Vyšiel októbrové číslo
 


JUDr. Ing. Jiří Staněk, CSc.

Vážení čtenáři,
tento úvodník by mohl mít titulek „Není zákon jako zákon“, protože se v něm chci krátce zamyslet nad zákonem o myslivosti, který platí u nás, tedy v ČR, a zákonem o myslivosti, který s účinností od 1. září 2009 platí na Slovensku.
Dlouhá historie společného státu a z toho vyplývající stejné společensko-politické i ostatní podmínky včetně změn vlastnických vztahů k půdě po roce 1989 umožňují hodnotit, resp. srovnávat právní úpravu na úseku myslivosti, zvláště s přihlédnutím ke skutečnosti, že výchozí a určující podmínky pro přijetí nové právní úpravy myslivosti byly jak v Česku, tak na Slovensku v zásadě stejné.
Pro širokou mysliveckou veřejnost nemá valný význam zdůrazňovat dnes rozdílné legislativní postupy, předcházející vzniku a přijetí zákona o myslivosti u nás a na Slovensku, i když je mimo jakoukoli pochybnost, že český zákon o myslivosti je negativně poznamenán, mimo jiné, právě tím, že jako poslanecký návrh neprošel standardním legislativním procesem. Mysliveckou veřejnost spíše zaujme strohé konstatování, že nový slovenský zákon o myslivosti je opravdu moderně koncipovaným právním předpisem, který svými ustanoveními komplexně pokrývá celou širokou problematiku myslivosti. My můžeme být hrdí na to, že z některých ustanovení slovenského předpisu lze usuzovat, že si naši slovenští kolegové vzali zřejmě ponaučení z problémů, které přinesla, resp. přináší naše právní úprava. To platí zejména o tvorbě honiteb složených z honebních pozemků drobných vlastníků. Namísto komplikovaně vznikajících a stejně komplikovaně fungujících či spíše nefungujících honebních společenstev budou na Slovensku žádat o uznání společných honiteb tzv. shromáždění vlastníků honebních pozemků, která nejsou právnickou osobou a nemají žádné orgány ani majetek. Slovenský zákon může být pro nás v mnohém inspirativní. Více než o minimální výměru honitby, která je na Slovensku 1000 ha (v oblastech s chovem jelení zvěře dokonce 2000 ha), jde o výčet subjektů, kterým může být honitba pronajata, vylučující z okruhu uživatelů honiteb podnikatele a právnické osoby, kteří k myslivosti, resp. k honitbě nemají reálný nebo bezprostřední vztah a myslivost často redukují na pouhý lov nebo snobskou zábavu. Jde ale také o vyšší nároky na odbornou způsobilost myslivecké stráže, která k prosazení svých oprávnění může používat zákonem stanovené donucovací prostředky, dále o podrobnější úpravu mysliveckého plánování a lovu, o ustanovení obsahující pravidla zacházení se střelnou zbraní při provádění myslivosti, o širší oprávnění osob vykonávajících státní dozor v myslivosti apod. Je pravda, že od roku 2001, kdy byl přijat, již česká myslivecká veřejnost náš zákon o myslivosti vstřebala a že se s ním naučily zacházet i orgány státní správy myslivosti, i když je zřejmé, že mnohdy musí improvizovat. Četné přetrvávající problémy, např. vysoké stavy spárkaté zvěře a škody, které lokálně působí, nedokonalé myslivecké plánování i oprávněná nespokojenost vlastníků honebních pozemků, kteří nemohou dosáhnout změny nebo rozdělení honebních společenstev, resp. honiteb ani v případech, kdy je takový záměr zcela legitimní, jsou dostatečným důvodem pro to, aby byl náš zákon o myslivosti co nejdříve novelizován. Váhavý přístup ministerstva zemědělství, podpořený publikovanými názory profesních mysliveckých organizací, preferujících před úpravou zákona nejdříve vypracování v pojetí jedněch nové koncepce myslivosti, v pojetí druhých nových zásad státní myslivecké politiky, dávají tušit, že se potřebných změn zákona o myslivosti v České republice hned tak nedočkáme.


MYSLIVECKÁ POLITIKA
Mezinárodní konference „Myslivost ve střední Evropě“ (I.) (str. 4-5


Ing. David Vaca, Ph.D.




Židlochovický zámek hostil dne 3. září t. r. účastníky mezinárodní konference věnované problematice myslivosti ve střední Evropě. Téma letošního ročníku pravidelného pracovního setkání zástupců myslivců z Rakouska, Slovenska a ČR shrnuli organizátoři do dvou otázek: „Co je středoevropská myslivost, kdo je středoevropský myslivec?“

VĚDA A VÝZKUM
ХХIX. kongres biologů zvěře (str. 6-8)

Mgr. Jarmila Krojerová, Ph.D., Mgr. Miroslava Barančeková, Ph.D., Ing. Radim Plhal a Ing. Kamil Turek






Ve dnech 17.–22. srpna t. r. se v Moskvě konal již XXIX. kongres Mezinárodní unie biologů zvěře . Tato akce se pravidelně opakuje každé dva roky a sjíždějí se na ni vědci z mnoha oborů, jejichž společným objektem zájmu je zvěř.








