Vychádza decembrové číslo
 
 
 
Předcházení škodám působeným spárkatou zvěří * Jak dál se sikou v plzeňském regionu? *  39. mezinárodní sokolnické setkání v Opočně * Sokolníci lovili kolem Drozdova * Myslivost u Lesního závodu Dobříš, LČR, s. p. * Pojištěn, nebo nepojištěn? * Ing. Jan Pinc, rytíř Řádu sv. Huberta, bude stoletý * Příběh stoletého lesníka a myslivce ......
REPORTÁŽ
Seminář „Předcházení škodám působeným spárkatou zvěří“ (str. 4-5)
 


Redakce a Ing. Jiří Kamler, Ph.D.

Ve dnech 19.-20. října t. r. se v budově Střední lesnické školy Hranice uskutečnil seminář na trvale aktuální téma: předcházení škodám působeným v lesích spárkatou zvěří. Organizátoři oslovili řadu našich odborníků, kteří buď jednotlivě, nebo v autorských kolektivech připravili celkem 15 referátů. První den semináře proběhla teoretická část, na druhý den byla naplánována exkurze do honitby Libavá (Vojenské lesy a statky ČR, s. p., divize Lipník nad Bečvou).
 
 


VĚDA A VÝZKUM
Jak dál se sikou v plzeňském regionu? (str. 6-7)
 
 


Ing. Jan Dvořák, Ph.D. a Ing. Jiří Kamler, Ph.D.

V r. 2005 vypsala grantová služba Lesů České republiky, s. p., výzkumný projekt, jehož cílem je řešení dlouhodobých problémů spojených s výskytem siky japonského v regionu Plzeň-sever a v regionech navazujících. Dne 21. října t. r. se na krajském inspektorátu LČR v Plzni uskutečnilo pracovní setkání, na němž byly představeny dílčí výsledky řešeného projektu pracovníkům orgánů státní správy myslivosti z regionu Plzeň-sever, tzn. obcí s rozšířenou působností a Krajského úřadu Plzeňského kraje. Na setkání se rovněž diskutovalo o řešeních současné situace. V tomto článku přinášíme některé údaje o projektu a jeho první výsledky.
 
 


SOKOLNICTVÍ
39. mezinárodní sokolnické setkání v Opočně (str. 8-9)


 
Bc. Marcela Medková

Ve dnech 11.-14. října t. r. se ve východočeském Opočně uskutečnil již 39. ročník tradičního mezinárodního sokolnického setkání, které svým rozsahem snad nemá ve světě obdoby. Nejen nádherné počasí připomínající babí léto, ale také neopakovatelná atmosféra přilákala letos do Opočna 300 sokolníků a také příznivců sokolnictví, což je téměř stejné množství jako v loňském roce, kdy sokolnické setkání navazovalo na konferenci Mezinárodní asociace pro sokolnictví a ochranu dravců. Letošního setkání se zúčastnili nejen sokolníci z ČR, ale také z Holandska, Velké Británie, Rakouska, Německa, Polska, Slovenska, Belgie, Irska, Bulharska a USA.

 
 
 
 


SOKOLNICTVÍ
Sokolníci lovili kolem Drozdova (str. 9)

Pavel Moulis


Zajímavou akci mohli v nedávné době navštívit obyvatelé Drozdova na Berounsku. Sokolnické středisko Rokycany ve spolupráci s tamními myslivci uspořádalo již tradiční sokolnické setkání, spojené s lovem drobné i spárkaté zvěře. Lovecká chata Mysliveckého sdružení Holý vrch Drozdov přivítala přes 20 dravců s jejich pány - sokolníky, kteří zcela jistě nelitovali své účasti. Stejně tak nelitovala i početná korona, doprovázející sokolníky s jejich loveckými dravci a psy. K vidění byli orli skalní, jestřábi lesní, sokoli stěhovaví a rarozi velcí. Pouze kladně hodnotili účastníci letošní sokolnické setkání v Drozdově, které v mnohém předčilo i jiné sokolnické akce konané v letošním roce.
 
 


Z NAŠICH HONITEB
Myslivost u Lesního závodu Dobříš, LČR, s. p. (str. 10-12)


Ing. David Vaca, Ph.D.

