Vyšlo aprílové číslo časopisu

 
 

Z jeho obsahu vyberáme:

Keď chceme mať viac bažantov * Sme proti zmene metód CIC na hodnotenie trofejí  * Dve strany jednej * Pokorný obdivovateľ prírody * Jazvečík Chán bol jedinečný * Vždy spoľahlivý bavorský farbiar * Krížom–krážom po okrese Pezinok * Dobrovoľná „domestikácia“ divej mačky * Máme u nás prales?  * Odišiel Miro Zumrík * Zmeny v našich revíroch * Zaujímavosti ......


Spektrum

Konečne aj zlaté trofeje z okresu Partizánske, Nitra volá, Maľovaný pozdrav z Trebišova.



Keď chceme mať viac bažantov

Nestane sa u nás z bažantov vyhynutý druh? Skôr, ako sa rozhodneme čo pre ne urobíme v našich revíroch, musíme dobre poznať všetko o cykloch jeho života, píše autor článku PETER ŠMEHÝL zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.




Sme proti zmene metód CIC na hodnotenie trofejí





Prečo sa naši známi poľovnícki odborníci vyslovujú proti zmenám metód CIC hodnotenia trofejí? Prečo ich treba odmietnuť? Čo sa nimi sleduje? Aj o tomto píšu  autori PAVEL HELL, MATÚŠ RAJSKÝ a JAROSLAV SLAMEČKA.












Dve strany jednej mince



Na čo slúži jarné sčítanie zveri, čo z neho vyplýva a čo ešte treba zohľadniť pri zostavovaní  zodpovedného plánu chovu a lovu zveri sa vo svojom príspevku zamýšľa Ing. JOZEF HERZ, PhD.




Ohrozená zver









V cykle článkov  o stratách zveri na cestách  pokračujeme príspevkom MICHALA KALAŠA, ktorý podrobne skúma tému „zver a doprava“ v oblasti NP Malá Fatra.





















Pokorný obdivovateľ prírody


Kto bol Ignác Roszkopf a aký bol jeho vklad do poľovníctva vo výtvarnom umení? O zaujímavom človeku a jeho diele píše MARIAN ČÍŽ.




Poľovnícka pieseň

Posledné dve z poľovníckych piesní zo seriálu, ktorý pripravil prof. Ing. MILAN KRIŽO, DrSc. sú tentoraz o lese a horách.




Jazvečík Chán bol jedinečný








O svojom nezabudnuteľnom prvom jazvečíkovi a o činnosti  chovateľskej stanice „Z Oravskej Magury“ píše jej majiteľ JOZEF NEVEDEL.


Vždy spoľahlivý bavorský farbiar
V našich podhorských a horských revíroch patrí k najrozšírenejším plemenám poľovne upotrebiteľných psov. O tom, ako plemeno vznikalo, aké sú jeho vlastnosti  sa hovorí v článku Ing. JÁNA ZAJACA.
















Krížom–krážom po okrese Pezinok



Podrobne o poľovníctve v okrese Pezinok a o činnosti 701 poľovníkov píše tajomník OkO SPZ Ing. KAMIL PAJER.



S Hermesom na štíte




Zhovárame sa s IVANOM  HRNČIARIKOM, ktorého predajňu s poľovníckymi potrebami – HERMES – poznajú mnohí poľovníci a nielen z Bratislavy.  Sám často navštevuje revír a pozná aj kus „poľovníckeho sveta“, z každej cesty si priniesol nezabudnuteľné zážitky.



Dvojnásobný krst



... Keď priletia bociany a Konkurencia – sú príbehy, ktoré nájdete v ponuke rubriky Na zelenej vlne.



Dobrovoľná „domestikácia“ divej mačky

Kríži sa divá mačka s mačkou domácou? O tom a ďalších zaujímavostiach zo života tejto našej malej šelmy a o vlastných pozorovaniach  jej správania píše JOZEF ŽÁK.




Odišiel Miro Zumrík




Spomienka na jedinečného fotografa, dobrého človeka a nášho stáleho spolupracovníka Mira Zumríka, ktorý  prednedávnom tragicky zahynul vo vlnách Karibského mora.



Máme u nás prales?

Aké sú tri  vývojové  štádiá pralesa a o zvyškoch  pralesa na našom území píše  doc. Ing. MIROSLAV SANIGA, CSc.




Zmeny v našich revíroch



Zaujímavé poznatky a praktické skúsenosti Ing. MILANA GARAJA, predsedu poľovníckej komisie OkO SPZ Zlaté Moravce.




Jelenie steaky
Recept na sviatočné jedlo z jeleniny a na krémovú polievku z diviny pripravil šéfkuchár hotela Magnus MILOŠ MIKLÁNEK.




Veselý revír




  „jarná zbraň poľovníkov“



Prechádzka po „veselom revíri“ vám ponúka  vtipy, kresby a príbeh – Nebol to jeleň.

 


Apríl v revíri



Dve strany rubriky obsahujú časy lovu, praktické rady, informácie o tom, čo sa deje v revíri  v štvrtom mesiaci roka, významné dni v apríli, rubriky Bylinkáreň, Sedím na posede,  východy a západy Slnka a Mesiaca.


Zaujímavosti

Zabíjajú chránené nosorožce, Menej poľovníkov v USA a ďalšie správy z poľovníckeho sveta doplňuje rubrika Zver v erboch, tentoraz  obcí Kráľova Lehota a Cejkov.

Vyberte si z našej ponuky

V našej ponuke nájdete pomôcky pre poľovníka, rôzne doplnky jeho výstroj, ale aj  knižné tituly a DVD s poľovníckou tematikou. Ponuku dopåňa informácia, ako si tovar možno objednať.













Partneri

Kto je online?

Práve tu je 402 návštevníkov a žiadni členovia on-line