Vyšlo 11. číslo časopisu

 
 

Z jeho obsahu vyberáme:

Súperi s rohami * Medveď hnedý v NP Malá Fatra * Príjem potravy a škody * Spoločné poľovačky * Pytliakova spoveď * Gordon seter: vždy spoľahlivý * Štyri impozantné diela * Poľovnícka pieseň * V znamení bažanta * Na zelenej vlne * S „balabánom“ za tetrovmi * Bude mierna zima? * Veselý revír * November v revíri .......

Spektrum

Zaujímavé informácie z našich revírov.


Ak ste sa rozhodli...

Pripomíname: už teraz je  čas objednať si predplatné časopisu Naše poľovníctvo. V čísle nájdete poštový peňažný poukaz!


Súperi s rohami



Muflóny sú zaujímavou a atraktívnou poľovnou zverou. Aj keď nepatria  k našej pôvodnej faune, dobre sa u nás  udomácnili... píše autor článku i snímok Ing. ĽUBOR ČAČKO.
























Medveď hnedý v NP Malá Fatra




Z článku MICHALA KALAŠA sa dozviete, čo ukázal monitoring medveďa hnedého v  NP Malá Fatra, ktorý sa konal počas tohto leta už po šiesty raz.





Príjem potravy a škody




O výsledkoch  výskumu Medzinárodného pracoviska výživy a ekológie zveri v Nitre píšu autori MATÚŠ RAJSKÝ, MIROSLAV VODŇANSKÝ, JAROSLAV SLAMEČKA a MILAN GARAJ. Výsledky výskumu objasňujú správanie jelenej zveri vo vzťahu k potrave v letnom i v zimnom období.



Spoločné poľovačky




Organizovaniu spoločnej poľovačky sú venované dva články – Začína sa „poľovnícka žatva“ a Opäť znie halali. Obsahujú  všetko, čo súvisí s prípravou, priebehom a ukončením spoločnej poľovačky.



Pytliakova spoveď
Pokračovanie príbehu  o „borsučom kráľovi“.



Gordon seter: vždy spoľahlivý
V rubrike Kynológia predstavuje Ing. JÁN ZAJAC ďalšie poľovnícke plemeno – jeho históriu a praktické využitie.



Štyri impozantné diela





Autor seriálu  Poľovníctvo vo výtvarnom umení  Ing. MARIAN ČÍŽ zoznamuje  čitateľa s dielami nemeckého maliara Otta Recknagela, ktoré sa nachádzajú v kaštieli vo Svätom Antone.


Poľovnícka pieseň
Prof. Ing. MILAN KRIŽO, DrSc. vybral do poľovníckeho spevníčka pieseň z podpolianskeho regiónu – Vyleteli jarabice z doliny.













V znamení bažanta




Rozhovor s dlhoročným pracovníkom Účelového zariadenia  Univerzity veterinárneho lekárstva v Košiciach MVDr. JÁNOM MIŠKOM.  O. i. hovorí o príčinách úbytku malej zveri u nás a spôsoboch, ktoré by mohli podporiť  jej návrat do našich revírov.




Na zelenej vlne

Prečítajte si  tri pekné  príbehy, ktoré sa stali našim čitateľom: Čakali sme na srnca (BRAŇO SOVIŠ), Adamov jeleň (PhDr. PAVOL KVAŠŠAY) a Keď máš nohy slabé... (JURAJ DRUŽBÍK). Na str. 29  uverejňujeme obraz (Jeleň), ktorý si môžete kúpiť.





S „balabánom“ za tetrovmi




Viete čo je  „balabán“?  Nezvyčajné označenie pre atrapu vysvetľuje autor textu a snímok MIROSLAV ZUMRÍK, ktorý  sa vďaka  „balabánovi“  stal svedkom zaujímavých výjavov.  




Bude mierna zima?

„Zimy sa budú dosť meniť,“ tvrdí autor  článku prof. RNDr. MILAN LAPIN, DrSc. z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. Odpovedá aj na otázky, prečo dochádza k zmene klimatických podmienok, prečo je v zime viac zrážok a aká asi bude tohtoročná zima.



Dobrú chuť



Ponúkame recept na „zajačí chrbát s hubami“. Vyskúšajte ho.





Veselý revír


Okrem zopár dobrých vtipov  a kresieb  ONDREJ BARTOŠ  spomína na Myšiareň  a zlodejov, ktorí sa chceli do nej  vlámať.





November v revíri




Dve strany  plné dobrých praktických a aktuálnych rád a informácií:  Čas lovu jednotlivých druhov zveri, Starostlivosť o zver (Prikrmovanie, Zver na poliach, Kontrola, Poľovnícky hospodár) Čo sa deje v revíri (Ruja, Prílety a odlety, Zimný spánok),  Kalendár svetových a medzinárodných dní, Abeceda opatrnosti, poznámku Sedím na posede, Východy a západy Slnka a Mesiaca. Upozornenie pre tých, čo zabudli alebo ešte nestihli: je najvyšší čas predåžiť si poľovný lístok!


ZAUJÍMAVOSTI
Výber zaujímavých informácií o maďarskom poľovníctve.

ZVER V ERBOCH

Predstavujeme erby  dvoch obcí: Borský Mikuláš a Malý Čepčín.

VYBERTE SI Z NAŠEJ PONUKY

Prezrite si našu ponuku, možno v nej nájdete  inšpiráciu aj na vhodný darček pod vianočný stromček --  knihy s poľovníckou tematikou, kalendár na rok 2009, poľovnícku výstroj (odevy, topánky, plecniaky) a rôzne pomôcky, ktoré v revíri ocení každý poľovník (ďalekohľady, nože, svietidlá atď.)

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 347 návštevníkov a žiadni členovia on-line