Vyšlo 8. číslo časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítate:


Bodujeme srnčie parožky * Ostane priestor pre  malú zver? * Senáž – ako dobrá konzerva * Bez hladu a smädu * Najlepšie je: ani  veľa, ani málo * Údolie vlčích svoriek * Spinone je všestranný a spoľahlivý * Najmenší z našich „škriatkov“ * Maskovanie * O kultúre a tradíciách * Nebezpečný prelet * Už 1 500  poľovníkov * Dobrú chuť * Praktický poľovník * Zver v erboch  .....


Bodujeme srnčie parožky



Autor Ing. BRANISLAV SOVIŠ  radí,  ako si možno približne, ale rýchlo obodovať srnčiu trofej.



Ostane priestor pre  malú zver?



Keď pribudnú plochy určené na pestovanie plodín určených na bioenergiu, kde bude žiť malá zver? Nad otázkou sa zamýšľajú autori PAVEL HELL, JAROSLAV SLAMEČKA a JOZEF GAŠPARÍK.


Senáž – ako dobrá konzerva
Viete ako sa pripravuje senáž, ktorá zveri v zime chutí ako  potrava z dobrej konzervy?  Ako si  ju možno vyrobiť  alebo zaobstarať už hotovú, radí  JÁN VALOVIČ.

Bez hladu a smädu
S činnosťou  PZ Starý háj vo Veľkých Kršteňanoch zoznamuje čitateľov JOZEF ČALTICKÝ. Aj keď v revíri združenia nie je prirodzený zdroj vody, zver v lete  netrpí smädom.







Najlepšie je: ani  veľa, ani málo



O súčasnej populačnej dynamike raticovej zveri a jej love u nás informujú  PAVEL HELL, MIROSLAV VODŇANSKÝ a JAROSLAV SLAMEČKA. O. i. odpovedajú aj na otázku, prečo sa neplnia plány lovu  a v tejto súvislosti  odporúčajú   chov iba troch druhov  zveri v  revíri, aby si ohryzovače a spásače nekonkurovali.


Úvahy  pri potulkách hronskou kotlinou
a
Údolie vlčích svoriek




sú články, v ktorých sa ich autor  JAKUB HRONEC  zaoberá vlkom dravým v našej prírode. Pripomína, aby sa splnili sľuby z čias, keď sme sa pripravovali na vstup do EÚ a zaviazali sme sa vybudovať u nás sústavu NATURA 2000. Čo teda robiť, keď sa na našom území rozmnožil vlk nad únosnú mieru?





Harmónia prírody


Autor  seriálu  Poľovníctvo vo výtvarnom prejave  MARIAN ČÍŽ  predstavuje dielo  nemeckého maliara Juliusa Arthura Thiela, v ktorého tvorbe prevažuje poľovná zver a z nej veľmi často jelene v ruji.  Súčasne sa  zamýšľa, či ide o námet, ktorý je alebo nie je gýčom.


Spinone je všestranný a spoľahlivý

V rubrike Kynológia  Ing. JÁN ZAJAC   informuje, že k iným u nás známym a tradične chovaným  plemenám hrubosrstých stavačov pribudol  z Talianska donedávna málo známy „spinone“. Čitateľovi približuje históriu jeho chovu a  všestrannú upotrebiteľnosť.

Najmenší z našich „škriatkov“

„K zriedkavejším druhom drobných zemných cicavcov patria aj plchy,“  píše  RNDr. JOZEF MÁJSKY. Ako malí „škriatkovia“ sa rady  nasťahujú aj  do poľovníckych chát, do chalúp a kolíb, kde môžu narobiť rôzne škody. Odpovedá aj na otázku, ako  sa ich zbaviť tak, aby sme im neublížili.



Maskovanie




V druhej časti  článku o zaujímavých spôsoboch maskovania živočíchov v prírode jeho autor  Ing. ĽUBOR ČAČKO sa zaoberá významom farieb a tvarov v prírode.


O kultúre a tradíciách




v rubrike  Zoznámte sa hovoríme s MARIANOM ČÍŽOM, riaditeľom Múzea vo Sv. Antone,   členom  komisie C.I.C. pre poľovníctvo v umení, históriu a poľovnícke múzeá a členom Medzinárodnej rady múzeí. V rozhovore o budúcnosti Dní sv. Huberta vo Svätom Antone povedal: „U nás ide už o medzinárodné podujatie, ktoré čoraz viac navštevujú poľovníci i nepoľovníci zo zahraničia. Chceme pokračovať v tejto celoslovenskej tradícii.“








Zelené príbehy



Dve stránky oddychového čítania zostaveného zo zážitkov čitateľov.  Tentoraz  sú to tri príbehy:   V Macákovej doline (ANTON LISÝ), Vábenie – mámenie (IVAN KŇAZE) a Po búrke (Ing. IVAN MAŤUGA).


Nebezpečný prelet

Náš spolupracovník JAN VEBER na Cypruse sledoval  nelegálny lov sťahovavého vtáctva.







Už 1 500  poľovníkov



absolvovalo školenie, ktoré ich oprávňuje vykonať prehliadku  voľne žijúcej  zveri po ulovení hneď na mieste. MVDr. JOZEF POKORNÝ, PhDr. LENKA BENKOVÁ, MVDr. RUDOLF JANTO a MVDr. DAGMAR SOJÁKOVÁ podrobne informujú o podmienkach  školenia a jeho obsahu. 


Dobrú chuť

Recept šéfkuchára  Apollo hotela v Bratislave PETRA HOFFMANNA  vám pomôže pripraviť „danielie filé so smotanou“.








Veselý revír



Nájdete v ňom za hrsť vtipov, Aforizmy, fejtón o zázračnom psovi a kreslené vtipy.




Praktický poľovník



Množstvo informácií o všetkom,  čo  sa deje  v revíri v auguste (starostlivosť o zver,  srnčia ruja,  čo treba robiť na políčkach, o nebezpečenstve zveri na cestách a i.). Dvojstrana obsahuje tiež  Doby lovu, Abecedu opatrnosti, Bylinkáreň, Východy a západy Slnka a Mesiaca, Čo je FFI,  Kynologické podujatia a Strelecké preteky v auguste.


Poľovnícky svet

Prehľad zaujímavostí z európskej poľovníckej tlače.



Zver v erboch

Erby obcí  ABANOVCE a SEDLIACKA DUBOVÁ.


NAŠA PONUKA

Veľký výber  poľovníckych pomôcok, odevov, obuvi, kravát, nožov a kníh s poľovníckou tematikou.






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 505 návštevníkov a žiadni členovia on-line