Vychádzal  januárové číslo
 

Netoxické broky v teorii a praxi* Věkovou strukturu černé zvěře není možné podceňovat * Lovit holou srnčí a daňčí zvěř na naháňkách? * 1. mezinárodní konference věnována rodu Cervus * Myslivecká matice česká * Ještě k pojištění Halali * Slavnostní předání hlavních cen soutěže Rarita roku 2007 * Mistrovství ČR v automatickém trapu * Výcvik a zkoušky z norování opět kontaktní? * Sezam – vynikající krmivo pro jelení zvěř zažívá renesanci ......
PRAXE V HONITBĚ
Seminář „Litorální ekosystémy, lov zvěře a netoxické střelivo“ (str. 4-5)


Ing. David Vaca, Ph.D.



Doba, která nás dělí od termínu přechodu z olověných broků k brokům z netoxických materiálů při lovu vodního ptactva, se stále zkracuje. Zákon o myslivosti hovoří jasně: posledním dnem, kdy budeme moci vyrazit na lov vodní pernaté zvěře s „normálními“ brokovými náboji, je 31. prosinec 2010. Poté již budeme při tomto lovu povinni používat náboje plněné broky z alternativních materiálů – z oceli, bismutu, zinku nebo wolframu. Ministerstvo zemědělství ČR má zájem o to, aby u nás přechod na netoxické střelivo proběhl hladce, a snaží se informovat naše myslivce o změně, která je čeká. V loňském roce vydalo informační brožuru Netoxické broky v teorii a praxi a podpořilo seminář „Litorální ekosystémy, lov zvěře a netoxické střelivo“, který se konal ve dnech 29.–30. listopadu 2007.




DISKUSE
Napomohou doporučená opatření Ministerstva zemědělství ČR redukci početních stavů spárkaté zvěře? (str. 6-7)


Jiří Černý



Každé opatření, ať doporučené nebo závazné, může být úspěšné jen tehdy, bude-li smysluplné a nalezne pochopení u těch, kteří jej mají provádět. Jedno ani druhé doporučená opatření, jejichž vydáním MZe sleduje snížení početních stavů spárkaté zvěře v našich honitbách (Svět myslivosti č. 12/2007), nesplňují.




DISKUSE
Věkovou strukturu černé zvěře není možné podceňovat (str. 7)

Ing. Ctirad Rakušan

V rozhovoru o černé zvěři, uveřejněném ve Světě myslivosti č. 10/2007, uvádí prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc., že „špatná struktura – omlazování populace – není příčinou, ale důsledkem“ trvalého růstu jejího početního stavu. K tomuto tvrzení bych chtěl přispět několika poznámkami.




ANKETA
Lovit holou srnčí a daňčí zvěř na naháňkách? (str. 8-9)




Ministerstvo zemědělství ČR (MZe) vydalo v listopadu loňského roku doporučená opatření, která by měla vést v lesních honitbách k redukci početních stavů spárkaté zvěře (Svět myslivosti č. 12/2007). K opatřením vyplývajícím z § 39 zákona o myslivosti patří doporučení orgánům státní správy myslivosti povolovat na žádost držitele honitby odstřel srn, srnčat, daněl a daňčat na společném lovu. Po zveřejnění výše uvedeného materiálu se na internetových diskusních fórech strhla ostrá diskuse, v níž řada jejích účastníků odsoudila kromě jiného lov holé srnčí a daňčí zvěře na naháňkách jako neetický. Je tomu však skutečně tak? Náš zákon o myslivosti povoluje odstřel holou zvěř jelena lesního, siky japonského a muflona, tyto druhy se u nás na naháňkách běžně loví a nikdo se nad tím nepozastavuje. Jaký rozdíl je mezi nimi a mezi druhy vyjmenovanými v citovaném doporučení? Ve věci odstřelu srn, srnčat, daněl a daňčat jsme se obrátili na čtyři respondenty, jimž jsme položili následující otázku: Povolili byste odstřel holé srnčí a daňčí zvěře na společných lovech?  




