30. júna vyjde  júlové číslo
 

Z obsahu:

Význam Franze Vogta pro naše poznání * Výskyt a škodlivost černé zvěře na území města Ústí nad Labem * Dvojparožení jelenovitých * Rarita roku 2008 – II. kolo * Střípky z veletrhu Natura viva 2008 * X. mistrovství republiky ve vábení jelenů * Teplé letní počasí přeje střečkům * Chovatelské přehlídky trofejí * 85 let ČMMJ … a co dál? * Příběhy loveckých obrazů - Václav Nasvětil *  Expozice „Safari – africké výpravy ing. Josefa Vágnera“ na Starých Hradech * Myslivecké bilancování v honitbách VLS Lipník n. B. * Přehlídku shozů v oboře Lány navštívila i první dáma ČR .....

REPORTÁŽ
Jelenáři si připomněli Franze Vogta a jeho oboru
(str. 4-6)

Redakce






Ve dnech 28.–29. května t. r. se v Jílovém u Děčína sešli jelenáři z celé ČR a ze Slovenska, aby si připomněli výročí vzniku legendární jelení obory na Děčínském Sněžníku. Dvoudenní seminář „80 let od založení Vogtovy obory na Děčínském Sněžníku a vliv výživy na kvalitu jelení zvěře“ uspořádal Okresní myslivecký spolek ČMMJ Děčín ve spolupráci s Lesy České republiky, s. p., a redakcí časopisu Svět myslivosti.















VĚDA A VÝZKUM
Význam Franze Vogta pro naše poznání
(str. 7-8)

Prof. ing. Luděk Bartoš, DrSc.




Máme-li dnes hodnotit význam experimentů Franze Vogta pro naše poznání, musíme zasadit tyto experimenty do historického kontextu. Franz Vogt byl profesí chemik a generální ředitel Schichtových závodů. (To už něco znamenalo. Schichtovy závody byl nadnárodní koncern ovládající trhy s tuky, mýdlem a pracími prostředky ve značné části Evropy.) Svým experimentům se začal věnovat až na prahu odchodu do důchodu. Jako chemik nebyl biolog a dá se předpokládat, že o celé řadě dnes dostupných informací, jako třeba o podstatě genetiky, neměl znalosti. Byl to však nepochybně člověk chytrý s brilantně logickým úsudkem.









PRAXE V HONITBĚ
Proč zaostáváme za Franzem Vogtem ve zlepšování kvality zvěře
(str. 8-9)

Doc. ing. Jiří Kamler, Ph.D.



Seminář zabývající se historií oborního chovu Franze Vogta na Děčínském Sněžníku se asi ve všech ohledech vydařil. Věřím, že většina účastníků z něj odjížděla s pocitem užitečně stráveného času. Já jsem na něj jel jednak jako přednášející, jednak se záměrem dozvědět se něco nového o problémech a úspěších následovníků Franze Vogta, kteří tak jako on touží chovat silnou zvěř s kapitálními trofejemi. I v tomto směru byl pro mě seminář cenný: odnesl jsem si zjištění, že základními podmínkami pro dosažení úspěchu nejsou ani tak dostupnost nejnovějších poznatků, jako spíše cílevědomost, houževnatost a ochota obětovat něco přiblížení se k vytčenému cíli




Z NAŠICH HONITEB
Výskyt a škodlivost černé zvěře na území města Ústí nad Labem
(str. 10-12)

Jaroslav Čmejla



V souvislosti se zvyšujícími se stavy prasete divokého se stále častěji setkáváme s pronikáním této zvěře do městských aglomerací. Významně tomu přispívá charakter terénu a městské zeleně. Vhodnými podmínkami pro černou zvěř se vyznačuje město Ústí nad Labem, které se rozkládá na obou březích řeky Labe.



