Páni,
<br/>keď to teda zrhnem, čo som tu čítal a ešte kade-kde vychádza mi, že :
<br/>na spoločne - RWS H-mantel
<br/>na posed - Norma Vulkan
<br/>
<br/>Mýlim sa , alebo nie? Alebo poradte. Budúci týždeň idem nakupovať a fakt v tom mám už guľaš. 8 som ešte nemal a preto neviem posúdiť a nechcem kupovať strelivo, ktoré je priemerne. chcem to, s čím už máte nejake skúsenosti. 8 chcem na 95% na spoločne a priležitostne na posed.
<br/>
<br/>Ďakujem
Ja za seba obidve strely na posed. Na spoločnej je to v podstate jedno čím mu to dáš, tam by som sa nebál ani SB, ale dobrá voľba aj cena Je Sako Hammerhead, ktoré je mäkšie. Na spoločnú mi tvrdé strely pripadajú nie celkom vhodné. Pokojne by som nabil na spoločnú aj lacné Geco.
Vulkan na spoločné určite nie je dost tvrdý na spoločné podľa mna SAKO Hamerhead a budes max.spokojny.Ja osobne používam na posed aj na spoločné poľovačky KJG a je to paráda len tá cena.
Ako je to s bezpecnostou pouzitia KJG na spolocnych. Predsa je to len ak sa nemylim monolit a ten ma troska ine vlastnosti, najma co sa tyka spravania sa po opusteni tela zveri..
Rozdiel žiaden.IS je staršie označenie ešte z čias kedy to boj vojenský kaliber.I-ako skratka od Infanterie-pechota.Neskôr bolo nahradené I za J-skratka od Jagd-polovný,ked bol armádou vyradený a používal sa len polovné účely.No dodnes sa najmä v nemecky hovoriacich krajinách používa i starší názov.
Dodávam, že písmeno I nie je len starým a nemeckým označením, ale podľa normy C.I.P. je platným normalizovaným označením. Alternatívne označovanie písmenom J (u nás asi rozšírenejšie) má aj také vysvetlenie, že vzniklo prepisom zo švabachu, v ktorom sú tie dve písmená tamer na nerozoznanie. Nech je ako chce, v každom prípade, ako píše andy, ide o ten istý kaliber.