V zářijovém čísle Světa myslivosti jsme uveřejnili článek ing. Josefa Vláška „Myslivost u lesních závodů Lesů České republiky, s. p.“, v němž jsme oznámili vznik nového tématického seriálu. Na obecné informace navážeme v tomto vydání našeho časopisu a ve vydáních v příštím roce reportážemi z pěti lesních závodů (LZ). Jako první jsme vybrali a navštívili LZ Dobříš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                  

VĚDA A VÝZKUM
Seminář o telemetrii zvířat (str. 13)

Ing. Dalibor Pačes


Dne 1. listopadu t. r. odpoledne proběhl ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze - Uhříněvsi metodologický seminář o telemetrii zvířat. Účastníky semináře přivítal v zaplněné zasedací síni organizátor akce prof. ing. Luděk Bartoš, DrSc., který celým programem provázel.
 
 


Z NAŠICH HONITEB
Myslivost u společnosti KARSIT, s. r. o. (str. 14-15)


 
Ing. David Vaca, Ph.D.

Není neobvyklé, když si podnikatelský subjekt pronajme honitbu a vykonává v ní myslivost. Méně často se však již vidí, když si firma primárně zaměřená na jinou podnikatelskou činnost, než je myslivost, pronajme tři honitby a dvě obory, další oboru vybuduje a myslivost postupně začlení do svých aktivit. Jedním z nemnoha takových subjektů je jaroměřská firma KARSIT.
 
 


DISKUSE
Pojištěn, nebo nepojištěn? (str. 16)

Jaroslav Král


Zákon o myslivosti ve svých ustanoveních, uvedených v § 48, ukládá každému, kdo loví zvěř, povinnost být pojištěn pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou při této činnosti ublížením na zdraví nebo usmrcením jiných osob či škody na majetku. Z rozsahu tohoto pojištění, upraveného pojistnou smlouvou, v níž jsou konkretizovány pojistné podmínky, nesmí být vyloučeny případy, kdy ke škodě došlo v důsledku neopatrného chování pojištěného. Jaká je však realita? Kryje skutečně povinné pojištění pro případ odpovědnosti za škodu z nedbalosti škodu způsobenou při lovu zvěře? Je myslivec - a nejen on - doopravdy pojištěn, způsobí-li neúmyslně, svojí neopatrností či nedbalostí škodu na zdraví, životě nebo na majetku?



DISKUSE
Bouřlivý rok ČMMJ (str. 17)

Ing. David Vaca, Ph.D.


V listopadovém čísle loňského ročníku našeho časopisu jsem se zamýšlel nad budoucností Českomoravské myslivecké jednoty, která tehdy stála před svým III. sjezdem. Na něm byla zvolena nová Myslivecká rada (MR), která vybrala nového předsedu. Co se dělo během následujících 12 měsíců v ČMMJ? Přišly s novým vedením nějaké změny? A co bude dál? Jak se bude vyvíjet naše největší myslivecká organizace, sdružující většinu domácích myslivců a významně ovlivňující dění v myslivosti v ČR?
   


ROZHOVOR
Příběh stoletého lesníka a myslivce (str. 18)


Ing. David Vaca, Ph.D. a Ing. Jan Bercha

Podle oficiální demografické statistiky žije v současnosti v naší republice přibližně 400 stoletých občanů. Dne 8. prosince k nim přibude ing. Jan Pinc, lesník a myslivec pocházející z jihočeského Lišova. Pokud si uvědomíme, co vše se událo během uplynulých 100 let, není pochyb o tom, že setkání s člověkem, jenž prožil téměř celé 20. století s trojí změnou režimu, sloužil v jižních Čechách u arcibiskupských lesů i v Krušných horách u lesů státních, pamatuje T. G. Masaryka z jeho vyjížděk na koni u letohrádku Hvězda, je posledním žijícím řádně zvoleným členem Masarykovy akademie práce atd., nemůže být nezajímavé.

 
 

                                               
MYSLIVECKÁ VÝROČÍ
Ing. Jan Pinc, rytíř Řádu sv. Huberta, bude stoletý (str. 19)

Ing. František Josef Frola


Ing. Jan Pinc, uznávaný lesní odborník a spisovatel, oslaví 8. prosince t. r. 100. narozeniny. V křestním listu má v oddíle „místo narození“ uvedeno městečko Lišov u Hluboké nad Vltavou. Protože 100 let věku není v lidském pokolení běžnou záležitostí, stojí to jistě za povšimnutí. Dne 23. září t. r. se konalo v Lišově slavnostní vysazení, pasování a požehnání „Památné lípy ke stým narozeninám ing. Jana Pince“, tamního rodáka.
 
