Vyšiel septembrové číslo
 

Z obsahu:

Mortalita živočichů na silnicích ČR * Střety zvěře se silničními motorovými vozidly * Proběhla první školení prohlížitelů zvěřiny * Myslivecká statistika 2007/2008 * Myslivecká konference Libereckého kraje * Nejen o myslivcích v současné společnosti * Rarita roku 2008 - IV. kolo * Lovy v Bialowiežském pralese * Mistrovství světa v univerzálním trapu * Broková kozlice Daytona Renato Gamba * Příběhy loveckých obrazů * Myslivost u Lesního závodu Židlochovice (III.) – myslivecké památky * Oborní chovy ve Středočeském kraji * Zaklesnutí jeleni, aneb příběh s napůl šťastným koncem …    


MYSLIVECKÁ POLITIKA
MZe a regulace početních stavů spárkaté zvěře
(str. 4)

Ing. Martin Žižka, Ph.D.





Vzhledem k přetrvávajícím škodám na lesních porostech a polních plodinách přichází Ministerstvo zemědělství (MZe) s opakovanou výzvou k redukci stavů některých druhů velké zvěře. MZe považuje tento problém za vážný, a proto vydalo „Metodický pokyn orgánům státní správy pro redukci početních stavů spárkaté zvěře na území ČR“ na dobu tří let, a obrací se na všechny držitele honiteb a vlastníky honebních pozemků s výzvou k uplatnění možností daných zákonem o myslivosti.












VĚDA A VÝZNAM
Mortalita živočichů na silnicích ČR
(str. 6-9)
   
Ing. Václav Hlaváč1, RNDr. Petr Anděl, CSc.2







Rychlý rozvoj silniční dopravy v posledních letech s sebou přináší významné dopady na přírodu a její jednotlivé složky. Za nejvýznamnější se obecně považují zábor přírodních biotopů pro stavby silnic a dálnic, fragmentace prostředí a mortalita fauny způsobená silničním provozem. Zastavme se u posledních dvou faktorů, které spolu vzájemně souvisejí.












ROZHOVOR
Střety zvěře se silničními motorovými vozidly – zájem na řešení situace by měla mít celá společnost
(str. 9-11)

Připravil ing. David Vaca, Ph.D.



Při cestování po našich dálnicích a silnicích všech tříd si nelze nevšimnout zbytků těl živočichů sražených dopravními prostředky. Zatímco „nemyslivci“ nad tím moc nepřemýšlejí, myslivcům je při pohledu na usmrcenou zvěř smutno. Diskuse na toto téma zpravidla končí konstatováním, že by s tím už měl konečně „někdo něco dělat“. Kdo? V případě dálnic a rychlostních silnic logicky připadá v úvahu Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Využili jsme toho, že ing. Jan Staněk, člen Myslivecké rady ČMMJ, je zaměstnancem ŘSD a požádali ho o rozhovor týkající se problematiky střetů silničních vozidel se zvěří a možností jejich snižování. Ing. Staněk souhlasil, ale současně nás upozornil, že jeho odpovědi nelze považovat za oficiální stanovisko ŘSD. „Jde o soukromé názory pracovníka provozního úseku ŘSD, který se z titulu své práce a svého zájmu, jímž je myslivost, o uvedenou problematikou dlouhodobě zajímá.“





ROZHOVOR
Proběhla první školení prohlížitelů zvěřiny
(str. 12)

Připravil ing. David Vaca, Ph.D.




V červenci letošního roku se uskutečnila první školení prohlížitelů zvěřiny. Proškolení myslivci získají po úspěšném složení zkoušky oprávnění uvolňovat zvěřinu do přímého prodeje. Během víkendu 26.–27. července se v České Kamenici konalo školení pro myslivce z okresu Děčín. Na jeho průběh jsme se zeptali ing. Lubomíra Tůmy, předsedy Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Děčín, který byl současně jedním ze školených.




Z  NAŠICH HONITEB
Myslivecká statistika 2007/2008
(str. 13-15)

Redakce




V myslivecké statistice roku 2007, přesněji za období od 1. 4. 2007 do 31. 3. 2008, kterou 23. července t. r. zveřejnil na svých internetových stránkách Český statistický úřad, najdeme několik zajímavých údajů. Bezpochyby nejvýznamnější zprávou je meziroční nárůst odstřelu černé zvěře o 100 % a za povšimnutí stojí i celkový odstřel zajíců, který byl ve srovnání s uplynulým rokem rovněž dvojnásobný a po několika letech překonal hranici 100 tisíc kusů.




