Vyšlo 9. číslo časopisu

 
 

Z jeho obsahu vyberáme:

Výživa, prikrmovanie a vhodnosť krmív * Lov jelenej zveri: KEDY A AKO? * Okamihy intimity * Keď vtáky odlietajú * Zabudnutá prepelica * Záchrana v hodine dvanástej * Pracovitý borderský teriér * Iný meter? * Pytliakova spoveď * Čaro roviny
 * Na zelenej vlne * Súlad človeka s prírodou * STRELECTVO * Veselý revír * Dobrú chuť * September v revíri .....
Výživa, prikrmovanie a vhodnosť krmív



Ako prikrmovať (nie prekrmovať) jeleniu zver?  Ktoré krmivá sú najvhodnejšie? V akej dávke ich podávať? Na tieto a ďalšie otázky súvisiace s výživou zveri v zimnom období tak, ako ich potvrdil aj výskum, odpovedajú autori MATÚŠ RAJSKÝ, MIROSLAV VODŇANSKÝ  a PAVEL HELL.




Lov jelenej zveri: KEDY A AKO?

Praktické rady  pre obdobie lovu jelenej zveri  zostavil Ing. JÁN HEČLO. 



Okamihy intimity



„...najintímnejšie okamihy  v živote jelenej zveri trvajú len veľmi krátko. Práve preto ostávajú pred nami zväčša utajené,“ píše  autor  článku a fotografií JURAJ KSIAŽEK.



Keď vtáky odlietajú

Zaujímavosti o migrácii  vtákov pripravil Ing. ĽUBOR ČAČKO, ktorý je aj autorom snímok.



Zabudnutá prepelica



Do zoznamu „zabudnutých“ druhov  zveri a vtáctva patrí aj prepelica poľná. Aké sú príčiny, že sa stratila z našich polí? Je možné vrátiť ju a mohla by sa stať poľovnou zverou? Odpovede na tieto aj ďalšie otázky sú obsahom článku PAVLA HELLA, JAROSLAVA SLAMEČKU a  RASTISLAVA JURČÍKA.   




Záchrana v hodine dvanástej



Pred 50 rokmi vznikla v Topoľčiankach známa zubria zvernica, ktorá sa významne podieľala na záchrane zubra  ako druhu, ktorý sa ocitol na prahu vyhynutia. Z histórie chovu zubrov na Slovensku podáva najzaujímavejšie fakty JÁN ŠABO.




Pracovitý borderský teriér



V rubrike KYNOLÓGIA predstavuje  Ing. JÁN ZAJAC ďalší  druh poľovne upotrebiteľného psa, ktorým je borderský teriér. Aké sú jeho prednosti a prečo si získava obľubu aj u nás?




Iný meter?

Na ostatnom celoslovenskom  seminári špecialistov prokuratúry pre environmentálnu kriminalistiku odznela otázka, ktorá si zaslúži  vážnejšiu pozornosť: Je iný meter pri posudzovaní pytliactva v poľovníctve a rybárstve?“ Touto otázkou sa podrobne zaoberá v článku jeho autor JUDr. LADISLAV HANNIKER. 



Pytliakova spoveď

Prvé pokračovanie „spovede“  pytliaka, ktorú našim čitateľom sprostredkoval známy autor kníh s poľovníckou tematikou  IGOR MRÁZ.



Čaro roviny



V rubrike ZOZNÁMTE SA  hovoríme s tajomníkom Regionálnej organizácie SPZ Trnava Ing. ELIÁŠOM VAJČIM.



Na zelenej vlne



O nevšednom zážitku v príbehu  Stratená ovečka píše jeho autor  JAKUB HRONEC  a so svojimi pocitmi  pri  ulovení diviaka krátko Pred polnocou  sa zveruje čitateľom Mgr. PETER KUŠÍK.




Súlad človeka s prírodou



Autori EDUARD FLORI a ROBERT KREINZ informujú o zaujímavostiach v rakúskej časti  Národného parku Neusiedler See.




STRELECTVO



V rubrike venovanej poľovníckemu strelectvu  Ing. JÁN HEČLO podrobne píše o hlavňovom zväzku .45--70 Gov/.45--70 Gov. Aké boli výsledky testu zbrane, ktorá bola vyrobená na zákazku?



Veselý revír



V pravidelnej rubrike si čitateľ nájde vtipy, fejtón a zopár „perličiek“, ktoré odzneli na skúškach kandidátov.




Dobrú chuť

Recept na  „grilované prsia z divej kačice“ pripravil  MÁRIO DANI, šéfkuchár  hotela Zlatý kľúčik v Nitre.




September v revíri



Viete, kto bol prvým patrónom poľovníkom?  Akú starostlivosť potrebuje zver v deviatom mesiaci roka? Čo sa deje v revíri?  Odpovede nájdete na dvoch stránkach, ktoré zostavili  JÁN VALOVIČ a PETER SKALKA.  Rubriku doplňujú údaje  o čase lovu, Abeceda opatrnosti, Bylinkáreň a ďalšie aktuálne informácie.



Poľovnícky svet

Výber zaujímavostí z európskej poľovníckej tlače.



Zver v erboch

Aké erby majú obce Bobrovček (okr. Liptovský Mikuláš)  a Repejov (okr. Medzilaborce)?



Vyberte si z našej ponuky

Na dvoch stránkach nájdete najrôznejšie praktické  doplnky,  ktoré  poľovník potrebuje v revíri, odevy, knihy s poľovníckou tematikou atď. Možno  v ponuke nájdete aj darček  pre vašich  blízkych, ktorým nielen urobí radosť, ale im  bude aj  dobre slúžiť.



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 192 návštevníkov a žiadni členovia on-line