Vyšlo februárové číslo časopisu

 
 

Z jeho obsahu vyberáme:

Cesty, zver a my * Nastal čas lovu líšok * Biodiverzita --  módny pojem? * DDGS: sušené výpalky z obilia * 3. svetová  konferencia v Mexiku o zajacoch, králikoch a pískavkách * Talentovaní Coburgovci * Poľovnícka pieseň * Daka diviak nevystrašil * Štajerský hrubosrstý durič * O poľovníckej osvete * Môj brat jeleň * V zasneženom lome * Zimné stretnutie * Dve mená – jeden cieľ * Poľovnícky kalendár .......... 
Spektrum

Cesty, zver a my

Malé zamyslenie nad častými stretmi zveri s autami.



Nastal čas lovu líšok



Od polovice januára sa začala ruja líšok  – aký spôsob zvoliť pri ich love – o tom píše  autor knihy Líšky  Ing. JOZEF HERZ, PhD, ktorý o.  i. pripomína, že úspech zaručuje predovšetkým trpezlivosť. Líška je síce opatrná, ale súčasne aj zvedavá  a to treba vedieť využiť. Článok obsahuje veľa dobrých konkrétnych rád, ako postupovať pri love tejto, u nás stále početnejšej šelmy.



Biodiverzita --  módny pojem?


O nevyhnutnosti zachovať biodiverzitu počujeme  denne – ale čo je v tomto slove obsiahnuté? Na to odpovedá  prvý článok zo seriálu venovanom tomuto,  celé ľudstvo  životne dôležitému problému. Článok,  ktorého autormi sú doc. Ing. PAVEL HELL, CSc., hosť. prof.,  doc. Ing. JAROSLAV SLAMEČKA a doc. Ing. JOZEF GAŠPARÍK, CSc. sa zaoberá  niekoľkými stránkami biodiverzity a príčinami jej narušenia.



DDGS: sušené výpalky z obilia



O „DDGS“, čiže výpalkoch z obilia, ktoré  možno efektívne využiť ako doplnkové krmivo pre zver informujú MATÚŠ RAJSKÝ, MÁRIA CHRENKOVÁ a SOŇA NITRAYOVÁ.




3. svetová  konferencia v Mexiku o zajacoch, králikoch a pískavkách

O priebehu už 3. svetovej konferencie  píšu  jej účastníci  -- JAROSLAV SLAMEČKA a PETER MASSÁNYI. Miesto jej konania, Mexiko, bolo zvolené  preto, lebo je jednou z piatich krajín na svete s najväčšou diverzitou  -- až 15 druhov zajacotvarých.  Ako sa im darí v ostatných krajinách sveta, dozviete sa z článku.



Talentovaní Coburgovci




Príspevok Ing. MARIANA ČÍŽA  v seriáli  Poľovníctvo vo výtvarnom umení je  venovaný kresbám a obrazom, ktoré vytvorili členovia rodiny bývalých  majiteľov kaštieľa vo Svätom Antone.



Poľovnícka pieseň


Autor seriálu prof. Ing. MILAN KRIŽO, DrSc.  ponúka  čitateľom noty a text  dvoch piesní – Môj otec bol dobrý jáger a Medzi horami lipka zelená.




Daka diviak nevystrašil



O výborných vlastnostiach basseta  menom Dak  a o ďalších tohto plemena, píše  DANA KLUKOVÁ, majiteľka  chovateľskej stanice Orvišník vo Veličnej pri Dolnom Kubíne, ktorá sa  vyznáva i  zo svojho záujmu o poľovnícku kynológiu. 



Štajerský hrubosrstý durič



Autor seriálu o poľovníckej  kynológii Ing. JÁN ZAJAC predstavuje ďalšie zaujímavé plemeno – štajerského hrubosrstého duriča. Okrem iných dobrých vlastností pripomína aj jeho príjemnú povahu. ľahkú cvičiteľnosť a poslušnosť.




O poľovníckej osvete



V rozhovore MARIANA ČÍŽA s dlhoročným členom SPZ, autorom niekoľkých kníh venovaných poľovníckym príbehom  ponúkame možnosť zoznámiť sa so ŠTEFANOM SPANYAROM  zo Šiah, ktorý významne prispel i k rozvoju poľovníckej osvety v Levickom okrese.







Môj brat jeleň


Dva úlovky a Tradícia ostala neporušená --  sú  pekné príbehy našich čitateľov  zaradené do rubriky Na zelenej vlne.




Plávajúci teleobjektív




Zaujímavé zážitky MIRA ZUMRÍKA z fotografovania „na vode“, kde fotograf takisto musí „splynúť s prírodou“.



V zasneženom lome



Možno niekoho prekvapí, čo všetko možno  nájsť  aj počas  zimy v rôznych skalných stenách, či dokonca v kameňolomoch.  Čo presne, o tom  píše autor príspevku a snímok RNDr. STANISLAV HARVANČÍK.




Zimné stretnutie


Ako sa správa jazvec v januári a čo ho v chladnom počasí môže vylákať  z brloha? Jedného, ktorému sa nechcelo spať sledoval Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD, ktorý zoznamuje čitateľa so svojimi zaujímavými poznatkami.



Dve mená – jeden cieľ




Predstavujeme  PZ Čelár a PZ Lom, ktorého členovia  sa po opätovnom zlúčení  v jednom revíri   usilujú  o novú kvalitu  svojej činnosti.



Dobrú chuť

Recept na prípravu kačacích pàs  doplňuje aj recept na jemnú polievku z diviny.



Veselý revír

V rubrike nájdete vtipy, kreslený humor a príbeh Zašlá sláva.





Poľovnícky kalendár



Dve stránky  praktických rád: doby lovu,  čo treba robiť v revíri, aké zmeny pozorujeme v prírode, východy a západy Slnka a Mesiaca doplňuje zážitok v rubrike  Sedím na posede a „ľudová meteorológia“.



Zaujímavosti

Výber z európskej poľovníckej tlače a Zver v erboch.



Naša ponuka


Pestrý výber z kníh, DVD  a rôznych pomôcok, ktoré  sa v revíri  môžu zísť každému poľovníkovi.


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 260 návštevníkov a žiadni členovia on-line