Vyšiel septembrové číslo
 

Z obsahu:

Zajíc a jeho místo v krajině * Myslivost ve střední Evropě * Myslivecká komora – nová myslivecká organizace * Zvěř a dopravní komunikace na Českolipsku * Sika japonský v honitbách regionu Plzeň–sever * Vliv siků na lesní porosty v Japonsku * Stupně srnčích parůžků * Rarita roku 2008 – V. Kolo * Šampionát Světové unie jezevčíků v práci na barvě * Novinky od firmy Swarovski Optik * Příběhy loveckých obrazů – Petr Slaba * Myslivost u Lesního závodu Židlochovice (IV.) – ochrana přírody .......   

PRAXE V HONITBĚ
Seminář „Zajíc a jeho místo v krajině“ (str. 4-5)


Ing. David Vaca, Ph.D.



Ve dnech 12.–13. září t. r. se v Roudnici nad Labem a jejím okolí uskutečnil další z řady „mysliveckých“ seminářů pořádaných Českou lesnickou společností (ČLS). Letošní seminář byl věnován zaječí zvěři, přičemž místo pro jeho konání nebylo vybráno náhodně. V rovinaté zemědělské krajině kolem posvátné hory Říp se již několik let daří koordinovat péči o zaječí zvěř a zlepšovat její životní prostředí, což s sebou nese kýžené zvyšování početnosti nejen zajíců, ale i dalších druhů drobné zvěře.



MYSLIVECKÁ POLITIKA
Mezinárodní konference „Myslivost ve střední Evropě“ (I.) (str. 6-7)

Ing. Dalibor Pačes





V reprezentativním prostředí zámku Židlochovice proběhla ve dnech 11. a 12. září t. r. mezinárodní konference „Myslivost ve střední Evropě – myslivost, legislativa a politika v národním a evropském kontextu“. Na jejím uspořádání se podílel Středoevropský institut ekologie zvěře, o. p. s.,  Brno – Wien – Nitra, Institut ekologie zvěře Veterinární a farmaceutické univerzity Brno a Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Záštitu nad konferencí převzal ministr zemědělství ČR mgr. Petr Gandalovič.



MYSLIVECKÁ POLITIKA
Myslivecká komora – nová myslivecká organizace (str. 8-9)

Ing. David Vaca, Ph.D.




V lednovém čísle Světa myslivosti jsme informovali o vzniku Myslivecké matice české, nové myslivecké organizaci, která vznikla v loňském roce. Netrvalo dlouho a do redakce přišla informace o založení další myslivecké organizace – Myslivecké komory. Její stanovy byly zaregistrovány v červenci t. r. O založení organizace a jejích cílech jsme hovořili s prezidentem Rudolfem Fulínem (RF) a viceprezidentem pro propagaci, střelectví a pojištění ing. Vladimírem Maršíkem (VM).



Z NAŠICH HONITEB
Zvěř a dopravní komunikace na Českolipsku (str. 10)

Redakce



Jedním z velkých problémů trápících myslivce je obrovský počet dopravních nehod způsobených střetem automobilů se zvěří. Okresní myslivecký spolek ČMMJ Česká Lípa se ve spolupráci s uživateli tamních honiteb pokusil v uplynulých letech vytipovat nejkritičtější úseky na silnicích českolipského okresu.





Z NAŠICH HONITEB
Sika japonský v honitbách regionu Plzeň–sever: současný stav a návrhy na řešení (str. 11-13)

Ing. Jan Dvořák, Ph.D., a doc. ing. Jiří Kamler, CSc.




Na podzim r. 2004 vypsala grantová služba Lesů České republiky, s. p., výběrové řízení na řešení výzkumného projektu zaměřeného na problematiku siky japonského v západních Čechách. Pro jeho řešení byla vybrána Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. V letech 2005–2007 se podařilo shromáždit řadu údajů o početnosti siků, jejich potravní strategii a vlivu na prostředí. Informace o zadání projektu a jeho prvních výsledcích byla uveřejněna ve Světě myslivosti č. 12/2006, výsledky jsme prezentovali i na semináři o výskytu a chovu siky japonského v západních Čechách v r. 2007 ve Žluticích. V tomto článku přinášíme některé další výstupy zmíněného projektu jako příspěvek diskusi na téma hospodaření se sikou japonským.




