Nosenie výstražných viest pri spoločných poľovačkách

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14157 od duke
co si myslite su potrebne vystrazne vesty na spolocenskom love?
<br/>ja si myslim ze z dovodu bezpecia su naozaj potrebne.urcite by bolo menej nehod a menej nahodne postrelenych ludi na spolocenskom love.
<br/>
<br/>zamyslite sa nad tim ci to zabrani,alebo aspon pomoze zmensit nestastne nehody na love

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14158 od duke
mam namysli jasne zretelne farby ako su oranzova-zlta

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14162 od Jaro
duke v dnesnej dobe by to uz mala byt samozrejmost u honcov v podobe vesty a u psov aspon v podobe reflexneho obojka .

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14163 od papo
Na spoločenskom love si dávam sako, výstražná vesta je nebezpečná!P Psovi to tak nevadí.
<br/>
<br/>Na spoločnej poľovačke honec bez vesty-to si neviem predstaviť:

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14166 od mirek
DUKE - nebol si ty ,,spoločensky unavený ,, keď sa Ti podaril vytvoriť takýto názov ,,spoločenský lov ,, ? :D

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14167 od vik
Skôr si myslím, že Duke je prípad podobný stefanovi, podľa mňa žije dlhšie v Amerike, alebo tak niekde...
<br/>Tie shifty z angliny sú zreteľné...ale nie sú nepochopiteľné...

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14171 od duke
ano mate pravdu,nebol som na sk uz dlhych 8 rokov,takze je to vidat.ale citat este som nezabudol:D:D:D:D co sa deje doma mam prehlad akurat z internetu a sem tam od kamov.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14172 od duke
:[:[:[:[:[:[:[ ale beriem to zo zartu :D:D

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14185 od Basky
Tak to berieme, ako keby si sa pýtal na nosenie výstražných viest pri spoločných poľovačkách.. Tam by som to rozddelil v diskusii ešte na ľudí v pohone a na ´štandoch´..., ale ináč v zásade súhlas. Často chodím v pohone ´hustými´ terénmi a omnoho lepšie sa mi aj posudzuje stav pohonu /či je vyrovnaný, alebo sa tvoria tzv. bruchá, resp. oká.../ Štandistom stačia aj oranžové pásky na klobúkoch, teda aspoň z môjho pohľadu. Do pohonu jednoznačne vesta a mať oči otvorené.. 8o;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14186 od duke
vdaka Basky za opravu;) mas to umna.
<br/>poznas nejaky obchod na slovensku kde sa to da kupit?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14188 od laci
dufam ze tato tema nebude pokracovanim pol. doplnkov. vseliake obchody sa daju najst v . /www.polovnictvo.com/modules.php?name=Informaciok&amp;id=2[/]zelenych strankach