PRAXE V HONITBĚ
Co dělat pro to, aby bylo méně srážek aut se zvěří? (str. 8-9)

Ing. David Vaca, Ph.D.









Známým problémem myslivců a současně motoristů jsou kolize vozidel se zvěří. Myslivci z okresů Litoměřice a Louny letos testují na poměrně rozsáhlém území možnosti ochrany řidičů na jedné straně a volně žijících živočichů ohrožených silničním provozem na straně druhé.















ANKETA
Když začnou padat žaludy a bukvice … (str. 10-12)

Redakce










V některých částech naší republiky je letos semenný rok dubu a buku, což s sebou přináší problémy s individuálním lovem černé zvěře. Jakou loveckou strategii zvolit, když divočáci mají dostatek potravy v lese a přestanou chodit na vnadiště?

















PRAXE V HONITBĚ
Sarkoptový svrab u černé zvěře (str. 13-15)

Mgr. Vladimír Bádr, Ph.D
.




Rekordní úlovky přisuzují černé zvěři mimořádnou pozornost. Jedním z diskusních témat je i zdravotní stav divokých prasat. Na výzvu redakce si dovolujeme poskytnout čtenářům přehled poznatků o sarkoptovém svrabu, který je jedním z parazitárních onemocnění prasete divokého.



PRAXE V HONITBĚ
Síla pučnic – indikátor kvality parůžků (I.) (str. 16-19)

Pavel Scherer



Parožím, které je sekundárním pohlavním znakem samců jelenovitých (výjimkou je sob polární, u něhož paroží roste také samicím), nazýváme kostnaté výrůstky, jež se pravidelně každoročně vyvíjejí na dvou zvláštních výčnělcích kosti čelní, zvaných pučnice. Síla pučnic je indikátorem kvality budoucích parůžků.


SOUTĚŽ
Rarita roku 2009 – V. kolo (str. 20-21)

Redakce









V předposledním kole soutěže Rarita roku 2009 o nejzajímavější abnormální srnčí trofej, které mělo uzávěrku 4. září, svedlo pomyslný souboj o postup do Velkého finále 23 trofejí.


















LEGISLATIVA
Nový zákon o myslivosti na Slovensku (II.) (str. 22-25)

JUDr. Ing. Jiří Staněk, CSc.





Ve Světě myslivosti č. 9/2009 byla zveřejněna první část článku věnovaného novému slovenskému zákonu o myslivosti, jenž nabyl účinnosti 1. září t. r. Dokončení článku, který obsahuje porovnání některých pasáží nového slovenského zákona s naší právní úpravou (zákon č. 449/2001 Sb.) přinášíme v tomto čísle časopisu.


LOVECKÁ VÝBAVA
Test loveckých brokových nábojů (II.) (str. 26-27)

Redakce



V minulém čísle našeho časopisu jsme přinesli první informaci o orientačním redakčním testu loveckého brokového střeliva ráže 12, které je k dostání na našem trhu. V článku byl stručně popsán výběr střeliva, parametry, které jsme hodnotili, a další podrobnosti testování. Součástí byly též výsledky první zkoušky, v níž se hodnotilo krytí. V tomto článku shrnujeme výsledky dalších zkoušek, které spolu s již zveřejněnými informacemi podávají komplexní informaci o hodnoceném střelivu.


KOMERČNÍ PREZENTACE
Mauser 03 – legenda se vrací (I.) (str. 32-33)

Ing. Jiří Hanák




Bratři Paul a Wilhelm Mauserovi byli geniální konstruktéři, v jejichž dílně spatřilo světlo světa mnoho známých zbraní. Do povědomí střelců se zapsali již v r. 1871 svými prvními, technicky velmi pokrokovými konstrukcemi. První opakovačka vyšla z jejich dílny v r. 1889.


LOVECKÝ PES
XV. ročník Memoriálu Rudolfa Kristla (str. 34)

Hana Spalová



Letos v červenci jsme si připomněli 15. výročí úmrtí Rudolfa Kristla, jehož jméno je nerozlučně spojeno s jezevčíky. Kde jinde by se měl pod hlavičkou Klubu chovatelů jezevčíků ČR (KCHJ) konat jubilejní 15. ročník memoriálu založeného na jeho počest, než v místech, kde R. Kristl žil. Do obce Horní Bělá v Plzeňském kraji se v pátek 21. srpna dostavilo 17 vůdců s jezevčíky, na něž čekalo 16 disciplín náročné všestranné soutěže.


