lacco1 ale ak chces priestrel tak oryx to v 6,5 asi nezvladne jedine ze ho viac nadupete na vetsiu rychlost ale potom rataj s este vetsim podlievanim este mas moznost taky mercedes do 6,5 CDP 8,2 ale ta cena ja som v pohode 9,1 RWS a poskusal som toho dost ale skus mozno to trafite
To bych ti nedoporučoval, jednou jsem to udělal na 60m vyšla liška, tak jsem jí střelil na komoru, po minutě vstala a začala odcházet. Znovu jsem vystřelil a znovu lehla a hned vstala a odbíhala po 20metrech se zastavila tak jsem znovu vystřelil a celé se to opakovalo znovu, jako kdyby byla nesmrtelná. Nemohl jsem se na to už dívat, tak jsem přebil Lapuu 10,1 ploplášť Megu a ránou na krk, jsem jí zhasl. Celoplášť vůbec nepředává energii a nezabíjí, liška je na to moc měkká a to byl scenar od Lapui 9,1g, přitom výstřely byly 3cm. Znám víc lidí, kteří v této ráži celopláště nedoporučují z těchto důvodů, osvědčila se mi střela DK 9,1g od RWS. Na lišky drahá, ale účinná.
V sobotu som kúpil české strelivo 130 gr od jedného dôchodcu staručkého do mojej 6,5x57, a keď som videl cenu nakrabičke 61,-Kčs, skoro som plakal. Potrebujem to vystrielať, tak dnes uvidím ako sa to bude správať na lanštiakovi. Skúsim šuchnúť na lopatku, zajtra podám správu.
tak to ti gratulujem neviem nakieho dasa si tu nahanal info o dobrom strelive ked potom spravis nieco co neguje cele info ohladne SB a este predpokladam ze dedo to mal niekde vo vlhkej komore aspon 20 rokov super len preco to ma odsrat zver preco to neodbuchas do papiera ak si chces strelit ha ;/;/;/
S takým nekrostrelivom by som nestrieľal ani do papiera. Do zveri určite nie! Už som mal kamošov čo vzali od starých poľovníkov Sball plastik, ktorý v brokovnici vyfučal ako balón a haluzou vytláčali spuchnutú nábojnicu od vlhka z hlavne. Do 6,5x55 robia toľko perfektných typov striel a rôznych cenových relácií, tak nechápem Tvoju filozofiu.
Už sa stalo, nástrel drží pekne, ale aj tak tomu veteránskemu strelivu neverím, zajtra to idem vybúchať na strelnicu, nech mám prázdne nábojnice a hajde prebíjať. Včera som si zobral radšej 300 WINMag, úspešne lanštiačik, škaredá rana od zadu na slabinu a vyletelo mu to chudákovi cez papuľu. Ešte zvažujem či dám do 6.5x57 Megy alebo Core-lokt.
myslíš že je etické a poľovnícke strieľať na zver aj keď ťažkým kalibrom odzadu ? a čo znehodnotenie diviny , ktoré je pri kalibri po takejto rane s kalibrom 300WM značne?
Poškodenie diviny žiadne, mám ťažké strelivo, odniesla to počienka, a nebolo to z chamtivosti, ale treba strielať diviaky na monitoring, tlačia na to veterinári, a v združení máme dosť starších kolegov, čiže návšteva revíru je biedna, tak toto je problém, nie chamtivosť. Keby som bol nenažratý tak zrútim nejakého veľkého kusa a je.
Rana zozadu nemusí znamenať že to diviakovi napáliš do riti. Rana zozadu môže byť šikmo za lopatku, napokon je to na obrázkoch znázornené aj v poľovníckej literatúre. Takže nebol by som taký prísny vo vynášaní súdov.
lacco1 mne sa tiež stalo že v momente výstrelu sa mi jeleň pootočil a miesto na komoru som trafil krk to sa nedá predvídať a neverím že sa to nestalo každému z vás ktorí ho tu kritizujete.