Vychádzal júnové číslo
 
 
Na heho stránkach nájdete: 
Ze zahraničí
MEZINÁRODNÍ OCENĚNÍ HONITEB PONĚŠICE A LIBAVÁ (str. 4-5)

 

Ing. David Vaca, Ph.D.
 


Ve dnech 1. - 5. května t. r. se v kyperském Limassolu uskutečnilo 53. generální shromáždění Mezinárodní rady pro lov a ochranu zvěře (CIC). Pro ČR bylo letošní setkání představitelů členských států této nadnárodní organizace velmi významné: dvě z našich honiteb - Libavá a obora Poněšice - obdržely prestižní Cenu Edmonda Blanca za úspěchy v chovu jelení zvěře.



Z našich honiteb
PŘEHLÍDKA TROFEJÍ Z HONITEB VLS ČR, S. P., DIVIZE LIPNÍK NAD BEČVOU (str. 5)


Jiří Kött
 


Ve dnech 6. - 8. května t. r. proběhla v prostorách Střední lesnické školy Hranice
již 12. přehlídka loveckých trofejí z režijních honiteb Vojenských lesů a statků ČR, s. p., divize Lipník nad Bečvou.

 
 


Věda a výzkum
SEMINÁŘ „VLIV ZVĚŘE NA STAV LESA“ (str. 6-7)

Ing. David Vaca, Ph.D.
 


Poškozování lesních porostů zvěří je „věčný“ problém, jemuž je věnována stálá pozornost. Dne 24. dubna t. r. uspořádalo Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Lesní a rybniční správou Zbiroh majetku Colloredo-Mannsfeld seminář nazvaný Vliv zvěře na stav lesa. Na semináři byly prezentovány především výsledky tříletého výzkumného projektu, řešeného IFER - Ústavem pro výzkum lesních ekosystémů, s. r. o.



Praxe v honitbě
ZÁCHRANNÝ PROGRAM PRO KOROPTEV POLNÍ V KRAJI VYSOČINA (str. 8)

Pavel Kříž


V poslední době vyšly v mysliveckých časopisech zprávy o tom, jak pomáhat drobné zvěři. Rádi bychom proto čtenáře Světa myslivosti informovali, co je nového v péči o koroptev polní v kraji Vysočina.

 
 

Praxe v honitbě
KDYŽ MYSLIVCI A ZEMĚDĚLCI SPOLUPRACUJÍ (str. 9-10)

Lubomír Hajný
 


Tak jako každý rok i v loňském roce probíhalo v měsících květnu a červnu kosení travních porostů. V této době se v honitbách objevuje velké množství mláďat srnčí a drobné zvěře. A právě mláďata jsou nejčastějšími oběťmi žacích strojů. Žací stroje a rotační sekačky jsou schopny usmrtit ohromné množství mladé, ale i dospělé zvěře. Jde těmto ztrátám zabránit? Z velké části ano. Musí být ale splněna řada podmínek a opatření, bez nichž je záchrana zvěře téměř nemožná.

 
 

Praxe v honitbě
ŠOULAČKA NA ČERNOU ZVĚŘ (str. 10-11)

Ing. Petr Ziegrosser

Lov černé zvěře představuje pro mnoho myslivců vytrvalé noční „vysedávání“ na kryté pozorovatelně s očima upřenýma na vnadiště. Přitom je nutná velká dávka trpělivosti a důvěry v to, že divočáci přijdou právě na toto vnadiště a ne na sousední, (nebo jinam). Kdo chce alternativu k tomuto způsobu lovu, musí si obout dobré boty, vzít zbraň a jít šoulat. To vše podle rčení: „Když nejde hora k Mohamedovi, musí jít Mohamed k hoře.“
 
 
 

Diskuse
STŘÍLEJTE PALIČKÁČE! (reakce na článek „Nestřílejte špičáky!“, Svět myslivosti č. 5/2006) (str. 12-13)

Karel Pfeifer


Omlouvám se autorovi článku uveřejněném v 5. čísle Světa myslivosti, ing. Petru Ziegrosserovi, že na jeho výzvu „Nestřílejte ročky, dejte jim šanci!“ jsem nejen nezastavil lov srnčích ročků v naší honitbě, ale napsal i tento článek, plný zmatených otázek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Z našich honiteb
MYSLIVOST U VOJENSKÝCH LESŮ A STATKŮ ČR, S. P. - DIVIZE PLUMLOV (str. 14-17)

Ing. David Vaca, Ph.D.

V minulých dílech našeho seriálu (Svět myslivosti č. 5, 8, 9 a 11/2005) jsme
se věnovali myslivosti u Vojenských lesů a statků ČR, s. p. (dále VLS) - divizí Hořovice, Horní Planá, Karlovy Vary a Mimoň. V aktuálním pokračování
se přesuneme směrem na východ a navštívíme honitbu VLS ČR, s. p., divize Plumlov. Tato divize obhospodařuje lesy ve Vojenském výcvikovém prostoru Březina (VVP Březina), ležícím v srdci Moravy, na Drahanské vrchovině. V říjnu letošního roku uplyne 70 let od vzniku Vojenských lesních podniků Plumlov, předchůdce dnešních VLS ČR, divize Plumlov.

