Vyšiel januárové číslo
 


ÚVODNÍK (str. 1)
Doc. RNDr. Petr Koubek, CSc.


Vážení čtenáři,

je téměř jisté, že hodnocení uplynulé lovecké sezóny nebude nijak oslnivé. Zklamáním pro většinu myslivců byly výřady drobné zvěře. Ani v oblastech tradičně bohatých na zajíce a bažanty, jako jsou Břeclavsko, Hodonínsko a Znojemsko, nedosahovaly výřady očekávané výše. Rozumní hospodáři v některých honitbách, poté co na prvním honu zjistili, jaká je skutečnost, od dalších raději upustili. A tak se posezení na posledních lečích velmi často měnilo v otevřené diskusní fórum, probírající vliv různých faktorů na stavy drobné zvěře. Množství diskutérů a příspěvků svědčilo o tom, že o osud drobné zvěře se strachuje velká část zúčastněných. Diskuse bývají často velmi bouřlivé a mnohdy, alespoň pro mě, jsou nejpěknějším zážitkem z honu. Je potěšující sledovat, kolik tzv. „obyčejných myslivců“ ví, o čem mluví, zná odbornou literaturu a často ti nejméně nápadní překvapí hlubokými znalostmi a zdravým úsudkem. Ještě jedna věc je na skupině diskutérů nápadná.

Většinou mají psa, staré, dobře ošetřované zbraně, obyčejné myslivecké oblečení a upracované ruce. Ti ostatní, jichž v posledních letech přibývá, s nablýskanými italskými brokovnicemi, okázalým oblečením a výbavou, s terénními automobily, v nichž objíždějí hony v širokém okolí, nediskutují. Nemají o čem. Zpravidla ožívají jen při vzpomínkách na „hartebesty“, „elandy“ a „warthogy“, které ulovili na posledním africkém safari …
Občas se setkáme s nápadem, který by stál za vyzkoušení, ale k jeho realizaci chybí vůle, v horším případě několik hlasů na členské schůzi. Jeden, získaný zcela nedávno, bych rád zmínil. Myslivcům z Veselí na Moravě se daří dlouhodobě hospodařit s vysokými stavy zaječí zvěře a mohou se chlubit pěknými výřady (dokonce i v loňském roce!). Přirozeně mě velmi zajímalo, jak je to možné a co je příčinou tohoto stavu. Zdá se, že je to prosté. Kromě běžných, všude praktikovaných opatření, uplatňují myslivci ve Veselí ještě jedno pravidlo: na honech nestřílejí zajíce vybíhající z kruhu (s výjimkou postřelených) a nedotláčejí kruhové leče (často zůstávají lovem nedotčené plochy, které se jinde důsledně „vyloví“). Před 20 lety se moudrému hospodáři podařilo přesvědčit kolegy a prosadil opatření, které může mít opravdu zásadní vliv na stavy zaječí zvěře v této honitbě. Je až neuvěřitelné, jak se daří veselským myslivcům důsledně dodržovat i toto opatření, vyžadující vysokou kázeň. Za to jim patří uznání!
Oč horší máme výsledky v chovu drobné zvěře, o to „lepších“ výsledků dosahujeme v chovu spárkaté. Zvláště některé druhy (sika japonský, jelen lesní, prase divoké) se nám daří „chovat“ až neskutečně dobře. Dotáhli jsme to tak daleko, že jejich stavy budeme muset významně redukovat. Pro mnohé myslivce to bude jistě krutá zpráva. Doba, kdy chov i lov byl založen na fiktivních číslech, zdaleka neodpovídajících skutečným stavům, je pryč. Tlak vlastníků poškozených lesů i orgánů státní správy je soustředěný a v některých oblastech ČR i oprávněný. Těžko argumentovat s fotografií tlupy siků z konce lovecké sezóny, na níž je zachyceno více než 500 jedinců. Těžko argumentovat proti námitkám k chovu nepůvodních druhů (sika), chovaných v neúnosných stavech na úkor druhů původních! Těžko argumentovat na záchranu zbytku jesenických kamzíků! To ale není vina ochranářů, jak lacině tvrdíme, to je vina nás myslivců, že jsme se dostali tak daleko. Nezbývá nám nic jiného, pokud chceme dohodu v jiných případech, než si zamést před svým prahem a udělat, co se udělat musí!
Ještě jedna nepříjemná věc nás čeká. Brzy budeme zjišťovat škody způsobené zvěří, a ty, jak se zdá, nemusí být díky nezvykle teplému počasí na konci roku 2009 malé. Pro mnohé uživatele honiteb možná i likvidační. I v tomto případě platí výše napsané.
Ne za všechny problémy si však mohou myslivci sami. Do nového roku jsme dostali dárek od našich zákonodárců. Stačilo jen vyměnit několik slov, abychom měli zaděláno na závažný problém. Od 1. ledna 2010 bude totiž z trestného činu pytláctví obviněn pouze ten, kdo neoprávněně uloví zvěř nebo ryby v hodnotě nikoliv nepatrné, tedy v hodnotě nejméně 5000 Kč. Pokud někdo neoprávněně uloví zvěř či ryby v hodnotě nižší, dopustí se pouze přestupku. Asi vůbec nikoho nepřekvapí, že něčemu takovému, jako je zákon, v němž se přesně stanovuje podle výše škody, co je a co není trestný čin, chybí cokoliv, co by umožnilo určit výši způsobené škody. Než bude nějaká zákonná norma vypracována a schválena, mohou čeští pytláci vesele pytlačit. Nevím přesně, kde se stala chyba, ale něco mi říká, že o zákonech týkajících se myslivosti by měla být včas informována naše myslivecká organizace zastupující většinu českých myslivců. Byla, nebo nikoli? S poukazem na výsledek je to v obou případech naše selhání.
Česká myslivost se opakovaně potýká s různými problémy, které řeší s větším či menším úspěchem. Nastávající rok nám naši pozici opět neusnadní. Budeme muset, jako již tolikrát v minulosti, řešit palčivé otázky související s chovem zvěře, dodržováním zákonů, budeme muset odrážet někdy neoprávněné požadavky různých zájmových skupin, ale především budeme muset trpělivě a stále dokola vysvětlovat, obhajovat, vyjednávat a hledat pochopení našich spoluobčanů, pro něž myslivost není životní vášní.  
Přeji nám, aby opravdových myslivců, jimž leží osud české myslivosti na srdci, příliš neubývalo, a aby se ti, kteří věnují maximum svého volného času ve prospěch zvěře, těšili pevnému zdraví. S jejich pomocí věřím v úspěšný rok 2010.