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14192 od Jaro
Duke reflexna vesta sa da kupit v hociakom obchode kde predavaju autodoplnky a pod . je totiz povinna zo zakona a teda ju kazdy sofer musi mat vo svojom aute . staci ked si preklikas nejake net obchody kde su autodoplnky .;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14194 od Akela
Takáto refl. vesta Ti vydrží tak jeden pohon. Ak to má byť pre strelcov, tak možno áno. My sme dali šiť oranžové vesty u známeho vo firme z veľmi pevnej oranž. látky a musel urobiť aj pár atypických veľkostí na &quot;štíhle&quot; poľovnícke bruchá. Ale vesty držia už druhý rok.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14220 od Taki
Sevaste Páni!
<br/>
<br/>Čítam Vaše názory o používaní výstražných viest pri spoločných poľovačkách. Nerád sa zapájam do fóra PID - ako moderátor sa pokúšam ostať nestrannou osobou - ale nedá mi na toto nereagovať.
<br/>
<br/>Vážení,
<br/>
<br/>poľujem od roku 1976 a väčšinu svojho poľovníckeho života som prežíval bez toho, aby som poznal alebo prežíval nutnosť používania nejakých výstražných viest alebo označených klobúkov na spoločných poľovačkách. Aby som Vám pravdu povedal, ani dnes necítim nutnosť zavádzania týchto nechutných poľovníckych pomôcok. Celý cirkus okolo nich považujem za dobre organizovaný biznis a za ťahanie peňazí od dobromyseľných ľudí.
<br/>O všeobecnú bezpečnosť na spoločných poľovačkách by sa mal postarať dobre pripravený odborný personál na čele s vedúcim poľovačky a vo všetkých detailoch premyslený plán spoločnej poľovačky. Na spoločných poľovačkách nemá „demokracia“ svoje miesto. Vedúci poľovačky má vždy pravdu a pre „disciplinovaných“ honcov a strelcov by malo zostať iba to, aby bez ďalšieho mudrovania splnili všetky príkazy vedúcich. Zo štatistiky nehodovosti na spoločných poľovačkách jednoznačne vyplýva, že to nerobíme až tak zle. Keď sa zamyslím nad tým, že namiesto odbornej pripravenosti organizátorov poľovačiek a namiesto disciplíny zúčastnených honcov a poľovníkov môj život bude závisieť od nejakých výstražných viest alebo výstražných pásikov na klobúkoch, tak je mi na vracanie. 30 rokov poľujem a ročne sa zúčastňujem na 15 - 20 spoločných poľovačkách. Z nich 7 až 10 vediem ja sám. Som si vedomý toho, že čo sa týka odbornej pripravenosti novopečených poľovníkov v poslednom desaťročí došlo k negatívnemu vývoju (hlavne v juhozápadných regiónoch Slovenska, kde sa „výroba“ poľovníkov stala dobre vynášajúcim biznisom.). Ale páni uznajte, že znalosti, odborná pokora a disciplinovanosť zúčastnených „poľovníkov“ na spoločných poľovačkách sa nedá vynahradiť nejakými výstražnými vestami! Treba znovu zaviesť kandidátnu dobu pre záujemcov o prvý poľovný lístok a snažiť sa vychovať odborne dobre pripravenú a disciplinovanú novú generáciu poľovníkov.
<br/>Pýtam sa tých, ktorým sa tie nechutné vesty páčia - čo bude nasledovať po tom, keď vesty neprinesú očakávané výsledky? Šašovská čiapka so zvončekmi? Alebo oblek z panciera? Ten by sa snáď mal poskytovať dostatočnú ochranu aspoň proti brokovým zbraniam.
<br/>Zoberme si našich južných susedov. U Maďarov sa bez výstražne označených poľovníckych pomôcok žiadna spoločná poľovačka nekoná! Ale čo sa týka organizovanosti ich spoločných poľovačiek a disciplíny na nich zúčastnených poľovníkov, je to hlboko pod úroveň. Výsledok? Majú každoročne toľko smrteľných nehôd, koľko sa u nás (ani v strednej Európe) nestane za 20 rokov.
<br/>Konklúzia: vesty s výstražným označením, ak nie sú nepriestrelné sami od seba nič nevyriešia. Máme toľko zákonov a predpisov o poľovníctve, že ich dodržanie vyžaduje od poľovníkov neobyčajné vedomosti a disciplínu. Zoberme len Platný poľovnícky a disciplinárny poriadok z roku 1994 a 2005.
<br/>
<br/>V § 14 je jednoznačne napísané:
<br/>
<br/>Poľovník sa poľovačky zúčastňuje jednoducho a účelne oblečený; za farby poľovníckeho odevu sa považujú farby zelená a hnedá v tmavých odtieňoch.
<br/>
<br/>Tí, ktorí majú trochu skúsenosti dobre vedia, že poľovníci ani pri spoločných poľovačkách nie sú v revíri sami. Do pohonu sa môže dostať (aj sa dostane) aj civilná osoba, ktorú ani nemôžeme nazvať nepovolenou osobou, lebo napr. do lesa má každý voľný prístup. No i keby sa tam zdržiaval nepovolene, nedaj Boh naňho strieľať! Máme právo našich ľudí - honcov - vyzbrojiť výstražnými vestami aby sme ich ľahšie rozoznali od zveri a napr. hubára, behajúceho športovca, prechádzajúceho sa dôchodcu alebo drevo zbierajúcu babičku alebo člena etnickej skupiny vystavíme nebezpečenstvu tým, že sa potulujú v pohone bez výstražného označenia? Preto tvrdím, že používanie výstražných viest v ničom nepomôže. Snáď naopak!
<br/>Ale premyslená organizácia spoločnej poľovačky a dodržanie všetkých predpísaných úkonov Platného poľovníckeho a disciplinárneho poriadku - hlavne týkajúcich sa bezpečnosti streľby - je základom bezpečnosti tak pre účastníkov spoločných poľovačiek, ako i pre tých, ktorí sa náhodou dostanú do pohonu. Preto som výslovne proti takým špekuláciám, podľa ktorých sa v záujme mojej bezpečnosti nechám vystrojiť všelijakými vestami „nechutných“ farieb a okrem toho že sa počas celej poľovačky kvôli tomu budem zle cítiť, ešte aj niekomu napchám vrecká.
<br/>
<br/>S pozdravom,
<br/>
<br/>Taki

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14222 od Jaro
Taki dobry postreh ale ked mam pravdu povedat z pohladu honca polovnika + moj pes , radsej chcem byt videny uz z dialky . Na spolocne polovacky na diviaky chodia rozny ludia a clovek ich nepozna aky su to strelci a pod . takze istota je gulomet . je to sice nechutne ze vyzerame ako cestari ale ak mi to ma pomoct k bezpecnosti radsej budem ako cestar ako prist k nejakej ujme len preto ze ma akoze dakto nevidel . Musis uznat ze schyta par brokov je velky rozdiel ako schytat jednotnu strelu alebo nebodaj gulu , ta sa tazko rozchadza . Nikto z nas nechce chodit v pohone v kevlarovej veste a prilbe .

