Vyšlo MARCOVĚ  ČÍSLO  časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítajte:

Vlastnenie zbraní v EÚ  po novom * Medvedí bodyček * Páni svište * Poľovník a jeho puška * Nová rekordná trofej z ČR * Nová rekordná trofej z ČR * Nezvaný hosť * Vonkajšie parazity psov * Ani v zime „nespíme“ * Budete si kupovať uniformu? * Zoznámte sa: Poľovník bez revíru * Brokové zbrane v skratke * Praktický poľovník * Naša ponuka .....
Vlastnenie zbraní v EÚ  po novom


Jar: čo potrebuje srnčia zver



Autor Ing. Jozef HERZ, PhD. informuje, aké opatrenia treba vykonať v revíri, v ktorom  žije srnčia zver, aby si po miernej zime uchovala dobrú kondíciu.




Medvedí bodyček



Stretnutie s medveďom môže mať niekedy  dobrý koniec, aj keď spôsobí  človeku modriny.



Páni svište



O živote tatranských svišťov po tom, ako sa zobudia zo zimného spánku, píše ich dlhoročný pozorovateľ JURAJ KSIAŽEK.



Poľovník a jeho puška

Ľudí oddávna zaujímali  pracovné nástroje, ktorými si zabezpečovali svoje živobytie alebo sa nimi bránili pred nepriateľom. Poľovné zbrane  – či už chladné alebo palné – tiež patrili do tejto kategórie. Všimnime si, aký vzťah má poľovník k svojej puške...“ píše v úvode svojho zamyslenia jeho autor doc. PhDr. PAVEL ZDYCHA, CSc. z TU Zvolen.


Nová rekordná trofej z ČR


O novej rekordnej jelenej trofeji z úlovku pochádzajúceho zo zvernice Poněšice v ČR informuje  PAVEL HELL. V príspevku sú  údaje  i o ďalších zaujímavých trofejach českých poľovníkov, ktoré získali vo vlaňajšej sezóne.



Fascinujúca dlhozobka



Autori obsiahleho článku  PAVEL HELL, JAROSLAV SLAMEČKA a JOZEF GAŠPARÍK  zhrnuli menej známe poznatky zo života tohto „posla jari“ a doplnili ich aj o vlastné zážitky z jej pozorovania a lovu. Súčasne  poukazujú na neprimeranú tvrdosť opatrení  EÚ voči poľovníkom  strednej a južnej Európy, ktorí sluku už dlhé roky  lovia v nepatrných počtoch.



Výtvarný prejav s poľovníckou tematikou

Úvodný príspevok, ktorého autorom je MARIAN ČÍŽ  zo seriálu o výtvarných dielach s poľovníckou tematikou v kaštieli vo Svätom Antone.



Nezvaný hosť



O svojich stretnutiach s rysom, aké môže zažiť iba človek, ktorý  dôkladne pozná prírodu, pokračuje  v seriáli Zo života rysa ostrovida  MIROSLAV SANIGA. Neraz ho pristihol aj  útoku na tokaniskách, kde je naozaj nezvaným „hosťom“ napriek tomu, že i on je tam „doma“.


Vonkajšie parazity psov

Pozná ich každý chovateľ psa a vie, aké nepríjemnosti môžu spôsobiť. Aké preventívne opatrenia musíme vykonať, aby sme svojich štvornohých priateľov pred nimi uchránili, píše autor príspevku MVDr. ĽUBOMÍR DZIMKO.



Má rád pole, les aj vodu



Takým poľovne upotrebiteľným psom je  český fúzač. S históriou jeho pôvodu ako aj s vlastnosťami  zaujímavého plemena zoznamuje čitateľov autor príspevku Ing. JÁN ZAJAC.



Ani v zime „nespíme“



O tom, čo sa deje v zimnom čase v Poľovníckom združení Hrabovecké píše jeho člen Ing. ALOJZ DRÁBEK.



Budete si kupovať uniformu?



Užitočné informácie o možnostiach objednať si ušitie poľovníckej uniformy. Výhodné je dať si ich zhotoviť pre viacerých členov PZ naraz, lebo takto možno získať  zaujímavé zľavy z ceny.


Zoznámte sa: Poľovník bez revíru






V našich radoch je veľa poľovníkov s označením „bez revíru“ – je ním aj MUDr. PAVEL VOJTKO, internista–onkológ z Bratislavy. Dostane sa niekedy do revíru?  Ako vníma svoju  príslušnosť k rodine poľovníkov – o tom aj o inom je náš rozhovor so zaujímavým človekom.














Na zelenej vlne



Tri príbehy na voľné chvíle – Posledné prvé snežienky, PZ Promenáda – Sklad,  Diviak a jazvece z pera našich čitateľov  – MARGITY PETROVIČOVEJ,  JURAJA LACINU a MILANA PÉNZEŠA.





Ešte ďalej ako ďaleko



Viete kde to je? Na miesta, kde možno získať neuveriteľné trofeje treba prejsť vyše 18 tisíc kilometrov – na Nový Zéland. Prečo je krajina taká zaujímavá pre poľovníkov, rybárov a nadšencov adrenalínových športov? Aj o tom (i o cene podobného výletu)   sa dozviete z našej reportáže. 




Brokové zbrane v skratke




V rubrike Strelectvo uverejňujeme prvú časť príspevku o brokových zbraniach autora Ing. JÁNA HEČLU. Sú to informácie, ktoré by mal dokonale ovládať každý držiteľ tejto zbrane a občas si ich zopakovať ako minimum, bez ktorého sa nemôže zaobísť.












Dobrú chuť



V rubrike nájdete recept na „zaprávaného králika“ – vyskúšajte ho.



Veselý revír


Rubrika ponúka za hrsť vtipov, kresby a príbeh, ktorý „sa naozaj stal“ – Predávam, ako som kúpil. Dobrú zábavu!


– Pán Zelený, čo poviete, nezájdeme si niekam na litrík medoviny?




Praktický poľovník



Na dvoch stranách je množstvo užitočných informácií, ktoré pripomínajú,  čo treba robiť v revíri v marci, čo sa o takomto čase deje v prírode, doby lovu,  kalendár významných svetových dní,  malú ABECEDU opatrnosti, východy a západy Slnka a Mesiaca  a i.



Poľovnícky svet

Výber zaujímavostí zo svetovej poľovníckej tlače.



Zver v erboch

Ďalšie dva krásne erby, v ktorých dominuje zver patria obci DIVINA a mestu TVRDOŠÍN.



Naša ponuka 

Nájdete v nej veľa užitočných  predmetov a rôznych doplnkov, kvôli ktorým sa vám možno nevyplatí vyhľadávať špecializované predajne, ale rýchlejšie a jednoduchšie je objednať si ich  telefonicky, e-mailom alebo písomne.
V ponuke je aj bohatý výber kníh s poľovníckou tematikou.
Objednávky vybavujeme presne a rýchle!



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 332 návštevníkov a žiadni členovia on-line