PRAXE V HONITBĚ
Seminář „Snižování rizika srážky motoristů s volně žijící zvěří“ (II.) (str. 4-6)

Ing. David Vaca, Ph.D.






Ve Světě myslivosti č. 12/2009 jsme přinesli informaci o zajímavém semináři „Snižování rizika srážky motoristů s volně žijící zvěří“, který proběhl v říjnu loňského roku v Litoměřicích. Pro aktuálnost a význam tématu jsme se rozhodli věnovat předneseným referátům větší prostor a materiál rozdělit do dvou čísel časopisu. V tomto čísle zařazujeme druhou polovinu článku.












PRAXE V HONITBĚ
Ochrana vozovek na Žďársku (str. 6)

Ing. Miroslav Matoušek



Kolize zvěře s vozidly představuje v honitbě společnosti Kinský Žďár, a. s., letitý problém, který v minulosti nebyl řešen. Jde hlavně o úsek silnice 1. třídy č. 37 mezi Ždírcem nad Doubravou a Žďárem nad Sázavou v délce 3 km.


VĚDA A VÝZKUM
Mezinárodní konference o výživě a veterinární problematice chovu jelenovitých (str. 7)

Ing. Martin Řeha






Dne 12. listopadu 2009 se v Nitře konala mezinárodní konference „Výživa a veterinární problematika chovu jelenovitých“. Akci uspořádalo Centrum výskumu živočíšnej výroby Nitra ve spolupráci se Středoevropským institutem ekologie zvěře, Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR a Slovenským poľovnickym zväzom.