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14225 od Akela
Ja som voľakedy vestu do pohonu vôbec nenosil. Dva roky poľuje aj môj syn, ktorý chodí do pohonu povinne. Som veľmi rád, že tú vestu má. Na spoločných poľovačkách sa zúčastňujú kadejakí ľudia a nešťastie sa stane aj pri super organizovanej poľovačke. A teraz nehovorím o alkohole, ale aj o ľuďoch, ktorí majú totálne zhoršený zrak a popritom poľujú. Tú vestu, ktorá podľa Teba kazí všetko poľovnícke zbadáš na kilometer, alebo v hustom oveľa skôr ako chlapa v zelenom, ktorý total splýva s prostredím a len láme haluze. Môj známy si zastrelil na spoločnej krstného syna. Ja mám oranžové vesty celkom rád, aj keď samozrejme, zelená mi je milšia.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14227 od timur1
Sam vykonavam pravo myslivosti 7 let, za tu dobu jsem na spolecnych stal na stonte mozna 5 jinak jsem porad v leci spolu s mojima kopovama. Tady byl kamen urazu, kdy asi po 2 rokoch sa podezrele blizko za mojima psama zaprasilo a od strelca jsem slysel ze to byly selata sem jim opatril reflexni obojky, od te doby sa nic podobneho neopakovalo a doufam ze opakovat nebude. No a kdyz jsem psom poridil reflexni obojek tak dalsi rok jsem sobe poridil reflexni vestu. Poznamek o tom ze moje obleceni na spolecne nepatri a ze delam jenom ostudu jsem si vyslechl dost, nebudu sirit co si o tom myslim. Minuly rok muj kamarad na spolocne dostal 2 a ne brokove ale kulove rany, strelec ho mel za divocaka ale kamarat dikybohu prezil.
<br/>Nebylo to v hustem ale na prehlednem miste. Nakolik byla nezvladnuta organizace nevim, sam jsem tam nebyl ale mam za to ze vesta by tomuto nestesti zabranila.
<br/>Od te doby je reflexni vesta na okrese povinnosti a nikdo se nad tim nepozastavi

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14232 od lukas
Taki, tiez mi neda nereagovat na tvoj prispevok ,a dovolim si stebou aj trosku nesuhlasit. Tiez mi je jasne ze ak je na dobre zorganizovanej spol.pol. (hlavne na ciernu)dodrzana disciplina, a zucastnia sa jej aj zodpovedny a uvedomely strelci,honci,personal atd., je velka prevdepodobnost ze sa aj vsetci zucastneny vratia zdravy domov.Ale ako si uz spomenul ,&quot;polovnikmi&quot; sa v dnesnych dobach stavaju aj rôzne individua (problem je nam znami preco),a tyto &quot;odchovanci&quot; rychloliahni cakatelov na prvy PL su schopny najrôznejsich omylov.Ale nie len ONI ,ale i kazdy znas je predsa OMYLNY! Teda samozrejme ze je mi jasne kedy mozem strielat a kedy nie, ale je to jasne KAZDEMU?! Môj nazor je ze ten kto je v pohone mal by byt vydeni co najlepsie.Lebo ak tieto aj ked pre niekoho smiesne srandy... zachrania co len jeden ludsky zivot, bude to vyhra.Ale co ma vie poriadne vytocit ,je ked zbadam takto &quot;upraveneho&quot; cloveka ci uz na nastupe,vyrade alebo aj po polovacke.To je fakt krajne polovnicky neeticke !
<br/>Teda- bezpecnost je prvorada!!!
<br/>Asi len tolko aloa.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14239 od pigi
Nemás tolko rokov aby si mal takéto zastaralé názory. Kedysi ani v autáx neboli pási a uz sú povinné. To neni o kráse ale o bezpecnosti, ja to samozrejme schvalujem a je to len otázka casu kedy to bude v predpise. Tej zveri je to jedno, ale honca z casti oxráni a tebe otvorí oci, ked tú vestu uvidís blisnút sa v puskohlade!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #14243 od Jenda
Polovníci, myslivci, lovci jsou všichni &quot;jen&quot; lidi. Lidský faktor není neomilný a myslím, že je třeba udělat maximum pro to,aby nedošlo k neštěstí. Legislativa některých zemí nařizuje, aby v automobilech byla ta samá vesta, jakou používáme jako honci na společných. Teď to přeženu... Taki proč se musí tyto vesty používat na silnicích?? Řidiči by měli být ukaáznění a umravnění policíí.... A řidiči mají v ruce stejnou zbraň jako mi myslivci polovníci a lovci.S tím rozdílem, ža auto má aspoň volant a brzdu......to střela nemá. A neukáznění, horlivý, a střelci chtiví rány byli jsou a budou....
<br/>Nedávná událost ze společné v našem kraji ukázala že i lovecký doprovod (který by měl být zkušeným myslivcem) dal zahraničnímu lovci pokyn ke střelbě na daxla, který měl na krku reflexní obojek.....v doměnce že jde o lišku. Jistě že psovod dostal finanční náhradu, ale to je zatraceně málo.....
<br/>Každý kdo je řádným myslivcem a polovníkem uctívá myslivecké tradice, kterým se tyto vesty jistě vymykají.Je to jisté porušení tradic, ale pro zdraví sebe a i mého psa udělám maximum.;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.150 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 299 návštevníkov a žiadni členovia on-line