Vyšlo 6. číslo časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítate:

K návrhu zákona o poľovníctve * Jarabica: aká je jej budúcnosť? * Z konára na konár * Podrobný pohľad na chov a lov zveri * Etika poľovníckeho turizmu * Prednosti  českého teriéra * Našiel krásu v prírode * Pod lesom, na konci záhrady * U nás  v Bukovských vrchoch * Poľanské medvedice * Levické poľovnícke dni * Nábožný kanibal .........

Na jeho stránkach si o. i. prečítate:



Spektrum
Rubrika zaujímavostí a informácií.



K návrhu zákona o poľovníctve
Ing. TIBOR LEBOCKÝ,  prezident SPZ




Jarabica: aká je jej budúcnosť?


Podrobne o minulosti, ale najmä výhľadoch existencie jarabice v našich revíroch píšu autori  PAVEL HELL, JAROSLAV SLAMEČKA a JOZEF GAŠPARÍK.




Z konára na konár


Spôsob  života milého, obľúbeného a rozšíreného druhu našej fauny –  veverice  približuje  autor článku Ing. VLADIMÍR VICIAN.




Podrobný pohľad na chov a lov zveri 

(v okrese Partizánske) pripravil Ing. JOZEF HERZ, PhD. Odpovedá aj na otázku, prečo medzi úlovkami z posledných rokov bolo málo kvalitných trofejí.




Etika poľovníckeho turizmu

Autori  sa zamýšľajú nielen nad rozvojom  poľovníckeho turizmu, ale najmä nad otázkami jeho pozitívnych i negatívnych stránok.  Poznatky o tejto problematike  zhrnuli do „etických zásad“, ktoré by mal dodržiavať každý poľovník – u nás doma i na poľovačke v zahraničí.


Prednosti  českého teriéra – príspevok Ing, JÁNA ZAJACA zoznamuje  čitateľov  so vznikom, a rozšírením tohto plemena ako i s jeho dobrými vlastnosťami.
Kynologickú rubriku doplňuje  článok  MVDr. ĽUBOMÍRA DZIMKU, ktorý radí, čo robiť,
Keď váš pes chudne

Našiel krásu v prírode
Autor MARIAN ČÍŽ pokračuje v predstavovaní výtvarných diel v Múzeu vo Sv. Antone – tentoraz sú to dve diela Karola Šovánku.





Pod lesom, na konci záhrady


Získať zlatú trofej jeleňa sa nepodarí  vždy, keď má poľovník povolenku, neraz za ňou musí chodiť ďaleko a pritom nerátať hodiny čakania. Je výnimočným  šťastím, ak sa to podarí tak, ako opisuje  PAVEL KEĽHA. Kde to bolo ? Na konci záhrady!




Zoznámte sa


 

Čitateľom predstavujeme akad.  maliara a sochára Majstra LADISLAVA BERÁKA. Kedy mu učarovala zver a prečo  sa  upísal poľovníctvu ako svojej záľube? Kde tvorí? Kde najradšej oddychuje? Na tieto aj ďalšie otázky nájdete odpovede v našom rozhovore.



 

Na zelenej vlne


Na správnu „vlnu oddychu“  vás naladia tri príbehy našich čitateľov – Nezabudnuteľný Lesan (JOZEF VARÉNYI), Jelenica (MILAN PÉNZEŠ) a Ako som sa po druhý raz narodil (JÁN MATIAŠKO).




U nás  v Bukovských vrchoch

O činnosti  jedného z našich najvýchodnejšie položených PZ  Javorník Ulič, píše  jeho predseda Ing. MARIÁN ČABIČ.




Poľanské medvedice


Prvá časť  príspevku Ing. VLADIMÍRA VICIANA, PhD., ktorý už  niekoľko rokov pozoruje správanie medvedíc na Poľane.




Levické poľovnícke dni

Pohľad odborníkov (doc. Ing. PAVEL HELL a doc. Ing. JAROSLAV SLAMEČKA, CSc.) hodnotia tradičné podujatie,  ktoré  -- vďaka  svojmu bohatému odbornému a kultúrnemu programu) významne prispieva k rozvoju nášho poľovníctva  i k jeho dobrému menu vo verejnosti.







Nábožný kanibal







O zaujímavom živočíchovi, s ktorým sa  môžeme stretnúť  i v našej prírode – modlivke --  píše Ing. ĽUBOR ČAČKO. Už ste si ju niekedy všimli, ak nie, po prečítaní článku  ju budete pozorovať dôkladnejšie.
















Veselý revír


Tak ako v každom čísle aj v tomto vám ponúkame príbeh, ktorý  sa jeho aktérom zdal byť veselým až keď sa ocitli v bezpečí (Rozprášené divadielko), vtipy a kreslený humor.



Dobrú chuť


Autorom receptu  -- diviak v šípkovej omáčke – je STANISLAV KUPEC, šéfkuchár bratislavskej reštaurácie U dvoch levov.  Postup nie je náročný – vyskúšajte ho.



Praktický poľovník

Na dvoch stránkach nájde čitateľ všetko, čo  treba robiť v revíri počas júna, ktorý je aj Mesiacom poľovníctva. Okrem praktických rád, rubriky Abeceda opatrnosti, Kalendára sú  tu aj ďalšie informácie o streleckých podujatiach v júni  a pripomienka, že práve v tomto mesiaci je letný slnovrat a s ním – svätojánska noc.



Poľovnícky svet

Výber krátkych informácií z európskych poľovníckych časopisov.




Zver v erboch

Erby pochádzajú z obce  Veľké Kozmálovce a z obce Novoť,  o ktorej nám poslal informácie  tamojší Obecný úrad.




NAŠA PONUKA

V ponuke sú  knihy a DVD s poľovníckou tematikou, rôzne druhy nožov, puzdier, vaky, obuv,   kravaty a veľa iných  praktických doplnkov. Ich objednanie  si prostredníctvom  našej ponuky vám ušetrí čas. Na str. 23  nájdete pokyny, ako si tovar objednať.




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 289 návštevníkov a žiadni členovia on-line