov Rakúsku a ďalšie správy  z európskej poľovníckej tlače  nájdete v rubrike Poľovnícky svet.


Zver v erboch

Z množstva obcí, ktoré sa môžu pochváliť erbom so zverou  v januárovom čísle sú to erby obcí BEŇADIKOVÁ a KALINOV.


Upozorňujeme na NAŠU PONUKU – knihy, DVD a  kravaty  s poľovníckymi motívmi  môžu byť dobrým typom  pre darček vašim blízkym. 






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 497 návštevníkov a žiadni členovia on-line