 


PRAXE V HONITBĚ
Poznámky k odhadu věku srnce před ulovením a po něm I. (str. 20-23)


 
 
Pavel Scherer

Protože reakce na můj příspěvek Co dokáže výživa (Svět myslivosti č. 5/2006) byla nad očekávání pozitivní, článek sklidil velký ohlas a čtenáři projevili zájem o pokračování, podělím se o další zkušenosti a poznatky, které jsem získal chovem srnčí zvěře v zajetí.
 
 


NOVÉ PUBLIKACE
Abnormální parůžky (str. 23)


Ing. David Vaca, Ph.D.

Ulrich Herbst: Abnormální parůžky. 164 stran, přes 260 barevných a černobílých fotografií. Z německého originálu přeložil ing. Ctirad Rakušan. V r. 2006 vydalo vydavatelství Víkend Líbeznice. Prodejní cena 449,- Kč.
 
 


LOVECKÁ VÝBAVA
Mimořádné parametry nábojů Sellier & Bellot .300 Win. Mag. se střelou SPCE (str. 24)

Milan Gruber


V posledním desetiletí jsme svědky nebývalého zájmu myslivců o těžší, výkonnější ráže loveckých zbraní. Přestože ráž .300 Win. Mag. nepatří v ČR k nejrozšířenějším, její obliba stále roste. Zájem o tuto ráž, který se projevil u lovce v celé Evropě, potvrzují i rozsáhlé a systematické testy 33 továrních laborací nábojů v rážích .308 Win., 30-06 Spring. a .300 Win. Mag., které byly provedeny během loňského roku ve Finsku s cílem analyzovat rozdíly mezi různými náboji a střelami. Primárně byly zkoumány parametry, které rozhodují o kvalitě střely.

 


PŘEDSTAVUJEME
Kovoplast Chlumec nad Cidlinou, a. s. - výrobce skříní na zbraně (str. 25)

Ing. Dalibor Pačes


Akciová společnost Kovoplast sídlí ve východočeském Chlumci nad Cidlinou. Vedle širokého spektra zboží (ruční čerpací technika, televizní a rozhlasové přijímací antény, sporáky na tuhá paliva, trezory, sejfy a příruční pokladny a zpětná zrcátka pro nákladní automobily) vyrábí a nabízí certifikované bezpečnostní skříně na zbraně.

 


PUŠKY A PUŠKAŘI
Perkusní předovka firmy U. Roos u. Sohn - luxus ze Stuttgartu (str. 26-27)
 


Petr Dolejš

Ve Světě myslivosti č. 6/2006 byli čtenáři seznámeni s luxusní anglickou lankasterkou firmy Stephen Grant. V tomto čísle časopisu pokračujeme v prezentaci zajímavých loveckých zbraní nabízených v Galerii Aryon v Praze a představíme neméně hodnotnou perkusní předovku - dvojku vyrobenou německou firmou U. Roos u. Sohn ze Stuttgartu po r. 1829 pro saského panovníka Ernesta I.

 


NOVÉ PUBLIKACE
Lovecké zbraně (str. 27)



Vladimír Dolínek, Jan Šach: Lovecké zbraně. Rozsah 255 stran a 322 barevných fotografií, které pořídili J. Guth a M. Tůma. Pérovkami doplnil P. Moudrý. V r. 2006 vydalo Aventinum, Praha. Prodejní cena 399,- Kč.

 


Z NAŠICH HONITEB
Řád sv. Huberta má jasný cíl (str. 28)

Jan Votava

Ve svém příspěvku chci přiblížit činnost a práci členů Řádu sv. Huberta (dále Řád) a představit naše cíle v nejbližší budoucnosti. V úvodu děkuji nejen členům Řádu, ale i jeho příznivcům a spolupracovníkům za to, že svou trpělivou prací a propagací tradic a ušlechtilé myslivosti pomáhají vytvářet pozitivní obraz českého myslivce.

