Novo založená chovateľská stanica poľovne vedených welsh terrierov z Chrástkovej: www.welshterrier.estranky.sk Podľa mňa je toto plemeno pre poľovníka ideálne len je škoda že mnohý ľudia ho chovajú iba pre exteriér. Na Slovensku je len málo chovateľov ktorý sa snažia o chov výborných poľovníckych welsh terrierov a to je veľká škoda. Ja mojich welšíkov využívam najmä na diviačiu zver, cvičíme norovanie a vedia sa naučiť aj výborne aportovať-majú radi vodu. Čo hovoríte Vy na toto plemeno?
Pre mňa je úspech ked mi pes na spoločnej poľovačke zadrží na mieste postrieľaného diviaka, vyženie a zdolá jazveca a podobné zážitky čo sa týka skúšok na väčšinu sa zatiaľ len chystáme-ale tie nie sú všetko... a čo sa týka trimovania? Mám dvoch welšíkov a dalších dvoch trimujem iným a keď to raz človeka baví a má k psom vzťah trimovanie je to najmenej čo ti zaberie dva krát ročne po dve hodiny...aj v tom vidím problém rozšírenia tohoto plemena totiž je veľa "pohodlných" poľovníkov ktorí hľadajú račej výhovorky ako riešenia...a že sa musí welšík vydariť? Veď to sa musí každý pes aj pri iných plemenách ty poznáš nejaké plemeno ktoré má každého psa 100%ného?
Petka maš pravdu že nema žiadne plemeno len 100% psi, len welš ma jednu chybu že do chovu stači len vystava, a malo je poåovne vedených videl som aj super welše aj uplne nevhodne na poľovačku ale iba ako domaci mazel, pre asi 8 rokmi osm kupil fenku welša fenka je šikovna ma zaujem o pracu ale ma jednu chybu najde diviaky tri krat štekne tie vyskočia a potom je ticho a to je najvačšia chyba u welšov su veľmi neme čiže malo hlasite.
Áno to máš pravdu je veľká chyba že welšom stačí na uchovnenie iba výstava pre to aj píšem že na Slovensku je veľmi málo chovateľov tohoto plemena ktorí sa venujú jeho poľovnej stránke. A ano viem aj to že bývajú málo hlasité ja mám asi šťastie lebo psík ohlási všetko a kľudne aj niekoľko hodín hlási aj zhasnuté kusy a fenka menej ale taktiež hlási ale ide skôr na kontakt -video z diviačieho oplotku tej fenky som si dala aj na stránku ale moc na ňom nie je vidieť ale aspoň počuť)) A presne tieto vlastnosti by som chcela správnym párením zlepšiť. Budem ju dávať páriť len zo psami hlasitými a pracovne využívanými našla som takých troch jeden z toho je v Česku. Tak uvidíme čo z toho bude:-)))
Zalesak sú velši aj hlasitý na stope a zároveň škrtiči v brlohu. Ja takých mám. Ak chceš si pozri moju stránku www.welshterrier.sk Aj tých chovných, hlasitých čo Peťka spomínala i toho v ČR sú odomňa.
Som veľmi rád, že pribúda chovateľov velšterierov, ktorý majú ozaj záujem na vylepšovaní a uchovávaní vynikajúcich poľovných vlastností tohoto plemena na nových potomstvách. Dúfam Peťka, že ti to dlho vydrží a držím ti palce, aby sa ti darilo.