Vyšlo FEBRUÁROVÉ  ČÍSLO  časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítajte:

Stále aktívne * Je čas na zmenu (?) * Ani gramy, ani centimetre * Februárový ošiaľ * Sú naše šelmy ohrozené? * „Desatoro“ o škodách zverou * „Desatoro“ o škodách zverou * Pohroma zvaná kormorán * Pozor na škrkavky! * Lakelandský teriér: menší, ale výkonný pomocník * Z „mysliveckého památnika“ * Lavína a slnečný kúpeľ * Malá „prechádzka“ po Poľane * Na zelenej vlne * Deň vlka * Na krídlach severu * Veselý revír * Praktický poľovník * Poľovnícky svet ......

Stále aktívne

O činnosti OkO SPZ Senec informuje jej tajomník Ing. PAVEL KURUC.

Je čas na zmenu (?)
Nad  súčasnými kritériami selektívneho odstrelu sa zamýšľa a otázku, či nenastal čas na ich zmenu kladie autor článku  Ing. Ján HEČLO.

Ani gramy, ani centimetre
Poznámka  PAVLA HELLA potvrdzuje, že kritériá  selektívneho odstrelu by sa mali zmeniť, tak, aby o chovnosti  úlovku nerozhodovali gramy či centimetre.

Februárový ošiaľ



„...na február čakajú zberači zhodov, z ktorých sú mnohí (ak nie väčšina) nepoľovníci. Aký dosah to má neraz na celé čriedy  a čo spôsobuje tento nový ošiaľ, o tom píše MAREK PORUBAN.



Sú naše šelmy ohrozené?



V tridsiatych rokoch  min. storočia vznikla na Slovensku situácia, kedy bolo treba zaviesť celoročnú ochranu medveďa hnedého - píše autor príspevku EMIL RAKYTA  a konštatuje, že ochrana trvá dodnes i keď sa jeho stavy zvýšili približne päťnásobne! Tak prekračujú hranice optima a nedarí sa zastaviť ich rast ani regulačným odstrelom. Ako ďalej?



„Desatoro“ o škodách zverou

O škodách  ktoré spôsobuje voľne žijúca zver na lesných aj poľnohospodárskych kultúrach rokovali v Nitre naši odborníci ako aj hostia z Českej republiky, z Maďarska Rakúska. Vypracovali „desatoro“, ako by bolo možné škodám predchádzať.




Pohroma zvaná kormorán



Kormorán -  rybožrút  sa stáva stále väčším postrachom rybárov. Možno  predchádzať škodám, ktoré robia? Pri povolenom odstrele pomáhajú rybárom  poľovníci  i keď  uloviť  kormorána  nie je  jednoduché. PAVEL HELL v tejto súvislosti upozorňuje i na potrebu  preradiť kormorána veľkého do nižšieho stupňa ochrany.



Pozor na škrkavky!

MVDr. ĽUBOMÍR DZIMKO
upozorňuje  chovateľov poľovne upotrebiteľných psov  na pribúdajúce ochorenia spôsobené parazitmi.  V článku nájdete  viacero dobrých rád, ako ich zbaviť psa.




Lakelandský teriér: menší, ale výkonný pomocník





V našom seriáli  pokračuje jeho autor Ing. JÁN ZAJAC  opisom zaujímavého plemena - lakelandského teriéra. Ide o psa, ktorý je síce u nás zatiaľ menej známy, ale celkom iste zasluhujúci si pozornosť.













Z „mysliveckého památnika“



S IGOROM MRÁZOM
  prelistujeme tretiu, poslednú časť  „památnika“, ktorá nám priblíži dávnu minulosť poľovníctva  v Ľubochnianskej doline.



Lavína a slnečný kúpeľ




„...rys sa už-už odrážal od snehu, keď sa  nad ním uvoľnil snehový previs. Odtrhnutá masa snehu strhla so sebou lavínu, ktorá vo svojich útrobách skryla rysa a valila sa s ním strmým žľabom Štósov nadol.“ Ako sa skončila dramatická situácia - aj o tom píše MIROSLAV SANIGA v 3. pokračovaní seriálu  Zo života rysa.









Malá „prechádzka“ po Poľane



V našej pravidelnej rubrike Zoznámte sa - sme sa tentoraz pozhovárali  so známym lesníkom, poľovníkom, poľovníckym sprievodcom a autorom knihy Na poľane vlci vyjú EMILOM RAKYTOM. Zhovárali sme sa nielen o Poľane, kde pôsobil takmer štvrťstoročie, ale aj o mnohých aktuálnych otázkach týkajúcich sa nášho súčasného poľovníctva.



Na zelenej vlne









Rubrika ponúka tri príbehy:  Po stope čriedy a svorky, Starý jazvec a Provizórny posed, ktoré nás „zavedú“  do jesennej a zimnej prírody.

 

















Deň vlka











Jedinečné snímky RNDr. STANISLAVA HARVANČÍKA a text  Ing. MIROSLAVA SANIGU zavedú čitateľa do života  čriedy vlčej svorky.
















Na krídlach severu


Vo februári sa u nás ešte stále zdržujú „zimní návštevníci“ - vtáky, ktoré  k nám prileteli prezimovať. Mal by ich poznať každý poľovník. Videli ste už napr. chochláča severského alebo stehlíka horského? Viete, odkiaľ kam sa už onedlho odoberú?



Dobrú chuť



Ponúkame recept na „chrbát diviaka so šampiňónmi“.






VESELÝ REVÍR








K lepšej nálade  uprostred zamračeného zimného dňa môže prispieť niekoľko vtipov, kresieb a „perličky“ z poľovníckych skúšok.











PRAKTICKÝ POĽOVNÍK


Na dvoch stranách  nájdete nielen doby lovu, ale aj Čiernu kroniku, Východy a západy Slnka a Mesiaca, informácie o Ramsarskej dohode a o všetkom, čo sa deje  v našich revíroch v druhom mesiaci roka.

POĽOVNÍCKY SVET

Zaujímavosti o európskom a svetovom poľovníctve v skratke. Stránku dopåňajú obce so zverou vo svojich erboch - Bošany a Chlebnice. 

VYBERTE SI Z NAŠEJ PONUKY

Nájdete v nej knihy a DVD s poľovníckou tematikou, kravaty, ďalekohľad, puzdrá, nože a pod. Stačí objednať si vybraný tovar telefonicky. 










Partneri

Kto je online?

Práve tu je 309 návštevníkov a žiadni členovia on-line