Vyšlo decembrové číslo časopisu

 
 

Z jeho obsahu vyberáme:

Poľovnícka žatva vrcholí * „Nabúrajú“ sa  staré dogmy? * Divina na trhu * Lepšie časy pre zajaca? * Globálne otepľovanie a nové choroby zveri * Rozprávková záhrada * Pytliakova spoveď * Bedlingtonský teriér * Poľovnícky rok * Na tej lúce zelenej... * Že vraj romantický Silvester... * Možno stretnete „severanku“ * Veselý revír ....


Poľovnícka žatva vrcholí




O rôznych formách spoločných  poľovačiek na malú zver píšu autori  článku PAVEL HELL, JAROSLAV SLAMEČKA a JOZEF GAŠPARÍK. Okrem  zásad organizovania kruhovky, nadhánky,  pruhovky, postriežky atď., odpovedajú aj na otázku: a čo s divinou?


„Nabúrajú“ sa  staré dogmy?

O nevyhnutnosti zmien niektorých  doterajších vyhlášok  o selektívnom love a chovateľských prehliadkach  píšu  Ing. BRANISLAV SOVIŠ a Ing. ALFRÉD KOTEK. Svoje tvrdenia dokladajú skúsenosťami z okresu Nitra.


Divina na trhu




Článok sa zaoberá nielen  významom diviny z hľadiska zdravej výživy, ale najmä  jej finančnou hodnotou aj problematickým marketingom u nás. Za aké ceny sa vykupuje?




Lepšie časy pre zajaca?




Výsledky dlhoročného výskumu prírastkov zajačej zveri  vo vybraných  revíroch.




Globálne otepľovanie a nové choroby zveri

Príspevok MVDr. RUDOLFA JANTU, MVDr. DAGMAR SOJÁKOVEJ a MVDr. PETRA LAZARA nadväzuje  na  článok  Živá konzerva  plná parazitov  a upozorňuje, že v súvislosti s vplyvmi globálneho otepľovania budú sa u nás častejšie vyskytovať  parazity, ktoré  v našich prírodných podmienkach doteraz neboli známe. 



Rozprávková záhrada




Autor  príspevku  MIROSLAV SANIGA  dokončil v záhrade rodného domu  „vtáčí raj“ a okrem  operencov ho odteraz  môže navštíviť aj verejnosť.  Nájde v ňom o. i.  123 vtáčích búdok a každá z nich je iná!


Pytliakova spoveď

Štvrtá, posledná časť  rozprávania „borsučieho kráľa“, ako  ho zaznamenal  jeho autor IGOR MRÁZ.



Bedlingtonský teriér


V seriáli o zaujímavých plemenách poľovne upotrebiteľných psov, ktorý pripravuje Ing. JÁN ZAJAC, pokračujeme  históriou vzniku  tohto plemena, jeho vzhľadom a charakteristickými vlastnosťami. 



Poľovnícky rok




-- tak nazval sériu poľovníckych obrazov, ktorých autorom je insitný umelec  Jozef Lackovič. Autor  Ing. MARIAN ČÍŽ  zoznamuje čitateľov so zaujímavou históriou  tohto nezvyčajného výtvarného diela.



Na tej lúce zelenej...


a v Skalickém potúčku  -- sú piesne, ktoré  do tohto čísla vybral  našim čitateľom dobre známy prof. Ing. MILAN  KRIŽO, DrSc.  Sú, ako je to zrejmé už  z ich titulkov,  z regiónu Záhoria, ale  možno si ich zahrať a zaspievať aj na Liptove alebo  Zemplíne -- všade, kde budú mať poľovníci dobrú náladu.



Zoznámte sa  





















Zhovárame sa s plk. prof. JUDr. JOZEFOM KRÁLIKOM, CSc., vedúcim Katedry  verejnej správy a verejných financií Akadémie Policajného zboru. Hovorí, že poľovníctvo je  jeho záľubou od detstva a  dodnes  „energia z prírody“  mu  dáva silu  i životný optimizmus.




















Že vraj romantický Silvester...






V rubrike  Na zelenej vlne okrem  príhody spojenej so silvestrovským večerom v poľovníckej chate nájdete  aj ďalší, ktorému jeho autor  dal titulok – Nečakaný úlovok.


Ako do praxe s oceľovými brokmi

Autor  Ing. PETER ŠMEHÝL podrobne  informuje o výhodách a nevýhodách  oceľových brokov pred  olovenými. Okrem toho zoznamuje čitateľov s pravidlami používania oceľových brokov.











Výnimočný revír




Je to revír  v Maďarsku,  vzdialený asi 100 km od  hlavného mesta, s ktorým sa zoznámili už aj mnohí naši  poľovníci. A v čom je výnimočný? Predovšetkým v počte kapitálnych úlovkov jeleňov, ale i srncov.




Možno stretnete „severanku“





Autor RNDr. STANISLAV HARVANČÍK  upozorňuje na  zaujímavého hosťa, ktorý k nám každoročne na jeseň prilieta  z ďalekej tundry – je ním myšiarka močiarna.

 
Dobrú chuť

Recept na prípravu jelenieho steaku  pripravil MILOŠ MIKLÁNEK  z trenčianskeho hotela Magnus. Je potvrdením, že z diviny sa na tanieri nemusí ocitnúť vždy iba – guláš!



Veselý revír



Tak ako vždy, aj tentoraz ponúka  „za hrsť“ vtipov a príhodu, ktorá  „sa naozaj stala“ --  Otcovské starosti. Možno budú známe aj vám.


December v revíri

Dve strany praktických rád a informácií. Časy lovu, aktuálne Upozornenie o novom poľovnom lístku, Starostlivosť o zver, Čo sa deje v revíri, Východy a západy Slnka a Mesiaca, Kalendár, Abecedu opatrnosti, Bozk pod imelom a verše čitateľa, ktoré mu zišli na um vo chvíľach, keď „sedel na posede“.


Zaujímavosti

Výber zo zahraničnej poľovníckej tlače  a Zver v erboch  -- tentoraz obcí ZÁHORSKÉ,  okr. Prešov a TUROVÁ,  okres Zvolen.


Naša ponuka


Až k vám domov prichádza pestrá ponuka, ktorá vás môže inšpirovať pri výbere vianočných darčekov alebo toho, čo práve potrebujete  pri svojich návštevách revíru. Okrem  knižiek a DVD s poľovníckou tematikou,  je v nej pestrá paleta doplnkov k poľovníckemu výstroju  a oblečeniu, veľký výber nožov, svietidiel a pod. Všimnite si pekné  kravatové doplnky  k poľovníckej rovnošate – každá je originálom!


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 306 návštevníkov a žiadni členovia on-line