Z NAŠICH HONITEB
Hospodaření s černou zvěří v příměstské honitbě
(str. 12-13)

Bohumil Dufek



V článku „Výskyt a škodlivost černé zvěře na území města Ústí nad Labem“ je popsáno pronikání divokých prasat na nehonební pozemky na území severočeské metropole z navazujících volných honiteb. Jednou z nich je společenstevní honitba, již obhospodařuje Myslivecké sdružení Diana Ústí nad Labem. Výkon práva myslivosti v honitbě přiléhající k městu, což s sebou nese dopady, jako je zneklidňování zvěře návštěvníky přírody, cyklisty, motorkáři atd., není snadný. 




VĚDA A VÝZKUM
Dvojparožení jelenovitých
(str. 14-15)

Ing. Karel Klusák





Dvojparožením nebo též dvojitým parožením u jelenovitých rozumíme jev, kdy na jedné nebo na obou pučnicích vyrůstá současně dvojí paroží různého stáří (zpravidla jde o první a druhé paroží). Obojí paroží vyrůstá z horní části pučnice. Dvojparožení, které je považováno za poměrně vzácný případ nestandardního vývoje paroží, se vyskytuje nejčastěji u daňků. Jsou však popsány i případy dvojparožení u jelenů a srnců. 












SOUTĚŽ
Rarita roku 2008 – II. kolo
(str. 16-17)

V II. kole soutěže Rarita roku 2008 soupeřilo celkem 20 abnormálních trofejí. První tři místa podle hodnocení poroty a současně i čtenářů obsadily trofeje srnců z Moravy.

VÝSLEDKY II. KOLA
O první místo byl sveden vyrovnaný boj, z něhož nakonec vyšla vítězně trofej srnce, kterého ulovil Stanislav Kucián ze Zborovic v honitbě MS Dubina Netčice (okr. Přerov). Od odborné poroty získala 62 bodů a díky prvenství postupuje do Velkého finále. Druhé a třetí místo obsadily se shodným bodovým součtem 61 bodů trofeje Lubomíra Koláře z Litovle a Otakara Kročka z Uherského Hradiště.
Lovec vítězné trofeje získává cenu redakce – knihu Abnormální parůžky. Majitelům deseti nejlepších trofejí II. kola bude zaslán pamětní certifikát o účasti jejich trofeje v soutěži.

1. Stanislav Kucián, 20. 5. 2008, 3 roky, MS Dubina Netčice (okr. Přerov), 62 bodů
2.-3. Lubomír Kolář, 14. 8. 2006, 6 let, MS Žerotín (okr. Olomouc), 61 bodů
2.-3. Otakar Kroček, 1993, 4 roky, MS Kněžpole (okr. Uherské Hradiště), 61 bodů
4. Jan Höck, 15. 8. 2007, 8+ let, MS Stolany (okr. Chrudim), 55 bodů
5. Ladislav Tyrner, 29. 5. 2007, 8 let, MS Sedlo Liběšice (okr. Litoměřice), 52 bodů
6.-7. Dušan Vašák, 20. 5. 2008, 4 roky, MS Vlčí hory Komorovice (okr. Pelhřimov), 50 bodů
6.-7. Jiří Kopecký, 30. 7. 2007, 5 let, MS Lounky Chodouny (okr. Litoměřice), 50 bodů
8.-9. Václav Zíka, 12. 6. 2005, 3 roky, MS Výrov (okr. Tachov), 43 bodů
8.-9. Milan Menda, 6. 7. 2007, 5 let, Český granát Podsedice (okr. Litoměřice), 43 bodů
10. Doc. MUDr. Martin Krbec, CSc., 12. 8. 2007, 5 let, MS Tisovec (okr. Chrudim), 38 bodů