VĚDA A VÝZKUM
Vliv a význam velkých šelem
II. Kondice kořisti a biodiverzita – jsou velké šelmy přínosem pro druhovou rozmanitost? (str. 8-11)

Mgr. Miroslav Kutal



Ve Světě myslivosti č. 12/2009 jsme se věnovali vlivu vlků a rysů na početnost jejich kořisti, což je téma, které patří v souvislosti s šelmami zřejmě k nejdiskutovanějším. Výskyt velkých šelem má však ve vztahu k jejich kořisti také kvalitativní efekt a přinejmenším zajímavá je interakce s dalšími složkami ekosystému – vegetací, rozkladači, níže postavenými predátory nebo vztah mezi různými druhy vrcholových predátorů.


PRAXE V HONITBĚ
K odchylkám ve zbarvení prasete divokého (str. 12-13)

Ing. Martin Ernst, Ph.D.



Čas od času se mezi divočáky objeví kus s atypickým zbarvením: namísto charakteristického tmavého zbarvení se můžeme setkat s různými barevnými variantami. Největší pozornost poutají světlí jedinci s různě velkými tmavými plochami na těle. Za odchylkami ve zbarvení prasete divokého je patrně jak příbuznost s domácím prasetem, tak jeho prokřížení s domácími prasaty, k němuž docházelo při volné pastvě domácích prasat v přírodě.


SOUTĚŽ
Předání hlavních cen soutěže Rarita roku 2009 (str. 14-15)

Redakce




Výsledky Velkého finále soutěže Rarita roku 2009 jsme přinesli v prosincovém čísle Světa myslivosti, takže zbývalo již pouze udělat závěrečnou tečku za 3. soutěžním ročníkem – předat ceny lovcům, jejichž trofeje „stanuly“ na stupních vítězů. Předání se uskutečnilo ve středu 2. prosince, a protože první tři místa obsadily trofeje ze Slovenska, rozhodli jsme se neuspořádat malou slavnost v redakci v Kostelci nad Černými lesy, ale podstatně blíž výhercům ...


DISKUSE
Je ustanovení o pytláctví v novém trestním zákoně skutečně nepodstatná drobnost? (str. 16-18)

Petr Horák a Dr. Ing. Libor Řehák





Asociace profesionálních myslivců ČR (APM ČR) čekala měsíce, zda Ministerstvo zemědělství ČR (MZe) či odborníci z naší největší myslivecké organizace začnou vyvíjet nějakou aktivitu ve věci nové právní úpravy trestného činu pytláctví (Svět myslivosti č. 12/2009). Blížil se konec r. 2009 a ani ministerské úředníky, ani čelné představitele myslivosti zřejmě vůbec nezajímalo, co budou po 1. lednu 2010 dělat myslivecké stráže, uživatelé honiteb, orgány státní správy či orgány činné v trestním řízení. MZe začalo vyvíjet určitou aktivitu teprve poté, co APM ČR zaslala 18. listopadu 2009 otevřený dopis ministru zemědělství Ing. Jakubu Šebestovi s důraznou žádostí, aby MZe urychleně něco dělalo pro nápravu situace. V prosinci uvedl mluvčí MZe, že MZe zadalo vytvoření materiálu, který by měl tuto situaci řešit. Prý někdy na jaře 2010 by mělo být „něco hotového“ … 




DISKUSE
Stanovisko MZe ČR k definici trestného činu pytláctví podle nového trestního zákoníku (str. 18-19)

www.mze.cz (14. 12. 2009), redakčně upraveno

 



Od 1. 1. 2010 nabývá účinnosti zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník. Přijetí nové právní úpravy na úseku trestního práva se dotýká také myslivosti a rybářství, neboť předchozí trestní zákon považoval některé protiprávní jednání ve vztahu ke zvěři a k rybám, vymezené v ustanovení § 178a, za trestný čin pytláctví. Nová právní úprava zachovala dosavadní přístup k řešení uvedeného protiprávního jednání, nicméně přinesla změny v textu definice pytláctví. Nový trestní zákoník definuje trestný čin pytláctví v ustanovení § 304 zařazeném v hlavě VIII mezi trestními činy spáchanými proti životnímu prostředí, čímž došlo k posílení obecné ochrany zvěře.







