RARITA ROKU 2007




Květen je ve znamení začátku doby lovu srnců. Kromě těch se silnými parůžky bývají středem pozornosti většiny myslivců srnci s atypickými parůžky. Atraktivitu abnormálních trofejí si lze jednoduše ověřit na přehlídkách trofejí, kde se u nich tvoří hloučky návštěvníků, kteří obdivují neobvyklý tvar parůžků a diskutují o důvodech jeho vzniku. O abnormální trofeje jde i v naší nové soutěži, již jsme nazvali Rarita roku 2007. Věříme, že vás zaujme.
SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA


1.    Soutěže se může zúčastnit každý myslivec z České republiky a Slovenska, který zašle do redakce Světa myslivosti fotografii jím uloveného srnce s atypickou trofejí. Redakce neomezuje účastníky soutěže ani v počtu zaslaných soutěžních trofejí, ani v roce ulovení (je možné posílat i trofeje získané před r. 2007).

2.    K fotografii soutěžící připojí následující údaje: své jméno a příjmení, název honitby, v níž byl srnec uloven, datum ulovení a věk uloveného srnce.

3.    Soutěž je rozdělena do šesti základních kol (viz níže) a finále.

4.    Vizuálním hodnocením trofejí pověří redakce sedmičlennou porotu. Porotci budou hodnotit trofeje individuálně, každé trofeji udělí počet bodů na stupnici 1-10. Body udělené jednotlivými porotci se sčítají. Fotografie deseti trofejí s výsledným nejvyšším součtem bodů budou zveřejněny v nejbližším čísle Světa myslivosti vycházejícím po uzávěrce příslušného soutěžního kola. Ostatní trofeje zaslané k datu uzávěrky ze soutěže vypadávají.
V následujícím kole bude porota hodnotit trofeje zaslané do redakce k dalšímu termínu uzávěrky (viz níže). Z výsledného souboru bude znovu vybráno a zveřejněno deset trofejí. Tímto způsobem proběhne šest základních kol, z nichž vzejde šest vítězných trofejí postupujících do finále.

Uzávěrky pro zasílání do jednotlivých kol:
    1. kolo – zasílejte do 10. 5. 2007 (fotografie deseti nejlepších trofejí budou zveřejněny ve Světě myslivosti č. 6/2007)
    2. kolo – zasílejte do 4. 6. 2007   (Svět myslivosti č. 7/2007)
    3. kolo – zasílejte do 2. 7. 2007   (Svět myslivosti č. 8/2007)
    4. kolo – zasílejte do 3. 8. 2007   (Svět myslivosti č. 9/2007)   
    5. kolo – zasílejte do 3. 9. 2007   (Svět myslivosti č. 10/2007)
    6. kolo – zasílejte do 5. 10. 2007 (Svět myslivosti č. 11/2007)

5.    Ve Světě myslivosti č. 11/2007 budou kromě fotografií deseti nejlepších trofejí 6. soutěžního kola zveřejněny fotografie vítězných trofejí pěti předchozích kol.

6.    Ve finále vybere odborná porota z vítězných trofejí základních kol absolutní vítěznou trofej. V případě bodové shody rozhoduje o pořadí počet bodů získaných v základním kole. Konečné pořadí bude vyhlášeno ve Světě myslivosti č. 12/2007.

7.    Rarita roku 2007 – cena čtenářů Světa myslivosti: čtenáři budou moci vybrat svou trofej roku. Ve Světě myslivosti č. 11/2007 bude zveřejněn hlasovací kupón, jímž budou moci čtenáři stejně jako odborná porota vybírat nejlepší trofej z šesti základních kol. Zvítězí trofej, která získá nejvyšší počet hlasů. 
        
8.    Fotografie budou přijímány v klasické podobě s minimální velikostí 9x13 cm s adresou autora na rubu fotografie a v digitální formě (na datovém nosiči – CD, DVD, či mailem – max. velikost jednoho e-mailu 5 MB). V případě digitálních snímků je ideální jejich zaslání v plné kvalitě. Do soutěže je možné zasílat jak trofeje vypreparované (na dlouhé i krátké lebce, dermoplastická preparace), tak v kůži bezprostředně po ulovení.

9.    Vítězové jednotlivých kol obdrží diplom a cenu věnovanou redakcí. Lovci tří nejlepších trofejí vzešlých z finále získají ceny věnované hlavními partnery soutěže – firmami Swarovski Optik, Vojenské lesy a statky ČR, s. p., a Mikov.

10.    Čtenářská část soutěže – z hlasovacích kupónů zaslaných čtenáři bude vylosováno deset soutěžících, kteří obdrží věcné ceny věnované partnery soutěže – firmami Mikov, ZÁHOŘÍ Rudel a Michal Zubíček.



POZOR, SOUTĚŽ PRÁVĚ ZAČÍNÁ!

Soutěžní pravidla jsou známa, takže stačí vzít fotoaparát a pořídit kvalitní snímek některé z vašich raritních trofejí. Nezapomeňte, že úroveň zachycení trofeje na fotografii může výrazně ovlivnit rozhodování poroty. Větší šanci bude mít určitě ostrý snímek v reálných barvách než rozmazaný tmavý nebo naopak přesvětlený obrázek.
Pokud „trofej běhá“ ještě někde v honitbě, je situace o trošku složitější – před použitím fotoaparátu je třeba vyrazit do honitby s dalekohledem a kulovnicí. Takže neváhejte, soutěž Rarita roku 2007 právě začíná! A ceny pro vítěze stojí za to!




CENY VĚNOVANÉ HLAVNÍMI PARTNERY




1. cena –  pro absolutního vítěze soutěže Rarita roku 2007: lov kamzíka v Rakousku – věnovala firma Swarovski Optik














2. cena
– pro soutěžícího na druhém místě: lov srnce II. nebo III. věkové třídy v honitbě Ralsko – věnovaly Vojenské lesy a statky ČR, s. p.














3. cena
– pro soutěžícího na třetím místě: lovecká dýka – věnovala firma Mikov











Na Slovensku si lze zajistit předplatné Světa myslivosti prostřednictvím firmy Magnet-Press Slovakia, s. r. o., Šustekova 8, 851 04 Bratislava-Petržalka, tel./fax: 00420 267 201 931-933, e-mail:
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..







Partneri

Kto je online?

Práve tu je 267 návštevníkov a žiadni členovia on-line