Z NAŠICH HONITEB
Myslivecká konference Libereckého kraje
(str. 16)

Jiří Černý



Dne 31. května t. r. se v budově Krajského úřadu Libereckého kraje konala tradiční konference myslivců z Liberecka. Místo konání bylo již druhý rok stejné, patronaci nad uspořádáním akce opět převzal Bc. Radim Zika, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky. Organizátorem byl Krajský úřad Libereckého kraje, spolupořadateli Asociace profesionálních myslivců ČR, Okresní agrární komora pro Liberec a Jablonec nad Nisou a okresní myslivecké spolky Libereckého kraje (Liberec, Jablonec n. N, Česká Lípa a Semily).




DISKUSE
Nejen o myslivcích v současné společnosti
(str. 17-19)

Petr Žaba





My myslivci rádi slyšíme o hlubokých tradicích české myslivosti, o veřejném uznání, kterého se vždy myslivcům dostávalo, o tom, že myslivci byli prvními ochránci zvěře a přírody vůbec, že zvěř začala požívat právní ochrany a lov byl usměrňován dříve, než se začalo hospodařit – samo sebou v tehdejším pojetí – s lesem. Stále častěji si však klademe otázku, proč tomu tak dnes již není, proč jsme ztratili veřejnou podporu a uznání, když převážná část z nás provozuje svoji zálibu při současných možnostech intenzivněji než naši otcové i dědové …











SOUTĚŽ
Rarita roku 2008 - IV. kolo
(str. 20-21)


Ani doba dovolených se výrazněji neprojevila na zájmu o soutěž Rarita roku 2008. Do IV. kola byly zaslány fotografie celkem 21 trofejí. Ty nejlepší mezi sebou svedly vyrovnaný souboj, takže bodové rozdíly na prvních pěti místech jsou minimální.

Prázdninový čas přinesl ve IV. kole jen jednu malou změnu v hodnocení trofejí. Člen naší poroty Ing. Roman Urbanec, Ph.D., pobýval v době uzávěrky tohoto soutěžního kola v zahraničí, takže za něj musel zaskočit jeden z „náhradníků“ – ing. Petr Ziegrosser. Jak tedy IV. soutěžní kolo výsledkově dopadlo?

VÝSLEDKY IV. KOLA


Trofeje na prvním a druhém od sebe dělil nejmenší možný bodový rozdíl – jeden bod. Šťastnějším lovcem může nakonec být ing. Vladimír Velický z Tovačova (okr Přerov), jehož trofej nerovného čtrnácteráka (!) získala 59 bodů. Díky prvenství postupuje do velkého finále. Tím, kdo ze souboje o první místo odchází smutnější, je Miroslav Václavík z Huslenek (okr. Vsetín). O třetí a čtvrté místo se díky shodnému bodovému součtu (55 b.) podělily dvě trofeje: prof. ing. Jana Hrona, DrSc., z Prahy a Zdeňka Viktory z Kralup nad Vltavou (okr. Mělník). Za pozornost stojí, že trofej srnce uloveného prof. Hronem pochází stejně jako třetí nejlepší trofej minulého soutěžního kola z režijní honitby Školního lesního podniku Kostelec nad Černými lesy. Opět šlo o srnce uloveného v letošní sezóně. Čím se tamní myslivci pochlubí v kole příštím?
Lovec vítězné trofeje získává cenu redakce – knihu Abnormální parůžky. Majitelům deseti nejlepších trofejí IV. kola bude zaslán pamětní certifikát o účasti jejich trofeje v soutěži.

VÍTĚZNÁ TROFEJ ČTENÁŘŮ ZA MĚSÍC SRPEN

Od čtvrtka 7. srpna (od 17:00 hodin) byly fotografie všech přihlášených trofejí zveřejněné na internetových stránkách www.silvarium.cz/svetmyslivosti, kde bylo možné prohlédnout si každou trofej na zvětšeném snímku a pomocí SMS zprávy zaslat vybrané trofeji hlas (viz soutěžní pravidla). Hlasování bylo ukončeno v úterý 19. srpna ve 14:00 hodin. Po ukončení hlasování byly sečteny zaslané SMS zprávy a podle počtu sestaveno pořadí. Trofej s nejvyšším počtem hlasů se stala „Vítěznou trofejí čtenářů za měsíc srpen“. Z došlých SMS zpráv byly vylosovány tři, jejichž odesílatelé obdrží některou z cen věnovaných redakcí.
Podle stejného klíče probíhá hlasování SMS zprávami v každém kole. Pokud si chcete v každém kole prohlédnout všechny přihlášené trofeje a zapojit se do hlasování, je nezbytně nutné bedlivě sledovat internetové stránky www.silvarium.cz/svetmyslivosti, kde budou po každé z uzávěrek zveřejněny snímky přihlášených trofejí!
V srpnovém kole se čtenářům nejvíce líbila trofej Jana Černoška (39 % hlasů) a postupuje do Velkého finále. Na druhém místě skončila trofej prof. ing. Jana Hrona, DrSc. (29 % hlasů). Třetí místo vybojovala trofej ing. Miloše Dvořáka (16 % hlasů).
Z došlých SMS byli vylosováni a ceny získávají M. Rychtář z Liberce (Lovecká kronika), K. Mráček z Brna (kniha Život s jeleny) a M. Louka ze Zlína (tričko Světa myslivosti).

