Vyšlo januárové číslo časopisu

 
 

Z jeho obsahu vyberáme:

Rok pred nami * Spektrum * Veľké šelmy * Pri nive Žitavy * Efektívnejšie na diviaky * Stopy * Z dielní nožiarov * Neúnavný sliedič * Tancujúce medvede * Ej, horenka, hora * Zoznámte sa * Na zelenej vlne * Dodnes obdivované * Pod korkovými dubmi * Veselý revír * Praktický poľovník * Zaujímavosti ......


Veľké šelmy









O problémoch spolužitia človeka s veľkými šelmami  v našom regióne  píše  Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD.

 














Pri nive Žitavy



O činnosti PZ Chotín, ktorý sa nachádza  v blízkosti ŠPR Chotínske piesky  informuje jeden z jeho členov – MARTIN ŽÍDEK.


 
Efektívnejšie na diviaky


Veľa zaujímavých poznatkov  súvisiacich s lovom diviačej zveri (optimálny čas, spôsoby, o nevyhnutnosti  dodržiavať pri odstrele  poľovnícku etiku.)  sa možno dočítať  v príspevku doc. Ing. PAVLA HELLA, doc. Ing. JAROSLAVA SLAMEČKU a doc. Ing. JOZEFA GAŠPARÍKA. Článok  doplňuje prehľad manažmentu diviačej zveri v SR v r. 2007.
 



Stopy





„Zobúdzam sa do zasneženého dňa. Nedá mi, aby som nevyužil pekné ráno a nešiel sa pozrieť, čo je v revíri nové. Na čerstvom snehu sa mi otvára kniha tajomstiev...“ píše v úvode príspevku jeho autor Ing. JOZEF HERZ, PhD. Čitateľovi približuje „stopovanie“ – sledovanie všetkých znakov, ktoré jednotlivé druhy  po sebe zanechávajú. Ak práve teraz napadne sneh, môžeme si vyskúšať a overiť svoje stopárske znalosti.



 
Z dielní nožiarov


 
Na začiatku bola „bláznivá“ Steel
O vzniku  a výsledkoch jednej z chovateľských staníc  weimarského stavača sa čitateľ dozvie v príspevku, ktorého autorom je JÁN DINGA.




Neúnavný sliedič

-- takto označuje  Ing. JÁN ZAJAC  anglického kokeršpaniela  v rubrike Kynológia.
 


Tancujúce medvede

O návšteve stanice záchrany medveďov v Bulharsku  píše PETER KLINGA, poslucháč TU vo Zvolene. Pred kým a pred čím  tu medvede  s popálenými labami  a vybitými zubami chránia? Dozviete sa v článku.
 


Ej, horenka, hora

V seriáli  Poľovnícka pieseň jeho autor prof. Ing. MILAN KRIŽO, DrSc. nás „učí“ dve piesne, ktoré si radi zaspievajú poľovníci spolu s lesníkmi. Jedna je zo Zázrivej,  druhá z Plaveckého Podhradia.
 


Zoznámte sa



Je iba málo krúžkov mladých priateľov poľovníctva, ktoré by nepretržite pôsobili  dvadsaťosem rokov. Takým je  KMPP  v bratislavskej mestskej časti Rusovce a vedie ho  SIDÓNIA URBANOVÁ.  Ako zaujať deti,  ako v nich prebúdzať a rozvíjať dobrý vzťah k prírode a všetkému živému – aj o tom je  rozhovor so zaujímavou ženou.


 
Na zelenej vlne


Ponúkame dva príbehy – Kto je Emanuela a Na strome.  V rubrike okrem nich nájdete aj  krátke, ale  Dobré výhovorky (samozrejme, „len pre poľovníkov“).
 


Dodnes obdivované


 

V seriáli o poľovníctve vo výtvarnom umení pokračuje jeho autor Ing. MARIAN Č͏ predstavením nemeckého maliara, rytca a grafika J. E. Ridingera, ktorého diela možno vidieť aj v Múzeu vo Sv. Antone.


 
Pod korkovými dubmi

Viete, aká zver  žije v Tunisku? Čo možno loviť v tejto severoafrickej krajine?  Prečítajte si  informáciu   z revírov „spod korkových dubov“.
 


Dobrú chuť

Z jedálneho lístka hotela Zlatý Dukát v Košiciach  vybral majster kuchár JOZEF BRADÁČ  sviatočné jedlo – Srnčie medajlónky so sušenými slivkami a slivovicou.. Na stránke nájdete aj recept na polievku – jelení vývar s mäsovými guľkami.
 


Veselý revír

K dobrej nálade, s akou by sme mali vstupovať do nového roka, môže prispieť aj niekoľko vtipov a príbeh, ktorý sa naozaj stal a bol to Zásah „z luftu“.
/vtip02.jpg+text pod foto - Že sa ti kamaráti smejú? Keď sa dáš obodovať, budú plakať! Vlado Javorský
 

Praktický poľovník


Informácie o časoch lovu, aktuálne povinnosti  užívateľov poľovných revírov a poľovníckych hospodárov  sú doplnené  prehľadnými pokynmi súvisiacimi  so starostlivosťou o zver v januári doplňuje  zaujímavé zamyslenie doc. Ing. MIROSLAVA SANIGU, CSc.  Pomýlený „kalendár prírody“  a postreh PETRA SKALKU  Sedím na posede.

 
Zaujímavosti

Medvede – ľudožrúty, Stalo sa v Holandsku, Záplava diviakov... a ďalšie  správy  z poľovníckeho sveta.
 
Zver v erboch

Do zoznamu  obcí so zaujímavými  erbami s motívmi zveri patria aj obce DUBNÍK (okr. Nové Zámky) a ZUBEREC (okr. Tvrdošín).



 
NAŠA PONUKA

Ponuka obsahuje  pestrý výber  predmetov, ktoré  poslúžia poľovníkovi  -- puzdrá, nože, vaky, ďalekohľady, oblečenie do revíru a rôzne väčšie aj menšie pomôcky. Zaujímavá je aj ponuka knižných publikácií a DVD s poľovníckou tematikou ako aj obľúbené kravaty, ktoré tvoria neodmysliteľný doplnok sviatočného poľovníckeho odevu.





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 450 návštevníkov a žiadni členovia on-line