Vyšlo májové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:


V máji o júni * Ako sa vábi * Uloviť srnca - akého? * Efektívne proti škodám v rastlinnej výrobe * Pripravujeme letninu * Pripravujeme letninu * „Klbko srsti“ plné odvahy a radosti * Pôvodom je brlohár * Čaro starých pohľadníc *  Kamzíča dostalo zaucho * Levické poľovnícke dni * Diviačí perkelt * Máj v revíri ....


Spektrum


V máji o júni

Zamyslenie nad obsahom Mesiaca poľovníctva a ochrany   prírody, ktorý treba pripravovať už teraz.

Uloviť srnca - akého?






O tom, ako a podľa čoho možno  posudzovať  jednotlivé vekové triedy srncov, ako si nezameniť  dvoj a trojročné za „slabé II. vekovej triedy“  píše  Ing JOZEF HERZ, PhD.


Ako sa vábi
Dobré rady,   vychádzajúce z dlhoročnej praxe Mgr. ŠTEFANA SPANYARA















Prehliadky




Informácie z chovateľských prehliadok trofejí v okresoch: Rožňava  Revúca, Veľký Krtíš, Stredného Považia, Krupiny, Myjavy a Nitry.



Efektívne proti škodám v rastlinnej výrobe


Autorka Ing. MICHAELA GRÁCOVÁ zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Nitra popisuje  jednotlivé druhy ochrany  poľnohospodárskych plodín, ktoré môžu priniesť výrazné zníženie škôd spôsobených zverou.



Pripravujeme letninu




Kedy je najvhodnejšie pripravovať pre zver výživnú letninu? Čo má obsahovať? Kedy je „lesná zmes“ naozaj  kvalitná? Na tieto a ďalšie otázky dáva odpoveď článok kolektívu autorov z výskumu i praxe. V článku nájde čitateľ aj  opis spôsobu výroby dobrej kàmnej zmesi.


„Klbko srsti“ plné odvahy a radosti




Predstavuje sa ďalšia chovateľská stanica - Liebnitz Slope - ktorej sa darí odchovávať vynikajúce hrubosrsté foxteriéry.



Pôvodom je brlohár


Autor  kynologického seriálu Ing. JÁN ZAJAC zoznamuje čitateľov so zaujímavým plemenom nízkonohého psa - sealyhamského teriéra.



Čaro starých pohľadníc




O pohľadniciach, na ktorých sú poľovnícke výjavy sme už písali a sme radi, že  teraz môžeme čitateľa zoznámiť so zaujímavou publikáciou, ktorá je venovaná  starým pohľadniciam.



Príroda - chrám boží


O zaujímavej  tvorbe  akad. mal. Jozefa Kollára, rodáka z Banskej Štiavnice píše Ing. MARIAN ČÍŽ, autor seriálu  Poľovníctvo vo výtvarnom umení.



Záľuba na celý život



Hovoríme s dlhoročným  predsedom Slovenského  klubu sokoliarov pri SPZ - ANTONOM MORAVČÍKOM o tom, akú činnosť vyvíja klub, aký je záujem o sokoliarstvo i o tom, prečo podobná záľuba  sa stáva celoživotnou.


Kamzíča dostalo zaucho


Boli to dvojičky, Vydra na rizni a spomienka vybraná Z poľovníckej kroniky - to sú  tituly príbehov v rubrike  Na zelenej vlne.


Májové koncerty

V prvej dekáde mája sa k nám vracajú posledné sťahovavé vtáky a začínajú  so svojimi koncertmi. Vieme, ktoré sú to? O nich  i o funkciách spevu v živote operencov - píše známy znalec  našej prírody  MIROSLAV SANIGA.


Levické poľovnícke dni 


O priebehu a obsahu štrnástych Levických poľovníckych dní  informuje  PAVEL HELL a vysoko hodnotí ich úroveň. Informácia je  obohatená o pohľad na hodnotených 56 trofejí z ktorých až 40 získalo body na udelenie zlatej medaily.


Naša najmenšia




Našou (aj európskou) najmenšou  sovou je kuvičok vrabčí. O spôsobe života a výskyte tohto prevažne nočného vtáka píše  RNDr. STANISLAV HARVANČÍK. Jeho článok je o to zaujímavejší, že v ňom opisuje  aj  zážitky spojené so sledovaním  života  kuvičej rodinky.


Diviačí perkelt


Recept na  úpravu diviny a na  gulášovú polievku pripravili majstri kuchári
PAVEL KUCHAR  a MILAN POLOHA z hotela Zlatý Dukát v Košiciach.








Veselý revír



Na chvíľu oddychu  ponúka rubrika zopár dobrých vtipov, kresieb a udalosť, ktorá „naozaj sa stala“ a píše sa v nej o lenivom kocúrovi, ktorý sa na Liptove volá „máčik“.  Dobrú zábavu!     


Máj v revíri


Dve stránky plné praktických rád: doby lovu,  zásady starostlivosti o zver, čo sa deje v revíri,  povinnosti poľovníckeho hospodára v piatom mesiaci roka,  upozornenie na  výčiny vzduchovkárov, „bylinkáreň“, zamyslenie „z posedu“,  kalendár  zaujímavých dní, východy a západy Slnka a Mesiaca.


Zajace a marihuana

... to je iba jedna  zo správ v  rubrike Zaujímavosti, ktoré uverejnila zahraničná poľovnícka tlač. Stránku doplňuje Zver v erboch obcí  -  tentoraz sú to obce ROŽKOVANY a KLIEŠTINA.










Vyberte si z našej ponuky

V ponuke máme: puškohľady, nože, knihy a DVD s poľovníckou tematikou, rôzne poľovnícke doplnky a stále žiadaný doplnok  poľovníckej rovnošaty, ktorým je  umelecky zhotovená kravata.  




pomôžu vybrať správny  spôsob vábenia.

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 260 návštevníkov a žiadni členovia on-line