Stefan,ja mam kombinaciu .300WinMag + 14,3g strela na srncej prakticky odskusanu - ani najmensi problem,ja som takto strelil 6ks,a vyrezal som len male okolie na vstrelnej a vystrelnej strane.Strielane za lopatku,vzdialenosti od 80 do 160 metrov....no problem.
Ten 14,3 Hammerhead je dobra medicina,na tvojom mieste by som si nechal poradit....ja sam s tym mam nieco strelene,a kamos ku ktoremu chodim s tym bez problemovo striela vsetko od srncieho cez ciernu po vysoku.....
Aj Ing. Fedor mi tvrdil, že uvedená strela v pohode, má s tým strelených zopár kusov srnčej a žiadny problém. Tiež ju používa ako absolut. univerzál v našich podminkach.
Aj moje skúsenosti sú také, že ťažšie strely sú lepšie pre tento kaliber. Osobne som používal 13 g Oryx, menej poškodená divina ako z 30-06-ky. Teraz som prešiel na 11,9 EVO -skúsenosti zatial len na strelnici-veľmi dobrý rozptyl . Skúšal som 14,26 g Winchester Silvertip, ale moja CZ 550 Lux Magnum "nemala rada",na 100m zo stojanu cca 10cm rozptyl. Asi tých 14,26g-ov je už veľa, ale každá zbraň je inakšia, len praktická skúška to ukáže.
...Cim viacej citam tuto rubriku vidim, ze su tu tendencie na pouzitie tazsej strely , a to vobec vo hociakych kalibroch, a smozrajme sa tu prejavuje vseobecna spokojnost s ich vykonom, co je najhlavnejsie! V mojom zivote to ide opacne a hlavne z dovodu vyuzitia co najpresnejsej strelby s dostatocnym vykonom a velkostou strely! To vsak neznamena ze sa nemusime zhodnut!
<br/>Osobme nevidim ziadny zmysel pouzitim raze ktora je (alebo mohla by byt ) vytvorena na lov vysokej zvere na odstrel 15-20kg srny!
<br/>Kazdy naboj/raz bol vytvoreny k urcitemu pouzitiu-nechcem sa dohadovat ale 300Win.Mag ebol urcite stavany na srnciu a skodnu zver!;/
Stefan,ale ved sa nedohadujeme-diskutujeme;) Je jasne,ze povodne urcenie tristovky WM je ine nez na srnciu.Ale zober prosim do uvahy,ze u nas nie kazdy moze mat jednu gulovnicu na urcity typ zveri a sposob polovania.Tak sa to musi nejako kompromisne riesit....Co sa tyka vahy striel-vo vseobecnosti sa u nas nestriela na daleko (aj ked vynimky samozrejme existuju) a tu horsia balistika neprekaza.Presnost je druha otazka,tu vobec nevidim vo vahe strely problem.Napr. moj dobry kamarat ma CZ 550 Magnum (tazke prevedenie) v kal. 300WM a so seriovym strelivom (spominane Sako Hammerhead 14,3g) sa na sto metrov v klude zmesti do zhruba 25mm rozptylu.Ked zoberiem do uvahy,ze v jeho type reviru sa da strielat tak na 200-220 metrov,nema s presnostou problem.A 14,3g strela tam dopravi dostatok olova a energie,aby po spravnom zasahu nemusel dlho dohladavat.
<br/>
<br/>Ved uvidime,ake bude mat Tono skusenosti.
<br/>
<br/>A ze sa vzdy nezhodneme,to nevadi.Hlavne ze si rozumieme,o co nam ide...8-L
...ziadne hadky, prave tiez sa mi jedna o priatelske diskusie , a to vobec pri celom polovnictve. Na vsetkom co pises mas pravdu! Nezabudni ze sme zacali "nazorom" ma 300WM. Moj nazor som uz niekolkokrat prilozil.
<br/> Ked sa nam nejedna o vahu strely, jej prakticky dosah (nad 300m), rychlost atd. drzim sa tho ze 300wm je predimenzovany, pretoze 30-06spr. sa da uspesne dotlacit na priblyzny vykon a to bez zbytocneho spiatocneho narazu a hlavne (ked sa uz bavime ceny a co si kto moze dovolit kupit) ceny streliva! Len sa podivaj a porovnaj cenu nabojov medzi 7x57, 7x64/5.308, 30-06 a---300WM.Viem ze v mojom okoli platim prinajmensom 50-75% viacej --no a za co?
stefan,slubil som ti porovnanie spatneho narazu so strelami 9,7 a 13,0g v kal. .30-06.Nejak som na to pozabudol,a teraz som na to natrafil tak tu to je:
<br/>
<br/>Zbran: 4,5kg (bezna gulovnica s optikou)
<br/>
<br/>Strela: Spatny raz (J) Rychlost
<br/>
<br/>9,7g (Vo=816 m/s) 17,74J 2,81 m/s
<br/>
<br/>9,7g (Vo=907 m/s) 24,00J 3,27m/s
<br/>
<br/>13,0g (Vo=712 m/s) 20,29J 3,00m/s
<br/>
<br/>13,0g (Vo=782 m/s) 24,97J 3,33m/s
<br/>
<br/>
<br/>Ako vidis,ide o minimalne rozdiely,ktore v praxi nespozorujes.To znamena,ze ked ta necham vystrelit 9,7g alebo 13,0g strelu bez toho,ze ti poviem,ktoru mas prave nabitu,rozdiel nezbadas....