LOVECKÝ PES
VI. ročník soutěže O pohár Světa myslivosti (str. 35)

Ing. Dalibor Pačes







Do kalendáře akcí pořádaných Klubem chovatelů slídičů se již pevně zapsala dvoudenní soutěž O pohár Světa myslivosti. Termín a místo jejího konání se nemění, i letos proběhla v polovině srpna v honitbě Mysliveckého sdružení Roháč Malešov na Kutnohorsku. K absolvování klubových podzimních zkoušek (PZ) a klubových speciálních zkoušek z vodní práce (SZVP) se sjelo v sobotu 15. srpna celkem 36 a v neděli 16. srpna 38 slídičů a retrívrů.












ZE ZAHRANIČÍ
Jelení zvěř v Tatranském národním parku (str. 37-39)

Ing. Pavol Lenko



Tatranský národní park (TANAP) byl vyhlášen v r. 1948 s platností od 1. ledna 1949. Celková rozloha parku včetně navazujícího ochranného pásma je přibližně 100 000 ha. Území má všechny základní morfologické znaky vysokohorské krajiny, jako je značná nadmořská výška, výrazná členitost a bohatý výskyt bradlovitých forem reliéfu. Jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru nejstaršího a nejvýznamnějšího národního parku Slovenska dotvářejí nejen kamzík, svišť či orel, ale také medvěd, vlk, tetřev, tetřívek a mnozí další živočichové včetně jelení zvěře.



KULTURA
Příběhy loveckých obrazů – Boris Nosek (str. 40-41)

Petr Šeplavý




Kdo letos navštívil výstavu Natura viva v Lysé nad Labem, mohl se seznámit s pracemi Borise Noska, malíře, grafika a tvůrce originálního porcelánu. I když se tvorbě s mysliveckou tématikou věnuje stále více výtvarníků, o čemž svědčí i náš seriál, nových a originálních tvůrců je jako šafránu. Boris Nosek mezi ně jednoznačně patří. Je jedním z nemnoha výtvarníků, kteří se ke ztvárnění námětů zvěře dostali díky svému vztahu k fauně a přírodě, ale myslivosti se sami nevěnují.












KOMERČNÍ PREZENTACE
Optické přístroje ATN – viditelnost v noci jako ve dne (str. 42)

Radek Tyl ml.



Společnost American Technologies Network (ATN) již řadu let dodává na trh nejmodernější optické přístroje pro noční vidění. Za dobu své existence si vybudovala pověst výrobce přístrojů nejvyšší kvality za velmi příznivou cenu. Z následujících řádků se dozvíte fakta a podrobnosti o tom, co odlišuje výrobky společnosti ATN od konkurenčního průměru, a poznáte také její filozofii, díky níž relativně mladá firma získala hlavní pozici na trhu s optickými přístroji.



NAŠE OBORY
Oborní chovy v Olomouckém kraji (II.) (str. 43-44)

Ing. Dalibor Pačes





V zářijovém Světě myslivosti jsme čtenáře provedli osmi z 18 oborních chovů Olomouckého kraje. Dodatečně jsme zjistili, že v okrese Prostějov byla začátkem letošního roku schválena nová obora, kterou představíme v tomto čísle spolu s šesti oborami ležícími v okrese Šumperk a čtyřmi v okrese Olomouc. Ve většině z nich jsou chovány běžné druhy zvěře, zvláštností se může pochlubit jedna z obor olomouckého okresu – chovem jelena marala.



Z NAŠICH HONITEB
14. seminář „Tradice a současnost v myslivosti“ (str. 46)

Ing. Zdeněk Navrátil



V pátek 4. září t. r. proběhl v Katolickém domě v Zábřehu na Moravě v pořadí již 14. ročník semináře pořádaného Řádem sv. Huberta pod názvem „Tradice a současnost v myslivosti“. Seminář proběhl ve spolupráci s městem Zábřeh a pod patronací jeho starosty Ing. Zdeňka Koláře, který po slavnostním zahájení fanfárami v podání českých a polských trubačů oficiálně přivítal účastníky semináře a seznámil je s historií a současností města. Po nezbytných organizačních pokynech následovala odborná část semináře.



POSLEDNÍ LEČ
Srnci pod poloninami (II.) (str. 50-53)

Ing. Marcel Lehocký







V minulém čísle Světa myslivosti jsme se již poněkolikáté přenesli do časů prof. Julia Komárka a jeho lovů v Karpatech a současně navštívili dnešní karpatskou přírodu, abychom porovnali téměř sto let staré zkušenosti s lovem srnců s poznatky současnými. Pozornost jsme zaměřili na lov srnců pod poloninami, někdejšími horskými pastvinami, které jsou dnes zalesněné a představují specifický biotop zvěře. V tomto vydání našeho časopisu vás seznámíme nejen s tím, jak lov probíhal a dopadl …  









Partneri

Kto je online?

Práve tu je 170 návštevníkov a žiadni členovia on-line