HLASOVÁNÍ POMOCÍ SMS ZPRÁV
I v červnovém kole pokračovalo čtenářské hlasování pomocí SMS zpráv. Ve středu 4. června byl uzávěrkový den pro přihlašování trofejí do II. kola soutěže a od čtvrtka 5. června (od 12:00 hodin) byly fotografie všech přihlášených trofejí „pověšené“ na internetových stránkách www.silvarium.cz/svetmyslivosti. Zde bylo možné prohlédnout si každou trofej na zvětšeném snímku a pomocí SMS zprávy zaslat vybrané trofeji hlas (viz soutěžní pravidla). Hlasování bylo ukončeno v úterý 17. června ve 12:00 hodin (trvalo tedy 12 dní). Po ukončení hlasování byly sečteny zaslané SMS zprávy a podle počtu sestaveno pořadí. Trofej s nejvyšším počtem hlasů se stala „Vítěznou trofejí čtenářů za měsíc červen“. Z došlých SMS zpráv byli vylosováni tři, jejichž odesílatelé obdrží některou z cen věnovaných redakcí: Loveckou kroniku k zapisování úlovků, knihu Život s jeleny nebo tričko s výšivkou Svět myslivosti.
Podle stejného klíče probíhá hlasování SMS zprávami v každém kole. Pokud si chcete v každém kole prohlédnout všechny přihlášené trofeje a zapojit se do hlasování, je nezbytně nutné bedlivě sledovat internetové stránky www.silvarium.cz/svetmyslivosti, kde budou po každé z uzávěrek zveřejněny snímky přihlášených trofejí!

VÍTĚZNÁ TROFEJ ČTENÁŘŮ ZA MĚSÍC ČERVEN
V červnovém kole se čtenářům nejvíce líbila trofej Stanislava Kuciána, která získala 44 % hlasů. Na druhém místě skončila trofej Lubomíra Koláře (15 % hlasů) a na třetím trofej Otakara Kročka (12 % hlasů). Čtenáři tak ve svém hlasování potvrdili výběr srnců na prvních třech místech, který vzešel od poroty. 
Z došlých SMS byli vylosováni a ceny získávají L. Kolář (Lovecká kronika), Z. Absolon (kniha Život s jeleny) a B. Doucha (tričko Světa myslivosti).

UZÁVĚRKA DALŠÍHO KOLA JE BLÍZKO!
Pokud chcete svoji raritní trofej přihlásit do soutěže, neváhejte a pošlete nám fotografii. Jestliže chcete přihlásit trofejí více (např. do různých kol), můžete to udělat rovnou. Uzávěrka červencového kola je již 2. července 2008!

Sledujte soutěž na www.silvarium.cz/svetmyslivosti!

CENY VĚNOVANÉ HLAVNÍMI PARTNERY
1. cena – pro absolutního vítěze soutěže Rarita roku 2008: lov kamzíka v Rakousku v r. 2009 – věnovala firma Swarovski Optik
2. cena – pro soutěžícího na druhém místě: lov srnce II. nebo III. věkové třídy v honitbě Ralsko v r. 2009 – věnovaly Vojenské lesy a statky ČR, s. p.
3. cena – pro soutěžícího na třetím místě: lovecká dýka – věnovala firma Mikov, s. r. o.

Uzávěrky pro zasílání trofejí do jednotlivých kol:
2. kolo – zasílejte do 4. 6. 2008 (fotografie deseti nejlepších trofejí budou zveřejněny ve Světě myslivosti č. 7/2008)
3. kolo – zasílejte do 2. 7. 2008 (Svět myslivosti č. 8/2008)
4. kolo – zasílejte do 6. 8. 2008 (Svět myslivosti č. 9/2008)
5. kolo – zasílejte do 3. 9. 2008 (Svět myslivosti č. 10/2008)
6. kolo – zasílejte do 3. 10. 2008 (Svět myslivosti č. 11/2008)





REPORTÁŽ
Střípky z veletrhu Natura viva 2008 (str. 18-19)

Redakce
 


Výstaviště v Lysé nad Labem koncem května opět ožilo ruchem spojeným s naším největším veletrhem pro myslivce, rybáře, včelaře a zahrádkáře. Letošní ročník Natura viva se konal ve dnech 21.– 25. května.