VĚDA A VÝZKUM
1. mezinárodní konference věnována rodu Cervus (str. 10-11)


Mgr. Jarmila Krojerová, Ph.D., a mgr. Miroslava Barančeková, Ph.D.



Ve dnech 14.–17. září 2007 se v malebném italském městečku Fiera di Primiero uskutečnila první mezinárodní konference zaměřená na rod Cervus (jelen – pozn. red.). I když šlo v pořadí o první ročník konference, setkalo se na ní široké spektrum vědců z mnoha oborů, jejichž společným objektem zájmu je rod Cervus. Většina příspěvků se týkala zejména jelena lesního (Cervus elaphus) a siky japonského (Cervus nippon). K exotičtějším druhům patřili např. sambar indický (Cervus unicolor) nebo jelen barasinga (Cervus duvauceli).





VĚDA A VÝZKUM
Hybridizace siky japonského a jelena lesního (I.) (str. 12-15)


Prof. Ing. Luděk Bartoš, DrSc.



V minulém čísle Světa myslivosti jsem popsal, jak se do Evropy dostal sika japonský. Ještě před tím jsem se v rozhovoru pro Svět myslivosti č. 11/2007 také zmínil o tom, že když jsme se koncem 70. let minulého století výzkumně zajímali o hybridizaci siky a jelena lesního, byli jsme několik let terčem posměchu tehdejších oficiálních kapitánů mysliveckého výzkumu. Ti se domnívali, že jsme jen snílci vymýšlející si nesmysly. Přitom netušili, že by stačilo nahlédnout do zahraniční literatury. Dnes se to zdá k nevíře, ale naši kritici si několik desetiletí vystačili celkem dobře s tím, že četli jen to, co sami napsali. Domnívám se, že i z těchto důvodů bude docela užitečné, když podrobně popíši historii sledování hybridizace a uvedu podstatné souvislosti.




ROZHOVOR
Myslivecká matice česká (str. 16)




Před druhou světovou válkou u nás existovalo nesčetně lokálních mysliveckých organizací, které však byly za války nuceny ukončit svoji činnost a po ní již nebyly obnoveny. Na předválečnou tradici chce navázat nově vzniklá Myslivecká matice česká (dále Matice), jejíž představitelé dr. ing. Jiří Hanák a bc. Karel Horký poskytli našemu časopisu krátký rozhovor.




SOUTĚŽ
Slavnostní předání hlavních cen soutěže Rarita roku 2007 (str. 17)


Redakce



Ve Světě myslivosti č. 12/2007 jsme přinesli výsledky finálové části soutěže Rarita roku 2007. Ve středu 28. listopadu 2008 proběhlo v redakci v Kostelci nad Černými lesy za účasti zástupců hlavních partnerů soutěže slavnostní předání cen lovci vítězné trofeje a soutěžícímu, jehož trofej skončila na 2. místě.

