Vyšlo 7. číslo časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítate:

Spektrum * Karbofuran * Na dropa nezabudneme * KMO v domácich chovoch. Odkiaľ? * Bez vody niet života * Čo s „červenými“ bodmi? * Povolanie puškár * Osudy orlov * Poľanské medvedice * V kráľovstve užoviek  *  Karelský medvedí pes * Obdivuhodný talent * Maskovanie * Evidencia na počítači * Nefalšované safari * Spoľahlivé „zetky“ * Dobrú chuť * Poľovnícky svet .....

Spektrum
V rubrike sú krátke správy a poznámka, prečo je v mnohých prípadoch lepšie nezachraňovať voľne žijúcu zver  a vtáctvo.


Karbofuran

Čo je to za ľudí, ktorí „dokážu“ nastražiť zveri návnady s nebezpečným obsahom?


Na dropa nezabudneme



V odpovedi na článok  Spomienka na dropa vysvetľuje  ZUZANA GUZIOVÁ projekt záchrany dropa na Slovensku a k spolupráci volá aj poľovníkov.




KMO v domácich chovoch. Odkiaľ?
MVDr. RUDOLF JANTO a Ing. JOZEF BUČKO informujú o poslednom výskyte klasického moru ošípaných v domácich chovoch v okresoch Levice a Rimavská Sobota ako aj o pozitívnych výsledkoch  orálnej vakcinácie diviačej zveri v jednotlivých regiónoch.



Bez vody niet života




S pribúdajúcimi horúčavami sa v našich revíroch nachádza čoraz menej vody...“ píše v úvode príspevku  Ing. JOZEF HERZ, PhD.  a čitateľom  prináša niekoľko návrhov, ako  vodu v revíri uchovať a ak treba, ako, kde a kedy  ju zveri sprístupniť.




Čo s „červenými“ bodmi?

Zamyslenie  JOZEFA ČALTICKÉHO nad systémom bodovania trofejí na chovateľských prehliadkach. Kedy „červené“ body treba dať a kedy nie?  O tom by sa malo rozhodnúť  v nových predpisoch o bodovaní a vyhláške  o kritériách hodnotenia.


Povolanie puškár

Informácia  pre rodičov a mladých záujemcov o štúdium tohto zaujímavého povolania na Strednej odbornej škole strojárskej v Bratislave. Ak sa váš syn nedostal na školu, ktorú si vybral, možno ho zaujme práve táto možnosť. Škola má aj internát.


Osudy orlov

Názory ľudí na pernaté dravce sa začali meniť až v polovici 20. storočia, no  pokusy chrániť ich  sú staršieho dáta. Potvrdzujú to aj príklady, o ktorých píše JOZEF ŠABO, ako ich „vystopoval“ v histórii  Topoľčianskej zvernice.



Poľanské medvedice



Druhá časť článku Ing. VLADIMÍRA VICIANA, PhD.  o stretnutiach s medvedicami na Poľane.



V kráľovstve užoviek



Zaujímavé poznatky a fotografie STANISLAVA HARVANČÍKA, ktorý sledoval nerovný zápas skokana s užovkou.



Karelský medvedí pes

Podrobne o psovi, ktorého volajú aj „losí kráľ“  píše autor nášho seriálu  Ing. JÁN ZAJAC.










Obdivuhodný talent

V sérii článkov  o poľovníctve vo výtvarnom umení pokračuje  MARIAN ČÍŽ:  tento raz o živote a diele akad.  maliara Františka  Šestáka.
















Maskovanie



Je známe, že sa  mnohé živočíchy  dokážu maskovať pred nepriateľmi. Nielen farbou, ale aj  tvarom tela. Napr. mladé srnča vďaka svojmu typickému tzv. rozkladnému sfarbeniu môže dokonale splynúť s lesným či trávnatým porastom. Autorom textu a snímok je  Ing. ĽUBOR ČAČKO.



Zoznámte sa



Zhovárame sa s majiteľom firmy ERIK, predajne  zbraní, streliva a poľovníckych potrieb  – JUDr. JOZEFOM VRÁNSKYM. Spomína si na detstvo, prvé poľovnícke kroky, ale aj na začiatky, keď si pred rokmi  po prvý raz zastal za pult  predajne poľovníckych potrieb.



Na zelenej vlne


Rubrika ponúka  tri  zaujímavé príbehy:  Pomohol nám Brajton, Strach má veľké oči a Zatúlaná Čachtická pani.


Evidencia na počítači
alebo: rýchlejšie, presnejšie, ľahšie. Pozrite si, aká je  možnosť začať  viesť agendu vášho PZ  v elektronickej podobe.














Nefalšované safari



Užitočné poznatky pre tých, ktorí si chcú splniť  životný  sen a pobudnúť na safari v Afrike. Zaujímavé čítanie aj pre tých, ktorí sa na safari nechystajú.





Spoľahlivé „zetky“


Autori  článku Ing. JÁN HEČLO a Ing. DUŠAN SABADKA píšu o nenápadných štíhlych guľovniciach, ktoré v mnohom predstihnú aj nové  a omnoho drahšie značky.




Dobrú chuť



Podľa receptu MILOŠA MIKLÁNKA z Restaurantu flor de amor v Trenčíne si aj doma môžete pripraviť steak z diviaka.




Veselý revír



Tradične ponúka niekoľko vtipov, koláž ERNESTA SVRČKA,  kreslený humor, epigram  a humornú príhodu Bohatstvo vo vzduchu.




Júl v revíri



Na dvoch stránkach  nájde čitateľ veľa praktických  rád, prehľad  o čase lovu, Abecedu opatrnosti, program streleckých a kynologických podujatí,  poznámku Sedím na posede, IUCN v skratke  a ďalšie informácie.



Poľovnícky svet

Výber zaujímavých správ  z poľovníckej tlače.



Zver v erboch

Zver môžeme obdivovať i  na krásnych erboch obcí  Žiar v okrese Liptovský Mikuláš s Hendrichovce v okrese Prešov.



Naša ponuka

Tento raz je naozaj pestrá: okrem kníh a CD s poľovníckou tematikou  sú v ponuke veľmi kvalitné a cenove prijateľné topánky, nože,  puzdrá na zbrane, svietidlá do revíru a iné praktické poľovnícke potreby. Vyberte si.




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 347 návštevníkov a žiadni členovia on-line