Bohuzial som v praci a nemam pristup k rekordom, kde je zostavenie tejto nabojnice presne ulozene, takze budem sa musiet na to vecer pozriet (dufam ze to najdem lebo tato vec sa odohravala uzniekolko rokov naspet) a dodatocne ti to poslat. Viem ze Prach bol asi H1000 avsak neviem presne kolko grainov. Omyl by v tom nejaky mohol byt, avsak velmi nie az tak velky,kedze pre mna je bezne vytlacit 150 grain strely z 30-06Spring. v rychlosti 2900/3000fps=cca966-1000m/s.
<br/>
<br/>Ked sa pozastavim nad nazormi Americanov, mas z jedneho hladiska pravdu. Tyto kolegovia maju zaujem o len jednu vec-zlaborovat co najpresnejsiu strelu> Dalsi rozdiel je medzi americkym lovcom a europou, ked vy v europe strielate povedzme na skodnu velmi sa vam jedna o to ako strela znici/neznici zver-American sa na to jednoducho vykasle, pretoze jeho loveckym ukolom je odflaknut skodnu, avsak nevidi v tom ziadnu trofejnu hodnotu, takze na roztrhanu lysku sa moze vy...V tejto situacii tu nehra ulohu ziadna univerzalnost v strelive-ci flakne lisku s 200grain. strelou , alebo losa s 120grain strelov na tom podstatne nezalezi, zalezi mu na tom aby to zostalo lezat!
<br/>V tomto tu prave zaciname konecne vidiet ze v skutocnosti rychlost nie je az tak dolezita suciastka v nabojnici, prave naopak, dokazli sme si ze tazsia strela s pomalsou rychlostou je vzdy nejak presnejsia. Lezi to vsetko v stabilizacii strely po opusteni hlavne.
<br/>
<br/>Co sa tyka spiatocneho narazu -bohuzial sa nezhodneme. Nezbudni ze vytlacit lahku strelu , a vytlacit tazku strelu vyzaduje dve veci:
<br/>a: Druh prachu
<br/>b: vaha prachu
<br/>
<br/>a: druh prachu: nie kazdy prach je vykonne porovnatelny jeden k druhemu. Pomalsie horiacy prach ma iny vplyv na vykon nez rychlo horiaci prach.
<br/>b: vaha prachu: Naboj bude vyzadovat ovela viacej prachu a jeho horiacej energie pre vytlacenie tazkej strely do rychlosti s porovnanim s lahkou strelou, co z praktickej stranky je aj tazko dokazat aby si vytlacil 150grain strelu do tej istej rychlosti nez 100grain. Prave v tychto zalezitostiach dokaza ku katastrofam, kde "vyskumnici "roztrieskaju zbrane. Takze naspet k narazu--:Tazsia strela/viacej pracu=vacsi spatny naraz a nopak lahka strela/menej prachu=mensi spiatocny naraz!Alebo do konca zistis ze pre laboraciu lahsej/tazsej strely budes potrebovat medzi nimi ine druhy prachu, cize porovnanie sa ti zacina stracat!
<br/>
<br/>Tuna zaciname vidiet urcity nezmysel v tom ze sa snazime za kazdu cenu vytlacit strelu na astronomicky vysoku rychlost, kde neberieme do uvahy vznikajuci tlak, ktory je zodpvedny na vsetky balisticke a samozrejme fyzicke vykony, Hlaven/zaver ma silu len do urcitej miery a ked to prezenies moze to zle dopadnut.
<br/>Si naozaj lepsi na tom ked vyuzivas energie vahy a nie energie rychlosti.
<br/>K porovnani-s velkym kladivom vrazis kliniec lahsie na jeden naraz-ked to chces dokazat malym kladivom musis sa naozaj viacej zahanat-zdvihat rychlost kladiva!
<br/>
<br/>Odsek o kalibroch v porovnani--ani ja som sa v ziadnom pripade nestacil vyjadrit tim ze su to neprakticke "dela". Kazdy kaliber ma svoj ucel, a samozrejme aj 300Win.Mag ma svoje vyhody a nevyhody. Vidim ze niekedy sa tazko dohovorime na balistickych vykonoch, avsak treba si zapamatat jednu vec--nie je to tak jednoduche ked sa vlastnik jedneho kalibru snazi porovnavat s vlastnikom viacerych kalibrov.Vlastnik jednoho kalibru je nuteny obhajovat jeho vlastnictvo-pretoze to kupil a podla neho to musi byt "ono". Ja osobne som ten druhy a nemam dovod obhajovat/priecit ziadnym kalibrom kedze by som si sam sebe priecil, kedze ich vlastnim vsetky (aspon o ktorych sa vyjadrujem) ! Na uzaver--zamysli sa nad tym ze (podla statistiky) na svete udajne existuje/existovalo okolo 1700 (+/-) kalibrov na pouziti v gulovnici-dufam ze si musime uznat ze porovnavanie vykonov je trochu komplikovane!
<br/>