Hlavní cenu určenou pro vítěze – poukaz na lov kamzíka v rakouských Alpách – převzal Jan Slavětínský ze Záhájí u Ledče nad Sázavou z rukou zástupce firmy Swarovski Optik ing. Zdeňka Hlavačky. Lovci srnce, jehož trofej obsadila druhé místo, ing. Ivanu Černému z Bzence předala ing. Veronika Hubíková z Vojenských lesů a statků ČR, divize Mimoň, poukaz na lov srnce II. nebo III. věkové třídy v honitbě Ralsko. Ing. Černý současně obdržel cenu za prvenství v čtenářské části soutěže – knihu Lovu zdar! Půvab starých mysliveckých pohlednic, již věnovala redakce Světa myslivosti. Cena za třetí místo – lovecký nůž – byla předána individuálně Ladislavem Bezděkem, obchodním ředitele firmy Mikov, Romanu Provazníkovi z Pěnčína na Liberecku.
Po oficiálním předání cen pozval ředitel nakladatelství a vydavatelství Lesnická práce, s. r. o., ing. Oto Lasák všechny přítomné na slavnostní oběd. V jeho průběhu a hlavně po něm byl dostatek času na neformální povídání nejen o abnormálních srnčích trofejích. Jan Slavětínský i ing. Ivan Černý s sebou měli trofeje, které úspěšně bodovaly v soutěži, takže bylo možné prohlédnout si je „v reálu“. Není třeba popisovat rozdíl v tom, když si prohlížíte parůžky na fotografii a když máte čistě vypreparovanou trofej v rukou a můžete si ji v klidu „osahat“ ... Oba lovci popsali zážitky s lovem svých srnců: zatímco v případě Jana Slavětínského šlo o srnce, kterého v honitbě nikdo neznal, ing. Černý věděl o „svém“ srnci již od jara a čekal na vhodnou příležitost k ulovení.
Jan Slavětínský získal od ing. Zdeňka Hlavačky základní informace o lovu kamzičí zvěře v reprezentační alpské honitbě firmy Swarovski Optik. O výsledcích lovu, který je naplánován v příští lovecké sezóně, přineseme zprávu ve Světě myslivosti. Stejně tak budeme informovat o loveckém zážitku ing. Ivana Černého v honitbě Ralsko u VLS Mimoň.
První ročník soutěže Rarita roku je za námi. Velké množství pozitivních ohlasů od čtenářů Světa myslivosti nás přesvědčilo o tom, že rozhodnutí vyhlásit soutěž i v roce letošním je správné ...




ZAJÍMAVOSTI
Srnčí monstra z Anglie (str. 20-21)



Ing. Karel Klusák



Na světové výstavě loveckých trofejí v Plovdivu v r. 1981 vzbudila pozornost trofej srnce, jehož ulovil major Peter Baillie, tehdejší předseda British Deer Society (Britská společnost pro jelenovité), v hrabství Hampshire v Anglii. Trofej byla pozoruhodná mimořádně velkou hmotností a neobvyklými lebečními kostmi. Pučnice a celá horní část lebky byly totiž mimořádně zbytnělé a bylo zřejmé, že obvyklá srážka 90 g, která se podle hodnotitelské metody CIC používá pro stanovení čisté hmotnosti trofeje, zdaleka nebude stačit.






DISKUSE
Ještě k pojištění Halali (str. 22-23)

JUDr. Jan Vebr


Ve Světě myslivosti č. 11/2007 jsem si přečetl články ing. Evy Vávrové, Ph.D., a ing. Jiřího Kamlera, Ph.D., týkající se problematiky pojištění odpovědnosti při výkonu práva myslivosti – tedy ve skutečnosti pojištění nabízené Halali, všeobecnou pojišťovnou, a. s. Napadlo mne, že s pojištěním od Halali je to jako s Járou Cimrmanem. Skutečně existuje, nebo je pouhou fikcí?




LOVECKÁ VÝBAVA
Digizvěd (str. 26-27)

Rostislav Stach



Jako fotograf zvěře jsem na tom stejně jako myslivec. Abych mohl udělat dobrý snímek, musím vědět, kdy se zvěř zdržuje na konkrétním místě. Zjistit to samozřejmě zabírá spoustu času. Dlouho jsem vymýšlel různé způsoby, jak sbírat informace z lesa, i když tam nejsem, až jsem nakonec objevil zajímavou věcičku, která to udělá za mne. V USA se hojně používají přístroje označované jako trail camera či scout camera (název jsem si volně přeložil jako „digizvěd“). Jde o digitální fotoaparát s infračerveným senzorem a čidlem pohybu uzavřený v krabici. Přístroj se upevní poblíž místa, které chceme sledovat, reaguje na pohyb ve směru, do něhož je namířen a fotografuje pohybující se objekty.



