Vyšlo APRÍLOVĚ  ČÍSLO  časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítajte:

Spevy hlucháňa a hoľniaka * Lov ročných srncov * Zlikvidujeme farmové chovy raticovej zveri? * Vàby v revíry * Čo môžeme urobiť pre zver v apríli * Nemusí nás byť veľa * Bohatá hostina * Malý modrý gaskonský durič * Klady a zápory slovenského poľovníctva * Zoznámte sa * Na zelenej vlne * Brokové zbrane v skratke * Ako ďalej s veľkými šelmami? * Dobrú chuť * Apríl v revíri * Poľovnícky svet .....   


Spevy hlucháňa a hoľniaka



Mal som možnosť prežiť veľa jarných rán na tokaniskách  hlucháňov a hoľniakov,
 píše v úvode  článku jeho autor  Ing. PAVOL LENKO, ktorý ich aj v súčasnosti vyhľadáva a zaznamenáva, v akom sú stave. Veľakrát z nich ostali už len torzá.


Lov ročných srncov




Dobré rady  autorov, ktorými sú JÁN HEČLO a MAREK PORUBAN, uvítajú  pred  začiatkom sezóny  najmä mladší poľovníci. Okrem mnohých praktických rád autori doplnili  „poľovnícke minimum“  aj snímkami parožkov.





Zlikvidujeme farmové chovy raticovej zveri?

Problém „zverofariem“, ktoré sa u nás  začali budovať už pred rokom 1989 sa zaoberajú  autori  PAVEL HELL, JAROSLAV SLAMEČKA a JOZEF GAŠPARÍK. Aká by mala byť ich rozloha?  Kam vypúšťať zver v nich dochovanú? Aký spôsob lovu je možný? Nehrozí svojvoľná manipulácia s genofondom zveri? – na tieto aj ďalšie otázky  nájdete odpoveď  v článku.



Vàby v revíry



O tom, ako súvisia vàby v revíroch s výživou zveri a rozširovaním plôch  plodín určených ako náhrada fosílnych palív píše prof. JÚLIUS VALTÍNY. Dozviete sa v ňom aj o nevšedných vlastnostiach vàby, ktorá  dokáže zver nasýtiť aj uzdravovať a o spôsobe jej  výsadby.



Čo môžeme urobiť pre zver v apríli

Stručné praktické rady  Dr. Ing. FRANTIŠKA LIBOSVÁRA, ktorý  pripomína, čo všetko je vhodné vysádzať a vysievať na políčka pre zver v apríli.


Nemusí nás byť veľa



Predseda PZ Smolinské Ing. MIROSLAV MICHÁLKEK informuje o činnosti  združenia, ktoré – aj keď  nemôže ponúknuť poplatkový odstrel –  nielenže nie je chudobné, ale vykazuje pestrú činnosť  tak pri ochrane a zveľaďovaní zveri ako aj pri rozvoji turistiky.





Bohatá hostina






Ďalšie pokračovanie seriálu MIROSLAVA SANIGU – Zo života rysa. Jeho pozorovania nám priblížia, ako loví táto naša mačkovitá šelma.



Malý modrý gaskonský durič

O dobrých vlastnostiach tohto plemena  píše Ing. JÁN ZAJAC.



Klady a zápory slovenského poľovníctva

Zaujímavé názory  na naše poľovníctvo  pätnástich  poslucháčov V. ročníka TU vo Zvolene odboru Aplikovaná zoológia a poľovníctvo zhrnul jeden z nich  – DUŠAN KEPKO.









Zoznámte sa







Tento raz sme sa stretli s dekanom Lesníckej fakulty Technickej univerzity Zvolen  – prof. Ing. RUDOLFOM KROPILOM, CSc.,  významným poľovníckym  odborníkom  a pedagógom, známym  aj v zahraničí. Odpovedá na otázky  súvisiace  s úrovňou nášho poľovníctva, poľovníckeho školstva, vedy a výskumu a nášho pôsobenia v medzinárodných inštitúciách.
















Na zelenej vlne

Ponúkame tri príbehy  čitateľov  –  Najťažšia sluka na Považí, Živý terč  a Svetlo alebo rýchlosť?




Brokové zbrane v skratke




V druhej časti príspevku jeho autor  Ing. JÁN HEČLO  rozoberá  ďalšie súčasti  brokových zbraní: Puzdro uzáveru, Pažba a Brokové strelivo. Čitateľom  v závere radí,  ako a podľa čoho si treba zbraň vybrať.



Ako ďalej s veľkými šelmami?

Informácia  o nedávnom seminári  MŽP SR  k projektu Európskej komisie pre veľké šelmy, na ktorom sa stretli dva názory – ochrancov  a poľovníkov (chovatelia oviec a včelári ani neboli pozvaní).


Dobrú chuť





Netradičný recept na Srnčí chrbát s králičím mäsom IVANA ŠTEFULU, šéfkuchára  štvorhviezdičkového hotela Magnus.











Veselý revír



K dobrej nálade prispeje za hrsť vtipov, kreslený humor a rubrika Naozaj sa stalo: Alkohol? Fúúj!



Apríl v revíri



Na dvoch stranách  nájdete  veľa informácií  – časy lovu,  čo sa deje v revíri,  aké sú  nevyhnuté povinnosti  poľovníckeho hospodára v apríli, prílety vtáctva, kalendár svetových dní, poznámku Sedím na posede, Abecedu opatrnosti,  upozornenie na zaujímavú novú publikáciu z vydavateľstva Neografia atď.


Poľovnícky svet

Výber z európskej poľovníckej tlače.



Zver v erboch

Predstavujeme erby obcí PAŠTINA ZÁVADA a RÁZTOČNO.



Všimnite si NAŠU PONUKU

Nájdete v nej  veľa rôznych  doplnkov, odev,  nože, rôzne doplnky atď., kvôli ktorým sa neoplatí vyhľadávať špeciálne predajne. Výhodnejšie je objednať si ich  telefonicky, príp. e-mailom alebo písomne na našej adrese. V ponuke je aj výber kníh a DVD. Objednávky vybavujeme rýchle a presne. Upozorňujeme: ak ste si ešte neobjednali  KNIHU NÁVŠTEV REVÍRU urobte tak čo najskôr, míňa sa už aj jej druhé vydanie.



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 443 návštevníkov a žiadni členovia on-line