Z HISTORIE
Opravdu je myslivosti tisíc let? (str. 22-23)

Ing. Ctirad Rakušan




Pořad Tisíc let české myslivosti, který již druhý rok vysílá Česká televize, převzal název knížky manželů Andreskových z r. 1993. Naznačuje, že myslivost vznikla asi v 10. století. Setkáváme se však také s tvrzením, že myslivost začíná teprve v době Rudolfa II., stejně jako že patří mezi nejstarší činnosti lidské, jak bylo nedávno uvedeno na semináři Řádu sv. Huberta. Od kdy tedy můžeme mluvit o myslivosti?


ZE ZAHRANIČÍ
Lov na jeleny v Rumunsku (str. 24-25)    

Ing. Petr Ziegrosser




Snad každého, kdo si přečetl Lovy v Karpatech od prof. Julia Komárka, napadlo, že by si chtěl také vyzkoušet lov jelena v Karpatech, v divoké přírodě „mimo civilizaci“. Já jsem o takovém loveckém dobrodružství přemýšlel již před mnoha lety, ale teprve vloni v září se mi to za pomoci dvou mladých kolegů podařilo. 


LOVECKÝ PES
Honiči: historie a současnost (str. 27-29)

Slavomír Hanáček




V reakci na anketu „Vysokonozí honiči na naháňkách – ano, či ne?“ (Svět myslivosti č. 11/2009), bych nejdříve rád připomněl, že pojem „vysokonozí honiči“ neexistuje. FCI rozděluje honiče na malé, střední a velké. Všichni jsou zařazeni do skupiny FCI č. 6, která zahrnuje honiče, barváře a plemena příbuzná.


LOVECKÝ PES
Celostátní soutěž slovenských kopovů (str. 30)

Ing. Petr Ziegrosser



V sobotu 28. listopadu 2009 se konal již 6. ročník Celostátní soutěže slovenských kopovů. Soutěž zorganizoval Klub slovenského kopova ve spolupráci s Lesní správou Dvůr Králové nad Labem (Lesy České republiky, s. p.). Na soutěž, která proběhla v režijní honitbě Dubák LS Dvůr Králové nad Labem, bylo vybráno šest současných pracovně nejlepších slovenských kopovů (jeden pes a pět fen).


REPORTÁŽ
Na návštěvě u mladého mistra (str. 33-35)

Ing. David Vaca, PhD.




Pojedete-li z Bystřice pod Hostýnem do Valašského Meziříčí a přibližně ve třetině cesty odbočíte v obci Komárno směrem na sever, okresní silnice vás zavede do Provodovic. Cestu do této nenápadné vesničky dobře znají mnozí myslivci především z Moravy. V jednom z rodinných domů totiž bydlí Trlifajovi, jejichž nejmladší syn Ondřej je na svůj věk vyhlášeným řezbářem a rytcem. Hned vedle domu má své království – prostornou dílnu, v níž vznikají nádherné věci, které umí ocenit nejen příznivci Hubertova cechu.


SOKOLNICTVÍ
Sokolnický den ve Starém Bydžově (str. 36-37)

Ing. Vladimír Spejchal



Je sobota 10. října 2009 ráno a do obce Starý Bydžov na Královéhradecku se sjíždějí sokolníci. Stalo se tak téměř přesně rok poté, co jim tamní myslivecké sdružení poprvé dalo šanci předvést sokolnické umění v jejich honitbě. A protože obě strany byly s prvním setkáním spokojeny, nebránilo nic tomu, aby na společně prožité okamžiky po roce navázali.


POSLEDNÍ LEČ
Za srncem do Livova (I.) (str. 44-48)

Ing. Marcel Lehocký






„Profesor dr. Komárek měl dvě místa na světě, na která vždy rád vzpomínal a kam se často vracel nejen v rozhovoru, ale i jako milovník krajiny. Jedním z těchto míst byla lovecká chata u Livova při polských hranicích daleko za Prešovem ...“ dočítáme se v doslovu k III. vydání knihy Lovy v Karpatech z r. 1955, jehož se již pan profesor nedožil. Poslední slova vyznání k Livovu za něho napsal jeho přítel a kolega prof. Antonín Pfeffer.





















Partneri

Kto je online?

Práve tu je 202 návštevníkov a žiadni členovia on-line