 
 
 

PRÁCE S MLÁDEŽÍ
Výtvarná soutěž „Příroda kolem nás očima myslivce“ (str. 29)

Petr Smutný


Myšlenkou, která vedla členy Klubu přátel Řádu sv. Huberta (dále KpŘsH) a Řádu sv. Huberta (dále Řád) k uspořádání 1. ročníku celostátní výtvarné soutěže „Příroda kolem nás očima myslivce“ pro děti školního věku, byla především otázka, jakým pohledem se dnešní děti dívají na myslivost. Zajímalo nás, co dokáží tužkou, perem, barvami atd. vyjádřit na papír, příp. jak téma uchopí v jiných výtvarných dílech. V neposlední řadě bylo též záměrem podchytit u dětí zájem o přírodu, která se jim v dnešní době stále více vzdaluje.

 


PRÁCE S MLÁDEŽÍ
Prázdninový pobyt dětí mysliveckého kroužku Uhelná Příbram (str. 30)

Petr Smutný


První ročník prázdninového víkendového pobytu, který uspořádali pro děti mysliveckého kroužku z Uhelné Příbrami (okr. Havlíčkův Brod) ve dnech 21.-23. června t. r. členové Klubu přátel Řádu sv. Huberta a MS Strážný vrch, se konal v podhůří Krkonoš nedaleko městečka Mostek. Ubytování a zázemí bylo zajištěno v chatě zapůjčené MS Bradlo-Mostek.

 


PRÁCE S MLÁDEŽÍ
Škola v lese - les ve škole (str. 31)

Josef Škraňka


Školy v lese - v přírodě - u nás nejsou výjimka. Ale na Základní škole Cerhovice (okr. Beroun) se objevil les ve škole. Jak? Poměrně jednoduše.

 


PŘEDSTAVUJEME
Kameraman živé přírody (str. 32)
 


Ing. Dalibor Pačes

Na mysliveckých veletrzích a výstavách na sebe upozornil nabídkou CD a DVD z oblasti myslivosti a přírody kameraman a režisér Zdeněk Kouřil. Nadšený obdivovatel všeho živého loví převážně „beze zbraně“. Žije a pracuje v malém studiu v Troubkách nad Bečvou nedaleko Přerova, přičemž za náměty pro svoji tvorbu vyjíždí nejen do všech koutů naší republiky, ale i do zahraničí.
 
 
 


NAŠE OBORY
Obora Pravice (str. 32-33)

Ing. Dalibor Pačes

V jihovýchodní části okresu Znojmo, nedaleko města Hrušovany nad Jevišovkou, se rozkládá obora s chovem daňčí a mufloní zvěře. Název Pravice dostala podle obce, v jejímž katastrálním území leží její převážná část. Na mezinárodní přehlídce trofejí Natura viva 2005 v Lysé nad Labem se mezi zlatými daňčími trofejemi objevilo pět exemplářů z této obory. Zajímalo nás, v jakých podmínkách se daří dosáhnout tak významného úspěchu.

 


KULTURA
Rok 2006 byl pro Trubače OMS Přerov úspěšný (str. 34)

Ivo Mužný

Lovecké trubače dnes potkáte snad na každém honu, kde zvuk jejich nástrojů oznamuje účastníkům probíhající děj. Troubení se u nás, ale i v jiných státech Evropy, věnuje nemálo vyznavačů lovecké hudby. Pravidelně se pořádají národní a mezinárodní trubačské soutěže, jichž se účastní soubory i jednotlivci. Jedním z našich známých souborů jsou Trubači OMS Přerov, kteří v letošním roce zaznamenali významné úspěchy v soutěžních kláních.
 
 
 


Z NAŠICH HONITEB
I takové případy se stávají (str. 35)

Doc. RNDr. Jiří Lamka, CSc.

Z neinfekčních onemocnění spárkaté zvěře tvoří předávkování jadrným krmivem a následné rychlé překyselení obsahu předžaludku (akutní acidóza) častou příčinu úhynu. Druhově nejtypičtěji je tento problém prokazován u daňka evropského. Zvláště u něho, a to téměř pouze u samčích jedinců, se lze podle zkušeností setkat i s velmi extrémními nálezy, jak dokládají připojené fotografie a text. Popsaný případ je ukázkou špatného přístupu k přikrmování zvěře v oborních podmínkách. Tématicky doplňuje článek autorů J. Kamlera a L. Palaty, uveřejněný ve Světě myslivosti č. 11/2006.
 
 
 
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 422 návštevníkov a žiadni členovia on-line