 
 
 

Kultura
XXIV. ROČNÍK SLAVNOSTI LESNÍHO ROHU V ŽEHUŠICÍCH (str. 18)

Mgr. Alois Sojka  a Ing. František Frola

Myslivci a lesníci říkají, že rozumí šumění lesa. Také básníci a hudebníci dovedou slyšet v korunách stromů dávné příběhy. Letošní ročník „Slavnosti lesního rohu“ v Žehušicích je věnován těmto ideálům.

 
 


Zajímavosti
KŮŽE SPÁRKATÉ ZVĚŘE - ODPAD, NEBO CENNÁ SUROVINA? (str. 19)

Ing. Dalibor Pačes

Zužitkování kůží spárkaté zvěře z pohledu jejich výkupu je u nás v posledních 15 letech nízké. Přestože odstřel spárkaté zvěře (kromě prasete divokého) se dlouhodobě udržuje na přibližně stejné úrovni a spíše narůstá, jen malé procento kůží se vykupuje a zpracovává. Je sice pravda, že zanikly některé závody na zpracování kůží, ale to nic nemění na poznatku, že kůže zvěře, zejména srnčí a jelení, jsou značně opomíjenou a nedoceněnou surovinou.

 
 
 

Zajímavosti
EVROPSKÁ SOUTĚŽ PREPARÁTORŮ (str. 22-23)

Ing. Václav Tlapák
 
 
 

Ve dnech 1.-7. května t. r. se ve městě Longarone v italské provincii Veneto konalo mistrovství Evropy preparátorů. Šlo již o 7. ročník této prestižní soutěže. V Itálii se preparátorské klání konalo již před čtyřmi lety.

 
 

Představujeme
PRECIZE NÁBOJŮ SELLIER & BELLOT JE SROVNATELNÁ SE SVĚTOVOU ŠPIČKOU (str. 24)

Dosažení stabilní precize loveckých kulových nábojů se stává stále významnějším konkurenčním argumentem jednotlivých světových výrobců. Také společnost Sellier & Bellot zvolila k udržení svého dobrého jména právě tuto cestu. O tom, jak se daří rozšiřovat sortiment loveckých kulových nábojů s parametry precize v úrovni srovnatelné se světovou špičkou, hovoříme s ing. Petrem Lajdou, výrobním ředitelem Sellier & Bellot, a. s.



Zajímavosti
ZA DROPEM VELKÝM (str. 25-27)

MVDr. Julius Klejdus
 
Mezi nejvzácnější a zároveň nejpozoruhodnější zástupce ptačí říše u nás i v Evropě patří drop velký. Tento největší žijící evropský pták byl původně praobyvatelem stepi. S postupným zúrodňováním a přeměňováním krajiny se však dokázal přizpůsobit novým podmínkám a stal se tak ptačím druhem žijícím ve stepi kulturní. Používání nových metod a velkovýrobních technologií v zemědělství během druhé poloviny 20. století však s sebou přineslo řadu negativních faktorů, které přímo i nepřímo působí na biotop dropa a ovlivňují existenci tohoto ptačího druhu. Dochází tak k postupnému snižování početnosti dropů, jež je počátkem jejich zániku nejen u nás, ale i v některých dalších oblastech Evropy a světa.



Lovecká výbava
PROČ NEKUPOVAT LEVNÉ OPTICKÉ PŘÍSTROJE? (str. 28-29)

Dr. Ing. Jiří Hanák


Předně i v tomto případě platí staré známé heslo, že levná věc se kupuje vždy dvakrát. K napsání mého stanoviska mne však vede něco jiného. Je to značná neserióznost některých prodejců, kteří své zboží pouze velmi jednostranně vychvalují, a to nejen v tištěných reklamách, ale především na výstavách a prodejních akcích.



Pušky a puškaři
LANCASTERKA STEPHEN GRANT - BRITSKÁ OSTROVNÍ LAHŮDKA (str. 30-31)


Petr Dolejš
 

V našich soukromých i veřejných sbírkách a zbrojnicích najdeme vedle zbraní domácích výrobců též zbraně rakouské, německé, belgické, francouzské, španělské, popř. i ruské. Jen velmi vzácně se zde ovšem vyskytují lovecké zbraně britské.



Naše obory
OBORA SOVINEC (str. 32-34)

Ing. Dalibor Pačes
 


Pokud projíždíte severomoravskou obcí Fryčovice, ležící v okrese Frýdek-Místek, nemůžete přehlédnout nedaleký vrch Sovinec. Vypíná se do výšky 354 m n. m. a dal jméno oboře s chovem u nás neobvyklého druhu zvěře - jelence běloocasého. To rozhodlo o zařazení této menší, novodobé obory do našeho seriálu.



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 453 návštevníkov a žiadni členovia on-line