ZE ZAHRANIČÍ
Vliv siků na lesní porosty v Japonsku (str. 14-15)

Ing. Josef Suchomel, Ph.D., a RNDr. Marta Heroldová, CSc.




Sika japonský se v druhé polovině 20. století stal součástí naší přírody. Poznatky o vlivu této zvěře na lesní ekosystémy v její původní domovině nás mohou vést k zamyšlení nad možným vlivem siků na naše, často druhově chudé lesy. V tomto článku se zaměříme na některé aspekty ekologie siků v Japonsku s ohledem na jejich vliv na dřevinnou vegetaci a zmíníme se též o managementu siků.



ZAJÍMAVOSTI
Stupně srnčích parůžků (str. 16-19)

Pavel Scherer



         
Srnčí parůžky jsou co do tvaru a členitosti velmi variabilní. Základní stupně parůžků podle počtu výsad jsou však všeobecně známé. Nepochybně zajímavé je sledovat vývoj parůžků konkrétního srnce v průběhu jeho života. Za pozornost stojí kromě jiného meziroční střídání parožních stupňů. V tomto článku čtenáře seznámím s výsledky několikaletého pozorování srnců, které chovám a dlouhodobě se zabývám studiem jejich parůžků.



SOUTĚŽ
Rarita roku 2008 – V. kolo (str. 20-21)



Soutěž Rarita roku 2008 se pomalu blíží k závěru. Počátkem září hodnotila naše porota celkem 24 trofejí přihlášených do předposledního soutěžního kola. Za pozornost stojí, že první tři místa obsadily trofeje srnců ulovených v letošním roce. Že by stěny loveckých pokojů našich čtenářů již „nevydaly“ do příštího kola žádnou abnormální trofej …?

VÝSLEDKY V. KOLA

Vcelku suverénní vítězkou V. kola se ziskem 56 bodů stala trofej Čestmíra Petera z Olomouce. Jde o podobnou trofej, jako byla ta, jež zvítězila v minulém kole. Parůžky silného nerovného dvanácteráka byly předběžně ohodnoceny na 138,9 b. CIC! Uvidíme, jak dopadne jejich souboj s ostatními vítěznými trofejemi minulých kol ve Velkém finále. Dvě trofeje skončily v aktuálním kole se shodným bodovým ziskem (50 bodů) na druhém a třetím místě. Jde o trofeje Jiřího Dundáčka z Havlíčkova Brodu a Jana Kučery ze Srnové (okr. Vsetín).
Lovec vítězné trofeje získává cenu redakce – knihu Abnormální parůžky. Majitelům deseti nejlepších trofejí V. kola bude zaslán pamětní certifikát o účasti jejich trofeje v soutěži.

VÍTĚZNÁ TROFEJ ČTENÁŘŮ ZA MĚSÍC ZÁŘÍ

Od středy 10. září (od 14:00 hodin) byly fotografie všech přihlášených trofejí zveřejněné na internetových stránkách www.silvarium.cz/svetmyslivosti, kde bylo možné prohlédnout si každou trofej na zvětšeném snímku a pomocí SMS zprávy zaslat vybrané trofeji hlas (viz soutěžní pravidla). Hlasování bylo ukončeno ve středu 17. září ve 14:00 hodin. Po ukončení hlasování byly sečteny zaslané SMS zprávy a podle počtu sestaveno pořadí. Trofej s nejvyšším počtem hlasů se stala „Vítěznou trofejí čtenářů za měsíc září“. Z došlých SMS zpráv byly vylosovány tři, jejichž odesílatelé obdrží některou z cen věnovaných redakcí.
Podle stejného klíče probíhá hlasování SMS zprávami v každém kole. Pokud si chcete v každém kole prohlédnout všechny přihlášené trofeje a zapojit se do hlasování, je nezbytně nutné bedlivě sledovat internetové stránky www.silvarium.cz/svetmyslivosti, jsou po každé z uzávěrek zveřejněny snímky přihlášených trofejí!
V zářijovém kole nejvíce čtenářů zaujala (stejně jako členy poroty) trofej Čestmíra Petera (62 % hlasů). Čtenářské hlasování tedy jen potvrdilo verdikt poroty o postupu této trofeje do Velkého finále. Druhé místo patří trofeji Jana Kučery (19 % hlasů). Na třetím místě skončila trofej Marka Lockera (15 % hlasů).
Z došlých SMS byli vylosováni a ceny získávají P. Faksová z Olomouce-Slabonína (Lovecká kronika), M. Dvorský z Bohuňovic (kniha Život s jeleny) a P. Bareš ze Šternberka (tričko Světa myslivosti).

