V posledný marcový víkend sa uskutočnilo v poľovných revíroch okresov Trenčín a Nové Mesto nad Váhom sčítanie jarných kmeňových stavov zveri.   
Členovia Združenia vlastníkov poľovných pozemkov v Kálnici, ktorí poľovne obhospodarujú kvalitný poľovný revír nachádzajúci sa v západnej časti centra Považského Inovca sa zišli v sobotu 26. marca na parkovisku lyžiarskeho strediska Piesky. Poľovný hospodár Ing. Peter Zemaník a predseda ZVPP pán Milan Valovič tu vydali pokyny k sčítaniu a rozdelili členov na trasy po celom revíri.
Aj napriek tomu, že podľa kalendára by sa žezla mala ujať jar, v revíri sme ešte mali bohatú snehovú pokrývku. V najvyššie položených, severne orientovaných miestach revíru sa nachádzal sneh v hrúbke nad 150 cm. Aj na základe poznania stavu v revíri bolo logické, že po splnení sčítavacích úloh nasledovalo doplnenie kàmnych zariadení, rozvoz jadrového krmiva a sena do miest s najväčšou koncentráciou zveri. Revír je popretkávaný množstvom chodníkov, po ktorých sa zverina v čriedach pohybuje medzi kàmnymi zariadeniami, ktoré boli v našom revíri počas celej dlhotrvajúcej zimy neustále dopåňané. V revíri máme sedem zásobníkov na seno, ale aj množstvo diviačích zásypov a zásypov pre srnčiu, muflóniu a jeleniu zver. Ako vidno z priloženej fotodokumentácie prikrmovanie bolo náročné nielen pre osoby, ale aj pre techniku.
 
 

 
pred sčítaním pri jednom senníku (Ivan JAMRICH)
 
sieť chodníkov v revíri
sieť chodníkov v revíri 
  
sieť chodníkov v revíri 
aj technika mala problémy
  
prestávka, slovo má Ferko ZEMANÍK
budú "hody"
 
 
zásob sme pripravili dosť 
 
 
Z revíru sme odchádzali unavení, ale s bohatými poľovníckymi zážitkami - pozorovali sme množstvo zveri, čo bolo pre nás odmenou za starostlivosť o zver počas tejto krutej zimy.
 
 

Predseda Osvetovej komisie RgO SPZ Trenčín,
tajomník ZVPP Kálnica
Mgr. Ján Kucharovič
 
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 370 návštevníkov a žiadni členovia on-line