Vyšlo 10. číslo časopisu

 
 

Z jeho obsahu vyberáme:

Keď príde zima * Hora: východisko a útočisko * „Živá konzerva“  plná parazitov * Veľké sťahovanie * Výživa, prikrmovanie a vhodnosť krmív * Pytliakova spoveď (2) *  Podporme srnčiu zver * Bernský durič – pes do revíru *  Prof. Ing. Milan Križo, DrSc. a poľovnícka pieseň * Polstoročné jubileum * Daniel sa dá „prosiť“ * Október v revíri *  Poľovnícky svet ...

Keď príde zima



Ako sa na zimu pripravuje zver?  O „stratégii zimovania“ jednotlivých druhov  zveri píšu   P. HELL, J. SLAMEČKA a J. GAŠPARÍK.





Hora: východisko a útočisko



Seriál o poľovníctve vo výtvarnom umení pokračuje článkom M. ČÍŽA, v ktorom  zoznamuje čitateľov s prácami akad. sochára  Ladislava Sulíka.


„Živá konzerva“  plná parazitov
V rubrike Veterinárna hliadka  autori článku MVDr. R. JANTO a  MVDr. P. LAZAR opisujú udalosti z apríla  t. r. kedy  v doline Richtárovo v Nízkych Tatrách Padlo vlkom za obeť niekoľko  kusov zveri. V akej zdravotnej kondícii bola a prečo treba v miestach, kde sa vyskytujú parazity podávať zveri antiparazitiká.









Veľké sťahovanie



Ako sa sťahujú svište z jedného pohoria do druhého?  O jednej z možností – na chrbte človeka --  píše Ing. P. LENKO v článku o reštitúcii svišťov z lokality Žiarska dolina do Belianskych Tatier.
 




Výživa, prikrmovanie a vhodnosť krmív




V druhej časti príspevku sa jeho autori  Ing. M. RAJSKÝ a Dr. M. VODŇANSKÝ, PhD. zaoberajú praktickými radami týkajúcimi sa  spôsobov prípravy  objemového krmiva pre zver na zimu. O. i. pripomínajú, ako úzko súvisí prikrmovanie s poškodzovaním porastov v zime.




Pytliakova spoveď (2)


Prečo sa  „borsučí kráľ“  dostal  do väzenia?





Podporme srnčiu zver




Počet raticovej zveri u nás a možnosti  rozšíriť chov srnčej zveri aj v horských oblastiach, kde jej stavy klesli – to sú otázky, ktorými sa v článku zaoberajú P. HELL,  J. SLAMEČKA a M. RAJSKÝ.




Bernský durič – pes do revíru




„...Na duriča má tento  pes nezvyčajne jemnú, citlivú povahu, býva prítulný, pomerne ľahko sa cvičí a je poslušný...“ uzatvára  článok  jeho autor Ing. JÁN ZAJAC, ktorý čitateľa  zoznámil aj s históriou jeho šľachtenia a štandardom.




Prof. Ing. Milan Križo, DrSc. a poľovnícka pieseň



V rubrike Zoznámte sa – predstavujeme  pedagóga  Lesníckej univerzity vo Zvolene  -- prof. Ing. M. KRIŽU, DrSc., ktorý je tiež známym folkloristom. Je spoluautorom spevníka lesníckych a poľovníckych ľudových piesní a od tohto čísla  v každom ďalšom predstaví našim čitateľom jednu  z nich.  




Zelené príbehy

V oddychovom čítaní ponúkame príbehy, ktoré  prežili naši čitatelia v revíroch:  Ani sa nepohol!, Osudy a les a Zajko z Afriky?




Polstoročné jubileum  





Prvá Celoslovenská poľovnícka výstava, ktorá sa konala pred päťdesiatimi rokmi je súčasťou našej histórie. Aj preto si  ju  pripomíname – ako sa pripravovala, čo znamenala a akým sviatkom bola  pre tisícky  našich poľovníkov a objavom  pre širokú  verejnosť. K výročiu patrí aj spomienka  na osud  jednej z najlepších trofejí na výstave.














Daniel sa dá „prosiť“





„S príchodom sychravých, ale i slnečných októbrových dní sa začína danielia ruja...“ píše v úvode autor článku a fotografií  RNDr. S. HARVANČÍK. Približuje čitateľom jej priebeh i niektoré odlišnosti od jelenej ruje. No tak ako jelene, aj daniele sa neraz púšťajú do súbojov a je zaujímavé sledovať  ich.





Veselý revír



Tak ako v každom čísle, aj októbrové ponúka veselú stránku – vtipy, zaujímavú historku  (Naozaj sa stalo...) a kreslený humor.




Dobrú chuť


Prinášame recept na „prsia z divej kačice  na tvarohovo rozmarínových guľkách s lesnou penou“.




Október v revíri



Dve  strany  informácií  o tom, aké povinnosti má poľovník v revíri v desiatom mesiaci roka, čo sa  deje v revíri, doby lovu, poznámka  Sedím na posede,  Abeceda opatrnosti,  Kynologické podujatia a i.




Poľovnícky svet

Výber z európskej  poľovníckej tlače



Zver v erboch

Erby obcí Radava, okr. Nové Zámky a Zubák, okr. Púchov.




Naša ponuka

Čo si môžete vybrať: knihy a DVD s poľovníckou tematikou, poľovnícke kravaty, nože, rôzne  doplnky, ktoré vám uľahčia pobyt v revíri. Už teraz  si z ponuky môžete vybrať to, čím na Vianoce  obdarujete niekoho zo svojich blízkych!




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 294 návštevníkov a žiadni členovia on-line