UZÁVĚRKA DALŠÍHO KOLA JE BLÍZKO!

Pokud chcete svoji raritní trofej přihlásit do soutěže, neváhejte a pošlete nám fotografii. Již máme před sebou pouhá dvě kola! Jestliže chcete přihlásit trofejí více (např. do různých kol), můžete to udělat rovnou. Uzávěrka srpnového kola je již 3. září 2008!

Sledujte soutěž na www.silvarium.cz/svetmyslivosti!

CENY VĚNOVANÉ HLAVNÍMI PARTNERY


1. cena – pro absolutního vítěze soutěže Rarita roku 2008: lov kamzíka v Rakousku v r. 2009 – věnovala firma Swarovski Optik
2. cena – pro soutěžícího na druhém místě: lov srnce II. nebo III. věkové třídy v honitbě Ralsko v r. 2009 – věnovaly Vojenské lesy a statky ČR, s. p.
3. cena – pro soutěžícího na třetím místě: lovecká dýka – věnovala firma Mikov, s. r. o.

Uzávěrky pro zasílání trofejí do jednotlivých kol:


2. kolo – zasílejte do 4. 6. 2008 (fotografie deseti nejlepších trofejí budou zveřejněny ve Světě myslivosti č. 7/2008)
3. kolo – zasílejte do 2. 7. 2008 (Svět myslivosti č. 8/2008)
4. kolo – zasílejte do 6. 8. 2008 (Svět myslivosti č. 9/2008)
5. kolo – zasílejte do 3. 9. 2008 (Svět myslivosti č. 10/2008)
6. kolo – zasílejte do 3. 10. 2008 (Svět myslivosti č. 11/2008)

Pravidla soutěže najdete na www.silvarium.cz/svetmyslivosti

Pořadí IV. kola soutěže Rarita roku 2008

1. Ing. Vladimír Velický, 9. 6. 1986, Tovačov (okr. Přerov), 5 rok, 59 bodů
2. Miroslav Václavík, 25. 5. 2004, Halenkov-Kladnatá (okr. Vsetín), 3 roky, 58 bodů
3.–4. Prof. ing. Jan Hron, DrSc., 15. 7. 2008, režijní honitba ŠLP Kostelec n. Č. l. (okr. Praha-východ), 3 roky, 55 bodů
3.–4. Zdeněk Viktora, 23. 7. 2008, MS Kralupy – Zeměchy (okr. Mělník), 4 roky, 55 bodů
5. Jiří Fňukal, 5. 6. 2007, MS Bory (okr. Žďár nad Sázavou), 4 roky, 54 bodů
6. Jan Černošek, 21. 5. 1996, MS Pravčice (okr. okr. Kroměříž), 3 roky, 49 bodů
7.–8. Ing. Miloš Dvořák, 19. 7. 2008, MS Poříčí nad Sázavou (okr. Benešov), 5 let, 47 bodů
7.–8. Vladimír Přikryl, 24. 6. 2007, MS Soják Hrádek (okr. Liberec), 3 roky, 47 bodů
9.–10. Miloslav Absolon, 21. 6. 2008, MS Habřina Librantice (okr. Hradec Králové), 5 let, 44 bodů
9.–10. Antonín Zahradníček, 20. 7. 1984, MS Budětsko (okr. Prostějov), 5 let, 44 bodů





SOUTĚŽ
Srnec byl uloven!
(str. 20)