UZÁVĚRKA POSLEDNÍHO KOLA JE ZA DVEŘMI!

Pokud chcete svoji raritní trofej přihlásit do soutěže, neváhejte a pošlete nám fotografii. Před námi je již pouze poslední kolo základní části soutěže! Samozřejmě můžete přihlásit trofejí více. Uzávěrka říjnového kola je již 8. října 2008!

Sledujte soutěž na www.silvarium.cz/svetmyslivosti!

CENY VĚNOVANÉ HLAVNÍMI PARTNERY
1. cena – pro absolutního vítěze soutěže Rarita roku 2008: lov kamzíka v Rakousku v r. 2009 – věnovala firma Swarovski Optik
2. cena – pro soutěžícího na druhém místě: lov srnce II. nebo III. věkové třídy v honitbě Ralsko v r. 2009 – věnovaly Vojenské lesy a statky ČR, s. p.
3. cena – pro soutěžícího na třetím místě: lovecká dýka – věnovala firma Mikov, s. r. o.

Uzávěrky pro zasílání trofejí do jednotlivých kol:
6. kolo – zasílejte do 8. 10. 2008 (Svět myslivosti č. 11/2008)

Pravidla soutěže najdete na www.silvarium.cz/svetmyslivosti

Pořadí V. kola soutěže Rarita roku 2008
1. Čestmír Peter, 19. 8. 2008, MS Karpaty Oskava (okr. Šumperk), 4 roky, 56 bodů
2.–3. Jiří Dundáček, 3. 8. 2008, MS Mezilesí-Knyk (okr. Havlíčkův Brod), 6 let, 50 bodů
2.–3. Jan Kučera, 10. 6. 2008, MS Srnová (okr. Vsetín), 6 let, 50 bodů
4. Bohuslav Gabčan, 1979, MS Tetčiněves (okr. Litoměřice), 7 let, 48 bodů
5. –6. Václav Grossman, 25. 7. 2004, MS Háj Lešná u Valašského Meziříčí (okr. Vsetín), 5 let, 47 bodů
5. –6. Rostislav Novák, 22. 7. 2008, MS Stupešice (okr. Znojmo), 6 let, 47 bodů
7. Vojtěch Hader, srpen 1978, MS Luha Velké Opatovice (okr. Blansko), 9 let, 46 bodů
8. Vojtěch Hader, 16. 8. 2004, MS Luha Velké Opatovice (okr. Blansko), 4 roky, 45 bodů
9.–10. Karel Dachovský, 26. 7. 2006, MS Lověna Chrast (okr. Chrudim), 3 roky, 42 bodů
9.–10. Marek Locker, 2. 8. 2007, MS Skalka Polepy (okr. Litoměřice), 5 let, 42 bodů

Posílejte nám snímky svých zajímavých úlovků a trofejí veškeré zvěře! Přispějte do nově vznikající rubriky!



LOVECKÝ PES
Šampionát Světové unie jezevčíků v práci na barvě (str. 22-23)

MVDr. Jaroslav Švec



Nejen ohaři, slídiči a teriéři, ale i jezevčíci mají své vrcholné mezinárodní soutěže. Patří mezi ně Šampionát v práci na barvě, konaný pod patronací Světové unie jezevčíků. Pořadatelstvím letošního ročníku, který proběhl ve dnech 23. a 24 srpna, byl pověřen Klub chovatelů jezevčíků ČR (KCHJ ČR). Díky pochopení Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) se šampionát WUT uskutečnil v nádherném horském prostředí kolem Tetřevích bud a „Zámečku“.


LOVECKÝ PES
34. ročník Memoriálu Richarda Knolla (str. 23-24)

František Zahradníček




Memoriál Richarda Knolla (MRK) je soutěž, která dříve byla, a pevně věřím, že v budoucnu opět bude, dostaveníčkem nejlepších ohařů ucházejících se o titul Všestranný vítěz ČR. Výsledkové listiny několika posledních ročníků tomu však nenasvědčují. Ani letos to o posledním srpnovém víkendu na Třebíčsku nevypadalo jinak. Ba co více, v porovnání s několika minulými roky byl letošní ročník vyloženým „propadákem“: z 20 nominovaných psů neobstálo 12! Tak katastrofální výsledky memoriál za dobu své existence ještě nezažil.