REPORTÁŽ
X. mistrovství republiky ve vábení jelenů (str. 19)

Redakce


 
Zatímco v uplynulých letech se vábiči jelenů sjížděli měřit své síly na republikové mistrovství pořádané během červnových Národních mysliveckých slavností na Ohradě, letošní jubilejní ročník soutěže se uskutečnil o měsíc dříve – na výstavě Natura viva 2008 v Lysé nad Labem, a to v sobotu 24. května. Změnu místa a termínu konání si vynutil fakt, že Národní myslivecké slavnosti 2008 budou dějištěm mistrovství Evropy ve vábení jelenů.




ZAJÍMAVOSTI
Teplé letní počasí přeje střečkům (str. 20)

Ing. David Vaca, Ph.D.




Tomu, kdo za slunného a teplého letního dne neodolá a vyšplhá na některou z četných rozhleden, rozesetých po celé naší republice, se kromě výhledu do kraje může naskytnout i pohled na žlutočerné chlupaté „čmeláčky“ posedávající po ochozu rozhledny. Občas se vznesou, v roji zakrouží nad vrcholem rozhledny a opět usednou zpravidla na osluněnou stranu ochozu. Málokoho by napadlo, že tito vcelku sympatičtí „čmeláci“ jsou ve skutečnosti dospělci střečka hltanového, obávaného parazita srnčí zvěře.





DISKUSE
Chovatelské přehlídky trofejí
(str. 21)

Ing. Petr Ziegrosser



Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, uvádí v § 6 odst. 1: „Pro hodnocení kvality chované zvěře a kontroly lovené zvěře jsou orgány státní správy myslivosti ve svých územních obvodech, popřípadě pro oblast chovu zvěře, oprávněny každoročně rozhodnout o konání chovatelské přehlídky trofejí a za tím účelem ustavit hodnotitelskou komisi. Pořádání chovatelské přehlídky mohou svěřit myslivecké organizaci.“ Zákon tedy přímo nenařizuje konání přehlídek trofejí, nestanovuje uživatelům honiteb povinnost předkládat trofeje na přehlídky a ani neurčuje, že chovatelskou přehlídku musí zajišťovat Českomoravská myslivecká jednota. Jaká je situace v praxi? Letos jsem navštívil několik „chovatelských přehlídek“ a zde jsou mé postřehy.






DISKUSE
85 let ČMMJ … a co dál?
(str. 22-23)

JUDr. Jan Vebr






K výročí 85 let existence jednotné myslivecké organizace byl v časopisu Myslivost č. 4/2008 zveřejněn příspěvek prof. ing. Josefa Hromase, CSc., dlouholetého předsedy Českomoravské myslivecké jednoty (1990–2005) a jejího čestného předsedy. Článek obsahuje výčet úspěchů organizace, ale ani náznak kritického pohledu na skutečný stav, do kterého se ČMMJ dostala.














ROZHOVOR
Zpověď univerzálního střelce
(str. 24-25)

Ing. Dalibor Pačes



Jedním z účastníků letošního celostátního přeboru Českomoravské myslivecké jednoty v loveckém parkúru, pořádaného 8. června t. r. na střelnici Vráž u Benešova, byl sporý, celkem nenápadný, ale velmi zkušený 53letý univerzální střelec a zároveň jednatel Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Kroměříž Jan Buksa. V přestávce mezi jednotlivými položkami jsme jej vyzpovídali. Ptali jsme se nejen na jeho úspěchy v lovecké sportovní střelbě a řeč přišla i na myslivost.











LOVECKÝ PES
Týden kontinentálních ohařů v ČR
(str. 28-29)

Ing. Václav Vlasák




Naše republika se stala historicky prvním státem střední a východní Evropy, který hostil mistrovství světa a evropský pohár kontinentálních ohařů v jarním Field Trials (FT). Soutěže se konaly v rámci Týdne kontinentálních ohařů na Mladoboleslavsku a Nymbursku ve dnech 14.–20. dubna t. r.