Redakce


Budete-li vzpomínat na loňský ročník soutěže Rarita roku, určitě si vybavíte trofej, která skončila v celkovém pořadí na druhém místě. Mohutné tmavé perlené parůžky, na nichž snad ani nešlo zjistit počet výsad, neboť byly rozeklané do všech směrů a jistě by se dalo dlouho diskutovat nad tím, co je perla a co výsada. Lovec srnce – ing. Ivan Černý z Bzence – slavnostně převzal 28. listopadu 2007 z rukou zástupkyně Vojenských lesů a statků ČR, s. p., jednoho z partnerů soutěže, cenu za druhé místo v soutěží. Bylo jí pozvání na lov srnce II. nebo III. věkové třídy v honitbě Ralsko, kterou spravuje mimoňská divize VLS.
Uplynulo několik měsíců, přišla nová lovecká sezóna a ing. Černý se pomalu chystal do Mimoně k „převzetí“ své ceny. Po dohodě s ředitelstvím VLS Mimoň byl termín jeho příjezdu stanoven na první srpnový víkend. Ing. Černý přicestoval z Moravy na sever Čech v pátek 1. srpna odpoledne, takže večer již bylo možné jít na lov. Zkušený lovecký průvodce ing. Luboš Vodolan vzal hosta do části honitby organizačně spadající pod Lesní správu Hamr, kde měl obeznáno několik srnců. Lov však nebyl snadný. Horké a dusné počasí způsobilo, že zvěř v ty dny vytahovala večer pozdě a ráno zatahovala brzy. Srnců bylo vidět dost, ale stále nepřicházel „ten pravý“. Situace se opakovala v sobotu ráno i večer. Lovecké štěstí se na ing. Černého usmálo v neděli 3. srpna před šestou hodinou ranní. V doprovodu ing. Vodolána se mu podařilo ulovit šesteráka v bodové hodnotě kolem 75 b. CIC. Srnci byla vzdána poslední pocta, lovec obdržel úlomek s přáním „Lovu zdar!“. Ke gratulaci se samozřejmě připojuje celá redakce Světa myslivosti!
V době, kdy se uskutečnilo „předání“ druhé ceny z loňského ročníku soutěže, již naplno běží ročník nový. Čtenáři Světa myslivosti si mohou opět na stránkách časopisu prohlížet nejzajímavější srnce, kteří byli uloveni v našich honitbách. Do konce letošního ročníku soutěže zbývají ještě dvě kola, takže máte-li doma zajímavou trofej, neváhejte, vyfotografujte ji a snímek zašlete do redakce. Třeba to budete Vy, kdo příští rok pojede do Mimoně na srnce! Nebo na kamzíka do Alp! Začátkem října se tam chystá výherce soutěže Rarita roku 2007 Jan Slavětínský. Bližší informace o průběhu lovu v reprezentační honitbě firmy Swarovski, která věnovala do soutěže tuto velmi atraktivní cenu, přineseme v listopadovém Světě myslivosti.




ZE ZAHRANIČÍ
Lovy v Bialowiežském pralese
(str. 22-24)

Ing. Petr Ziegrosser




Úměrně tomu, jak klesají šance na ulovení dobrého jelena v našich honitbách, narůstá počet lovců, kteří hledají nová „loviště“ v zahraničí. Jednou z nově objevených loveckých oblastí je běloruská část Bialowiežského pralesa.





SPORTOVNÍ STŘELBA
Mistrovství Evropy v loveckém parkúru Hirtenberg, Rakousko
(str. 25)

Petr Zvolánek





Více než 800 parkúrových střelců z celé Evropy se ve dnech 8.–13. července t. r. sešlo na střelnici v rakouském Hirtenbergu, aby se utkali o titul mistra Evropy v loveckém parkúru (LP). České barvy v kategoriích junioři, senioři a veteráni obhajovalo 25 střelců, členů Asociace střelců na asfaltové terče. Naši republiku zároveň reprezentovala velmi početná skupina rozhodčích a pullerů (vypouštěčů terčů), které si organizátoři přizvali na pomoc.












SPORTOVNÍ STŘELBA
Mistrovství Evropy v loveckém víceboji Polsko 2008
(str. 26)

Jan Buksa







Devátý ročník Mistrovství Evropy (ME) v lovecké střelbě byl zorganizován na jihu Polska pod patronací FITASC od 7. do 10. srpna t. r. Zúčastnilo se ho 132 střelců ze 17 států Evropy. Za místo konání byla vybrána střelnice ve Slezských Siemianovicích nedaleko Katovic ve Slezském vojvodství, které sousedí s Moravskoslezským krajem. Naše barvy hájilo jedno šestičlenné družstvo a dalších šest jednotlivců.