...suhlasim, pretoze vidno ze sa bavime s praktickym pouzitim a statistikou! Zaciatocne debaty (nie vsak s tebou) sa pustali do nedohovorov, urcite to boli len nepochopenia kde to pripadalo ze kazdy si chcel obhajit len svoj nazor.
<br/>
<br/>Vo vseobecnosti nevidim ziadnu problematiku pouziti 300WM s porovnanim 30-06Spr. (alebo iny kaliber), Kazdy mame svoj nazor, potrebu atd. Moja odpoved lezala v tom ze osobne nepouzivam 300WM., a z akych dovodov.
<br/>
<br/>Nikdy som nezrazil tento kaliber k voli vykonom , spatnym narazom atd.atd. Divam sa na to takto-niekto sa opytal tak som odpovedal! Ma surcite pravdu ze spiatocny naraz velmi nepocitis a to hlavne v momente vystrelu pri loveni.
<br/>
<br/>Za moju hlupost v matematike som sa uz osprevedlnil, dohana ma asi staroba.
<br/>
<br/>Mimochodom, asi sme boli donuteni do spiatocneho rozhovoru redakciou vyhodenimy prispevkami (????), neviem preco, ved v skutocnosti som vtom nozaj nevidel ziadne vulgarne alebo neprijatelne vyjadrenia.
<br/>
<br/>Lovu, strelbe zdar!
Tak sa synovi konečne podarilo a z Mannlichera Classic 300WM strelil vo štvrtok večer prvého diviaka v behu, váha do 100 km, zásah na slabiny. Diviak zostal v ohni. Bol som prekvapený veľmi malým poškodením diviny - žiadne veľké podliatiny - strela EVO RWS. Syn strieľal z ruky, puškohľad 7x56. Mal na sebe hrubší kabát a keď som sa ho pýtal na spätný ráz, len sa zasmial.
<br/>Cez weekend boli u nás 4 Rakušania na poplatkového diviaka. Každý mal inú značku guľovnice, všetci 4 kal. 300WM. Lovu zdar!
Skúšal tu už niekto do tristovky strelivo Remington Core-lokt? Mne dal kamarát 11,7g päť škatúl dokopy za 2.000,-Sk. Reku ako zadarmo vyskúšam. Nástrel vynikajúci. Šuchol som daniela zadná komora v ohni, diviak cca120kg komora to isté, Jeleñ na srdce 70m. Už som vyskúšal v tejto ráži všetko možné ale toto a Hammerhead 14,3g je zatiaå v rebríčku na 1.mieste.
Ako sa správa to Sako? Mám doma krabičku ale zatiaľ som nemal šťastie ho vyskúšať lebo mam nastrelené na RWS EVO a Sako beriem len na spoločnú. S tým Evom nie som veľmi spokojný. Teraz som kúpil Federal TBBC 11,7 tak som veľmi zvedavý, kamarát to strieľa a vravel, že to vždy prestrelí zver. Mimochodom akú máš zbraň? Zaujímal by ma aj spätný ráz zbrane.
Ahoj, strelil som s tým Sakom čo sa dalo, vôbec to nešpatí divinu, ale trošku som bol nahnevaný, že do 100m mi to nič neprestrelilo. 150kg diviak na 35m srdce, odbehol 20m a padol samozrejme neprestrelený. Mám CZ 550magnum, trochu ťažké, ale na posed dobré. Strelil som s tým aj lanštiaka na odmeraných 238m, odstrelené srdce, utekal ako strela ešte 50m, ale už ho to prebilo. Tie Remingtony so prevrtajú aj na 30m. Odskúšané na jeleňovi a velkom diviakovi.
No mne sa tiež na RWS EVO nepáči , že neprestrelí zver. Pozri si tému RWS EVO tam som o tom už písal. Sako 14,3 chváli veľa ľudí, jeden chlapík mi vravel, že strieľa s tým bez problémov aj srnce. Tie CZ 550 Magnum sú dobré flinty aj kamarát ju má a vravel, že sa z nej strieľa v pohode. Na posede je to jedno koľko puška váži ale napr. keď si na štande nie je bohviečo celý deň držať ju v ruke. Mohol by si poslať mail ak chceš, vymeníme foto, skúsenosti.
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., a čo sa týka spätného rázu tak je to pre mňa už len také potlačenie do pleca. Otec ju má tiež ale s kompenzátorom, radosť strielať. Ja mám doma päť gulovníc ale s tristovkou chodím najradšej. Teraz mi kamarát urobil 100ks tých Remington Core-lokt, tak som zásobený. Pôjdem si dnes pozrieť nejaké prasiatko ak nebude hmla.