Vyšlo marcové číslo časopisu

 
 

Z jeho obsahu vyberáme:

Úprava lovu sluky lesnej v r. 2009 * Biodiverzita a hranice rastu * Oči, uši, nos a hlas * Reprodukcia zajaca poľného * Cesta: iba cez políčka a remízky * Cesta: iba cez políčka a remízky * Rozumom a srdcom * Poľovnícka pieseň * „Star“, čiže hviezda *  Modrý teriér z Kerry * Zima v revíri PZ Hrabovec * Zajac a jeho miesto v krajine * Z púšte do zelene hôr * Zápisky spred 80 rokov * Krížom-krážom po Vranovskom okrese * Dobrú chuť .......
Spektrum

Úprava lovu sluky lesnej v r. 2009

Oči, uši, nos a hlas



O zmysloch zveri (medveď, vlk, líška, lasicovité šelmy, raticová zver)  píše Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD. z TU Zvolen.





Biodiverzita a hranice rastu


Pokračovanie seriálu o biodiverzite. Jeho autori: PAVEL HELL, JAROSLAV SLAMEČKA a JOZEF GAŠPARÍK sa v ňom zaoberajú  otázkou: kde sú hranice rastu a čo s nimi súvisí. Prečo je  také dôležité, aby  sa uchovali všetky  rastlinné a živočíšnej druhy?




Reprodukcia zajaca poľného



„Zajac poľný sa vďaka svojej vysokej reprodukčnej schopnosti kedysi považoval  za symbol plodnosti. Napriek tomu, že sa podľa vedeckých zistení táto jeho schopnosť nenarušila, populačná hustota  zajačej zveri stagnuje alebo mierne klesá...“ píše  Ing. PETER ŠMEHÝL z Poľnohospodárskej univerzity.  V článku  rozoberá jednotlivé fázy  reprodukcie zajaca poľného a nové  okolnosti, ktoré ju  ovplyvňujú.




Cesta: iba cez políčka a remízky

Nad príčinami poklesu stavov malej zveri u nás sa zamýšľa vo svojom príspevku  Ing. JOZEF HERZ, PhD., ktorý v tejto súvislosti  vysvetľuje veľký význam zvyšovania úživnosti  našich revírov.




Rozumom a srdcom




V rubrike  Poľovníctvo vo výtvarnom umení Ing. MARIAN ČÍŽ predstavuje  diela maliara a poľovníka Václava Nasvětila, ktorého obrazy  si možno pozrieť  v múzeu vo Svätom Antone a s jeho  prácami sa stretneme aj v mnohých knihách o poľovníctve a zveri.



Poľovnícka pieseň


Do marcového čísla vybral prof. Ing. MILAN KRIŽO  piesne s opisom krásy zveri:  Sedí sokol na javore a Frajšták dolina.




„Star“, čiže hviezda


Majiteľ chovateľskej stanice The Redhot Star Ing. KRISTIÁN CHUDÝ píše o prednostiach plemena – írskeho setra,  ktorého chovu sa venuje a s ktorým už dosiahol prvé a súčasne veľmi dobré výsledky.


Modrý teriér z Kerry
Autor Ing. JÁN ZAJAC predstavuje  ďalšie zo zaujímavých plemien poľovne upotrebiteľných psov, ktorým je – modrý teriér z Kerry.  Dobre vedený „keryk“ sa výborne osvedčuje ako vytrvalý poľovný pes, ktorý sa nezľakne ani vody.

Zima v revíri PZ Hrabovec
Aj keď sa skončila  hlavná  poľovnícka  sezóna, poľovníci naďalej navštevujú revír – kontrolujú zver, kàmidlá a všetko, čo sa v ňom deje. A niekedy ich čaká aj prekvapenie. Aké, o tom píše člen





PZ Hrabovec  Ing.  ALOJZ DRÁBEK.

Zajac a jeho miesto v krajine
O zaujímavom  podujatí, ktoré sa konalo v ČR, v Roudnici nad Labem a o zaujímavých názoroch, ktoré tam odzneli, informuje  JAROSLAV SLAMEČKA.
   




Z púšte do zelene hôr




Z rozhovoru s MUDr. Mamounom Al Zafarim, ktorý sa narodil v Damašku  a už veľa rokov žije a pracuje na Slovensku,  sa dozvieme o spôsoboch lovu  v Sýrii.




Na zelenej vlne


Do rubriky príbehov tentoraz prispeli  IVAN STUDENÝ: Do večných lovísk, PAVEL KEĽHA: Nevšedná zakáľačka, PAVOL BELÁŇ: V tom našom chotári a BRAŇO SOVIŠ: Jazvečia hostina.




Zápisky spred 80 rokov


Záznamy o stavoch zveri a úlovkoch spred osemdesiat rokov v revíri vtedajšieho nemecko-ľupčianskeho komposesorátu nám približuje IGOR MRÁZ. 



Krížom-krážom po Vranovskom okrese



O poľovníctve a činnosti poľovníkov  v okrese Vranov nad Topľou, odkiaľ pochádza viacero kvalitných trofejí píše Dr. JOZEF SZANYI.




Dobrú chuť


Majstri kuchári z hotela Zlatý dukát v Košiciach ponúkajú recept na „jelení chrbát so smotanovou kapustou a s čerstvým lesným ovocím“. Na stránke nájdete aj recept na polievku z diviny – „jelení vývar s mäsovými knedličkami“.











Veselý revír


Niečo na zasmiatie: vtipy  a príbeh o čiapke pre manželku.

(kresba Ľ. Kotrhu)













Praktický poľovník




Dve stránky  plné dobrých rád a informácií: doby lovu v marci,  čo sa deje v revíri,  úvaha Mgr. ŠTEFANA SPANYARA o pozorovaní slúk a ich počtoch u nás, východy a západy Slnka a Mesiaca...


Zaujímavosti
Výber z európskej poľovníckej tlače  a Zver v erboch.

Vyberte  si z našej ponuky
Poľovnícke odevy, optika, pestrá paleta doplnkov, ktoré vám uľahčia a spríjemnia pobyt v revíri!
Knihy a DVD s poľovníckou tematikou.







Partneri

Kto je online?

Práve tu je 328 návštevníkov a žiadni členovia on-line