LOVECKÝ PES

Posuzování práce ohařů na soutěžích Field Trials a na ostatních zkouškách (str. 30-31)

František Zahradníček



Změny v novelizovaných zkušebních řádech pro zkoušky loveckých psů (ZŘ), platné od 1. 1. 2008, se podstatným způsobem dotýkají celé skupiny FCI číslo VII, již tvoří ohaři. Novelizované ZŘ se bohužel nevyhnuly některým chybám, které zásadně ovlivňují nejen dílčí hodnocení, ale i celkový úspěch ohaře na zkouškách. O jedné z chyb se zmíním v následujícím příspěvku.




KULTURA
Příběhy loveckých obrazů - Václav Nasvětil (str. 32-33)


Petr Šeplavý



Pokud bych si měl vybrat pro tento článek jeden z obrazů, které mám od Václava Nasvětila, zvolil bych „Přestávku na honu“. Snad proto, že to není obvyklé téma, ale hlavně kvůli tomu, že Václav Nasvětil je jedním z mála našich současných malířů, který dokáže mysliveckou scénu včetně postav velmi působivě přenést na malířské plátno. Myslivost nejen maluje, ale mysliveckým životem opravdu žije. Na obrazech s náměty myslivců, nezřídka svých přátel, je vidět jeho realistický, ale též poeticky malířský pohled na zvěř, myslivost a přírodu ve všech jejích podobách.




POZVÁNKA NA VÝLET

Expozice „Safari – africké výpravy ing. Josefa Vágnera“ na Starých Hradech
(str. 34)

Ing. David Vaca, Ph.D.



Severně od městečka Libáň (okr. Jičín) se rozkládá obec Staré Hrady se stejnojmenným hradem a zámkem. Majitelé hradu a zámku zřídili v jeho areálu tři prohlídkové okruhy. Návštěvníky z řad myslivců a lesníků navnadí točité dřevěné schodiště a především lovecká chodba v druhém patře zámku, obojí vyzdobené trofejemi domácí i exotické zvěře a dobovými tisky s loveckou tématikou z přelomu 19. a 20. století. Za zmínku stojí též pokoj hajného. To hlavní však přijde na třetím prohlídkovém okruhu nazvaném „Safari – africké výpravy ing. Josefa Vágnera“.



NAŠE OBORY
Oborní chovy v Jihomoravském kraji (II.) (str. 35-37)


Ing. David Vaca, Ph.D.



V červnovém čísle časopisu jsme si představili šest ze 14 obor ležících na území Jihomoravského kraje – šlo o oborní chovy ve správě Lesního závodu Židlochovice (Lesy České republiky, s. p.). V tomto čísle se na jih Moravy vrátíme a budeme věnovat pozornost osmi zbylým oborám. Dvě se rozkládají v okrese Brno-město, další dvě v okrese Hodonín a po jedné v okresech Blansko, Brno-venkov, Vyškov a Znojmo.




Z NAŠICH HONITEB
Myslivecké bilancování v honitbách VLS Lipník n. B.
(str. 38)

Redakce



Na konci března t. r. se na Střední lesnické škole v Hranicích uskutečnila další z přehlídek trofejí spárkaté zvěře z honiteb Vojenských lesů a statků ČR, s. p., divize Lipník nad Bečvou. Není třeba zdůrazňovat, že Libavá, naše nejlepší volná jelení honitba, se opět prezentovala jako vzorová výkladní skříň myslivosti, kde se snoubí vynikající chovatelské výsledky s ekosystémovým přístupem k chovu zvěře a péčí o její životní prostředí.


Z NAŠICH HONITEB
Přehlídku shozů v oboře Lány navštívila i první dáma ČR
(str. 39)

Redakce




Přehlídka shozů pořádaná v Lánské oboře Lesní správou Lány Kanceláře prezidenta republiky se stala již tradicí a představuje pevný bod v kalendáři mysliveckých akcí v měsíci květnu. Letos si přijela prohlédnout shozy jelenů lesních, siků a daňků i manželka prezidenta republiky Livia Klausová.



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 654 návštevníkov a žiadni členovia on-line