SPORTOVNÍ STŘELBA
Mistrovství světa v univerzálním trapu
(str. 27)

Karel Pučálka



Francie hostila ve dnech 17.-20. července t. r. Mistrovství světa (MS) v univerzálním trapu (UT), které bylo zároveň letošním finále Světového poháru v UT. Rekordních 625 střelců z devíti převážně evropských států se sjelo do městečka Ychoux, ležícího přibližně 80 km jižně od Bordeaux.





LOVECKÝ PES
V. ročník soutěže O pohár Světa myslivosti
(str. 28)

Ing. Dalibor Pačes



V letošním roce se konal již V. ročník dvoudenní soutěže slídičů a retrívrů O pohár Světa myslivosti. Stejně jako v uplynulých letech soutěž proběhla druhý srpnový víkend v honitbě Mysliveckého sdružení Roháč Malešov na Kutnohorsku. O její uspořádání se postaral Klub chovatelů loveckých slídičů (KCHLS) ve spolupráci s Okresním mysliveckým spolkem ČMMJ Kutná Hora. Méně znalým připomínáme, že o pohár Světa myslivosti se může ucházet pouze ten z účastníků, který absolvuje jak klubové podzimní zkoušky (PZ), tak klubové speciální zkoušky z vodní práce (SVP). O pořadí v soutěži rozhoduje koeficient úspěšnosti.







LOVECKÝ PES
Premiéra soutěže o pohár pojišťovny Halali
(str. 29)

Ing. Dalibor Pačes



V sobotu 9. srpna t. r. proběhl na Pardubicku v honitbě Mysliveckého sdružení Žernov Chvojenec první ročník soutěže O pohár HALALI, všeobecné pojišťovny, a. s. Jde o speciální zkoušky loveckých psů z vodní práce, a jak vyplývá z názvu, patronaci nad soutěží převzala pojišťovna Halali.



KOMERČNÍ PREZENTACE
Broková kozlice Daytona Renato Gamba
(str. 30-32)

Ing. Jiří Fencl



Novinkou na našem trhu brokových zbraní je kozlice Daytona. Zbraň z kategorie luxusnějších vyrábí italská firma Renato Gamba, jedna z nejstarších evropských zbrojovek. V tomto příspěvku si stručně představíme jak známého výrobce zbraní, tak především „vlajkovou loď“ jeho výrobního programu.





KULTURA
Příběhy loveckých obrazů – Helmut Busch
(str. 36-37)

Petr Šeplavý




Kresba koroptviček v zimě od německého malíře Helmuta Busche patří k mým oblíbeným obrazům. Je to tím, že mám námět koroptví rád, a také proto, že mi připomíná osud člověka – myslivce a lesníka, který se díky poctivé a usilovné práci vypracoval v uznávaného malíře zvěře. Malíře, kterého znají i naši myslivci.



POZVÁNKA NA VÝLET
Myslivost u Lesního závodu Židlochovice (III.) – myslivecké památky
(str. 38-39)

Redakce





V rámci seriálu o myslivosti u Lesního závodu Židlochovice (Lesy České republiky, s. p.), který letos vychází ve Světě myslivosti, pokračujeme dílem věnovaným mysliveckým památkám na území LZ. Úmyslně ho zařazujeme do rubriky „Pozvánka na výlet“, neboť hustota historických staveb souvisejících s lovem přímo vyzývá k návštěvě.













NAŠE OBORY
Oborní chovy ve Středočeském kraji (II.)
(str. 40-43)

Ing. Dalibor Pačes





V srpnovém čísle našeho časopisu jsme v první části představení oborních chovů Středočeského kraje věnovali pozornost devíti oborám ležícím v okresech Příbram, Praha-západ, Kladno, Mělník, Praha-východ a Rakovník. V tomto pokračování dostane prostor dalších devět obor. Pět z nich se rozkládá na území okresu Mladá Boleslav a po dvou v okresech Nymburk a Kolín. Kromě jedné, v níž je hlavní zvěří prase divoké, se ve všech chová daněk evropský a někde též muflon.











Z NAŠICH HONITEB
Zaklesnutí jeleni, aneb příběh s napůl šťastným koncem …
(str. 44)

Robert Mareš




Nestává se příliš často, že ve volné přírodě narazíme na jeleny zaklesnuté do sebe parožím. Pokud k takovému setkání dojde, většinou přicházíme již pozdě a stáváme se pouze smutnými svědky jelení tragédie – konce dvou soupeřících jelenů, kteří při souboji o laně doplatili životem na členitost a sílu svého paroží.









Partneri

Kto je online?

Práve tu je 478 návštevníkov a žiadni členovia on-line