SPORTOVNÍ STŘELBA
V Paříži zasedala technická komise pro univerzální trap FITASC (str. 28-29)

Karel Pučálka




V sídle Mezinárodní federace pro střelbu z loveckých a sportovních zbraní (FITASC) v Paříži se 10. listopadu 2007 konalo zasedání členů technické komise pro univerzální trap (UT). Zasedání se zúčastnil prezident FITASC Jean Francois Palinkas (Francie), prezident komise pro UT Bruno Aliprandi (Itálie) a členové komise Bruno Fasano (Itálie), Jean-Michel Moutofis (Francie), Karel Pučálka (ČR) a Phil Rowley (Velká Británie). Komise měla v plánu projednat zprávy prezidenta a jednotlivých členů, změnu pravidel pro UT a pravidel pro mistrovství světa jednotlivých klubů, kalendář závodů pro r. 2008 a kandidatury na příští období.


SPORTOVNÍ STŘELBA
Mistrovství ČR v automatickém trapu (str. 29)

JUDr. Jindřich Kubík


V sobotu 29. září 2007 uspořádalo MS Chvojíčko Blížejov u Horšovského Týna (okr. Domažlice) Mistrovství ČR v automatickém trapu na 100 terčů. Akce proběhla na základě pověření Asociace střelců na asfaltové terče na nově dobudované střelnici v Blížejově, která disponuje dvěma krytými střelišti osazenými automatickými vrhačkami Laporte. Soutěže se zúčastnilo celkem 65 střelců ve třech kategoriích – senioři (39), veteráni (23) a ženy (3).


LOVECKÝ PES
Nové plemeno honičů v ČR: norský losí pes šedý (str. 30-32)

Pavel Štangl 




Norský losí pes patří do početné V. skupiny FCI, kam řadíme špice a plemena původní. Často je nazýván „perlou severských loveckých plemen“. Jeho rozšíření ve Skandinávii lze přirovnat k početnosti jezevčíků u nás. Elghund (elg = los, hund = pes) se vyskytuje ve dvou barevných formách – šedé a černé. Rozšířenějšího šedého losího psa si představíme podrobněji.


LOVECKÝ PES
Výcvik a zkoušky z norování opět kontaktní? (str. 33)

Redakce




Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila v pátek 7. prosince 2007 ve třetím čtení novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Do právní normy se kromě jiného dostala pasáž umožňující kontaktní norování, které dosavadní zákon č. 246/1992 Sb. zakazuje. Pokud zákon úspěšně projde dalším legislativním procesem, zmizí po 16 letech z cvičných nor mřížka oddělující psa od lišky.









NAŠE OBORY
Oborní chovy v Ústeckém kraji (str. 35-37)

Ing. David Vaca, Ph.D.






V uplynulých letech jsme na stránkách Světa myslivosti přinesli profily téměř 70 oborních chovů z naší republiky. Od tohoto čísla se budou v rubrice Naše obory objevovat přehledy obor v jednotlivých krajích ČR. Začínáme Ústeckým krajem, kde jich v současné době existuje sedm – tři v okrese Chomutov a po jedné v okresech Louny, Most, Teplice a Litoměřice.












KOMERČNÍ PREZENTACE
Sezam – vynikající krmivo pro jelení zvěř zažívá renesanci  (str. 38-39)

Ing. Jiří Žalovič






Mezi chovateli jelení zvěře byste asi velmi dlouho hledali někoho, komu by nic neříkalo jméno Franz Vogt, resp. kdo by nevěděl o experimentech s jelení zvěří v oboře na Děčínském Sněžníku před 2. světovou válkou. Výsledky Vogtovy práce dodnes inspirují četné chovatele jelení zvěře, mezi něž se počítám i já. Bez uzardění přiznávám, že Franz Vogt je mým vzorem. Jeho poznatky se snažíme s kolegy využít v současnosti v naší jelení oboře Krásná v Českém Středohoří.












Partneri

Kto je online?

Práve tu je 275 návštevníkov a žiadni členovia on-line