SPORTOVNÍ STŘELBA
Olympijský vítěz David Kostelecký (str. 26-27)

Ing. Ondřej Kozub




Ve Skeet & Trapu č. 1/2006 (příloha Světa myslivosti č. 2/2006) jsme uveřejnili rozhovor s českým reprezentantem v trapu Davidem Kosteleckým. Tenkrát jsme se ho ptali na jeho začátky, přípravu, dosavadní úspěchy a také na plány do budoucna. Jedním z nich byla účast na olympijských hrách v Pekingu pořádaných v letošním roce. Zkušený střelec odvedl od té doby velký kus práce, propracoval svoji střeleckou techniku a dočkal se nominace do Pekingu. Výsledek jeho olympijské mise je dnes již všeobecně znám. V neděli 10. srpna jásal každý příznivec české brokové střelby. Druhou zlatou medaili pro ČR totiž získal na olympiádě v Pekingu právě David Kostelecký.



KOMERČNÍ PREZENTACE
Broková kozlice Browning B525 (str. 28-29)

Ing. Jiří Fencl




Browning B525 představuje již pátou generaci slavné brokové kozlice navržené Johnem Mosesem Browningem před více než 80 lety. Firma Browning se postarala o to, aby u současného modelu zůstaly zachovány veškeré kladné vlastnosti, díky nimž se jeho předchůdci zařadili mezi nejoblíbenější zbraně lovců i sportovních střelců. Jde především o snadnou ovladatelnost, vynikající vyvážení a vysokou spolehlivost mechanismu. To vše ve vysoké kvalitě garantované značkou Browning.




KOMERČNÍ PREZENTACE
Novinky od firmy Swarovski Optik (str. 30-31)

Ing. Oto Lasák



V neděli 7. září t. r. v Jihlavě představila firma Swarovski Optik na předváděcí akci tři novinky, které se postupně objeví na našem trhu. Od začátku září jsou k dostání nové zaměřovací dalekohledy Z6/Z6i 2,5-15x56 s čočkami High Definition (HD) a věží balistiky, v listopadu bude následovat pozorovací monokulární dalekohled ATM/STM a v lednu 2009 pozorovací binokulární dalekohledy EL 42 s technologií SWAROVISION. V tomto příspěvku si představíme dvě z avizovaných novinek – zaměřovací dalekohledy a pozorovací binokulární dalekohledy.



KULTURA
Příběhy loveckých obrazů – Petr Slaba (str. 34-35)

Petr Šeplavý




V našem seriálu jsme dosud věnovali pozornost malířům a výtvarníkům, jejichž hlavním námětem tvorby je především zvěř. V tomto pokračování „navštívíme“ Petra Slabu, který je myslivecké veřejnosti znám převážně jako autor kresleného humoru. Blíže jsem se s ním poznal při přípravě knihy Hubertův pitaval, kterou doprovodil ilustracemi. 



OCHRANA PŘÍRODY
Myslivost u Lesního závodu Židlochovice (IV.) – ochrana přírody

Ing. Jan Dovrtěl



Lesní závod Židlochovice (Lesy České republiky, s. p.), se může vedle špičkových honiteb s drobnou i spárkatou zvěří a četných historických mysliveckých památek roztroušených na svém území pochlubit též velmi zachovalou přírodou s unikátním biotopem lužního lesa. Vysoce ceněné prostředí je domovem pestré škály živočišných i rostlinných druhů, které zasluhují patřičnou pozornost. Tématem ochrany přírody končíme seriál o myslivosti u LZ Židlochovice, který letos vycházel ve Světě myslivosti.




NAŠE OBORY
Oborní chovy ve Středočeském kraji (III.) (str. 38-41)

Ing. Dalibor Pačes



V poslední části představení oborních chovů Středočeského kraje se budeme věnovat sedmi oborám ležícím v okrese Benešov a třem oborám, které se rozkládají na území okresu Kutná Hora. Ve většině z nich se chová daněk evropský, muflon a jelen lesní, ve dvou prase divoké.


















Partneri

Kto je online?

Práve tu je 546 návštevníkov a žiadni členovia on-line