Vyšlo MÁJOVÉ ČÍSLO  časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítate:

Všetky naše studničky * Spomienka na dropa * Kto strieľal na hniezda dravcov? * Diviakom zmeny prospeli * Srnce už nefàkajú * Majster maľby * S dúhou na krídlach * Domov v skalách * Populárna maďarská vyžla *  Chovateľské prehliadky * Kronikár poľovníckeho času * Na zelenej vlne * Máj v revíri * Poľovnícky svet  ....



Všetky naše studničky
Viete, že posledný májový deň  je Dňom otvárania studničiek? Aké sú studničky vo vašom revíri? Nezabudli ste na ne?



Spomienka na dropa

Budeme na dropa fúzatého u nás už len spomínať? Má ešte šancu vrátiť sa na našu Podunajskú nížinu? O príčinách terajšieho stavu a možnostiach zmeniť ho, píšu  PAVEL HELL, JAROSLAV SLAMEČKA a R. JURČÍK.



Kto strieľal na hniezda dravcov?

Autor článku MICHAL NOGA pripomína jednu z poľovníckych zásad: „na hniezda vtákov sa nestrieľa“!  Napriek tomu sa z času na čas dozvedáme, že niekde boli zničené hniezda dravcov – kto asi ich má na svedomí?



Diviakom zmeny prospeli

Zmeny v našom poľnohospodárstve niektorým druhom zveri narušili ich biotopy, iným priniesli lepšie podmienky pre život. Preto sa  v našich revíroch zvýšili stavy diviačej zveri, píše Ing. JOZEF HERZ, PhD. a svoje tvrdenie dokladá i prehľadom úlovkov.



Srnce už nefàkajú

Už viackrát sme písali o  endoparazitoch – nosohltanových strečkoch,  postihujúcich  najmä srnčiu zver, ktorej spôsobujú veľa nepríjemností. Z príspevku  JÁNA VALOVIČA z PZ Dechtice sa čitateľ dozvie, že zver možno pred týmito parazitmi ochrániť, aby nemusela neustále kašľať a fàkať.




Majster maľby









O unikátnych obrazoch majstra Xavera F. Pausingera, ktoré možno vidieť v Múzeu vo Svätom Antone,  píše  MARIAN ČÍŽ.

















S dúhou na krídlach






„Je to vták, ktorý miluje slnko...“ píše sa v článku RNDr. STANISLAVA HARVANČÍKA. Je  nim  včelárik zlatý. Prečítajte si, kde u nás žije,  kedy k nám prilieta a aký je spôsob jeho života.



Domov v skalách

Autor článku MIROSLAV SANIGA pokračuje v seriáli Zo života rysa ostrovida.












Populárna maďarská vyžla


Podrobne  o tomto,  aj u nás  známom plemene  píše Ing. JÁN ZAJAC. Chovateľov psov iste zaujme aj ďalší príspevok v rubrike Kynológia, ktorého autorom je  MVDr. ĽUBOMÍR DZIMKO  – o ochrane psov pred nepríjemnou kožnou chorobou – demodikózou.




Chovateľské prehliadky


Informácie o chovateľských prehliadkach – v Bratislave a v okresoch  Zlaté Moravce, Senica a Myjava.





Kronikár poľovníckeho času





V rubrike ZOZNÁMTE SA  uverejňujeme zaujímavé stretnutie s dlhoročným  kronikárom PZ  Stráne Medovarce JÁNOM KEĽHOM. Okrem skúseností s písaním kroniky hovorí aj o niektorých svojich dramatických príhodách na poľovačkách.










Na zelenej vlne









Na dvojstrane nájdete príbehy  Nemá dráma  a Pevné nervy  a možno vás osobitne zaujme aj  úryvok z knihy  Alexandra Nicolíniho – Ide túz po rovine. Je o poľovačke na dropa fúzatého v roku 1943.

















Hľadanie krásy









So zážitkami  z fotografovania prírody na exotickom ostrove Bonaire v Karibskom mori  sa delí s našimi čitateľmi  autor fotografií a textu MIRO ZUMRÍK.
















Brokovnica Bettinsoli


Na našom trhu  medzi brokovnicami zažiarila talianska hviezda Bettinsoli,  píše Ing. Jiří Hanák, ktorý zoznamuje čitateľa s jej mnohými prednosťami.




Divinové  medailónky šéfa kuchyne

Recept  kolektívu Poľovníckej reštaurácie Gbely ponúka možnosť netradične pripraviť  mäso zo srnčieho chrbta. 



Veselý revír

Na stránke venovanej poľovníckemu humoru nájdete okrem vtipov a kresieb aj fejtón Telefonát.




Máj v revíri

Pestrá dvojstrana  obsahuje  časy lovu a  veľa ďalších informácií –  týkajú sa starostlivosti o zver v máji, toho, čo sa v tomto mesiaci deje v revíroch, ale aj Kalendár svetových dní, Abecedu opatrnosti, východy a západy Slnka a Mesiaca, poznámku Sedím na posede atď.



Poľovnícky svet
Výber  z európskej poľovníckej tlače  informujte o možnom konci pyrenejského rysa  v Španielsku, najdrahšej poľovníckej puške, raji diviakov v Austrálii a o ďalších zaujímavostiach.



Zver v erboch
Do zoznamu našich  obcí a miest s krásnymi erbami s motívmi zveri patria aj obce DAVIDOV, okres Vranov a ORÁVKA v okrese Rimavská Sobota.



Naša  ponuka
V ponuke je veľký výber  rôznych poľovníckych potrieb,  doplnkov,  odevov a  kníh, ktoré si môžete objednať telefonicky, e-mailom alebo písomne.




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 323 návštevníkov a žiadni členovia on-line